İç Sump Filtre Sistemi Projesi?


blue nightÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 15/08/2011
İl: Ankara
Mesaj: 1149
blue nightÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 25 Aralık 2011 21:23
Tecrübeli arkadaşlardan bilgi edinmek istiyorum. Şu an elimde 100*45*50(h) ve 80*27*45(h) iki akvaryumum var. Yalnız ben bi tane daha akvaryum yapmayı düşünüyorum kendime.  Muhtemel boyutları 150*50*60 olcak gibi. Ancak filtreleme sistemi kafamı çok karıştırıyor.  Şu an iki akvaryumumda  da iç filtre var. Düzenli su değişimi bence çok önemli diye düşünüyorum ve su değişimi düzenli olduğu sürece iç filtrede yeterli gibi geliyor bana. Fakat araştırınca herkesin görüşü yetersiz.

Araştırma yapıyorum durmadan ve ayrıca burdan bilgi edinmek istedim. 

Soru 1- İç filtrede 800L veya 1100 L yazıyor ona rağmen 200lt lik bi akvaryumda neden yetersiz oluyor. (4 bölümlü semarik, biobal, karbon filtre, sünger var.) Küçük akvaryumlarda da (50 lt altı) iç filtre olmaz mini veya pipo filtre kullanın deniyor. İç filtre 50-150 lt arası mı kullanılmalı? İç filtrenin temizlemediği ve su düzenini sağlamadığı bi durumda pipo filtre nasıl oluyor da sağlıyor. ( üretimcilerde sadece pipo filtre var ve akvaryumları 100 lt civarı)

Soru 2-  225 lt lik akvaryumun yan tarafına bi akvaryum yapsam yan sumplı olsa nasıl olur? Camı deldirmeden kafa motoruyla randuman alabilirmiyim. 20(boy)*45(derinlik)*50(h) Camı Polatlıda deldireceğim bi camcı olduğunu sanmıyorum yoksa deldirsem sorun çözülürdü. 

Veya içine sonradan yaptırabilirim. 10*45*50 ölçüleri bu iş için uygun olurmu? İçinin tüm malzemelerini alacağım ve 3 ayrı bölümden oluşacak. (Eni dar tutmamın nedeni akvaryumu küçültmemek)

Soru 3- 150*50*60 akvaryumuma dış filtre yeterli olurmu yoksa sump sistemi şartmı?   Sump sistemine  daha sıcak bakıyorum aslında. Taşırma sistemini düşündüğümüzde delikler tam olarak nereye delinmeli nelere dikkat etmeli. (Ali Kuştepesi abimizin saolsun ilgili bi başlığı var inceleme yaptım fakat gözümden kaçan bişey olmasın istiyorum çünkü kendim yapacağım herşeyini)
80*27*45 lik akvaryumum sump sisteminde kullanılabilir mi? 
(Sump sisteminin içinin malzemeleri dış filtreden çok daha ucuza geliyor gibi)

Soru 4- Atman kafa motoru bu işi görür mü? 100-150 tl lik kafa motoru pahalı diye düşünüyorum.  500 L 10 w bi ürün.

Maliyet çok önemli bi konu arkadaşlar. İç filtre, dış filtre, sump sisteminden ziyade elektrik giderini esas alınız. Akvaryum geçmişim çok yok ancak geçen ay 100 tl bu ay (22 günlük geldi) 55 tl geldi. 3. akvaryumumda bu rakam dahada artmamalı. İçişleri bakanından ziyade ben sinir olmaya başladım, hobi çok maliyetli oluyor diye.


Kendim sorup kendim cevaplamış gibi oluyorum fakat yanlış düşündüğüm noktaları bilmek isterim. Doğrusu ne ise onu yapmak ve sonradan keşke şöyle böyle yapsaydım dememek? 3 aylık balık besleyen birisi olarak deneme yanılma yoluna fazlasıyla gittim yeterli artık. (80 lik akvaryumu almak, canlı doğuran beslemek gibi vs..)

blue night2011-12-27 13:23:25

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

blue nightÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 15/08/2011
İl: Ankara
Mesaj: 1149
blue nightÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 26 Aralık 2011 22:21
Kimse yardımcı olmayacak mı arkadaşlar?

Birsoruma bile yanıt alamamışken ben bir soru daha sorayım. Kafa motoru yerine iç filtre kullanılabilir mi? İç sump yapıldığında neden olmasın diye düşündüm ama.
gulay2011-12-28 01:41:34

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ReaLiSTÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 29/12/2008
İl: Ankara
Mesaj: 1961
ReaLiSTÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 26 Aralık 2011 22:25
Nihat Bey evde iki akvaryum varken maliyet düşünüyorsanız 3. akvaryumu hiç düşünmeyin bence. Ya elinizdekileri çıkarıp sadece bir tane büyükle yola devam edin ya da bu maliyetlerinizi koruyun. Ayrıca, kafa motorları iç filtrelerin motorları ile aynı yapıdalardır. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

blue nightÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 15/08/2011
İl: Ankara
Mesaj: 1149
blue nightÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 26 Aralık 2011 23:17
[QUOTE=ReaLiST]Nihat Bey evde iki akvaryum varken maliyet düşünüyorsanız 3. akvaryumu hiç düşünmeyin bence. Ya elinizdekileri çıkarıp sadece bir tane büyükle yola devam edin ya da bu maliyetlerinizi koruyun. Ayrıca, kafa motorları iç filtrelerin motorları ile aynı yapıdalardır.  [/QUOTE]

Yanlış anlaşıldım galiba. 3. akvaryumu istiyorum ancak maliyeti en aza indirmeninde bi zararı olmaz diye düşünüyorum. Birde maliyet konusuna çok değinmişim böyle bi anlam çıkmış.

Sorularım konusunda da yardımcı olsaydınız keşke boş mesaj atmış olmazdınız.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

LantisBeawolfÇevrim Dışı

Kayıt: 26/10/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 46
LantisBeawolfÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Aralık 2011 00:36

Sorularınıza kısa cevaplar vermek güç. Biraz kıyısından değineceğim ama cevaplar eksik kalacaklar, benden sonra yazacak arkadaşların eksiklerimi kapatacaklarına güvenerek açılışı yapayım;

1; pipo filtre biyolojik amaçlı temizlik için kullanılır. Mekanik temizlik için iç filtre daha etkilidir. Dış filtre hem mekanik hem de biyolojik temizlik yapar. Ben büyük akvaryumlarda iç filtrenin şart olduğuna inanırım, hem sirkülasyonu sağlar hem de dış filtrenin üzerindeki mekanik temizleme yükünü azaltır. Sump; ses, koku, karbondioksit kaybı, buharlaşma ve benzeri dezavantajlarına rağmen büyük akvaryumlarda temizlik açısından en kullanışlı alternatiftir. Bu arada üretim akvaryumları, ev akvaryumları için referans olmamalı, oradaki amaçlar ve yöntemler değişiktir, örnek alınmaması daha doğru olur.
2;Eğer yan tarafa ikinci bir akvaryumdan sump yapacaksanız, onun ilk akvaryumdan yüksek olmasını sağlarsanız ondan ana tanka su taşırabilir; ana tanktan da su pompalayarak devirdaimi sağlayabilirsiniz. Fakat sumpta son haznede su seviyesi düşük olur, bu seviyenin ana tanktan yüksek olması lazım aradaki yükseklik farkını ayarlayabilmek zor olabilir. Yani ana tanktan taşırma yapamıyor olmak(tankı delemediğimiz için) sumtan taşırma yapmak zorunda kalmak demek. (Tabii benim aklıma gelmeyen çok daha güzel fikirler olabilir.)
3; Dış filtrede olur, ama sağlam bir şeyler almak gerekir. Sump daha ucuza, daha etkili olacaktır.
Elektrik sarfiyatına gelirsek; en büyük sarfiyatı ısıtıcı yapacaktır. O ebatı tercih ettiğiniz anda belli bir külfeti göze almalısınız. Eğer bitkili bir tank olacaksa aydınlatma ısıtmadan daha fazla elektrik masrafına yol açacaktır. Unutmadan kanımca 10 wattlık kafa motoru kafi gelmeyecektir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

fatihbozdagÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 12/12/2010
İl: Adana
Mesaj: 1391
fatihbozdagÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 27 Aralık 2011 01:18
Nihat Bey merhabalar. 

1-) İç filtrenin yetersiz kaldığı kısım işi olmayan bir işi ondan beklemektir. Yani; iç filtre mekanik filtreleme yapar ama dış filtre biyolojik filtreleme yapar. -50 litre akvaryumlar içinde iç filtre kullanılabilir yalnız uygun debi de olmalı ve canlı türü göz önünde bulundurmalı. Pipo filtre mekanik temizlikten çok biyolojik temizlik yaptığı için iç filtrenin yapamadığını yapar. Uygun boyda bir pipo filtre ve düzenli su değişimi uygun ortamı sağlayabilir. Üreticiler için görsellikten çok işlev önemlidir ama biz hobiciler için görsellik çok önemlidir. Bu nedenle üreticiler pipo filtre kullanır. Tabi maliyeti de göz önünde bulundurur üreticiler. 

2-) Verdiğiniz ölçülerdeki yan sump yeterli olabilir ancak camı deldirmeden nasıl olacak anlamadım. Suyu bir motor ile gönderdiniz, su dönüşü nasıl olacak? Onu da başka bir motorla yapacaksanız çok riskli. 
   Bunun yerine size tepe sump tavsiye ederim. Tek motor ile sorunsuz çalıştırabilirsiniz. Örnek olması açısından şu linke bir göz atın. Üzerinde değişiklikler yapılabilir. 

3-) Sump şart değil ama o hacimdeki bir tank için alacağınız dış filtre parası ile çok daha iyi iş görecek bir sump yapabilirsiniz. Varsa daha büyük bir sump yaptırın ama 80 cm'lik de iş görebilir.
   Sump delikleri için sol veya sağ köşeye arka alt kısıma delikler açılabilir. Tankın yapımına başlamadan önce tüm projeyi hazırlayın ve ona göre emin adımlar atın. Daha sonradan müdahale zor olabilir. 

4-) Kafa motoru kullanmadım ama aşağıdaki ürünü bir araştırın derim. Çok daha ucuz ve debi olayı müthiş. 

Üçüncü akvaryumun enerji sarfiyatını arttırmaması için bir takım önlemlerde bulanabilirsiniz.
Besleyeceğiniz türü de göz önüne alarak ışığı fazla kullanmayın, oda ışığından faydalananlar var. 
Akvaryumun her tarafını straforla kaplayın, ısı yalıtımı açısından çok iyi olur. Ayrıca buhar camı mutlaka olsun. 
Başka alternatif aklıma gelmiyor ama en fazla enerji tüketimi ısıtma ve ışıklandırmada oluyor. Filtre sistemleri için yapacak pek bir şey yok.


fbozdag2011-12-27 01:20:32

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

blue nightÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 15/08/2011
İl: Ankara
Mesaj: 1149
blue nightÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 27 Aralık 2011 09:19
Ertan ve Fatih bey zaman ayırdığınız için tşk ederim. Bilgilerinizi 2 defa okudum ve şüphesiz dikkate alacağım.
Kendime göre bir proje çizeceğim (yapımına geçmeden önce) ve sizlere danışacağım. Sonradan müdahale dediğiniz gibi zor ve sıkıcı olur. Nette araştırıyorum biraz iç (yan veya arka) sump yapabileceğim en basit sump.
 
Yukarıda yazdıklarımda yanlış anlaşılma oldu (benden kaynaklanan). 80 lik akvaryumumu kaldıracağım 300 lt devreye girince. Konu dışı ama 80 lik (100litre) akvaryumumda 225 litrelik (buhar camım var) akvaryumuma göre daha çok ısıtıcı yanıyor. Bu akşam hemen üzerini streçle kapatacağım. 300 litrelikte buhar camı olacaktır elbette. Birde bi düşüncem var ama konu iyice dağılmasın.
 
Fatih Bey verdiğiniz linklere göz attım. Özellikle kafa motoru emsali olan aparatı araştıracağım nasıl bişeymiş diye.
 
Sump sisteminin büyük olmasının nedeni nedir? Neden büyük yapılır. Örnek 300 ltrelik akvaryumu olan 100 litrelik sump yapmış? (Yavruluk olarak kullanılan kısım olsada bunun başka nedeni vardır)
 
Bu soruyu şu amaçlı soruyorum; 225 litreye 40 litrelik sump sistemi olurmu? (Yanına koycam ve 20 cm lik yer var oda 40 litre yapıyor.)
 
 
 
Ertan Bey; 2. soruya cevabınıza hitaben, düşüncem şu, ana tankın alt kısmını delmek ve yanındaki akvaryuma (arasında 1 cm olacak) bağlantısını sağlayacağım. En son haznedende kafa motoruyla ana tanka su aktarımı yapmayı düşündüm. Su taşma riskinin en az olduğu sistemmi bilmiyorum ama. Su seviyesini ana tankta biraz indirirsem taşma olmaz diye düşünüyorum. (Kafa motorunun ana tanka gönderdiği su ile akvaryumdan sumpa gelen su hacmi aynı kalıyormu bunuda bilmiyorum) 
 
Bi proje hazırladım ama olurmu?
 
Aşağıdakide sump için.
blue night2011-12-27 13:22:20

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

fatihbozdagÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 12/12/2010
İl: Adana
Mesaj: 1391
fatihbozdagÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 27 Aralık 2011 21:32
Sump sisteminin hacmi ana tank hacminin 4/1 kadar olması en sağlıklı orandır. Sump tankının boyutları  buna göre belirlenir. Daha küçük yapıp iyi sonuçlar alan da var tabi ki ama baz alınan oran 4/1'dir. Daha büyük yapanlar var ve dediğiniz gibi yavruluk, hamile balığı ayırma vs gibi alanlar oluşturmak içindir.  225 litreye 40 litrelik sump yeterli olabilir bence.
Yaptığınız ilk çizim iyi ama aradaki boru sabit olacaksa taşıma esnasında sorun çıkarabilir. Takıp çıkarılabilecek bir şey olursa sorunsuz kullanılabilir.

İkinci çizim sorunlu duruyor. Sump bölmelerini oluşturan dikmelerde değişiklik yapmanız gerekecek.
Ben sizin çizimin üzerinde bazı değişiklikler yaptım.

Bu şekilde olursa daha iyi olacaktır.

Bu arada tepe sump neden düşünmüyorsunuz? Yan/arka sumpa göre daha avantajlı. Görüntü itibarı ile sorun varsa kamufle edilebilir. Linkini vermiş olduğum sump motorunu büyük tank için tavsiye etmiştim. Bu çizimler küçük tank için ve tavsiye ettiğim motorun debisi çok fazla olur. Bir araştırın belki daha düşük debili olan vardır.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

blue nightÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 15/08/2011
İl: Ankara
Mesaj: 1149
blue nightÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 27 Aralık 2011 22:17
Hocam uzun uzun yazmıştım hepsini sildim. Üst sumpu renkli camdan falan yapsam daha güzel durur gibi, akvaryumun görüntüsünü bozmasın istiyorum. Sabit yapsam taşımada  sorun olacak, seyyarda kayarsa tadından yenmez olur. Isıtıcı falan koyacak büyüklükte yapmam gerekecek yine ama bi düşüneyim nasıl olabilir diye. su akışı değişiyor ya kafam karıştı valla. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

fatihbozdagÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 12/12/2010
İl: Adana
Mesaj: 1391
fatihbozdagÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 27 Aralık 2011 22:24
Nihat Bey hiç kafanızı kurcalamasın. Bence en kullanışlı olan tepe sump, tabi yan ve arka sumpa nazaran. Bunu iyice araştırın. Isıtıcıyı sumpa koymak daha fazla enerji sarfiyatına sebep olur. En iyisi sumpın tanka döküldüğü yere koymak. Renkli cam olabilir, duvarın renginde kaplama, varsa mobilyaya uyacak kaplama... seçenek  oldukça fazla ama sump içini görebilme açısından bu söylediklerimi bir strafora yapın ve strafor ile kamufle edin. Strafor ısı kaybını da azaltacaktır.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

LantisBeawolfÇevrim Dışı

Kayıt: 26/10/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 46
LantisBeawolfÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Aralık 2011 00:46
225 litrelik akvaryumunuz için yan sump kullanımında alttan boru vasıtasıyla su girişini sağlayıp, motorla tanka geri tahliye etmek mantıklı. Bu durumda taşırma bir sistem kullanmadığınız için iki tankın aynı yükseklikte olması yeterli. Elektrik kesintisi durumunda bile iki tankın seviyesi eşit olduğundan taşma derdi olmayacaktır. Sonuçta sisteme ekstra bir su girişi yok ve iki tankın su seviyesi eşitlendiğinde alt bağlantıdan su gelişi durur. Bu durumda su kaçırma sadece, iki tankı birbirine bağlayacağınız noktada sızıntı olursa mümkün olur. Buradaki sorun delme ve bağlantı işlemini sağlıklı şekilde yapıp yapamayacağınızdır.
 
Üst sump ise, yapımının kolaylığı ve sızıntı yapması ihtimali olan bir ara bağlantının olmaması ile daha uygun bulunabilir. Dezavantajı akvaryum üzerinde ek ağırlık yaratması, kapladığı alan nedeniyle ışıklandırmada sorun yaratabilmesidir. (Bitkili bir akvaryum değilse, zaten bütün akvaryumu dengeli aydınlatma gereği yoktur ve sumpın kapladığı alanın altında kalan loş bölge sorun yaratmaz. ) Eğer akvaryumunuza sumpın yükünü taşıtmak istemezseniz rahatlıkla metal duvar rafı ayaklarıyla ağırlığını taşıtabilirsiniz. Estetik olup olmaması yapılan işe bağlı, her ikiside çok estetik ya da çok kaba olabilir. Uygulama bu noktada belirleyici olur.
 
Sumpların temizleyici kısmın dışında büyük tutulmasındaki ana amaç, sistemdeki su miktarını yükseltmektir. Canlı yükünü çeken asıl unsur sudur. Ne kadar çok olursa o kadar iyidir.
LantisBeawolf2011-12-28 01:11:45

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

blue nightÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 15/08/2011
İl: Ankara
Mesaj: 1149
blue nightÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Ocak 2012 20:53
Bu hafta sonu camcının yoğunluğuna geldik camları kestiremedim. Hafta sonuna kaldı gibi. Tepe sump dediğiniz gibi da ha mantıklı olcak. Nasıl bişey olması konusunda kafa yormam lazım biraz.

150*50*60 akvaryum yaptırcam  ona tepe sump biraz zor gibi çünkü sepbası çok fazla ağırlığa gelmeyecek gibi. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

levent1936Çevrim Dışı

Kayıt: 30/05/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 482
levent1936Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Ocak 2012 21:16

Fazla tecrübeli olmadığınızı belirtmişsiniz, bence bu yüzden sump sistemine hiç girmeyin. Ayrıca ev ortamında da sıkıntılı oluyor diyorlar sump için. Bence kesinlikle size uyan bir dış filtre edinin. !500-2000 lt akvaryumlar için bile dış filtreler mevcut.

Eğer kesin sump yaptıracağım diyorsanızda camcıdan cam kestirerek filan bu işi yaptırmayın. Sump konusunda uzman (yapımı, kurulumu) bir üyeden yardım isteyin. Bir kaç püf noktası sump yapmanın (yükseklik, hacim vs.) sonra daha pahalıya malolur size. Ama dediğim gibi dış filtreden şaşmayın.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

blue nightÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 15/08/2011
İl: Ankara
Mesaj: 1149
blue nightÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Ocak 2012 17:06
Levent Bey kafayı taktım yapacağım. Akvaryumu yaparkende deneyimim yoktu. Araştırıyorum durmadan, vaktim var. Uzman kişilerden görüş alıyorum sayılır, buradaki arkadaşlar saolsun yardımcı oldu. Tepe sump en iyisi gibi akvaryumun birisi için. Yeni yapacağım akvaryum için ise düşünüyorum bişeyler. İç sumpta yapabilirim en son çare. (Yan veya arkaya)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir