Hagen Siyah Kum Hakkında


fantastik3Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 23/02/2009
İl: Kocaeli
Mesaj: 676
fantastik3Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 30 Eylül 2009 15:46
Hagen siyah, genellikle bitkili akvaryumlarda kullanılan bir kum. Ülkemizde O. Knott ve T. Amano ustaların orjinal ürünleri olmadığı için Aquaclay ile birlikte en çok tercih edilen ürün.
Fiyatının yüksek olması nedeniyle her akvaryumcuda bulunmuyor. Bu nedenle bazı arkadaşlar internet üzerinden almak durumunda kalıyorlar. (ne yazık ki pek çok üründe olduğu gibi). Kumu gördüğünde acaba bu Hagen siyah mı? diye forumlarda soruyorlar, bir şüpheye düşüyorlar.
Kendi akvaryumumda kullanmak üzere satın aldığım bu kumla ilgili yaşadıklarımı, gözlemlerimi ve özelliklerini sunmak amacıyla bu başlığı açtım.

Hagen siyah kum, 1-3 mm aralığında boyutlarda, siyah renkli ve parlak bir kum. Öyleki dikkatli bakınca sanki siyah bir camın ufalanıp kum haline getirilmiş hali gibi.

Akvaryumlarda kullanacağımız kumu litre olarak hesaplarız. Hagen siyah, özkütlesi fazla olduğundan 1 litresi yaklaşık 1400 gr gelmektedir. Buna özellikle dikkat etmek gerekir çünkü, 1 kg Hagen'in hacmini yaklaşık 0,5 kg Aquaclay verebilmektedir.

-Hagen siyah demir içerikli, bitkilere besin ve mineral veren bir kumdur.
Bazı satıcılar bitkili akvaryumlarda kullanılan bütün kumlar için besin içerikli diye konuşurlar. Mesela Hagen için %21 demir içerir! diyen akvaryumcular var! %21 nasıl buluyorlar bilemiyorum ama öyle olmadığına eminim, basit bir mıknatıs testi bu konuda beni ispatlıyor, mıknatıs demiri çeker ama Hagen'i çekmiyor! Böylece bu bilgi güvenilirliğini yitiriyor. Bu arada yine çeşitli yerlerde satılan, ince (1mm) taneli Olivium denilen bir kum var, ilginçtir bu kum mıknatısça gayet kuvvetli çekiliyor!

-Hagen siyah bir Quartz kumdur.
Önce "Kuvars (Quartz) nedir?" diye sorarsak, "renksiz yada muhtelif renklerde bulunan kristal yapılı taş" cevabı karşımıza çıkar. Renksiz quartz kimyasal olarak SiO2 şeklinde gösterilir, "silisyumdioksit" olarak okunur. SiO2 camın hammaddesidir. Manganez içeriği siyah renk özelliği kazandırır....
Sonuç: Hagen siyah, eğer doğal bir malzeme ise Manganez içerikli bir kuvars taşından elde edilmesi mümkündür! Bu nedenle Quartz bir kum olması mümkündür.
Peki ya doğal değilse?

-Hagen siyah suya salınım yapmaz, ph'ı etkilemez! (Bazı yerlerde düşürür diyenler olmuş!)
Yaptığım tuz ruhu testlerinde Hagen siyah hiç köpürmedi, renk vermedi, hiç bir tepkimeye girmedi!
Sonuç: Hagen siyah salımsız, boyanmamış bir kumdur.

-Hagen Siyah kumun üzerinde ismi yazmıyor, nereden hagen siyah olduğu anlaşılıyor?
Cevap: Çok doğru, 25 kg plastik çuvallarla geliyor ve hiç bir yerinde Hagen siyah yazmıyor! Ama herkes ona bu ismi yakıştırıyor.

25 Kg'lık çuval içinde piyasada ticari ismi Hagen Siyah kum olarak satılan ürünümüz.



Çuvalı açıyoruz. Parlaklığına dikkat edin!



Biraz yaklaşalım. Resimleri çekerken flaş kullanmadım!



Şimdi daha da yakınlaşalım.




Yakınlaşmaya devam.



Süper Makro çekimlere devam.




Normalde çıplak gözle göremediğimi süper makro çekimde gördüm. Hagen siyah kırılarak elde edilmiş ancak gözenekleri de olan bir yapıda. Yani dümdüz bir yüzeyi yok! Bu iyi bir şey, kumun ağır olması nedeniyle kompaktlaşmasına engel olabilir!

100x50x50cm akvaryumumda en üst katmanı oluşturmak için kullanacağım hagen siyah kum hakkında edindiğim bilgileri sizinle paylaştım. Umarım ürünü bilen kişiler de kendi gözlem, bilgi ve tecrübelerini aktarırlar...


İnternet hattımın arıza yapmasıyla gönderdiğim mesajın sadece bir kısmı çıktı. Düzeltmeye fırsat olmadan da sağolsun arkadaşlar sorulara başladılar...
fantastik32009-09-30 23:26:01

Beğenenler: [T]62757,fatihsahin[/T][T]189569,Abdullah AYTAN[/T][T]177419,Barenulbo[/T][T]161030,06ugur06[/T][T]209152,Beta balik[/T][T]207652,CanBarut[/T][T]217727,ArifBey[/T][T]221752,Ozgursbs[/T]
Teşekkür Edenler: [T]90321,exer28[/T][T]150555,masteryoda[/T][T]62757,fatihsahin[/T][T]189569,Abdullah AYTAN[/T][T]207652,CanBarut[/T][T]217727,ArifBey[/T][T]172696,gatakans[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

emreutkuÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/10/2008
İl: Bursa
Mesaj: 1138
emreutkuÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Ekim 2009 11:46
Mutlu bey, Bu güzel makrolar için elinize sağlık.  Çok net çıkmışlar.
Kum ıslakken cama benzemesi açısından kumun ıslak fotoğraflrını da eklerseniz çok iyi olur.
Birde bu kum arif beyin kumuyla aynımı onuda merak ettim?

Beğenenler: [T]166614,muratkanbur[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

fantastik3Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 23/02/2009
İl: Kocaeli
Mesaj: 676
fantastik3Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Ekim 2009 14:11
Tevfik bey teşekkür ederim. Yeni bir fotoğraf makinası aldım.
Çekimlerimi Canon a480 powershot süper makro ile yapıyorum.
 
Hagen siyah yıkanınca suyu bulandırmıyor, çamur, kir vb bırakmıyor. Sadece suyun üzerinde yüzen bir kaç toz zerresi ile karşılaşıyorsunuz. Daha önceki dere kumu, midye kırığı (?) ve Aquaclay yıkama tecrübelerime dayanarak söylüyorum ki, kum yıkamak hiç bu kadar kolay olmamıştı.
 
Dere kumunu yıka yıka bitmez, çamuru gitmez tam 3 saate temizlediğimi hatırlıyorum da.... 
Hagen siyah suyun içinde çok ağır bir şekilde durmuyor, suyun kaldırma etkisiyle herhalde, sandığımdan daha hafif duruyor, ancak suyun dışındaki kadar parlak gözükmediğini söylemeliyim.
Bu durum bence iyi, kuma daha doğal bir hava katıyor..







Elimdeki kumun ıslak görüntüleri yukarıdaki gibi.



Murat Bey'in kumunun fotoğrafı yukarıda.

Evet, ikimiz de aynı ürünü almışız!
Sizin ve Arif beyin kullandığı kum büyük ihtimalle aynı, sivri sivri parçalar bizim kumda yok!

Selamlar..
fantastik32009-10-02 00:05:21

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

emreutkuÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/10/2008
İl: Bursa
Mesaj: 1138
emreutkuÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Ekim 2009 14:41
Konu başlığı spesisfik olduğu için arif beyin sayfasında yazdıklarımızı buraya alalım
 
Sizin verdiğiniz  Hagen linki;
 
 
****
 
Hagen siyah kumun diğer ismi Hagen GEOsytems black gravel
2 ve 10 kg lık poşetlerde satılıyor.
 
her iki linkteki kum aynı kum...Zaten her iki linkte Hagene ait..
 
Benim merak ettiğim Hagen Geosysyem siyah  kum 2 ve 10 kilogram olarak satılıyorken nasıl oluyorda 25 kiiloluk isimsiz torbalardaki kum hagen oluyor?
 
**********
 
 
Hagen konusuyla ilgili son olarak Sn Hakan Karataşın akvaryumkulubu.org da yer alan 22.08.2009 tarihli yazısını aktarıyorum; http://www.akvaryumkulubu.org/vbulletin/showthread.php?t=81757
 
"Türkiye'de hagen siyah kum diye satılan taban malzemesinin Hagen firması ile uzaktan yakından hiç bir ilgisi yoktur.

Büyük ihtimalle uzakdoğudan ithal edilen Türkiye'deki ithalatçının listesine Hagen siyah kum olarak koyduğu bir taban malzemesidir.

Kapalı ambalajda 25 kg. olarak aldığım bu kumun ambalajında Hagen markasını göremeyince, satın aldığım firma olan ***.com 'a sormuştum, gelen cevap ithalatçının listesinde bu şekilde yazılı olduğuydu, daha sonra Hagen firması ile yazıştım ve bu ürünü discus tankında kullanıp kullanamayacağımı sordum, bir sürü yazışmadan sonra hangi üründen bahsettiğimi bile anlatamadım, en son gelen cevap aynen şöyleydi:

Dear Hakan Karatas,

I have discussed this with our Category Manager for these items. There are two items, as such an item number would be best to truly identify the product you actually have. One, listed as Black Sand is not suitable for discus, this will be best identified with a clear label stating its origin as coming from China. These bags were discontinued a while ago. The replacement product is actually a very fine gravel called black beach Gravel, fine. This is suitable for discus, it has been seen to raise the KH by about 60, which I am told is quite suitable for discus. So, as you can see, one will be fine for your discus, the other is not a good suggestion for them.

Best Regards,

Steve Pond
Customer Service Manager
Rolf C. Hagen Inc.


Özetle yıllar önce satıştan kaldırdıkları, çin orjinli siyah kumun discus veya bitki için uygun olmadığını yazıyor ve başka bir ürünlerini öneriyordu. Ve emin olmak için marka bile yazmayan ambalajdaki ürün kodunu istiyordu.

Ancak bu kumu kullandım ve PH üzerinde olumsuz bir etkisi olmadığını gördüm, siz de bu duruma dikkat edin. "
 
********
 
Aynı linkte konuyu açan kişi (Murat Gülveren) bu kumun fotoğrafını dışarıda çekmiş ve fotoğraf mutlu beyinki ile aynı,; yani kumun camsı bir yapısı var.. http://www.akvaryumkulubu.org/vbulletin/showthread.php?t=81757
 
Mutlu bey sanırım sizdeki kum Murat beyin kumu ile aynıi ama arif beyin kumu farklı onunki bendeki fish101 siyah kuma benziyor....
 
Sanırım Maltepepet (yada aynı kumu getiren kim varsa) ile bu konuyu konuşmak gerekecek...
 
 

Beğenenler: [T]9549,skrbck[/T][T]180518,ceyar[/T]
Teşekkür Edenler: [T]9549,skrbck[/T][T]180518,ceyar[/T]
+1: [T]180518,ceyar[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

yasmutÇevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
Kayıt: 29/08/2007
İl: Agri
Mesaj: 786
yasmutÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 03 Ekim 2009 19:11
Hagen siyah kumda demir bulunmaz. Demir suya salınım yapabilen ve asitlere tepki gösteren bir maddedir. Ayrıca demir içerikli kum siyah değil kırmızı olacaktır. Satan kşliler bu konuda kafadan atma şeyler söylemektedir.
 
Hagen siyah Quartz değildir. Quartz silisyumdur ve siyah quartz yoktur. Hagen kum büyük ihtimalle silis ve aluminyumdan meydana gelmektedir. Ancak bu şekilde siyah rengi açıklıyabilmek mümkün. Bu konuda uzman olan birkeç kişiye danışmamdan da çıkan sonuç bu oldu.
 
Hagen siyah özel bir kum değil rengi güzel ve salınım yapmaması nedeniyle bende bu kumu tercih ediyorum. Ama tabi amano kumları olsa çok güzel olurdu.
 
Dediğiniz gibi hagen olan satılan kumlar hagen firmasına ait değil. Ben yıllar önce hagen kum almıştım orjinal hagen firması paketlerinde idi şidikiler nerden geliyor bilmiyorum ama uzun süredir kullanıyorum güzel kum.
 
Saygılarımla

Teşekkür Edenler: [T]61754,bitkivaryum[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

fantastik3Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 23/02/2009
İl: Kocaeli
Mesaj: 676
fantastik3Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 04 Ekim 2009 23:31
Merhaba Tunç Bey,

Yıllar önce aldığınız orjinal Hagen Siyah kumunuzun mümkünse bir kaç resmini görebilirmiyiz?
Elimizdekilerle karşılaştırma yapmış oluruz.

Selamlar..

+1: [T]166639,melibuyuk7[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

yasmutÇevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
Kayıt: 29/08/2007
İl: Agri
Mesaj: 786
yasmutÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 06 Ekim 2009 23:43
Malesef o kumu 6 yıl önce aldım ve artık elimde o kumdan kalmadı. İsimsiz satılandan 2 çuval alarak kullanmaya başladım.
 
Orjinal hagen kumda daha çok gri kısımlar olduğu dikkatimi çekmişti. Şimdi satılanlar neredeyse tamamen siyah. Fakat kumların kırılma şekilleri aynı oldukça kaliteli krılmışmış kumlar. Sanırım bu kumları gönderen firma hagene üreten firma olabilir. Çünkü kum taneleri küp küp çok kaliteli kırılmış bunu düzgün yapan firma neredeyse yok. Ben henüz görmedim.
Ve şuan satılan kumunda asit etkileşimi orjinal olan gibi yok.

Teşekkür Edenler: [T]82477,mehmet-x[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

fantastik3Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 23/02/2009
İl: Kocaeli
Mesaj: 676
fantastik3Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 06 Ekim 2009 23:46
Bahsettiğiniz iki çuval ve içindeki kum benim fotoğraflarımdakine benziyorlarmıydı acaba?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

FreakishÇevrim Dışı

Kayıt: 17/06/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 661
FreakishÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Ekim 2009 00:05
[QUOTE=fantastik3] Mesela Hagen için %21 demir içerir! diyen akvaryumcular var! %21 nasıl buluyorlar bilemiyorum ama öyle olmadığına eminim, basit bir mıknatıs testi bu konuda beni ispatlıyor, mıknatıs demiri çeker ama Hagen'i çekmiyor! Böylece bu bilgi güvenilirliğini yitiriyor. Bu arada yine çeşitli yerlerde satılan, ince (1mm) taneli Olivium denilen bir kum var, ilginçtir bu kum mıknatısça gayet kuvvetli çekiliyor!

[/QUOTE]

Öncelikle tüm metini okudum ve yazdıklarınız için teşekkür ederim. Uzun bir süre Hagen Kum kullandığım için bu kum hakkında yorum yapabiliyorum.. Öncelikle size katıldığım yerler mevcut, fakat özelikle alıntısını yaptığım kısımdaki mantık hatasını belirtmeden geçemeyeceğim maalesef.. Şimdi bizim doğada doğal olarak bildiğimiz element olan Demir (Madeni eşya olarak kullanılabilen) ile bizim hayatımızdaki Demir içerikli ürünlerdeki demirler kesinlikle aynı sınıftan değildirler.. Mesela sizin bu mantığınızla demir içeriği yüksek olan gıdaları da (Domates, Kırmızı Et v.s.) Mıktanıs ile çekebilmemiz gerekir.. Öyle ki eğer kum içerisinde mıknatıs ile çekebildiğimiz şekilde Demir var ise, su ile teması halinde paslanmaması için mucize gerekir.. Yani element olarak demir farklı şeydir, mineral olarak demir farklı şeydir.. Bu kumun içeriğindeki demir Mineraldir ve mıknatısla çekilmez. Sizin düz mantığınızla gidersek dediğim gibi domates ve dana etini de mıknatıs ile çekebilmemiz gerekir.. Doğada bulunan Element haldeki metal ürün içeriğinde %21 değil,%1 dahi olsa mıknatıs ile çekilebilmesi gerekir..

Hangi forumdaydı tam olarak hatırlamıyorum ama bundan yaklaşık 3-4 sene önce Laborant bir Akvarist Hagen Kum'u araştırmış ve içeriğinde demirden ziyade daha yoğun bir şekilde Alüminyum tespit etmiştir.. Alüminyum ve Silis içerikli bir karışımdan imal edildiğini tespit etmiştir. İçeriğindeki demir oranını ise Eser miktarda olduğunu ve ürün içeriğini yanlış lanse edidiği için kullanılmaması gerektiğini belirtmişti..

Tabi ülkemizde çok çeşit Hagen Kum adı ile satılan kum vardır ve illaki hepsi birbirinden farklıdır ama olaya genel açıdan bakmakta fayda var. Sonuçta taban olarak hangi kumu kullanırsak kullanalım gübre ve mineral takviyesi olmadan bitkilerimiz çok ta iyi gelişmiyor. Yani bitki için kum 1.ci derecede önemli bir malzeme değil..

Beğenenler: [T]166639,melibuyuk7[/T][T]232739,MarulKafa[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

fantastik3Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 23/02/2009
İl: Kocaeli
Mesaj: 676
fantastik3Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 07 Ekim 2009 00:25
Ekrem Bey,

Yazdıklarınız için ben teşekkür ederim. Kimyasal analizlere dayalı bir test yapma olanağım olmadığından, fiziksel olarak %21 gibi iddialı bir değerde demir içerdiği söylenen malzemeyi bana göre manyetik bir teste tabii tumak hiç de mantıksız gelmedi! Mineral olarak derken de sonuçta atom numarası 26 olan Fe elementinden söz etmiyormuyuz? Demir manyetik bir gereçtir, tabiiki ferrum forte gibi ilaçlarda, et, ıspanak vb ve diğer gübrelerde eser miktarlarda bulunanlar için sizin dediğiniz gibi düşünebiliriz. Ama, 25 kg bir kumun %21 demek, 5,25 kg'a karşılık gelir, yani mg seviyesi ile arasında dağlar kadar fark var.

Tunç bey'in de bahsettiği gibi, büyük bir ihtimalle silis+alüminyum karışımı bir kum hagen siyah.

Hagen siyah genelde parlak rengi ve salınım yapmaması nedeniyle, aquaclay gibi kumlardan daha yoğun olduğundan zamin bitkisi ekiminde kolaylık sağlaması nedeniyle tercih edilebilir. Kum, kompakt olup (katı bir kütle haline gelip), kök gelişimine ve ısı dağılımına engel olmadığı sürece problem yaratmayacaktır.

Bitkilerin beslenmesi için besin içerikli bir kum kullanmayı ben uygun görmüyorum. Sizinde bahsettiğinz gibi besinler misket gübre veya çubuklarla bitkilere kökten, suya ilave edilerek de sıvı şekilde gayet güzel verilebilir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

yasmutÇevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
Kayıt: 29/08/2007
İl: Agri
Mesaj: 786
yasmutÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 07 Ekim 2009 01:14
[QUOTE=fantastik3]Bahsettiğiniz iki çuval ve içindeki kum benim fotoğraflarımdakine benziyorlarmıydı acaba? [/QUOTE]
 
Evet aynısı, bende resmini çeker buraya eklerim.
 
Hagende demir olsaydı yime mıknatıs etki etmezdi. Kayalaşmış ve başka maddelerle birleşmiş demir genel olarak oksit bağlı olur ve mıknatıs etki etmez. Fakat akınızda ciddi deir olursa mıktatız bize etki eder. Zaten güçlü manyetik alanların bu nedenle zaralı olduğu söylenmekte ama tıbbı olarak kanıtlanamamıştır.
 
Ayrıca demir içeriği olan kayalar kırmızı renkte olurlar. Kuma siyahlığı veren aluminyumdur. Bunu ilk kumu aldığımda farketmiştim ve kum işinde olan mühendis arkadaşımda kesinlikle alüminyumdur demişti. Ekrem beyin söylediği testte yanılmadığımızı göstermekte.
 
Seachem firmasının florite kumları demirlidir ve kırmızıdır aynı zamanda alüminyumda içerir. Alüminyumun bu formları kullanıma uygundur zaten dünyada en çok bulunan elementlerden olduğundan genelde alüminyum kumlarda bulunur.
 
yasmut2009-10-07 01:27:29

Teşekkür Edenler: [T]203311,PAC-MAN[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

marihuanÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/04/2009
İl: Ankara
Mesaj: 187
marihuanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 26 Aralık 2009 02:29
   Mutlu bey konu başlığınızı ilginç gördüm tüm yazıları zevkle okudum, resimleri beğendim alinize sağlık... Şimdi internette birazda araştırma yaptım ve;

Olivium yazdığınız taşı merak ettim ama yanlış yazmışsınız :) olivium yazınca alışveirş merkezi çıkıyor esas adı "Olivin" miş bende şimdi öğrendim...
aşağıdaki adrestede ilgili bilgiler var ve en çok türkiye Konya da mevcutmuş...

http://tr.wikipedia.org/wiki/Olivin

BU linkteki sitedede çok değişik taş türlerinin biilgileri mevcut;
http://www.reikiyasam.com/dogal-taslar/peridot.html



  Taşların içinde demir olup olmaması, pek önemli değil, bu demir çözünmedikce bitkiler bunu kullanamaz... İçindeki demir bileşik haldedir, bileşik haldeki bir elemet de kendi özelliklerini göstermez... Ör: HEMATİT Fe in Oksijenle yaptığı bir  bileşik, cam gibi kırılgan olduğu söylenmekte...
http://www.reikiyasam.com/dogal-taslar/hematit.html



Bu arada Kuvars ın siyah opak renk olanlarıda mevcut:
"Çok koyu kahverengiden opak siyah renge kadar olan bir çeşidine morion denir." diyor linkte...
http://www.reikiyasam.com/dogal-taslar/dumanli-kuvars.html


Neyse gelelim esas konuya; bu siyah hagenin ürünü olan taş mutlak doğada olan bir taş (uzaydan gelmediğine göre) yapay yollardan elde edilme durumu varmı bilmiyorum ama onu gözardı ediyorum...

aşağıda siyah renkli hagenin siyah taşı olması muhtemel iki kristal bileşik var;

1- Biri Obsidyen ki özgül ağırlığı 2,6gr/cm3 SiO2 den oluşmakta
http://www.reikiyasam.com/dogal-taslar/obsidyen.html


2- Diğeri Antrasit Özgül ağırlığı 1,8gr/cm3, bir kömür türü ( bu hagen in siyah taş özelliklerine yakın bir değer)
http://www.sektorler.web.tr/maden/diger_madenler/turkiyede_antrasit.htm



Bu çok bulunabilen ucuz malzemelerden mi karşılaştırmasını yapabilemk adına bunlardan elimize geçimemiz lazım öncelikle...

Birde elinde Hagen siyah kum olarak  geçen parçalardan olan arkadaşlardan ricam, eğer imkanları varsa kendileri bir özgül ağırlık testi yapmaları. Onun içinde en kolay görünen yöntem şöyle;
(küçük bir terazi ve ölçülü kap mutlak gerekli....)
Önce mesela 1000 gr hagen den bir kabın içine koyulacak, ve üzeri ölçülü kapda 1000 ml ölçüye su ile  tamamlanacak...Bu arada da suyun içindeki hagen iyi ce çalkalanarak, içinde kalabilecek olan hava kabarcıkalrının çıkması sağlanacak... Daha sonra 1000 ml ye tamamlanan su içinden hagen çıkarılacak ve su miktarı yine ölçülecek... Arada kalan fark hagen in hacmi oalcak ve matematiksel işlemle özgül ağırlık bulunacak...

d = m / v den bulunacak...
 


Bu arada Malahit taşı ve Malaşit yeşili renginin nereden geldiği ve ilaç olarakda kullandığımız malaşit yeşili denen maddenin bileşimi;
http://www.reikiyasam.com/dogal-taslar/malakit-malahit.html


Son oalrak bir de ilginç bulduğum bir görüntüyü eklemek istiyorum, Meksikada ki bir selenit madeninde dev kristaller;

Dev Selenit kristalleri, Naica madeni, Mexico


===================================================================
27/12/2009
    Son araştırmalarıma göre Mutlu beyin makro fotoğraflarındada gözüktüğü gibi taş aslında tam siyah değil, petrol yeşilide denebilecek hafif bir koyu yeşil renk var aslında...

Obsidyen resim araştırmalarım sonucunda obsidyen denilen ve volkan camı olarak bilinen taşında siyah, kahverengi ve yeşil gibi koyu tonlarda farklı renkleri mevuct... Hagen diye aldığımız bu siyah taşında obsidyen olma ihtimali oldukca yüksek...

Bir arkadaş bu kumun özkütlesini yukarıda yaazdığım metodla bulup yazarsa sevinirim...
yeni fotolar;














Obsidyen ocağı;




marihuan2009-12-28 02:54:40

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Akgün CemÇevrim Dışı

Kurumsal Üye
Kayıt: 02/04/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 446
Akgün CemÇevrim Dışı
Kurumsal Üye
Gönderim Zamanı: 02 Ocak 2010 00:44
Arkadaşlar kuvars kum kullanan biri olarak bende birkaç şey söylemek istiyorum bu konuda.
Kuvars dediğimiz madde Si2O dir, yani silisyumdioksit olarak okunur, bu kumun doğadaki saf halide beyazdır! Pek çok yerde kuvars adı altında rengarenk kumlar satılmaktadır ve bu kumların içinde Si2O olmasına rağmen saf değillerdir. Eğer ki saf kuvars kum arıyorsanız beyaz olmasına dikkat etmelisiniz. Bu konuyu mühendis arkadaşlar ile de tartıştık ve kuvars maden ocağındaki yetkililer ilede görüştük, bilgilerinize... 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

marihuanÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/04/2009
İl: Ankara
Mesaj: 187
marihuanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Ocak 2010 02:39
   Adı geçen HAgen diye bilinen siyah kumdan bende aldım ve yukarıda resimi verildiği gibi, ıslanmadan önce tamamen siyah görünen ( çok yüksek ışık tutulursa renkleri farklı olantaşlar seçlmekte) ama ıslatıldığında bazı taşların renkleri gri ile yeşilimsi tonlarda farklı bir karışım varmış gibi görünen bir kum var...

Bu da bize gösteriyor ki saf siyah olan kum ile diğer kahverengimsi kum karışım yapılarak sanırm daha ucuz yollu bir kum elde edilmiş... Yine pazarda birileri cebii doldursun diye bir şekilde paketlenip gelen, tüketicinin isteğini tam karşılamayan malzemeler dolmuş... Ve bu tüm pazara hakim olmuş...

Yukarıdada söylenildiği üzere Hagen inde sitesindede görüldüğü üzere ve Hagen in de tedarikci firmasının sitesindede görüldüğü üzere 25kg lık bir paket seçeneği yok... 2 ve 10kg luk paketler halinde "black sand" olarak adı geçen kumlar mevcut...

Ayrıca bu kumda demir vardır, bitkinin bu ihtiyacını karşılar vs diyen akvarymculara bakarsanız yanılırsınız. Aquaclay gibi su ile bir alışverişi yoktur... Bu da bir kuvars kumdur ve siyah rengi veren aliminyum bulunmaktadır ama bu suda çözünmez, bileşik haldedir... Kuvars saf halde Cem beyin dediği gibi beyaz haldedir, içineki yabancı maddelerie göre renklenmektedir...
marihuan2010-01-02 02:40:39

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir