Kaplumbağa Alıcam!


aliberkÇevrim Dışı

Kayıt: 11/03/2009
İl: Bursa
Mesaj: 93
aliberkÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Eylül 2009 07:05
Annemin arkadaşı kalıcı olarak yurt dışına gidiyor. Kaplumbağalarıda bana bırakıyorlar.Dans Ama onlardan gördüğüm kadarıyla UV lamba yok. Filtre yok. Sadece su ve taş var ve kaplumbağaları o kadar sağlıklı ki yemi kapmak için zıplıyorlar. Bu kaplumbağalara UV lamba koymasam direk güneş alan camın önüne koysam olur değilmi? Akvaryumları (artık benim olacakBig%20smile) çokta büyük değil ve bunun içinde 3 tane boy boy kaplumbağa besliyorlar. Bu kadar sağlıklı nasıl oluyor hala anlamadım. Forumda yazılanlara göre herkezin kamlumbağa hakkında sorunları var ama onların tek sorunu çok pis kokuyor diyorlar. Başka da bir sorunları yok.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

feyzalÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 24/06/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 1677
feyzalÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 15 Eylül 2009 22:10
Ali Bey kaplumbağalarınızın boylarına ve sayısına uygun hacimde bir akvaryum  ultra viole lamba, kuru alan, kuru alanı ısıtacak spot ve sabit sıcaklıkta suda beslenmeyen kaplumbağalar pekte sağlıklı değildir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

makinist9Çevrim Dışı

Kayıt: 24/08/2009
İl: Edirne
Mesaj: 18
makinist9Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Eylül 2009 10:11

Ali bey sanırım kaplumbağalar bahsettiğiniz şekilde daha sağlıklı yaşıyor. Ben de bu şekilde 5 yıl yaşatmıştım. Siz aynen devam edin güneşte güneşlenmeleri kadar doğal birşey olamaz. Hatta arada bir evin içine de salın. Kışın bırakın bi köşeye kış uykusuna yatsınlar. Doğalı bu bence. .


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Dj_ReXÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 05/04/2009
İl: Mugla
Mesaj: 596
Dj_ReXÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 20 Eylül 2009 19:06
Merhabalar Ufuk Bey ,

Size biraz teknik detaylardan bahsetme ve nelerin yanlış olduğunu açıklama gereği duyuyorum başka konularda da bu tip yanıltıcı yorumlar yaptığınızı gözlemlediğimden ötürü. Umuyorum alınmazsınız ve yanlışlarınızı beraber düzelterek doğruya ulaşırız.

Öncelikle her canlı biyolojik bir döngü içinde yaşamalıdır. Kara hayvanları karasal döngüde, su hayvanları da su içi biyolojik döngüde yaşamalılardır.

Su içindeki biyolojik döngüyü sağlamak bir filtre ve/veya bitkilendirme yardımıyla mümkündür ancak. RES türü kaplumbağaların bitkilere karşı zaafı olduğundan ve akvaryumu aşırı dağıttıklarından ikinci şıkkı geçiyorum.

Gelelim filtrasyon olayına; Kaplumbağalar suyu bir balıktan en az 7-8  kat daha fazla biyolojik ve mekanik olarak kirletirler. Dışkılarında yüksek miktarda amonyak bulunur ve amonyak da suda yaşayan canlılar için en tehlikeli atık formudur. Daha az zararlı amonyuma düşük pH larda çevrilmesi söz konusudur. Fakat bu yeterli değildir. Amonyak nitrite, nitrit de nitrata çevrilmelidir.(Bkz: Azot döngüsü) İşte bu noktada nitrifikasyon bakterileri devreye girerler. Bu bakteriler akvaryumun her yerinde bulunurlar fakat işlevlerini yerine getirebilmeleri için konaklayıp çoğalabilecekleri ve tam anlamıyla verim gösterebilmeleri için düzenli besin bulabilecekleri yüzey alanlarına ihtiyaç duyarlar. Takdir edersiniz ki filtreler de bu iş için yapılmışlardır. Amonyak suda homojen bir dağılım gösterir ve filtre suyu devir-daim yaparken bu bakteriler de yerleştikleri filtre substratında amonyağı parçalama işlevini yerine getirirler. Ne mi olur amonyak miktarı hep artarsa? Öncelikle fungal(mantari) hastalıkar,deride apse ve gözlerde şişlik gibi hastalaklar boy gösterebilir ve uzun vadede sonuç açık ve net : Zehirlenme ve ÖLÜM. RES türü kaplumbağalar su altında nefes almayıp çok da fazla su içmedikleri için bu ölüm daha geç gerçekleşir sudaki oksijeni tüketerek yaşayan ve su değerlerine hassas olan canlılara göre.(Örn: Balıklar ve Softshell kaplumbağalar) Filtre olmayan akvaryumlarda Su düzenli olarak değiştirilmez ise sudaki amonyak patlama yapar ve bu da kötü kokuya sebebiyet verir. Halbuki filtrasyona maruz kalan ve düzenli aralıkla kısmen değiştirilen su koku yapmaz.Bu yüzden filtrasyon şarttır. Hatta mümkünse akvaryum kapasitesinin 7-8 katı kadar su çevirme gücüne sahip filtreler kullanılmalıdır kaplumbağa akvaryumlarında.

İkinci bir husus ise güneşten alınan Ultraviole ışınlar; Güneşten gelen ışınlar arasında kaplumbağalar için faydalı olan uvA ve uvB ışınları bulunur.(uvC sterilizasyonda kullanılmakta olup canlılar için ölümcüldür) RES türü içlerinde olmak üzere birçok tür kaplumbağa kalsiyum emilimine olanak sağlayan vitamin D3 sentezleyebilmek için güneşten gelen bu faydalı uv ışınlarına ihtiyaç duyarlar. Bu ışınlar onların kabuk gelişimi için esansiyeldir yani onlar için hayati önem taşır. Bahsi geçen ışınlardan mahrum kalan kaplumbağalarda iskelet bozukluklarına bağlı kabuk deformasyonu gerçekleşir, kabuk git gide yumuşar ve pamuk kıvamına gelene kadar bu yumuşama devam edebilir, bu sürecin devamı kaplumbağanın acılı bir şekilde ölümüne yol açacaktır. (bir nevi Raşitizm hastalığına benzer) Kaplumbağalara uvA ve uvB ışınlarını ; düzenli güneşlendirme yahut sürüngenler için dizayn edilmiş uvB lambaları kullanarak, sağlamanız gerekmektedir. Kış aylarında güneşlendirme imkanları olmadığından uvB lambası kullanımı şarttır.(Kaplumbağa kış uykusuna yatırılmayacaksa)

Üçüncü husus ise kuru alan-akvaryum-ısıtıcı-spot lamba unsuru; Yetişkin dişi bir RES yaklaşık 400 L kadar bir akvaryuma ihtiyaç duyar. Buna göre dizayn etmeniz gerekir kaplumbağa akvaryumlarınızı. Akvaryumunuzda, kaplumbağanızın fungal hastalıklara yakalanmaması ve vücut ısısını düzenleyebilmesi için, kuru alan  ve spot lamba bulunması gerekir. Kaplumbağalar soğukkanlı hayvanlar olduğundan vücut ısılarını düzenlemek için dışarıdan ısıya ihtiyaç duyarlar. Bu ısıyı ise spot lamba ile sağlarız. Kuru alan, kaplumbağanın sağlıklı bir şekilde kuruması için 30-35 derece arasında  olmalıdır. Su ısısı ise sabit olmalıdır. Isıda düzensiz değişiklikler sindirim problemlerine,strese, akciğer enfeksiyonu gibi bir çok hastalığa zemin hazırlar. Bunun için akvaryumun hacmine uygun ısıtıcılar tercih edilmelidir.

Son olarak birkaç şey eklemek istiyorum. Kaplumbağaları dışarı bırakın gezsinler mantığı ev içi bakımlarda tehlikeli bir durum. Kaplumbağa gezdiği yerlerde derisine bulaşan sayısız bakteriyi suya taşıyabilir. Bu da hastalıklara davetiye demektir. "Ama ortamım steril...!" diye başlayan cümleler kurulmasın burada, steril ortam ancak labratuvar ortamında sağlanır ! Gözle görülmeyen milyonlarca bakteri etrafta cirit atmaktadır aksi takdirde. Eğer kaplumbağanızın habitatı dışarıda ise zaten bünyesi buna bir tolerans gösterir. Çünkü yaşadığı ortamdan gelir bu bakteriler. Bahsi geçen dışarıda gezdirme konusu bu sebepten ötürü yanlış bir yaklaşımdır.

Burası eğer bilimsel bir platformsa; "Ben yaptım oluyor" mantığı bir kenara bırakılmalı diye düşünüyorum. Doğrusu buyken aksi yöntemler denemek hüsrana yol açacaktır er ya da geç (!)

Sağlıklı kaplumbağalar dilerim.



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

makinist9Çevrim Dışı

Kayıt: 24/08/2009
İl: Edirne
Mesaj: 18
makinist9Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Eylül 2009 19:37
1) ben kaplumbağamı filtresiz ısıtıcısız başıboş bırakmadım. filtre kullanmadım. ama suyunu iki günde bir mutlaka değiştirdim. siz filtre kullanarak bu süreyi uzatıyorsunuz.
2) ışık kullanmadım ama kaplumbağam yazın hergün güneşleniyordu.
3) benim kaplumbağam kışın kış uykusuna yatıyordu o yüzden ısıtıcı da kullanmadım. bana kış uykusunun zararını açıklarsanız sevinirim o zaman.
4) hepsi tamam ama son dediğinize kesinlikle katılmıyorum. etrafta mikroplar var diye kaplımbağaları akvaryumlara kapatmak bence çok yanlış. o zaman biz de dışarı çıkmayalım bizimim için de tehlikeler var.
 
ben herkes kaplumbağalarını böyle beslesin demiyorum. ama hayvanlar da sahibine benzer. ben aynı yerde sürekli kalmayı sevmediğim için kaplumbağama da böyle baktım ve o da bu düzene uyum sağladı. tabiki her kaplumbağa bu düzene uyum sağlayamaz. işte o kaplumbağa bu yüzden benim için özeldi. bu yüzden de bir daha kaplumbağa beslemeyi düşünmüyorum. umarım kaplumbağlarınızı mutlu edersiniz
makinist92009-09-20 20:08:33

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mct22Çevrim Dışı

Kayıt: 21/05/2008
İl: Ankara
Mesaj: 179
mct22Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Eylül 2009 21:22
Kaplumbağanızı sadece kendisi için dışarı çıkarmayın demiyoruz, evde yaşayan herkes için de kaplumbağanın taşıdığı bakteriler risk oluşturmakta. Mikrobiyoloji konusunda ne derece bilgilisiniz onu bilemiyorum ancak su kaplumbağalarında bulunan salmonella bakterisi (tifo etkenidir) özellikle çocuklarda, yaşlılarda ve bağışıklığı zayıf kişilerde ciddi rahatsızlıklara neden olabilmekte. Aşağıdaki linkte salmonelladan dolayı rahatsızlanan bir çocuğun fotoğrafı var, buyrun bakın durumun ciddiyetini anlamanız açısından iyi bir örnek.

http://moneyandhealthblog.com/wp-content/uploads/salmonella-infection.jpg

Hoş bir fotoğraf olmadığı için direkt foruma eklemek istemedim görüntü olarak.

Şimdiye kadar siz hastalanmamış olabilirsiniz ancak yaptığınız doğru bir şeymiş gibi lütfen savunmayın, konuya yeterince hakim olmadan net şeyler söylemeyin. Kaplumbağalarını size uyup dışarı çıkaran sürekli eline alıp oynayan bir çocuk, fotoğraftaki hale gelse bunun sorumluluğunu üzerinize alabilir misiniz?

Kaplumbağa bakımı hakkında da yorum yapmıyorum, Kaan zaten yeterince aydınlatmaya çalışmış sizi. Konunun sağlık yönünü bu derece hafife alarak başka insanları da yanlış yönlendirmeyin diye bu konuya değinme gereği hissettim. Gerçekten ciddi bir konu, bahsettiğiniz kadar basit bir şey değil emin olun.
mct222009-09-20 21:24:23

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

B.Can AkgüllerÇevrim Dışı

Kayıt: 09/06/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 499
B.Can AkgüllerÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Eylül 2009 22:36

Cihan Bey son noktayı fotorafla koymuşsunuz tebrik ederim. Umarım ''Ben yaptım oluyor'' mantığındaki kişiler bu yazıyı kaçırmazlar...


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Dj_ReXÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 05/04/2009
İl: Mugla
Mesaj: 596
Dj_ReXÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 21 Eylül 2009 00:53
[QUOTE=makinist9]1) ben kaplumbağamı filtresiz ısıtıcısız başıboş bırakmadım. filtre kullanmadım. ama suyunu iki günde bir mutlaka değiştirdim. siz filtre kullanarak bu süreyi uzatıyorsunuz.
2) ışık kullanmadım ama kaplumbağam yazın hergün güneşleniyordu.
3) benim kaplumbağam kışın kış uykusuna yatıyordu o yüzden ısıtıcı da kullanmadım. bana kış uykusunun zararını açıklarsanız sevinirim o zaman.
4) hepsi tamam ama son dediğinize kesinlikle katılmıyorum. etrafta mikroplar var diye kaplımbağaları akvaryumlara kapatmak bence çok yanlış. o zaman biz de dışarı çıkmayalım bizimim için de tehlikeler var.
 
ben herkes kaplumbağalarını böyle beslesin demiyorum. ama. hayvanlar da sahibine benzer. ben aynı yerde sürekli kalmayı sevmediğim için kaplumbağama da böyle baktım ve o da bu düzene uyum sağladı. tabiki her kaplumbağa bu düzene uyum sağlayamaz. işte o kaplumbağa bu yüzden benim için özeldi. bu yüzden de bir daha kaplumbağa beslemeyi düşünmüyorum. umarım kaplumbağlarınızı mutlu edersiniz
[/QUOTE]

Yazımın gayet açıklayıcı olduğunu düşünüyorum ama yine anlaşılmayan noktalar var galiba, üzücü...
"Filtre kullanarak süreyi uzatmak" amacında değiliz. Filtre kullanıyoruz çünkü suyun bir biyolojik denge içerisinde olması gerekir. Sürekli değişen su sürekli değişen biyoloji demektir. Bu da hayvanların bağışıklık sistemini zayıflatır. Stres etkenidir. Bunu dikkate almanızı öneririm.

Kaplumbağayı güneşlendirmeniz doğru bir olay, yalnız onların vücut ısılarını siz ayarlayamazsınız. Kendileri istedikleri zaman çıkıp güneşlenebilmeliler. Bunu spot lambasız ev içi imkanlarla yapmanızın mümkün olmadığı açıktır. Güneş bir noktaya sürekli vurmaz odada değil mi ? 1-2 TL lik spot lambayı çok mu görüyorsunuz kaplumbağanıza ? Polemiğe bile girilmesi gerekmeyen bir konu olduğunu düşünüyorum.

Kış uykusuna yatırmanızda zarar yoktur, fayda vardır. Üretkenliği artırır ve sindirim sistemini rahatlatır. Fakat bu hassas bir konudur.Keşke herkes bu imkana ve bilgiye sahip olsa da kış uykusuna yatırsa kaplumbağalarını. Nasıl yatırdığınızı bizimle paylaşmanızı isterim tüm detaylarıyla. Bu konuda makale hazırlamıştım siteye, üzerine titrediğim bir konudur.

Dışarı çıkarılma konusuna ise cevabı Cihan kardeşim vermiş. Ötesine söz söylemeye gerek yok .

Son olarak ; Sizin kaplumbağanız yaşıyor mu hala , "özeldi" demişsiniz de ?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

aliberkÇevrim Dışı

Kayıt: 11/03/2009
İl: Bursa
Mesaj: 93
aliberkÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Eylül 2009 00:05

Ooooo siz muhabbeti kurmuşsunuz. Benim kaplumbağalarım çok rahat hiç özel bir şey aradıklarını sanmıyorum. Evin içine salıyorum geziyorlar. Bi bakıyorum önüme gelmiş.Kahkaha Isıtıcı vesaire bişi yok sadece çok ısınan bir lamba var oda onlara yetiyor. Kapak bile yoktu kendim evdeki çöplerden bişi yaptım. Ama filitre almak şart oldu. 3 tane ve büyük boyutlarda oldukları için çok kötü oluyor. Çok atılganlar hele bir yem görsünler zıplıyorlar.Big%20smile Geçen gün suyunu değiştiriyordum. Leğene koydum üçünü birde baktım büyük olan birinin üstüne çıkmış leğenden çıkmaya çalışıyor.Big%20smile Sizin görüşlerininz neler tavsiyeleriniz varmı?

----------------------------
Bu resmi göremedim ama salmonella nasıl bir hastalıksa tam bir bilgim yok herkes değişik bir şey söylüyor. Ama kesin olarak yaşadığım bir şey var bu kaplumbağalardaki hastalık kızları etkiliyor. Çünkü yine birkaç sene önce babamın arkadaşı kaplumbağa almış onunda 4 tane kızı var ve bu hastalığı öğrenmiş. Banada onun için verdi. Üstüne bu 3 kaplumbağayı aldığım kişinin aslında 4 tane kaplumbağası var ama 1 tanesini başkasına verdi. Ve bu kaplumbağalara bakan kişi kız hiç bir sorunda olmadı onlar kaplumbağa delisi ölse gidip yenisini alıyorlar. Ve bu kadar büyütülecek bişi olduğunu sanmıyorum. Birde eski sınıf arkadaşım var onlarında 2 tane kaplumbağaları var. Ve o kız kaplumbağalarıyla içli dışlı onları öpüyor. Heralda bu kağlumbağadaki hastalık 1000/1 tutuyor. Ve int. ten baktım. Hep ellerde olmuş bu hastalık demekki elleyip elini yıkamayınca oluyor.
------------------------------
Birde bunları bu kadar araştırırsanız hiç zevk alamassınızki kaplumbağayı sevdikten sonra hiç olmadı elinizi alkolle silin yıkayın tamamdır. Zaten o hastalığı kapacak kadar temizlenmiyorsanız. Sorun sizdedir. Ve resme bakarsanız o çocukta o kadar temiz birine benzemiyor. Muhtemelen afrika ülkelerinde yaşıyordur. Çünkü ten rengi ordakilere benziyor. Birde afrika ülkelerinde yaşayan insanların karnı çoğunlukla şiş oluyor. Dikkat ederseniz. (yanlış anlamayın yani bu hastalık sonuçta dokunma yoluyla bulaşıyor iyi bir temizlikle bu iş kökten çözülür.Bunu bu kadar büyütmeyin. Sadece elledikten sonra elinizi yıkayın tamam çok birşeyde değil yani.Göz%20Kirpma)

Kusuruma bakmayın size akıl vermiş gibi oldum ama içimden geçenleri mantığımı kullanarak yazdım.UtangaçSikkin
aliberk2009-09-22 00:33:16

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mct22Çevrim Dışı

Kayıt: 21/05/2008
İl: Ankara
Mesaj: 179
mct22Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Eylül 2009 00:33
Daha bu yılın başında Amerikada başlayan bir salgında 600 den fazla kişi hastalandı ve 9 kişi de salmonelladan hayatını kaybetti. Sebebi kaplumbağalar değildi zaten Amerika'da 10 cm den ufak kırmızı yanak satışı yasak, geçmişteki büyük salgından beri. Ancak kaplumbağalarda bulunan aynı bakteriden dolayı hastalanan 600 kişiden 9 u hayatını kaybetti ki bu da bence önemli bir oran. Özellikle burda kaplumbağa alanların büyük çoğunluğunun çocuklar olduğunu da hesaba katarsak risk her zaman küçümsenemeyecek kadar var demektir.

Ev ortamına kendinizin ve evdekilerin sağlığı için pek bırakmayın derim kaplumbağalarınızı. Mutlaka ısıtıcı ve filtre de alın, 3 tane kaplumbağa için de büyük bir akvaryum şart yoksa temizlik büyük problem olacaktır. Akvaryumdaki su miktarı ne kadar çok olursa suyunuz daha geç kirlenir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

aliberkÇevrim Dışı

Kayıt: 11/03/2009
İl: Bursa
Mesaj: 93
aliberkÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Eylül 2009 00:39
Benim kaplumbağalarımın en küçüğü 10cm Kahkaha . Ama yinede verdiğiniz bilgi için teşekkürler. Akvaryum yapıcam kendim. Filitreyide çamş. mak. su pompası , ısıtıcıyıda bir şekilde bulucam. Bende o kadar çok dışarı bırakmıyım bari. Yinede risk var. Sonuçta bu insan sağlığı riske atılmamalı.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

oguz4848Çevrim Dışı

Kayıt: 13/04/2008
İl: Mugla
Mesaj: 92
oguz4848Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Eylül 2009 00:44
O resimden sonra artık kaplumbağa beslemem elime bile sürmem artık.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mct22Çevrim Dışı

Kayıt: 21/05/2008
İl: Ankara
Mesaj: 179
mct22Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Eylül 2009 00:44
Tabi ki risk var. Sağlık konusu hafife alıncak bir şey değil gerçekten bu nedenle zaten sürekli yineliyoruz bu hususu. Belki kaplumbağa besleyen arkadaşınızda, komşunuzda, tanıdığınızda olmaz herhangi bir rahatsızlık ama sizde olabilir, çözümü ve önlemi varken boş yere risk almanın gereği yok yani.

O kadar büyük üç kaplumbağa için en az 180-200 litrelik bir akvaryum şart rahat edebilmeleri için. Umarım kısa zamanda halledersiniz hepsini, kolay gelsin şimdiden.

Gerekli önlemleri alıp dikkat ederseniz riski minumuma indirmiş olursunuz. Önemli olan gereken önlemleri almak ve mutlaka kaplumbağalara ve ya akvaryuma her temastan sonra ellerinizi iyice sabunlayarak yıkamak.
mct222009-09-22 00:47:15

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

aliberkÇevrim Dışı

Kayıt: 11/03/2009
İl: Bursa
Mesaj: 93
aliberkÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Eylül 2009 00:53
Evet büyük bir akvaryum yapmam lazım 3 tane daraşmalık yerde çok kötü oldu. Bu akvaryumu normal pencere camından yapıcam. İçini çok doldurmayı düşünmüyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir