Hobihaneler ve Üretimhaneler ne oldu?


mersozÇevrim Dışı

Kayıt: 06/09/2005
İl: Istanbul
Mesaj: 256
mersozÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Ocak 2010 01:42
Çok ilginç bir konu gerçekten katılmadan duramadım ...
Aşağı yukarı 20 yıldır akvaryumcu(dükkan işleten) ve üretici arkadaşlarımın sayesinde olayları gözlemliyorum.20 yilda çok şey değişti,eskiden hiç kimse kimsenin üretimhanesine giremz,sokulmaz çünkü,kimsede fazla üstelemezdi ilada gireyim bakayım diye.Nedeniyse aman benden birşey öğrenir,şu sırımı öğrenir falan filan.Asla şunu nasıl yapıyorsun bunu  nasıl yapıyorsun soramazsın,çünkü biliyordun ki cevap alamazsın.Şimdi iyise bir üretimhaneye gittiğimde orada başka üreticilerde görüyorum,rahatça dolaşıyorlar,sahibiyle konuşuyorlar,tartışıyorlar,tecrübelerini paylaşıyorlar.Yeterki iyi niyet ve ticari ahlak olsun.Yani birşey insanları biribirine yakınlaştırıyor,olayın çözümü için ortak karar verme ihtiyacı duyuyorlar demekki.
Bu ne olabilir düşündüğümde şu sonuca vardım:Çok iyi üretim yapan arkadaşlar var,çok iyi bakım- büyütme yapanlarda var,kendi üretikleri yada başkasından satın aldıkları pazarlayan arkadaşlar var.
Ama bunları birleştiren,kendilerine ve sektöre hız kazandıracak bir örgütlenme,bir bilinç eksikliği var.
Öyle dernek falan gibi örgütlenme değil dediğim,zaten dernekler ticari konularla uğraşmaları yasak.Benim dediğim daha çok kooperatif türü birşey.Bu zaten dünyadada böyledir,biz henüz o düzeye çıkamadık,ama dediğim gibi insanlar biribiriyle konuştukça bu sonuca varmaları kesin.Ben bunu 10 yıldır savunuyorum,ilk önce şiddetli ittirazlar vardı,sonra mantık ağır basmaya başladı,bazı şeyler kabul edilmeye başlandı,birkaç sene sonra bu kooperatif tipi örgütlenme gerçekleşir.Hatta şuanda bile belli bir zamandır devam eden teşebbüsler var,onlarıda konuşuruz.
Yavaş yavaş düşünce biçimi değişmesi lazım,örneğin, 2 akvaryumcu ele alalım ,birinde ucuza mal ettiği,bulduğu veya ürettiği bir ürün var ,bunu diğer akvaryumcuya misal 1 liraya satmayı teklif eder,bizimki bunu almaz gider toptancıdan 2 liraya satın alır.Nedenini sorduğunda onu mu zengin edecem,oda perakendeci bende öyleyim,niye ondan alayımki der.Yani duygular mantığın önüne geçer ve kaybedersin.Gurur ve kibir sana 1 liraya mal oldu.Bu zihniyeti anlamamışımdır hiç bir zaman....Üretici de benzer durumda,gidersin 1-2 defa balık alırsın,bunu satarsın,tekrar alırsın ,satarsın,birkaç defa sonra sorular başlar,kime satıyorsun,kaça satıyorsun,eğer söylemzsen (kim söyler dimi) balık vermez yada yüksek fiyat söyler ki senin için karlı olmasın.Söylersin müşterini kapar,seni kötüler,maliyeye ihbar eder,vs.Kim kaybediyor bana söyleyin bana,ne güzel düne kadar o malı satıyordun,2 kişi karı paylaşıyordu sonra kıskançlık ve çekememezlik ikisinide pazardan ve müşteriden uzaklaştırdı.Bunu aşmadıkça örgütlenme olmaz,çok az sektör üretiğini kendisi satar,mesela Renault bayileri Renault fabrikasına mı ait acaba:)
Ama aklı yolu birdir.Uzakdoğuda  örneğin bizim hurdacıların el arabasıyla gezdikleri gibi aracılar evleri dolaşır ve evlerdeibahçelerde ek gelir olsun diye ev hanımların üretikleri çeşit çeşit balıkları toplarlar,mesella 2cmlik vatoz,bunları cüzzi bir karla ama hatırı sayılır sayıda büyütücülere satarlar,onlar birz büyütür,başka büyütücüye verirler yada direk ihracat yapan firmalara.Bu firmaların da çiftlikleri var ama yeryüzünde başlıca satılan akvaryum balıkların tümünü üreten çitflikler yok,bunu hiç kimse yapamaz.Herbirinin bir kaç temel kalemi var,diğer türleri başkalarından temin ederler.
Hadi orada iklim müsait diyeceksiniz,gündüz 30 gece 25 derece,bahçede üretirsin.Peki Çek Cumhuriyetine ne demeli,girin sitelerine,bilmem ne firması,sırf neonu 10000 üreticiden topluyor,çöpçüleri 5000 küçük üreticiden topluyor göreceksiniz.İklim olarak bizden daha elverişsiz ortamdalar,ticaret-teşebüs geçmişleri 3 nesil sekteye uğradı komünizm yüzünden ama yinede aldılar başını gittiler.Şuanda Almanyadan gelen cichlidlerin çoğu Çek cumhuriyetinde üretilip oraya satılıyor,ama  çekler bundan hiç gocunmuyorlar,işine bakıyorlar...
Neyapılır,nasıl bir düzen kurulabilir bunu da daha sonra tartışırız,benzer düşünen veya katılmayan,herkesin fikirlerini merak ediyorum
Saygılar,
 
 
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Cihat ArslanÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 15/04/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 1675
Cihat ArslanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 17 Ocak 2010 01:59
 
   Kooperatif fikrinin olmasını savunanlardanım,mutlaka olması gerekir. O zaman üreticilik ciddi manada meslek olur,devlet desteği olur. Benim piyasadan okuduğum ithalatın eski cazibesi kalmamıştır,hepten kesilmesi şu an mümkün değil tabi olmayan,üretilemeyen balıklar ülkemize gelmeye devam edecektir. Dediğiniz gibi olaylara mantıklı yaklaşalım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Just For FunÇevrim Dışı

Kayıt: 14/12/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 803
Just For FunÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Ocak 2010 02:08

Toptancılar yada akvaryumcular bir şekilde yerli üretime sıcak bakmıyor,yada üretimciler bir yerde ticari bir hata içindeler bilemiyorum,ama bildiğim şuki yurt dışına akan paranın haddi hesabı yok artı kaçırılan vergininde haddi hesabı yok,bu hesabsızlıklar yine bize patlıyor malesef ama buna dur diyecek bir örgütleşmede yok,sanırım bahsettiğiniz kooparatifleşme tarzı örgütleşmenin bunlara dur diyecek bazda olması gerekecek.

Saygılar

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

gezgin87Çevrim Dışı

Kayıt: 04/07/2005
İl: Kocaeli
Mesaj: 65
gezgin87Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Ocak 2010 18:28

Muammer beyin dediklerine bende katılıyorum. Bence de işlerin daha organize olması gerekiyor. Bir kooperatif (Bizde kooperatif işleri genelde pek başarılı olmuyor ama sonunda başkanın dükkanına dönüyor genelde) yada mezat tarzı yerler olabilir mi? Üreticiyle (küçük büyük farketmez) perakendeciyi veya satıcıyı bir araya getiren bir yerler. Yaraya merhem olabilir mi? Nasıl olur tam kestiremiyorum ama organize işler şart.

 
Herkese iyi günler... 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

recaitdağÇevrim Dışı

Kayıt: 21/06/2008
İl: Tekirdag
Mesaj: 174
recaitdağÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Ocak 2010 23:13
Organize olmadan hobide bi adım gidelemeyeceğine kaniyim.Adına ne derseniz deyın hobi odası hobihane tropheushane sadece kendi egonuzu tatmin edersiniz gerisi yalan şu an elimde 4 çeşit tropheus 1 çeşit frontosa 2 çeşit malawi cüce vatoz var getirisi götürüsünden daha fazla.Bu işi şeytani yapanları da katarsanız iş iyice çığrından çıkar.Mesela ben 4500 tl para harcadım ve oturmuş bir ilangi kolonim var diye ortaya çıkamıyorum.Dışarı bağımlılığın en büyük nedenidir birbirimize olan saygı ve güvenin olmaması.Hiç kimse sormuyor bu kadar ithal balık geliyor bunlara neler oluyor diye gölemi salıyorlar da yok oluyor bu balıklar bırakın giden çuvalla paraları balıklar nerde.Fakat balığı ithal edenler devamlılık içinde birde yeni tür komedisi ithalatçıya çalışanlar var sanki benim tanıttığım yeni tür patladı diye mesajlar var.Yeni tür karşıtı değilim fakat verilen o kadar çok paranın sonrasında balıkların yok olması üzüldüğüm nokta.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

maskot_54Çevrim Dışı

Kayıt: 15/11/2006
İl: Ankara
Mesaj: 97
maskot_54Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 31 Ocak 2010 02:21
Meselenin üretimhane yada hobihane oluşunu bir kenara bırakalım da ben de Recai beyin düşüncesindeyim. Forumda bir çok akvaryumcunun yurt dışından şunu getirdik bunu getirdik demeleri tuhafıma gitmeye başladı. Kendi kendime düşünür oldum. Yahu yurt dışından hep mi bilindik balıklar geliyor. Hiç mi farklı türler gelmiyor. Bu olamaz. Kimki yurt dışından bi bağlantı kuracak da daha fazla kar etmek için farklı tür isteğinde bulunup getirmeyecek. Getirmeyeceklerine inanmıyorum. Tamam hadi getirdi diyelim, peki bu farklı türleri geldikten sonra ne yapıyolar. Satıyolar mı. Oh ne güzel. Satsınlar efendim. Hiç değilse gücü maddi imkanı el verenler farklı tür sahibi olacak. En azından ülkemizde farklı türler kısa süre sonra piyasaya çıkacak. Eee. çıkmadı mı hala yeni türler. Alan kişiler ya üretemedi ya da yurt dışından getirten kişi satamadı. Tamam bu seferde satamadığını düşünelim. Hiç mi elinde kalan balık üreyemedi. Bu kadar balık nereye gitti. Yine kısır döngü başa döndü. Kısır döngü yine başa dönünce de piyasada yine bilindik türler hakimiyet sürdü ve kimse fazla rağbet etmedi. Hem üretici hem ikinci satıcı balık ticareti yapamadı. Sonuç ne oldu üretihaneler ticarethaneler ama özelliklede üretimhaneler durdu.
 
İşin tek bir çözüm yolu var. Üretim işini ticari amaçlı çok fazla yoğunlaşarak yapmamak. En iyisi elimizdeki akvaryumlara geeken ilgi ve alakayı gösterip elimizdekine layıkıyla bakmak. Layıkılyla bakınca zaten balıklar kendiliğinden ürüyor. Sen de bu üremeden dolayı balığını satışa çıkararak bi nebze de olsa masrafını çıkarmış olacaksın. Yani hobi senin için ek bi masraf halinden çıkmış kendi kendine yetebilen bi zevk haline dönmüş olacak.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

utkurose14Çevrim Dışı

Kayıt: 30/06/2009
İl: Gaziantep
Mesaj: 43
utkurose14Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 31 Ocak 2010 04:42
Önemli olan arz-talep eğrisidir arkadaşlar. Örneğin aylık 1000 balığı olan üretimhane çok rahat kara geçer diye düşünüyorum. Standart satışı varsa tabi. 1000 Adet balığıda aylık olarak çıkaramayan arkadaşlar o akvaryumları üretimhane olarak yada hobihane olarak görmesinler. Önemli olan nadir tür falan değildir. Neden, nadir türler piyasası pahalı geliyor vatandaşa. Almıyor. Akvaryumcuda forumda 5 lira bile etmeyen lelüpiler 20-25 lira. Neyse uzatmaya gerek yok akıl+mantık+emek=Kazançtır unutmayın. Herkese bol balıklı günler

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

biyolog42Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/11/2008
İl: Konya
Mesaj: 1506
biyolog42Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 31 Ocak 2010 12:02

Üretimhane kurmak zor bişey değil bence.Önemli olan üretilen balıkları pazarlayabilmek.Eğer pazarlama yapılabiliyorsa evin bir odası bile üretimhane yapılabilir.

Aslında en iyisi akvaryumcu dükkanı açmak.Kendin üretip kendin satacaksın.



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

botkurÇevrim Dışı

Kayıt: 28/01/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 374
botkurÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Şubat 2010 01:08

Evet bende bir başlık acmıstım hobihane olarak garajı yapacaktım ama ısı yalıtımı olmadı bende kendı odamda devam edıyorum 8 akvaryumla çok değişik cok orjınal ve mukemmel görünüşlü lepistsler ilgi alanım...Para kazanmak evet para kazanmak ıstersenız yapılabılecek bir iş ama uretcegınız balık çok önemli  lepistes uretimi asla kazandırmaz ama bir zevkti lepistestes ayrı bir heyecan yenı dogan her yavrunun nasıl bır renk karmaşasında olacagını ızlemek ayrı bır olaydır... Kazanmak ısteyenler frontosa ve dıscus beslıyorlar genelde hobihanem ahal açık ısteyen lepists hedıye edebılırım yem felan getırırsenızde sevınırım tabi =)



[QUOTE=utkurose14]Önemli olan arz-talep eğrisidir arkadaşlar. Örneğin aylık 1000 balığı olan üretimhane çok rahat kara geçer diye düşünüyorum. Standart satışı varsa tabi. 1000 Adet balığıda aylık olarak çıkaramayan arkadaşlar o akvaryumları üretimhane olarak yada hobihane olarak görmesinler. Önemli olan nadir tür falan değildir. Neden, nadir türler piyasası pahalı geliyor vatandaşa. Almıyor. Akvaryumcuda forumda 5 lira bile etmeyen lelüpiler 20-25 lira. Neyse uzatmaya gerek yok akıl+mantık+emek=Kazançtır unutmayın. Herkese bol balıklı günler[/QUOTE]
 
 
sızce su forumdakılerden bırısı bıle 20-25 lıra verırmı lelüpilere ????

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Caner AlçılıoğluÇevrim Dışı

Kayıt: 16/12/2009
İl: Usak
Mesaj: 839
Caner AlçılıoğluÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Şubat 2010 02:00
[QUOTE=Cihat Arslan] 
   Kooperatif fikrinin olmasını savunanlardanım,mutlaka olması gerekir. O zaman üreticilik ciddi manada meslek olur,devlet desteği olur. Benim piyasadan okuduğum ithalatın eski cazibesi kalmamıştır,hepten kesilmesi şu an mümkün değil tabi olmayan,üretilemeyen balıklar ülkemize gelmeye devam edecektir. Dediğiniz gibi olaylara mantıklı yaklaşalım.
[/QUOTE]
 
 
Eğer kooperatif kurulsa ve üretimhaneler meslek olursa..
Evde 10-15 akvaryumla üretim yapanlar bir sürü vergi ödemek zorunda kalırlar ve bu işten çok fazla para kazanamazlar diyorum. Ama yinede siz profosyoneller daha iyi bilirsiniz..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir