Japon balıkları için Filtreleme yöntemleri
Japon balığını yarışmalara katılmak için yetiştirenler ve Akvaryumun görüntüsünden ziyade, “benim için balığın formu ve konforu daha önemli” diyen akvaristler genellikle ya filtre kullanmayıp %100 Su değişimi ile işini yürütüyor ya da pipo filtre kullanıyorlar. Peki neden ? İyi bir Pipo filtre nasıl olmalı ? Akvaryumun hangi noktasına konumlandırılmalı ? Kaç tane yeterli ? Nasıl gizlenir gibi bir çok kafa karıştırıcı soruya çözüm arıyoruz.
Süslü Japon varyeteleri yüzebilmek için fiziksel yapıları nedeniyle diğer balıklara oranla daha fazla enerji harcamak zorundalar.Akıntılı sularda harcanan enerjinin daha fazla olması nedeniyle balık daha durgun, olması beklendiğinden daha zayıf yapıda olur. Aynı zamanda akıntılı sularda kafalı türler(Oranda,Ranchu vb.) için de kafa gelişimi yavaşlar. Çünkü bu kafa yapılarının(Wen) gelişebilmesi için vücuttaki yağ oranının fazla olması gerekli. Laboratuvardaki bir farenin çarkta koşması gibi sürekli akıntıyla cebelleşen japon balığı vücudundaki karbonhidrat oranı dolayısıyla yağ oranı azalır ve kafa yapamaz. Filtreleme sırasında suda elbette küçük bir akıntı olabilir fakat çok çok yavaş bir akıntı olmalı bu akıntının hızı. Böylece balık durduğu yerde enerji harcamayacağı için, enerjisini gezerken görsel bir şov sergilerken harcayabilir.
Pipo filtreleri aynı zamanda Dış filtrenizin/Tepe Filtrenizi / Şelale filtrenizin emiş kısmına takarak bir ön filtreleme sağlayabilirsiniz. Bu yöntem hem diş filtreninin erken kirlenmesini engelleyecek hem de yavru balıklarınızın dış filtrenizin içine kaçmasını engelleyecektir.
* Bütün filtre süngerleri aynı değildir, Pipo filtre süngerleri daha küçük gözeneklidir. İç filtre süngerleri ise daha büyük gözeneklidir. (İstisnalar kaideyi bozmaz.)
* Pipo filtreler sadece küçük akvaryumlar ve üreticiler için değildir. Pipo filtre ile havuz filtrelemesi yapmak da mümkündür. Kuvvetli bir hava motoruna bağlı pipo filtre diğer filtrelerin pek çoğunu aratmaz. Yazımızın ilerleyen kısımlarında pipo filtrelerin filtreleme kapasitelerine ait bilgiler mevcut.
Pipo filtreler için yapılacak bir kaç modifikasyon da mevcut, Pipo filtresinin tahliye kanalının sonuna (yüzeye yakın olan kısmı) iç filtre motoru takılabilir. Bu yöntem mekanik filtrelemede oldukça etkilidir. İç filtrelerin içinde kullanılan süngerler daha büyük gözenekli olduğu için küçük parçacıklar aralarında çok rahat geçerek geldikleri gibi tekrar suya salınabilmektedir. Fakat pipo filtrelerin sünger gözenekleri daha küçük olduğu için iç filtre süngerine oranla çok daha verimli “temizlik” yaparlar. fakat çok kısa sürede tıkanmaya başlarlar.
* Sıfır bir süngeri kullanmadan önce Akvaryumun tabanına batırıp, bir kaç kere sıkıp bırakmak süngere faydalı bakterileri aşılamış olurken 6-8 haftalık bakteri üretme sürecini oldukça kısaltacaktır.
* İç filtreler güçlü akıntısı yüzünden yavru ve hasta balıkları da içine çekerek zara görmelerine sebep olabilir. Pipo filtreler ise böyle bir soruna sebep olmadığı gibi, yavrular için küçük yem parçalarını üzerine toplayarak bir nevi buzdolabı olarak da işlev görür.
* Eğer pipo filtrelerin görüntülerin kötü olduğunu düşünüyorsanız, saklanmak için toprağın yarım santim altında kalacak şekilde gömebilirsiniz.
* Elma Salyangozları sünger filtreleri de kemirir. Zaten mantıklı japon akvaryumlarında çok değerli olan yosunları tüketen bir salyangoz istenmez.
Pipo Filtre için kullandığınız hava motorunun çıkış değerini 2 ile çarptığınızda size su filtre kapasitesini verir. Örneğin dakikada 3 litre have çıkışlı bir hava motorunuz var ise 2 ile çarptığınızda dakikada 6 litre su çevirimi olur. bu değeri de 60 ile çarptığınızda saatteki 360 litre devir daim kapasiteniz ortaya çıkar. Bu devir daim hızı ise, 70 litrelik japon balığı başlangıç akvaryumlarında ideal olur.
* Sünger yüzeyi ne kadar büyük olursa filtreleme de o kadar başarılı olur.
* Filtreleme için tabandan çekilen suyun kaynaklarda Saprolegnia (fungus/mantar) oluşumunu da azalttığına dair bilgiler mevcut.
İyi de ya kimyasal filtreleme nasıl olacak ?
Onu’da unutmadık, biyolojik ve mekanik temizliği Pipo filtre ile yaptıktan sonra Şelale filtre,Dış filtre,Askı filtre ile de dilersek sadece kimyasal temizliği yapabiliriz. Aslında iyi bitkilendirilmiş tanklarda buna da ihtiyaç olmaz ama Japon balıklarıyla iyi bitkilendirilmiş bir tank pek mümkün değil. Kimyasal filtreleme için kullandığımız yöntemle suyu çok hızlı devir daim ederek balıkları yormamaya özen göstermeliyiz. Eğer illa yüksek hacimde bir filtre kullanacaksak filtre çıkışı mutlaka taban ve orta seviye yerine su yüzeyini dalgalandıracak şekilde hareketlendirmeli. Aşağıda bir kaç örnek ile süslü japon varyeteleri için ideal filtrelenmiş akvaryumlara örnek vermeye çalıştık. Umarım makalemizde işinize yarayacak bir şeyler bulabilmişsinizdir.
Kaynaklar : Kendi Tecrübelerim,
http://aqualandpetsplus.com/Misc%20Sponge%20Filters.htm ,
http://www.americanaquariumproducts.com/SpongeFilter.html ,
http://www.americanaquariumproducts.com/sponge_filtration.html ,
http://www.sponge-filter.com/ ,
http://www.kizdim.com
Beğenenler: [T]169409,Tuğrul Coşkun[/T][T]199052,sonkomutan[/T][T]227924,Ahmet_[/T]
Teşekkür Edenler: [T]199052,sonkomutan[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
İsterseniz Sazan başlıgı altlarına da ekleyin makaleleri.. Teşke Goldfish,Süslü Goldfish başlıgı olsaydı ya diyesim geliyor
Teşekkür Edenler: [T]247004,Emreözamisos[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir