İguana Hakkında Tüm Bilgiler
Karahindiba,kayısı,çilek,muz,kivi,cennet mayası,yeşil biber,bezelye,dere otu,roka,marul,tere otu,radika,yeni dünya,armut,dut yaprağı,gül çiçeği ,gül yaprağı,şeftali,kiraz,yonca,ebegümeci,turp otu, armut,cennet meyvası,erik,kavun,ebe gümeci çiçeği,lahana vs verilebilir.
Çevre ısısı tropikal igaunalarda 27-38 derece,ılıman iguanalarda 20-35 derece olmalıdır. Yaşam alanının sürekli temiz tutulması gerekmektedir.
İguanalarda barınma çok önemlidir. Diğer sürüngenlerden farklı olarak erkek iguanaların cam akvaryumlarda beslenmesi tavsiye edilmez. Bunun nedeni erkek iguanalar kendi cinslerine karşı oldukça saldırgan olduklarından dolayı camda kendi yansımalarını gördüklerinde strese girerler. Kendi yansımasını başka bir erkek iguana sandığı için sık sık saldırı amaçlı kafasını camlara vurur ve burun yaralanmalarına neden olur.
Bu nedenle iguanalar için en ideal barınaklar tel kafeslerdir. Yavru iguanalar için küçük kafesler yeterli gelse de büyüdüklerinde geniş alanlara ihtiyaç duyacaklardır. Yetişkin iguanalar için tavsiye edilebilir minimum kafes ölçüleri 2m X 1m X 1.5 m şeklinde olmalıdır. Terraryum içerisinde kendilerini doğal ortamlarında olduğu gibi rahat ve güvende hissetmeleri çok önemlidir. Bunun için kafesin içi yapay bitkiler ve tırmanabilecekleri ağaç dalları ile dekore edilmelidir. Doğadan toplanan dekor malzemelerinin temiz olduğundan emin olun. Dışardan getirilen kütük ve ağaç dallarının iç kısımları çeşitli böcek ve parazitlere ev sahipliği yapıyor olabilir. Bu yüzden getirilen malzemeyi kafese koymadan önce dezenfekte edin veya kaynatın. İguanaların kafesindeki dışkı ve yere dökülen besin artıkları her gün düzenli olarak temizlenmelidir. Aksi taktirde bakteri ve sineklere uygun ortam hazırlamış olursunuz. Kafesin içindeki su kabı her gün temizlenmeli ve tazelenmelidir. Taban malzemesi olarak kum veya2 ağaç kabuklarından oluşan torf karışımını kullanabilirsiniz.
Aydınlatma: UVA ve UVB içeren florasan veya lambalar kesinlikle kullanılmalıdır.
Isı: İguanalar yüksek sıcaklıkları ve güneşlenmeyi severler. Kafesin (verdiğimiz kafes ölçülerine göre) içerisinde 100 W spot ampullerle bir güneşlenme alanı hazırlanmalıdır. Güneşlenme alanın sıcaklığı 35 °C diğer bölgeler ise 25-30 °C arasında olmalıdır. Gündüzleri sıcaklı 24 °C geceleri ise 21 °C altına düşmemelidir.
Rutubet: İguanalar doğada rutubetli ormanlarda ve su kenarlarında yaşarlar bu nedenle yüksek rutubet seviyesi sağlanmalıdır. %70-80 arası idealdir. Bunu da günde 4-5 sefer su spreyiyle kafesi nemlendirerek sağlayabilirsiniz.
İGUANALARIN BAKIMI
İguanalarınızı 10-15 günde bir ılık suyla yıkamanız hem derisindeki kaşınmaları hem de gözle görünmeyen mikropların temizlenmesi açısından çok yararlıdır. Ancak iguananızı yıkadığınız su ne sıcak nede soğuk olmalıdır. Bebek banyosu kıvamında ılık suyla yıkanmalıdır ve banyodan sonra hemen havluyla kurutulup sıcak ortamına geri konmalıdır. Banyodan sonra elde fazlaca gezdirmeniz onun üşüyerek hastalanmasına neden olabilir.
İguanalarınız deri değişimi ve üreme dönemlerinde biraz hırçın ve huysuz olurlar. Deri değişimini kolaylaştırmak için bu dönemde sık sık banyo yaptırabilirsiniz. Ayrıca atamadığı deri parçalarını elinizle dikkatli bir şekilde soyabilirsiniz.
İguanaların tırnaklarını uzadıkça kesmelisiniz. Uzayan tırnaklar bazı materyallere(perde, giysi v.b) takılarak iguananın tırnak ve parmaklarının kırılmasına neden olabilir. İguanaların tırnaklarını ışık altında görünen damarlara gelmeyecek şekilde kesmelisiniz.Ama en sağlıklısı veterinere kestirmek olacaktır.
________________
Her şeyden önce iguanaların bakımının kedi, köpek bakımından daha zor ve pahalı olduğunu unutmayınız.
Bu hayvanların ihtiyaçlarını bilmeden, minimum ve ufak malzemelerle başlarsanız kısa zamanda yenilerini almak zorunda kalırsınız.
Sabırlı olmayan arkadaşların iguana beslemesi zordur çünkü tüm iguanalar vahşidir ve evcilleştirilmesi gerekir.
Ayrıca ömürleri yirmi yıla kadar uzayabilir.
Bu süre boyunca oldukça büyük boyutlara ulaşırlar.
Uygun bir saklama ortamı sağlamak hem yer hem de ciddi harcama gerektirir.
Ülkemizde bu konuda bilinenlerin çoğu yanlış Bu anlamda araştırma yapmaya istekli olmalısınız.
Hem bu çalışma için hem de yeşil dostunuzun ihtiyaçları için zamana ihtiyacınız olacak.
Uzun sözün kısası, iguanalar, ancak zamanı, sabrı ve maddi imkanı olan, yetişkinler tarafından
beslenebilecek, zor bir hayvandır.
İguanalar hakkında yanlış bilinenler:
Haklarında belki en yanlış bilgiye sahip olduğumuz evcil hayvan iguanalardır. Ülkemizde en sık yapılan hataları başlıklar altında açıklıyoruz:
-İguanalar en çok marulu sever:
Tamam iguanalar ot oburdur ama marul ağırlıklı beslenmeyle yaşayamazlar. Neredeyse tamamen marulla beslenen, sayısız iguana var. Beslenme çeşitli olmalıdır. Kesinlikle iguanalar için özel formüle edilmiş, mamalardan da kullanılmalıdır.
-İguanalar kedi, köpek maması ve böcekle beslenmelidir.
Öldürmek istiyorsanız ever. Unutmayın ki iguanalar ot oburdur. Kedi, köpek maması ve böcekler, yüksek miktarda protein içerir ki bu yeşil dostumuzun iç organlarına hasar verip, muhtemelen öldürür.
-İguanalar sindirim için toprak yemelidir.
Çok yanlış. Çünkü yenilen toprak, bağırsakta sıkışarak ölüme sebep olur. Bu arada iguanalar ne bulsa yerler. Bu anlamda dikkatli olmak lazım. Kendilerine zarar verecek, iğne, boncuk vb. cisimleri dahi yutan iguanalar olmuştur. Bulundukları ortama aman dikkat.
-İguanalar sadece koyuldukları kabın boyutu kadar büyür.
Bir çok insan, ufak akvaryuma konduğu için iguanaların büyümeyeceğini düşünür. Tabiî ki doğru değil ve kısa süre sonra akvaryum yeterli olmaz.
-Sadece ısıtıcılı kayalar yeterlidir.
Sadece ısıtıcılı kayayla ısıtılan iguanalar, ısı kaynağı üzerinden hiç kalkmayarak zarar görebilirler. Buna ek olara UV lambaları kullanılmalıdır. Bunun en hesaplı ve etkin yolu da, sürüngenler için özel satılan flörosanlardır. Ülkemizde de artık rahatlıkla bulunmakta. Bu tip ısıtmada, ısı ışıkla yayıldığı için, akvaryumun bazı kesimlerine ışık yanı ısı ulaşmamalı. Hayvan serinlemek istediği zaman, ısıdan uzaklaşabilmeli.
-İguanaların bakımı çok kolaydır.
Tam tersi aslında çok zordur. Çocuklar için uygun değildir. Her şeyden önce iguanaların bulundukları ortamın temizliğinin ve ideal ısı ve nemde kalmasını sağlamak bile zahmet isteyen bir uğraş. Dört ayaklı yeşil dostlar, kendi bölgelerini koruma davranışı gösterirler. Hepsi ilk başta vahşidir ve evcilleştirilmesi gerekir. Hem ısırarak, hem kırbaç gibi kuyruklarıyla hem de keskin tırnaklarıyla tehlikeli olabilirler.
-İguanalar veterinere gitmez:
Gitmeleri gerekir. Onlarında parazitleri ve hastalıkları var. İnternette biraz araştırmayla bu konuda yeterli veterinerleri bulabilirsiniz
-Cüce iguanalar normalleri kadar büyümez.
Cüce iguana diye bir tür yoktur. Bu sadece, iguana satmak için para tuzağıdır. Tüm iguanalar büyür.
-İguanalar aptaldır ve karakterleri yoktur:
Beyinlerinin boyutları düşünülünce oldukça zekiler. Tuvalet eğitimi alan, kaybolunca geri dönebilen iguanalar mevcuttur. İguanalar bireysel özelliklerde taşıyabilir. Aynı ortamda dahi büyüyenler farklı karakterlere sahip olabilirler.
Beslenme
Kuşku götürmeyen tek şey, ot obur olmalarıdır. İguanaların çok sayıda ufak, keskin dişi vardır. Çiğnemek yerine, yemek parçalarını parçalarlar. Büyük parçalar koparıp, olduğu gibi yutarlar. Bu yüzden yemekleri ufak parçalar halinde kesilmelidir. Hatta, bitkileri iyice yıkadıktan sonra, karıştırıp, beraber ufak parçalar halinde kesikin bir bıçakla kesebilirsiniz. Su içtikleri az görülür. Kafalarını sokup içerler. Çoğunlukla yeşilliklerin üzerindeki damlacıkları yalarlar. Bu anlamda yemeklerinin üzerine, önleri koymadan önce püskürtücüyle içme suyu püskürtmek gerekir. Su soğuk olmamalıdır. Buna rağmen her zaman önünde taze olmalıdır. İguanalar her gün, günde 1 veya 2 kez beslenmelidir. Balıklar gibi değillerdir. Doyunca daha fazla yemezler. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli şey bir süre sonra yemeğini önünden almak gerekir. Aksi halde, çürümeye başlayan yaprakları yiyip, rahatsızlanabilirler. Sabah erken saatler, uyandıktan yarım-bir saat sonra besleme için idealdir. Erken beslenince, sindirmek için gün sıcaklıklarını kullanır. Gece sindirim ise çok zor ve rahtsız edicidir. Hep aynı saatlerde beslemek, hem tuvalet alışkanlığı hem de konfor için gereklidir. İguanalar yemekleri için mama kaplarına tırmanırlar. Kolay devrilebilen, kırılabilen bir kap olmamalı. Yemek kabı zeminde olmamalıdır. Aksi halde yerdeki malzemeyi de kazayla yiyebilir. Birkaç tane su kabı kullanmak bunu da değişik yüksekliklere koymak en iyisidir. Unutmayın iguanalar genellikle tuvaletlerini suyun içerisine yapar. Zemindeki su kabı, tuvalet haline gelebilir. Ayrıca su kabı, hayvanın içerisine giremeyeceği boyutta olmalı. Aksi halde yüzmeyi seven yeşil dostlar içene girebilir ve/veya tuvaletini yaparak suyu kirletir. Unutmayın beslenme tek yönlü olmamalıdır. Unutmayın ki çoğu ev bitkimiz, iguanalara zararlıdır. Ne kadar yemek istese de önlem alınız. Yemeklerine az miktarda ezilerek toz haline getirmiş kedi veya köpek brewer’s yeast tableti koymanızda çok faydalıdır.
Barınak:
Ufak akvaryumlar uygun değildir. Hatta birkaç yıl içerisinde büyük bir akvaryum bile yeterli olmayacaktır. Kendini bu ile veren arkadaşlar kendi iguana barınaklarını yapmakta. Unutmamak gerekir ki iguanalar duvar kağıtlarını, kaplama malzemelerini vb sökebilir. İguanalar 2,5 senede tam yetişkin boylarına ulaşırlar. Barınak planlamanızı buna göre yapabilirsiniz. Sıcaklık, iguananın ortamının en önemli öğesidir. Soğuk kanlı tüm hayvanlar gibi iguanalarda bedenlerini ve hayati iç organlarını ısıtmak için dış ısı kaynaklarına ihtiyaç duyar. Ülkemizin çoğu kısmı ise yeşil dostlarımız için ideal sıcaklıkta değil. İguananın bulunduğu ortam hiçbir zaman 26 C derecenin altına inmemeli ve 32 C – 35 C arasında olmalı. Nem %65-%75 olmalı. Alanın bir kısmı, biraz daha serin olmalı ki, sıcaklayan hayvan o bölüme kaçsın. Görüldüğü gibi özel şartlar ancak özel ekipman tarafından sabitlenebilir. Gece evimizde sönen ısıtıcılar, odamızı iguana için ölümcül bir sıcaklığa düşürebilir. Daha önce dediğimiz gibi ısı hem ısıtmalı kaya hem de UV lambaları tarafından yapılmalıdır. Nem düşükse nem arttırıcı cihazlar kullanılmalıdır. Tüm cihazların kullanımında ve kablo çekiminde, yeşil dostlarımızın çok meraklı ve her şeyi ısırma eğiliminde olduğunu unutmamak gerekir. Ayrıca, hayvanın ısı ve nem kaynaklarına çok yaklaşarak yanması engellenmelidir. Kapalı alanda tutulan iguanalarda en sık görülen rahtsızlık susuzluktur çünkü ortamlarında genellikle yeterince nem olmuyor. Bu problem ölümcül dahi olabilir. Nem arttırıcı cihazları en iyisi iguanadan uzak tutarak, su buharını uygun boru düzeniyle ortama taşımaktır.
İguanalar bulundukları ortamı sürekli dilleriyle yalarlar. Bu sayede bilgi toplasalar da, dile takılan ufak cisimler, boğazı tıkayabilir.
Kendiniz iguana evi yapacaksanız, neme ve ısıya dayanıklı ve kaçırmayacak şekilde olmalı. Tercihen tabanı ve duvarları, sı geçirmeyen malzemeyle kaplanmalı. Kat kat olmalı ki, iguana tercih ettiği sıcaklıktaki katta durmalı. Tırmanacak dal vb. bölümler olmalı.
Birden fazla iguana beslemeyi düşünüyorsanız söylenmesi gereken en önemli şey, erkekler birbirini görmemeli. Aksi halde kendi bölgelerini koruma davranışı göstererek ölümüne kavga edebilirler. Doğada iguanalar tek yaşar ve sadece çiftleşme sezonunda bir araya gelip ayrılırlar. Bu sebeple arkadaşa ihtiyaç duymazlar.
Evcilleştirmek:
Ne kadar UV lambası kullansanız da, dostunuz gerçek güneş ışığına ihtiyaç duyar. Burada çok önemli bir nokta var. Güneş ışığının yararlı kısmı camdan geçememektedir. Bu sebeple yaz aylarında, yeşil dostunuzu kucağınıza alarak, balkona veya dışarı çıkmalısınız. Üşütmemesine ve kaçmamasına aşırı özen göstermenizi tavsiye ederiz. Güneşten alabileceği vitamini başka bir kaynaktan alamayacağı için bu güneşlenme seanslarını ihmal etmeyiniz.
İguanaların parmakları ve pençeleri çok güçlü olsa da bir o kadar da hassastır. Kuvvetlice tutunmuş bir hayvanı hızlıca kaldırmayınız. Yavaşça, pençelerini açarak, kaldırınız. Aksi halde tırnağı ve/veya parmağı kırılabilir. Parmağı kırılan iguana tırmanamayacak ve hayatını devam ettiremeyecektir.
Özellikle yetişkin iguanalar insana ciddi zarar verebilirler. Onlarca dikişle sonuçlanan iguana ısırmaları olmuştur.
Dostunuzun evinin tabanı her gün temizlenmelidir. Aksi halde sıcak ve nemin etkisiyle bakteriler çok hızlı ürerler.
İguananızı sıcak havalarda maksimum haftada bir kereye kadar yıkayabilirsiniz. Bu iş için banyo küvetinizi, iyice şampuan ve temizleyici kalıntılarından temizledikten sonra yapabilirsiniz. İguananızı yakmamak için su çok ılık olmalı ve derinliği dostunuzun ayakları tabana değdiğinde kafası dışarıda kalacak kadar olmalı. Yine çok dikkat edilmesi gereken bir konu: Yeşil dostunuz suya girer girmez muhtemelen tuvaletini yapacaktır. Ondan sonra suyu boşaltıp, temiz suyla devam etmek gerekir. Herhangi bir temizleyici, sabun vb. kesinlikle kullanılmamalıdır. İlk banyolar birkaç dakika sürerken, ilerleyen zamanlarda 30 dakikaya kadar çıkabilir. Banyo esnasında dostunuzu hiç tek bırakmayın.
İguananızın evini her gün muhakkak su püskürtücüyle spreyleyin. Su soğuk olmasın ve direkt olarak dostunuzun üzerine gelmesin. Bu spreye sadece içme suyu konduğuna başka bir iş için kullanılmadığına çok dikkat edin.
İguanalar gençken yeşildirler. Yaşlandıkça kahverengine dönerler.
İguanalar, tüm sürüngenler gibi deri değiştir. Tek farkla. Onlar tek parça olarak değil de parça parça olarak dökerler. Tüm bedenlerindeki deri değişir. Bu kesinlikle normaldir ve sağlık göstergesidir. Bunun belli bir rutini yoktur. Kimi zaman bedenin bazı kesimleri daha sık değişir. Bu aşamada sadece gevşek duran derinin dökülmesine yardımcı olmak gerekir. Kolayca çıkmıyorsa kesinlikle çekmemek gerekir.
1. Elinizin Konumu
iguanalar 3. göze sahiptir ..ve bu deri altında başın üst terafındadır..görev olarak gölgeleri algılar ve thyroid üretimine katılır. Eğer elinizi arkasından yaklaştırıp sırttan karnına doğru tutuyorsanız iguananız sizi kuş vs gibi kendisine saldırabilecek bir hayvan olarak algılayıp savunma amaçlı agresifleşebilir. Igunanınıza elinizi ve sizi görebileceği bir şekilde yaklaşın... ve kavramaktan kaçının ayrıca eliniz karnı bölgesinin altına koyun ve kolunuzda uzanmasına izin verin davranışlarında
2. Ses ve gürültü
Aşırı gürültülü ortamlarda iguananız strese girebilir ve agresifleşir... Stres altındaki iguanalarda renkler de kararma görülür ..özellikle baş bölgesinde.
3. Özel durumlar
Bunlara dikkat ederseniz iguanaların davranışı bir
UV ampulleri iguanalar için gerekli ve önemlidir... UV oranı güneşin yaptığı açı ile ilgilidir ki tahmin ederseniz ki iguanaların asıl yaşama alanlarına kıyasla Türkiyede azdır. Satılan ampuller UVA ışını üretir ancak UVB üretmezler bu yüzden elinizden geldikçe iguanınızı güneşe çıkarın.
Ağaç ise zor bir durum... parazit ve bakteri önleci yöntemler kullanmanız gerekir... sonuçta iguanalar %90 - %100 arası nem oranlarında yaşarlar...akvaryum vs gibi alanlarda bu ısı ve nem oranlarında bakteri oluşması doğaldır. iguanınızın üzerinde ki parazitleri dikkatli bir bakımla temizleyebilirsiniz ancak ne olursa olsun iguanaların üzerine veteriner kontrolü olmadan ilaç sürmeyiniz. Genellikle veterinerlerde size suyla seyrelteceğiniz solüsyonlar önereceklerdir ve iguanalar bu suda yüzdürmenizi söyleyeceklerdir.
iguanların parmak kemikleri ince ancak sağlamdır. sonuçta genel olarak tırmanıcı canlılardır . eğer parmağı o kadar kırıldıysa kalsiyuym sorunu yaşamaya başlamışsınız olabilirsiniz. iguanaların tırnaklarının içine kadar damarları vardır ...bu damarlardan biri bükülüp tıkanmış olabilir bu da ölü deriyi açıklar...Diyetine özen gösteriniz. D2-D3 vitamin destekli kalsiyum kullanmanızı öneririm.... iguanaları cam akvaryumda güneşe koymayınız ...ısı aşırı yükselip iguanaları öldürebilir.
iguanaların diyeti bir zor bir konudur.. ancak yiyecekleri şeyler çeşitlidir.. Önemli olan kalsiyumu yüksek fosforu düşük bir diyet sağlamaktır.Hardal yaprağı , turp yaprağı,kuşburnu,kuşkonmaz, kara hindiba vb + meyve(%85-%95 sebze-%5-%10 oranlarında meyve) genel
Eni 60cm olan bir kabin çok dardir fakat yüksekliginden ötürü kabul edilebilir sinirlardadir. Kabin uzunlugu özellikle genç ve disi iguanalar için oldukça iyidir. 2 metre uzunlugunda tam ergin bir erkek için eger evin baska bir yerinde açik havada çevrili bir alan yoksa bu kabin ona sikici ve dar gelecektir.
Isitma ve aydinlatmada yüksek watt'li ampuller kullanilmamalidir. 100 watt’lik uygun bir ampul yüksek miktarda isi verecektir. Gündüz ve gece için iki ampule ihtiyaç vardir. Bunlardan biri mavi veya siyah (75 W) gece için, digeri uygun gün isigi olmalidir. Gün isigi için mutlaka ultraviyole isik kullanilmalidir. Bu saglikli bir iguana yetistirmek için kilit maddelerden biridir. Sürüngenler UVB radyasyon isimasi sayesinde derilerinden Vitamin D'yi üretirler. Vitamin D ise kalsiyum metabolizmasinda önemli bir konuma sahiptir. UVB dalga boyu derecesi 290-320 nm'dir (nanometre). Bir UVB kaynagi tercih ederken bu dalga boylari arasinda olduguna özen göstermelisiniz. Isima süresi ise 8-10 saat kadar olmalidir. Iguananin saklanip kaçabilecegi çok fazla alan olmamalidir. Çünkü çekingen bir iguana saklanma yeri bulma konusunda oldukça kararlidir. Saklanan iguana yeteri kadar isidan yararlanamayacagi için hipotermi (beden isisinin asiri düsmesi) tehlikesiyle karsilasabilir. Iguananin beden isisini düzenlemesine yardimci olmak için ilik havanin hareketini saglayan yavas bir hava sirkülasyonu önemlidir. Küçük ve sessiz bir fan sicakligin ve nemin artmasini saglarken kabin sicakligini arttiracaktir. Fanin düsük hizli, sessiz ve çok güçlü olmamasina dikkat edilmelidir. Gece isigini gündüz de isiya yardimci olmasi için açik birakabilirsiniz. Fakat kabin içi sicakligini düzenli olarak kontrol edip 18–21 derece ila 38 dereceler arasinda oldugundan emin olmalisiniz. Yapacaginiz yasam alaninda dikkat etmeniz gereken konulardan biri de ortamin nemidir. Iguananin dogal yasam ortami oldukça nemli ve rutubetlidir. Oysa biz evlerimizi sicak tutariz ve bunun sonucunda hava çok kuru olur. Çok nemli bir iklimde yasamiyorsaniz iguananizin genelde saglanandan daha fazla neme ihtiyaci olacaktir. Nem oranini bir nemölçer ile kontrol edebilirsiniz. Nem orani %70-%80 arasinda olmalidir. Teraryuma sig bir kapta su koyabilirsiniz (içme suyundan baska 2. bir kap). Iguananiz burada kendini islatacaktir. Hatta yeterli büyüklükte alaniniz varsa ve büyük bir teraryum yapmayi planliyorsaniz iguananiza mini bir havuz yapabilirsiniz. Iguanalar çok iyi yüzücülerdir ve yüzmekten çok hoslanirlar. Fakat suyu her gün degistirmeyi unutmayin çünkü iguanalar tuvaletlerini suya yapmayi severler. Yapacaginiz teraryumda yeteri kadar alan yoksa ve ikinci bir su kabi koyamiyorsaniz iguananizi her gün ilik suyla spreyliyebilirsiniz. Karincalari ve diger hasereleri uzak tutmak için yenmeyen besini her zaman teraryumdan uzaklastirin. Olasi problemleri azaltmak için temizlik en önemli faktördür. Yapay bitkilerin ve birkaç dalin eklenmesiyle iguana kabininiz evcil hayvaniniz için muazzam bir ev olacaktir. Eger iguananiz çok küçükse girip kaçabilecegi bir deligin olmadigi küçük bir kabini tercih edin. Iguananiz büyüyüp bu yeni evine alisinca yasam alanini büyütebilirsiniz. Asla bir iguanayi alistirmadan yeni bir yere koymayin. Iguanalar degisiklikleri sevmezler ve yeni bir alana konulduklarinda kendilerini yaralayip travmaya girebilirler. Bir saatlik denemelerle baslayin ve o etrafi kesfederken gözlemleyin. Daha sonra zamani azar azar arttirin. Yeni bir yere koyulan iguana disariyi gördügü yerlerde sürtünme ve tirmalama hareketleri yapacaktir. Eger iguana iyice yerine alistirilmazsa bu hareketler sonucu tirnaklari çikabilir, mahmuz veya burnu zedelenebilir. 2.BESLENME
Kara lahana, salgam yesillikleri, karahindiba yesillikleri (çiçekli), su teresi.
Yesil fasulye, bal kabagi, ezilmis veya dogranmis bezelye, yabani havuç, kus konmaz, bamya, yonca (olgun kisimlari, tomurcuklari degil), sogan, mantar, tatli patates, kabak, havuç.
Incir (kuru veya islenmemis), bögürtlen, çilek, üzüm, mango, kavun ve karpuz, papaya, muz, elma.
Pismis pirinç veya hamur, beyaz ekmek.
Yonca peletleri (tavsan yemi).Nadir ve dikkatlice kullanilabilecek, fitat veya oksalat içeren besinler: ispanak, pancar, pazi, kuzukulagi, bütün hububatlar, kereviz sapi, lahana, havucun üst kismi.
Böcekler, kurtlar, süt, peynir çesitleri, yumurta, kedi veya köpek mamalari, et. Kisacasi tüm hayvansal besinler verilmemelidir. Çünkü daha önce de bahsettigimiz gibi iguanalar tamamen otçul yaratiklardir ve hayvansal proteinlerin kullanilmasi metabolik rahatsizliklara sebebiyet verebilir. Bunun yani sira yabani otlara karsi da dikkatli olmanizi belirtmek isteriz. Çünkü bazi yabani otlar ve bitkiler iguanalar için toksiktir ve bunlardan kesinlikle kaçinilmalidir.
Iguananizin beslenmesi sirasinda gerektigi kadar su aldigindan emin olmanin bir diger yolu da yemegini su ile spreylemektir. Bu islem bir spreyleme sisesine su doldurarak ve besinleri bu sekilde islatarak basitçe uygulanabilir. Spreyleme islemini düzenli olarak yapabileceginiz gibi, yeteri kadar su almadigini düsündügünüz zamanlarda da uygulayabilirsiniz.
Iguananiza vereceginiz bitkileri mutlaka yikayiniz. Çünkü bilindigi üzere bu besinler böceklere karsi ilaçlanmaktadir ve bitki üzerinde kalan bu ilaçlar iguanalar için önemli bir tehlikedir. Bununla beraber bitkiler ilaçlanmamis bile olsa üretim, transport ve marketlerdeki saklama kosullarindan ötürü kontaminasyon riskini göz ardi etmemeliyiz.
Iyi bir beslenmenin anahtari iguananiza çok çesitli besinler sunmanizdir. Vahsi yasamlarinda iguanalar çok çesitli bitki ve meyvelerle beslenirler ve sizin de evinizde baktiginiz evcil iguananiza ayni imkânlari elinizden geldigince sunmaniz gerekir.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir