Kalem Balığı (Nannostomus anomalus)
KALEM
BALIĞI
(Nannostomus
anomalus)
N.anomalus ve
N.aripirangensis ,N.beckfordi’nin alt varyeteleri olarak kabul edilir.
Arkadaş canlısı ve
oldukça güzel bir balıktır.Amazon orijinlidir.Ortalama 3-3,5 cm. boya
ulaşabilen bu balıklar her türlü yemi severek yerler.Yeter ki yemler küçük
yapılı olan ağızlarına girebilecek büyüklükte olsun.Dinlendirilmiş,yumuşak,az
asit ve 23-27 santigrat derece sulardan hoşlanırlar.Anüs yüzgeci ve kuyruk yüzgecinin
dip kısımları çok tatlı pembe renklidir.Sırt yüzgeçleri kadifemsi
siyahtır.Dişiler erkeklerden daha soluk renklidir.Yüzgeçler hemen hemen
renksizdir.Sırt yüzgeçlerinde de bazen kırmızı bir benek bulunabilir.Kalem
balıklarının en güzellerinden bir tanesi olarak kabul edilirler.Bu nedenle çok
sevilirler.
Üretim için,iyi bir
beslenme ile erkeğin tüm renklerinin parlak bir şekilde ortaya çıkması ve
dişinin karın yapısının yumurta ile şişkin bir durum alması için beklenir.Önce
dişi balık bitkilendirilmiş üretim akvaryumuna alınır.Akvaryum 30-40 litrelik
olabilir.Suyun sertliği 8 DH’dan yukarı olmamalıdır.Su sıcaklığı ise 26-27
santigrat dereceye ulaşabilir.Az asitli sular daha iyidir.Akvaryuma önce dişi
balık konulur.Erkek ise 2 gün sonra akvaryuma alınır.Böylece dişinin tam olarak
akvaryuma alışması sağlanır.Erkek konulunca hemen aşk oyunları başlar.Bir süre
sonra dişinin bitkiler arasına yumurtladığı görülür.Yumurtalar hemen dip kısma
çöker.Fakat ebeveynler hemen yumurtaları yemeye başlar.Bu nedenle zebra balığının
üretiminde olduğu gibi akvaryumun dip kısmına çakıllar veya cam bilyalar koymak
yararlı olacaktır.Ayrıca balıklar izlenerek yumurtlama biter bitmez hemen
uzaklaştırılmalıdır.Bir yumurtlamada 100 kadar yumurta bırakırlar.Yumurta veya
yavrular direkt ışıktan korunmalıdır,ışık öldürücü olabilir.Diğer bir çok
balıkta olduğu gibi infusaria başlangıç yemi olarak en iyisidir.
Kaynak:
Yazar: Prof.Dr. Atilla ALPBAZ.
Yayın: Akvaryum Balıkları
Ansiklopedisi ve Üretimleri.
Sayfa: 50.
Kitap hakkında bilgi için: www.atillaalpbaz.com
Not: Hocamızın
izni ile alınmıştır.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir