Hacim Toleransı


OrdiBukoÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[B]8845,1[/B]
Kayıt: 09/09/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 7742
OrdiBukoÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 01 Ekim 2010 21:30
Biraz uzun bir yazı oldu yazarken kaptırdım o yüzden üşenmemenizi rica ediyorum. 

Konuyu "Akvaryum ve Tür Tavsiyesi" bölümüne açacaktım ancak orada yok olup gider. 

Akvaryumumuzun hacmine göre yada ebatına göre balık seçimi yapıyor ve o akvaryum onca balığın yükünü kaldırmaz diyoruz.
Yanlış düşünüyorsam yada bilgide bir yanlışlık varsa üstad'larım hemen düzeltsinler ki yanlış bilgilendirme yapmış olmayayım. Akvaryumda bildiğim kadarıyla 2 çeşit kıstas var. Birincisi balığın kullanacağı alana göre belirttiğimiz hacim diğeri ise akvaryumun biyolojik yükü için belirttiğimiz hacim.

Cichlid için en az x litre hacim diye belirtirken balığın sosyal yaşantısını ve boyunu hesaba katarak yorum yapıyoruz. Ve aynı zamanda da akvaryum hacmine göre balıkların boyunu hesaba katarak bir biyolojik sistem hesabı yapıyoruz. Tabi balıkların kullandıkları akvaryum bölümü de ilk hesaplama için önemli bir kıstas.

Değinmek istediğim konu ise bazı balıkların yada akvaryum canlılarının toleraslı olmaları. Örneğin neon balığı için (4cm kadar büyür) tavsiye edilen minimum hacim 40 litredir. Burada balığın hareketliliğinin baz alındığını düşünüyorum. Biyolojik yük hesabında ise (net değildir) 20 adet neon için yaklaşık 70 litre hacim tavsiye ediliyor. Ancak bunda filtrasyon ve bakım şartları çok önemli. Tolerans dediğimiz nokta ise tam burada başlıyor. Biyolojik bir hesaba göre 70 litrede 20 neon olur ve başka balık olmaz. Ama ufak vatoz yada çöpçü türleri neonlar ile aynı alanı kaplamazlar ve biyolojik döngü için zararları olduğu kadar yararları da vardır. Yani yanlış düşünmüyorsam bu 70 litrelik bir akvaryumda ufak bir çöpçü kolonisi eğer ki filtrasyon güzel yapılıyorsa gayet rahat beslenebilir. 

Dikkat çekmek istediğim noktada bu. Tavsiye verir yada eleştirirken akvaryum hacmini 2 türlü değerlendirmemiz gerektiğini düşünüyorum. Bunu da kademeli olarak yapalım.
Aynı örnek üzerinden anlatayım;
Bir üyemiz 70 litre bir akvaryumu olduğunu belirtiyor. Ve içerisinde 20 adet neon ve 6 adet çöpçü beslemek istediğini söylüyor. Değerlendirirken;
I. Adım; Akvaryumunuz iki balığın sosyal hayatı içinde uygun hacimdedir yada değildir denilmeli.
II. Adım; Akvaryumunuzun filtrasyonu ve bakımınız şöyle olduğu taktirde bu balıkları bir arada bakabilirsiniz.
(Çöpçü: 6cm boyutuna gelen bir sürü balığı. Neon 4 cm boyuna gelen bir sürü balığı. 20 neon 6 çöpçü için tavsiye edilen hacim :107 litre olur verdiğimiz hacim 70 litre)

Tabi bu örnek oldukça basit. Çoğu kişinin zaten olurunu alan bir örnek ama bu oldukça geniş ele alınabilir. Aynı örnek cichlid akvaryumu ve makrakanta gibi canlılar için farklı hacimlerde düşünülebilir. Anlatmak istediğim şey balıkların yaşam alanları, yarar ve zararları aynı zamanda filtrasyonun ne denli balık yükünü tolere edebileceği.

Bu örneği daha anlaşılır olması için ve birden fazla konuya ışık tutması için şöyle anlatayım;
Astronot konusu çok tartışıldı. Bir astronot 300 litre istiyor 3 astronot beslemek istiyorum 900 litre mi kuracağım vs vs. Burada ilk bakmamız gereken minimum hacim. Yani astronot'un yaşaması için normal faaliyetlerini gerçekleştirmesi için gereken ölçü ve hacim nedir? Cevap minimum 300 litre. Aslında Astronot boyunda yani 35 cm'e ulaşan bir balık için sitemizdeki hesaplayıcı 980 litre tavsiye ediyor. Ancak bu net bir hesaplama türü değil ki balık boyu artınca hesap uçuklaşıyor. Peki ya 3 Astronot için sitede ki tanımda ki gibi 900 litre (sitenin tanımı aslen bu kapıya çıkmıyor) mi gerekir yoksa hesaplayıcı bölümündeki gibi 980 litre (1 ile 3 balığa aynı hacim çıkıyor) mi gerekir?
İkisinin de cevabı hayır aslında. Çünkü site ilk hacmi verirken balığın boyunu hesaba katarak yaşam alanını düşünmüş ve filtre sisteminizin de iyi çalıştığını hesaba katmış. Hesaplayıcı bölümü ise balığın yaşantısını en başında daha lüks düşündüğü için 1 ile 3 balık arasında bir fark görmemiş. Sitemizin forum bölümünde beslenebilir olarak görülen hacim ise genelde 500-600 litre arası. Peki bu bu akvaryumda astronot ile uyumlu bir kedi balığı türünü besleyemeyeceğimiz anlamına mı gelir? Filtrasyon da ve bakım da bir sıkıntımız yoksa cevap hayır olmalı yani beslenebilmeli diye düşünüyorum. 

Umarım yanlış anlaşılmam. Lütfen hatalı olduğum noktalar düzeltilsin ki yanlış bir bilgilendirmede bulunmuş olmayayım.

İlk tepkiniz sanırım bu yönde oldu ama genel bir konuda link verebileceğimiz bir paylaşım olmasını ümit ediyorum. Bu yüzden de tecrübeli ve bilgili ağabeylerimden bize ışık tutmalarını rica ediyorum. Aralarda yazım yanlışları yaptıysam özür dilerim uzun olduğundan dikkat edememiş olabilirim.[EDIT]OrdiBuko,2016-02-13 03:04:26[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

OasisÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]14209,1[/B] [B]13593,3[/B]
Kayıt: 07/09/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 1613
OasisÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Ekim 2010 23:53
Konu oldukça tartışılması gereken konu olmuş.Balıklar için verilen hacim ve alan hesaplamalarında ben gerçeğin yansıtılmadığını düşünüyorum.Örneklerle gideceğim bu konuya.Abime yunus ve sp. verdim koloni halinde ve bir 75cm akvaryum yanında da liftech 835 ti sanırım.70.35.50h cm akvaryumda yunuslarda sp lerde makina gibi yavru veriyor ve kavgasız gürültüsüz yaşıyorlar.Akvaryum hacmi tabiki önemli ama balığın hareket alanını oluşturacak ölçülere bu hacmin yayılmasının önemi daha fazladır.Yüksek hacim isteyen balıkların geniş hareket alanlarını sağladığınız takdirde sayının öneminin belli bir adede kadar sorun teşkil etmediğini tecrübe ettim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

darXisÇevrim Dışı

Kayıt: 18/12/2009
İl: Eskisehir
Mesaj: 4234
darXisÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Ekim 2010 07:55
Recep bey mesele balığın yavru vermesi değil bunu hep söylüyoruz.Bir sarı prenses veya yunus 60 cm'de de yavru verir,artı zaten uyumlu türlerdir pek kavga etmezler,ama sağlıklı yaşayamazlar.Çünkü hacim uzunluk ve genişlik bakımından balığın boyutuna uygun olmalıdır.
20 neona tek tür bakılıp değerleri oturmuş bol bitkili bir tankta ikamet edeceklerse 50 litre de yeter,sitemiz en ideal dengeyi oturtmanın yanında neonu tek olarak beslemeyecek ve karma yapacak kullanıcıları da düşünmüş.Astronot olayı ise bambaşka bir konu.Astronotlar büyüdükçe geniş hareket alanı isteyen türler bu açıdan 30cm'yi geçmiş yetişkin bir astronotun en azından 120 60 60 gibi bir hacme ihtiyacı var ki rahat edebilsin.Eğer dekoru abartmaz,suyunuzu temiz tutarsanız yanında kedi balığı da beslersiniz(tabi o tahammül ettiği sürece!=)900 litre konusuna gelince,30 cm'yi geçmiş bir astro zaten yanındaki eşi değilse o balığı kuvvetle muhtemel öldüreceğinden böyle bir sıkıntı yaşanma riski yok.Bir çift astro yine yukarıda bahsettiğim ölçülerde temiz tutulan bir suda bakılabilir.Ben sitemizin balık hesaplamalarına çok güveniyorum,aynı zamanda kendi deneyimlerimden de faydalanarak söyleyebilirim ki hacim balık için ne kadar uygunsa balık da o kadar güzel oluyor.Örneğin 450 litrede yunus kolonisi olan bir arkadaşım var yunuslarına bakmaya doyamıyorum,defalarca uyarmama rağmen 150 litrede yunus-sp bakan arkadaşım da var onun da balıklarına baktığımda hiçbir albeni göremiyorum.
Uzun lafın kısası hobicilerin balık ve akvaryum seçimi yaparken sitemizdeki kriterleri takip etmesi emin olun ki abartı olmaz,tabii ki kafalarına takılan birşey olursa(mesela sizin kafanıza takılan astronot konusu) foruma gelir en doğru bilgilendirmeyi bu işin ustalarından edinirler.
Bu konuya değindiğiniz için tebrik eder,tüm üyelerimize saygılarımı sunarım.

darXis2010-10-02 07:55:54

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

OasisÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]14209,1[/B] [B]13593,3[/B]
Kayıt: 07/09/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 1613
OasisÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 03 Ekim 2010 00:36

Benimde belirtmek istediğim sizin dediklerinizle hemen hemen aynı aslında.Geniş hareket alanı balık için en iyisi ama ufak akvaryumda da illaki olmaz diye bir kaide yok.Olunca oluyor.Ben büyük balıkta besliyorum.Brundilerim 18-26 cm,Mobalarım 14-23 cm.Bunlara gerekli hacim ve hareket alanını sağladığım için iyiler.ama 160 cm akvaryumda damızlık 12 adet brundi beslediğimde de güzelliklerinden birşey kaybetmemişlerdi .Sercan iyi bilir.Demek istediğim fazla rahatsız olmayacakları bir yerde bakıldığı zaman hacim belirtilenin altında dahi olsa balıkların güzellikleri ortaya çıkıyor.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

fizaniÇevrim Dışı

Kayıt: 10/11/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 260
fizaniÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Kasım 2010 15:55
Bu gerçekten spekülasyonları bitmeyecek bir konu, fazla uzun zamandır burda değilim ama kısa zamanda bolca konu okuma imkanım oldu, sürekli bu konular tartışılmış, tartışılıyor, tartışacağız gibi duruyor.
Bu olay kırmızı ışık yanınca hızlı giderken zank diye durmak gibi bir şey neticede kırmızı ışıkta durmak bir kuraldır ama hızlı bir şekilde giderken illa kurallara uymak adına ani bir fren yaparsanız kaza kaçınılmaz olur hangisi daha iyi bir seçim sizin taktiriniz en nihayetinde zira bu ölçüm konusu Sercan'ında dediği gibi 2 kriterlede sınırlı değil işin içinde etik, imkan, amaç, zevkde yer almakta. Bunları da kattığımızda sanırım herkes kendi görüşünü neden sürekli beyan ediyor sorusuna yanıt buluyoruz, kimimiz klişeleri savunur eğer imkanın yoksa bakma o zaman hiç etik değil der kimimiz zaten istersen bin litre olsun bunlar gölde kaç yüz bin litrede yaşıyor zaten akvaryumda bakmak etik değil der...
Benim gördüğüm başka bir gerçekse 3 astronota 250 litrede baksan da akvaryumcunun 80 litre akvaryumunda 15 tane bakılmasından hallice iyi olduğudur, bu kadar katı yorumlar yaparken el sürülemiyen bu konuyuda es geçmemek gerekir, bunun için bir teftiş kurulu kurulamaz elbette, burası Türkiye hiç birimizde ağaoğlu değiliz, yaptım olacak deme imkanlarımızın yelpazesi fazlasıyla kısıtlı..
Bazı 2+2=4 ler dışında kimseninde hevesini kırmaya, içini burkmaya hakkımızın olmadığını düşünüyorum. Ama ne kadar laf anlatsanda bir konu boyunca 4.sayfa da gene kendi bildiğini okuyan tabiri caizse angusların olduğunuda es geçmiyorum. Bu hacim konusu içinde tür uyumu içinde geçerlidir ve bitmeyecek tartışmalardır, ortak noktada buluşmak balıklarında pek zorlanmadan yaşayabilip, hobicininde maddi manevi sınırlarını zorlamayacağımız uzlaşmalarda buluşmak dileğiyle diyor saygılarımı sunuyorum..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Said SağlamÇevrim Dışı

Kayıt: 25/10/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 83
Said SağlamÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Kasım 2010 21:22
Ya bunu kendi kendinize de uyarlayabilirsiniz..
Düşünün ki 2 metrekare bir odada yaşıyorsunuz..
Ölürmüsünüz ?:Hayır..

Ama birde düşünün  30 metrekare bir oda da yaşıyorsunuz..

Balıklarınız sizden farklı değiller!!

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ardemÇevrim Dışı

Kayıt: 06/12/2009
İl: Ankara
Mesaj: 71
ardemÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Kasım 2010 21:32
Acizane filitrasyonu akvaryumun hacmine göre balıklarıda kaç litrede ne besliyorsak ona göre adet litre hesabı ile koyduğumuzda sorun olmaz.Bazı istisnalarda olabilir.her balık biraz daha fazla yaşama isteği ile bulundukları ortama uymak zorunda kalıyor.



saygılar

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

OrdiBukoÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[B]8845,1[/B]
Kayıt: 09/09/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 7742
OrdiBukoÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 12 Şubat 2016 21:31
Kendi konumu hortlatmak istiyorum :D Sitede daima tartışılan ve sanırım daima tartışılacak bir başlık yıllar içersinde tozlu raflara mahkum olmuş :D

Bir canlıyı beslemek ile yaşatmak arasında bir fark olduğunu bizim burda beslenmez veya beslenirden kastımızın ne olduğunu da anlatabilmeliyiz yorumlarımızda[EDIT]OrdiBuko,2016-02-13 16:07:48[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir