Güney Amerika'dan Bir Parça: Characiformlar


IskarmozÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 08/05/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 3321
IskarmozÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 06 Ağustos 2013 23:56
Sevgili Characiform sever dostlar,

Bugün forumda gezinirken bir şey dikkatimi çekti. Nedense "Amerikan Tetraları Tanıtımı" forumu çok boş idi. 2 sayfa bile konu yoktu. Genel olarak "Amerikan Tetraları" forumunda bile ilk sayfada dahi en son 2 ay önce cevaplanmış konular vardı ve bir çok konu 500 okunmayı, 1000 okunmayı geçememiş. Kısacası "Amerikan Tetraları" forumu yerlerde sürünüyordu.
Ben de bu duruma bir son verilmesi, "Amerikan Tetraları" forumunun kalkınması için bu konuyu açma ihtiyacı duydum. Türkiye'de hobiye yeni başlayanların akvaryumlarında, üstadların bitkili akvaryumlarında, çoğu petshopta ve dünya çapındaki bitkili akvaryum yarışmalarında sıkça gördüğümüz balıklardır Characiformlar. En yaygın beslenen ve satılan tür Neon Tetra'dır. En bilinen tür Kırmızı Karınlı Pirana'dır. Madem bu kadar yaygın ve ünlü bir balık grubudur Characiformlar, neden bu forumda sesleri bu kadar az çıkıyor? Belki sebebi umursanmamaları, belki de bahsedildikleri konuların başka forumlarda açılması... Sebebi ne olursa olsun artık Characiformları da Cüce Amerikan Cichlidleri, Orta Amerikan Cichlidleri, Tanganyika Cichlidleri (genelde Tropheuslar), Büyük Amerikan Cichlidleri, Canlı Doğuranlar ve Malawi Cichlidleri gibi tanıtacak bir konu olmalı artık! 

Umarım bu konu beklediğim ilgiyi çeker. Characiformlar en çok beslenen, en popüler balıklardandırlar aslında ve bu açıdan bu konunun ilgi çekeceğine şüphem yok ancak eğer bu konu ilk günlerinde "Aktif Konular"dan çıkar ise neredeyse kimse "Amerikan Tetraları" forumuyla ilgilenmediği için hiç ilgi çekemeyebilir.

Bu konu altında Characiformlar ile ilgili her şey konuşulacak, sorulacak ve paylaşılacak inşallah. Eğer umduğum gibi olmaz ise de en azından Characiform forumu yani "Amerikan Tetraları" forumu azıcık da olsa daha aktif olacaktır.
Paylaşımlara başlangıcı da ben yapayım. Şuanda beslediğim veya yakın zamana kadar beslediğim Characiformlarımdan birkaç fotoğraf (her ne kadar fazla çeşit olmasa da) :



Sizin de paylaşımlarınızı, sorularınızı, desteklerinizi bekliyorum.
Saygılar,

Beğenenler: [T]81903,FurkanSehit[/T][T]195540,Gökdeniz0660[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

capodicapiiÇevrimiçi

Özel Üye
[C]4,2,112546[/C] [B]10251,3[/B]
Kayıt: 14/06/2011
İl: Tekirdag
Mesaj: 3505
capodicapiiÇevrimiçi
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 07 Ağustos 2013 01:20
Sürü halinde bakıldığında bir çok türden daha zevkli balıklardır aslında.. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Eray GurdoganÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 28/06/2010
İl: Ankara
Mesaj: 1293
Eray GurdoganÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 07 Ağustos 2013 04:34
Ben çocukluğumda akvaryumcuda gördüğüm NEON TETRAları bir Amzon nehri belgeselinde görünce o balıklara olan ilgim daha da çoğaldı. 4 senedir üzerinde yoğun uğraşlar verdiğim 450 litrelik bir amazon biotopu akvaryumum var. İçindeki canlılar ise;
Characinsler
1. Neon tetra,
2. Glowligth tetra
3. Black neon tetra,
4. Emperor tetra
5. Glass Blood fin tetra
6. Rosy Tetra
7. Ember tetra
8. Red Belly tetra
9. Black Phantom tetra
10. Red Phantom tetra
11. Monkesei
12. Rumy nose

Corydoraslar
1. Sterbai
2. Paleatus
3. Bronz
4. Albino
5. Melini
6. Panda
7. Simillis
8. Leopard

Melek
1. Albino gold
2. Platinum
3. Marble
4. Blue Marble


Vatoslar
1. Siyah cüce vatos
2. L144 Long fin albino
3. Otocinclus cat

Bitkiler
1. Sagitaria subulata
2. Echinodorus Bleheri
3. Echinodorus Argentiniensis
4. Hydrocotyle verticilata
5. Hydrocotyle leucocephala
6. Echinodorus red

Elma salyangoz
Minare salyangoz
Ramshorn salyangoz
Adi salyangoz
Yarasa kulak salyangoz

Bu tank benim kendi görsel zevkimden ziyade aynı ortamın canlılarının bir arada mutlu ve huzurulu bir şekilde yaşammaları için yaptığım bir tank. Tankta sakal yosunu da oluştu ama ben doğal göründüğü için müdahele etmiyorum. Aynı zamanda bitkilerin çürüyen yapraklarını da pek budamıyorum ki o da doğal bir görüntü oluştursun.

Bu tankıma amazon nehrine has Glass Shrimp de koymak istedim fakat bulamadım o nedenle onun yerine pek uymasa da Amano shrimp koydum. %100 biotop diyebilmem için Glass shirmplerden de bulursam süper olacak.

Neyse tankımın genel bilgisini verdikten sonra canlılar ile ilgili genel bilgiler vereyim.

Yukarıda saydığım bütün tetralar birbirleri ile gayet uyumlu canlılar. Kimse kimseye saldırmıyor.

Bu kadar kalabalık bir tanka tek sıkıntı, hiç bir canlıdan yavru alamıyor olmak. Bir kaç defa elma salyangoozu üredi, bir defa da black neon yavruları oldu ama, onları kurtarana kadar iş işten geçti ve de onları da kaybettim. Bir tür diğer türün yavrularını yemeye meraklı olduğunda yapabileecek bir şey yoktu.

Yıllar evvel hiç üstüne düşmediğim halde neon tetralarımdan  yavru almıştım ama bu kalabalık tankta bu pek mümkün değil.

Sürüler halinde hareket eden bu canlıları benim tankımdaki gibi bir ortamda izlemek çok keyif verici.

Benim daha fazla imkanım ve çok daha büyük tonajlı bir tankım olsaydı içine bir kaç tane de cüce piranhalardan koymak istiyorum. Belki bir gün o da olur.

Zevkler ve renkler tartışılmaz tabi :D Ben mesela Chiclid türlerini beslemeyi tercih etmem, başkaları da tetraları beslemeyi tercih etmez.
Benim gibi tetra severlerin diğer bir önem veridkleri ise bu balıkların ufak boyutlarda olmalarından bir tanka chiclid türlerine nazaran daha fazla birey koyabilmeleridir.
450 litrelik bir akvaryuma 20 tane yunus veya 15 tane tropheus koymaktan ziyade 200 tane küçük boyutlu tetra türlerini sığdırabiliyorum. Bu benim için çok daha çok türü bir araya getirebilmenin yolu.

Çok güzel balıklar

Herkese tavsiye ederim

Sevgiler saygılar

Eray
Eray Gurdogan2013-08-07 14:18:34

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

IskarmozÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 08/05/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 3321
IskarmozÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 07 Ağustos 2013 10:56
Erey bey,

Tebrik ederim, anlattıklarınıza bakınca akvaryumunuzun bir Tetra ve Corydoras cennetine benzediğini hayal ediyorum.  Tabi hangi türlerden kaçar tane olduğu akvaryumun görüntüsünü tamamen değiştirir. Akvaryumunuzun ve özellikle Characiformlarınızın fotoğraflarını bekliyorum. 

Ben de Malawi ve Amerika Cichlidlerinin çoğunu hiç sevemedim, Tanganyika biraz değişik bir yer, Tanganyika Cichlidlerine kanım ısındı ancak hiç beslemedim. Ancak Characiformlar her zaman için vazgeçilmez balıklarım olmuştur. Her tatlı su akvaryumumda en az 1 kere Characiform beslemişimdir. Yıllardır akvaryumlarım olmasına ve Characiform beslememe rağmen tür çeşitliliğim bence biraz az. Şimdiye kadar sadece şu türleri besledim, belki 2-3 tane besleyip de unuttuğum tür vardır :
1- Neon Tetra
2- Kardinal Neon Tetra
3- Siyah Tetra (Gymnocorymbus ternetzi)
4- Glass Bloodfin Tetra (Prionobrama filigera)
5- Silvertip Tetra (Hasemania nana)
6- Kırmızı Burun Tetra
7- Siyah Fantom Tetra
8- Kırmızı Gözlü Tetra (Moenkhausia sanctaefilomenae)
9- Silver Dolar
10- Mermer Balta Balığı
11- Benekli Balta Balığı

Bir de kusuruma bakmayın ancak Monkesei dediğinizi tam anlamadım, galiba Kırmızı Gözlü Tetra (Moenkhausia sanctaefilomenae). Red Belly Tetra'yı bilmiyorum, internette de sonuç bulamadım. Acaba Latince isimlerini verebilir misiniz?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Cüneyt ERGÜNÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 05/01/2009
İl: Ankara
Mesaj: 1205
Cüneyt ERGÜNÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 07 Ağustos 2013 12:10
Herkese merhaba, 

Buğra kardeşime bu konuyu açtığı için teşekkür ederim, benim de 80x40x55 ölçülerindeki tankımda,
Ember Tetra, Neon Tetra, Serpea Tetra, Kırmızı Burun Tetra, Limon Tetra, Bronz Çöpçü, Komando çöpçü elma salyangozu ile 2 adet Ramirezi, 5 adet midye ve L144 var,aşağıda da tankıma ait 1-2 Foto koyuyorum,

  

Güzel bir dekor oluşturulduğunda keyif seyri çok yüksek oluyor bu balıklarla, ayrıca ölü sezondan sonra bulabilirsem birkaç tür daha eklemek istiyorum.

Saygılarımla.



 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

closerÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 23/06/2009
İl: Balikesir
Mesaj: 761
closerÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 07 Ağustos 2013 12:30
Buğra kardeşim iyi bir iş yapmışsın, gerçekten Amerikan Tetraları hak ettiği ilgiyi görmüyor. Oysa ki bana göre görsellik açısından en güzel balıklar. Bitkili bir akvaryumda seyrine doyum olmuyor. Ben 60 lt lik akvaryumda neon, siyah neon, kırmızı burunlu tetra ve pristella besledim. Şuanda sadece pristellalar var. İleriki aylarda 200 lt lik bitkili bir akvaryum kurma planım var. Kısmetse o akvaryumda farklı türler deneyeceğim. Penguen tetra ve siyah fantom tetra düşünüyorum. Tetra olmasa da rasbora da beslemek istiyorum.
Selamlar, iyi bayramlar...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

IskarmozÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 08/05/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 3321
IskarmozÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 07 Ağustos 2013 13:43
Ülkemizde pek bilinmeyen bazı Characiform türlerini de tanıtmak istiyorum.


Amerika türleri:

1- Freshwater Barracuda denen türler: Bu balıklar Acestrorhynchus grubuna dahildirler. Ülkemizde ya hiç bulunmamakta ya da sadece birkaç kişide bulunmaktadırlar. Avcı ve nispeten iri Characiformlardır.

2- Headstander ve Leporinus denen türler: Bu balıklar Anostimidae grubuna dahildirler, bazı Headstander türleri Chilodontidae grubunda bulunurlar. Yarım metre boyda olan türleri olsa da genellikle piyasadaki türler 15-35 cm arası olan türlerdir. Çok agresif balıklar değillerdir ancak bölgeci olabilirler (Leporinuslar ile Headstanderlar ayrı değerlendirilse daha doğru olur). Ülkemizde son aylarda bulunmaktadırlar ancak genel olarak Türkiye'de nadir ve pahalı türlerdir.

3- Pike 'Characin' veya Freshwater Needlefish denen türler: Bu balıklar Ctenoluciidae grubuna dahildirler. Pike Characin veya Freshwater Needlefish denen başka balık türleri de vardır, karıştırılmamalıdırlar. Avcı balıklardır ve dolayısıyla 30 cm olan türleri de, 1 metre olan türleri de vardır. Ülkemizde ya hiç yoktur ya da çok az kişide bulunuyordur.

4- Vampire Tetra denen türler: Bu balıklar Cynodontidae grubuna dahildirler. Avcı balıklardır, en ünlü özellikleri vücutlarına oranla çok büyük olan dişleridir ve bu yüzden onlara Vampire Tetra denmiştir. Boyları 1 metreyi geçen türleri vardır.

5- Hemiodus denen türler: Bu balıklar Hemiodontidae grubuna dahildirler. Yurt dışında dahi pek yaygın değildirler, ülkemizde muhtemelen hiç yoktur. Sakin türlerdir, çok büyük olmazlar, 15 cm olanları da 50 cm olan türü de vardır.

6- Triportheus türleri: Triporthidae grubundadırlar. Küçük denebilecek türlerdir. Dünya çapında bile hobide çok nadirdirler, ülkemizde muhtemelen hiç yoktur ve hiç gelmemiştir.

7- Prochilodontidae grubu: Bu grup Bayrak Kuyruklu Prochilodus'u içeren bir gruptur.

Hepimizin bildiği Neon Tetra, Siyah Tetra, Kırmızı Burun Tetra ve Penguen Tetra gibi Tetra türleri Characidae grubundadırlar bu grup çok büyük bir gruptur. Bu grupta Türkiye akvaryum hobicileri olarak bilmediğimiz yüzlerce (belki de binlerce) tür vardır.


Afrika türleri:

1- Alestidae grubu: Kongo Tetra ve Afrika Kaplan Balığı'nı da içeren büyük bir Afrika Charicaform grubudur.

2- Citharinidae grubu: Lutefish denen ve insanlar tarafından besin olarak tüketilen balıkları içeren bir gruptur.

3- Distichodontidae grubu: Distichodus (veya Afrikan Tetra), Neolebias ve Nannocharax (veya Afrikan Darter Characin) denen türleri içeren bir gruptur.

4- Hepsetus türleri: Pike Characin denen, avcı Afrika balıklarıdır. Yurt dışında çok yaygın olmasa da piyasada bulunabilen bir türdür.


Bu bahsettiğim gruplar dışında da bazı Characiform grupları var ancak onları yukarıda belirtmememin sebebi ya bilindik türler olmaları ya çok az bilinen türler olmaları ya da Characiformlara pek benzememeleri. Yine de aşağıya belirtmediğim bir kaç grubu ve türü belirteyim:

1- Tatlı su Balta Balıkları: Gasteropelecidae grubunu oluştururlar. Ülkemizde nadir sayılacak ancak  zaman zaman bulunabilen türlerdir.

2- Lebiasinidae grubu: Bu grup Kalem Balığı ve Sıçrayan Tetra türlerini içeren bir gruptur.

3- Parodontidae grubu: Orta ve Güney Amerika'da bulunurlar ve Hemiodontidae grubuna yakın bir gruptur.

4- Kurt Balıkları: Bu balıklar Erythrinidae grubundadırlar. Güney Amerika'da yaşarlar. 1 metreyi geçebilen çok büyük ve yırtıcı türleri de vardır, 20 cm civarı olan küçük ama avcı türleri de. Yurt dışında piyasada nadiren de olsa bulunabilir.

5- Curimatidae grubu: Bu grup Dişsiz Characin denen balıkları içerir. Güney Amerika'da bulunurlar.

6- Crenuchidae grubu: Bu grup South American Darter Fish denen türleri içeren bir gruptur.

7- Serrasalmidae grubu: En ünlü gruptur aslında çünkü Pirana, Pacu ve Silver Dolar türlerini içeren gruptur.


Bunu yazmak epey vaktimi aldı, umarım herkes bu bilgilerden yararlanır ve hoşnut kalır. 
Saygılar,

----------------------------

Cüneyt bey,

Tankınız çok güzelmiş, biyotop'a benziyor. 
Acaba fotoğraflarınız eski mi? Yazdığınız kadar tür yokmuş gibi görünüyor da ya fotoğraflar eski diyedir ya da ışık az diyedir diye düşündüm.


Abdulcelil bey,

Dediklerinize aynen katılıyorum, bir akvaryumda sadece uygun kum, uygun kökler ve uygun tür ile sayıda Characiform olur ise o akvaryumun görsel zevki ile boy ölçüşebilecek sayılı tatlı su akvaryumu olur, bitkili olmasına gerek bile yok aslında ancak bitkili daha iyi olabilir tabi. Bayrampaşa'daki dev akvaryumlardan birinde sadece 2 tür Tetradan yüzlerce olan bir akvaryum vardı (başka türler de vardı ama ağırlık ile 2 tür Tetra ve Discuslar vardı), o akvaryum hayatımda gördüğüm en ilginç ve harika Tetra akvaryumuydu (hala duruyordur, gidip görebilirsiniz). Akvaryumdaki Tetralardan bir türün sürüsü 1-2 dakikada bir kez kasırga gibi dönme hareketi yapıyorlardı, akvaryum o kadar büyük ve o kadar çok sayıda Tetra var ki doğal sürü davranışları sergiliyorlardı!  Ben de onun gibi bir akvaryum kurmayı hayal ediyorum, yani "Tetra Sürüsü" temalı bir Güney Amerika Biyotopu.

Ayrıca önerilerim var:
1- Bence alabileceğiniz en büyük akvaryumu alın veya yaptırın, bende 210 litrelik bir akvaryum var ancak çok küçük geliyor. Characiform akvaryumunun az 400 litre olmasını tavsiye ederim. 300 litreden büyük akvaryumlara da mutlaka sump sistemi yaptırın.
2- Rasbora beslemeyin, Characiformlar hem en az Rasbora kadar yaygınlar hem de Güney Amerika Biyotopuna daha uygunlar. 
Iskarmoz2014-06-18 19:22:34

Beğenenler: [T]127461,Foai[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Eray GurdoganÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 28/06/2010
İl: Ankara
Mesaj: 1293
Eray GurdoganÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 07 Ağustos 2013 14:35
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10151503533709272&l=4bd386db0c
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10151503509089272&l=746af2183b
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10151503488559272&l=610eb4fe52

Bunlar da benim tankımın resimleri.

Bu arada yukarıda sıraladığım tetra türleri şu an bende halen mevcut olan türler.

Bugüne kadar beslediklerim ise aşağıda listelenmiştir.
1. Blue King tetra
2. Kardinal tetra
3. Colombian Tetra,
4. Bolivian Tetra
5. Diamond tetra
6. Limon tetra
7. Sarpae
8. Black Skirt tetra
9. White Skirt tetra


Ben tetra türleri dışında da bir çok balık besledim. ve hepsini de bu tetralar ile birlikte aynı tankta besledim.

1. Lepistes
2. Cherry barb,
3. Rosy Barb,
4. Konkiyus Barb.
5. Pencil fish
6. Half beak
7. Rasbora
8. Pangio Kuhli
9. Pangio Oblanga,
10. Pangio Myersi
11. Yerli semender,
12. Kırmızı ateş karın japon semenderi
13. Kiraz karides,
14. Sesarma bidens kırmızı kollu yengeç
15. Cüce puffer ( bu türü aslında bu tankaki salyangoz nüfusunu kontrol altına tutmak için koymuştum ama olar direkt elmalara saldırıyorlardı diye çıkarttım )
16. Salyangoz türleri
17. Afrika albino cüce kurbağası ( bu canlı da büyüdükçe neon ve ember tetralarımı yemeye başladı onları da tanktan çıkamak zorunda kaldım)
18. SAE
19. Mexica cüce kereviti

Yukarıdaki sıraladığım balıklarla birlikte şu an tankımdaki mevcut balıklar bir zamanlar aynı tankta yaşıyorlardı, o zamanlar tank tam bir curcunaydı ve sonra tür azaltımına gittim. Ve sadece şu anki gibi bir biotop oluşturmayı daha uygun buldum.

Bir yerlerde tankımın eski karmakarışık halinin de fotoları olacak da onları bulmam lazım, bulunca paylaşırım buradan.

NOT: Cüce Amerikan Dünyası diye bir konu başlığı ve onun altında da 169 adet açılmış sayfa var. Characinlere neden bu kadar ilgisiz anlamıyorum :(
.
Sevgiler saygılar

Eray 


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

IskarmozÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 08/05/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 3321
IskarmozÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 07 Ağustos 2013 14:58
[QUOTE=Eray Gurdogan]https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10151503533709272&l=4bd386db0c
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10151503509089272&l=746af2183b
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10151503488559272&l=610eb4fe52

Bunlar da benim tankımın resimleri.

Bu arada yukarıda sıraladığım tetra türleri şu an bende halen mevcut olan türler.

Bugüne kadar beslediklerim ise aşağıda listelenmiştir.
1. Blue King tetra
2. Kardinal tetra
3. Colombian Tetra,
4. Bolivian Tetra
5. Diamond tetra
6. Limon tetra
7. Sarpae
8. Black Skirt tetra
9. White Skirt tetra


Ben tetra türleri dışında da bir çok balık besledim. ve hepsini de bu tetralar ile birlikte aynı tankta besledim.

1. Lepistes
2. Cherry barb,
3. Rosy Barb,
4. Konkiyus Barb.
5. Pencil fish
6. Half beak
7. Rasbora
8. Pangio Kuhli
9. Pangio Oblanga,
10. Pangio Myersi
11. Yerli semender,
12. Kırmızı ateş karın japon semenderi
13. Kiraz karides,
14. Sesarma bidens kırmızı kollu yengeç
15. Cüce puffer ( bu türü aslında bu tankaki salyangoz nüfusunu kontrol altına tutmak için koymuştum ama olar direkt elmalara saldırıyorlardı diye çıkarttım )
16. Salyangoz türleri
17. Afrika albino cüce kurbağası ( bu canlı da büyüdükçe neon ve ember tetralarımı yemeye başladı onları da tanktan çıkamak zorunda kaldım)
18. SAE
19. Mexica cüce kereviti

Yukarıdaki sıraladığım balıklarla birlikte şu an tankımdaki mevcut balıklar bir zamanlar aynı tankta yaşıyorlardı, o zamanlar tank tam bir curcunaydı ve sonra tür azaltımına gittim. Ve sadece şu anki gibi bir biotop oluşturmayı daha uygun buldum.

Bir yerlerde tankımın eski karmakarışık halinin de fotoları olacak da onları bulmam lazım, bulunca paylaşırım buradan.

NOT: Cüce Amerikan Dünyası diye bir konu başlığı ve onun altında da 169 adet açılmış sayfa var. Characinlere neden bu kadar ilgisiz anlamıyorum :(
.
Sevgiler saygılar

Eray 

[/QUOTE]

Eray bey,
Sizin bu kadar da Characiform beslemiş olduğunuzu bilmiyordum.  Maşallah çok sayıdda tür beslemişsiniz. Daha da fazlasını beslersiniz umarım. Bu arada Red Belly Tetra ile Colombian Tetra'nın hangi türler olduklarını hala bulamadım, Latince adlarını açıklarsanız veya fotoğraflarını paylaşırsanız çok memnun olurum. Tankınızın her halinin, her türünün fotoğraflarını bekliyoruz. 

Cüce Amerikan Dünyası konusunu ben de birkaç aydır takip ediyorum. Cüce Amerikanlar çok güzel balıklar ve bir çok türü var. Onların da hakkını yememek lazım, lakin bir Güney Amerika Biyotopunda olmazsa olmazlardandır Cüce Amerikan Cichlidleri.  Ancak Characiformlar, özellikler Tetralar bütün Amerikan Cichlidlerinden daha yaygın olarak beslenirler. Bu kadar yaygın ve yaygın türlerinin ucuz olması Characiformları gözden düşüyüyor ancak herkesin yüreğinde Characiformlar var, bu yüzden o kadar yaygınlar. 

Ayrıca şimdiye kadar böyle bir genel konu açılmamış, umarım bu konu en az Cüce Amerikan Dünyası veya İşte Amerikan Rüyası kadar ilgi görecektir ve yararlı olacaktır. Kitlemiz büyük. 


Bu arada bu konu Characiformlar üzerine, yani Piranalar, Kalem Balıkları ve Tetralar da konuya dahil (listenizde "Pencil fish" vardı da). 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Eray GurdoganÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 28/06/2010
İl: Ankara
Mesaj: 1293
Eray GurdoganÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 07 Ağustos 2013 15:34
Buğra bey,

Benim ilgi gösterdiğim Charcinler Amazon havzasına has olanlar. Daha doğrusu şu anki biotopum o yönde kurulu.
İmkan olsa da asya ve afrika characinleri için de birer biotop kurabilsem.

http://www.tropaq.com/tetra.htm Bu sayfada green fire red belly diye geçen balık. 10 adet vardılar fakat şu an 4 tane kaldılar. zaman içinde ömürleri bitenler oldu.

Aynı sayfada alttaki üçlüde Colombian tetralara bir örnek görebilirsiniz.


Benim iyi bir fotograf makinam yok, iphone'umla da iyi kareler yakalayamadığımdan kendi tankımın resimlerini paylaşamıyorum. Yukarıdaki mesajımda verdiğim linklerdeki fotografları profesyonel bir makinası olan arkadaşım çekmişti :D
Bir gün tekrar gelirse balıkları tek tek fotograflamayı hedefliyorum :D

Colombian tetralar biraz daha piranhaya benzeyen balıklardır. Renkleri ise müthiş. Işığın değişik yansımalarıyla rengarenk bir hal alır. Görseli hayli yüksek bir balıktır. Fakat ben daha çok küçük ebatlı tetraları sevdiğimden bu balık 10cm'e yaklaştığında başkalarına verip farklı türlerle takas etmiştim. Keşke etmeseymişim, çok güzel balıklardı :(

Sevgiler saygılar

Eray



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

IskarmozÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 08/05/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 3321
IskarmozÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 07 Ağustos 2013 15:53
Eray bey,

Açıklamalarınız için çok teşekkür ederim.  Columbian Tetra da büyüleyici bir tür olsa gerek ancak bulunması zor. Green Fire Tetra da gördüğümde alacağım türlerden (akvaryumlarda yer kalırsa ).
Sizden bolca paylaşım bekliyorum, gerek fotoğraf, gerek bilgi, gerek tecrübe, gerek link olarak. 

Afrika Characiformları benim pek ilgimi çekmedi açıkcası ama bu konu hepsinin konusu, mecburen onlardan da bahsedeceğiz. Zamanla onları da severiz zaten, Characiform olsun yeter.  Ne yazık ki Asya'da hiç Characiform yok, Characiformlar sadece Güney, Orta ve azıcık da Kuzey Amerika'nın güneyinde ve Afrika'da varlar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Eray GurdoganÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 28/06/2010
İl: Ankara
Mesaj: 1293
Eray GurdoganÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 07 Ağustos 2013 15:56
Buğra bey konu başlığını düzeltelim o zaman :) Çünkü Başlık "Güney Amerika"diye başlıyor :)

Bu arada bu konuyu açmak bizim gibi ihtiyarların aklına gelmedi de  15 yaşında bir genç arkadaşımızın aklına geldi ya valla utandım şimdi. Demek ki neymiş, akıl yaşta değilmiş baştaymış. Helal olsun Buğra bey kardeşim.

Sevgiler saygılar

Eray


Eray Gurdogan2013-08-07 15:59:34

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

IskarmozÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 08/05/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 3321
IskarmozÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 07 Ağustos 2013 16:01
Değiştirmeyi düşündüm de bilemedim ki, başlık ilgi çekiyor.  Ne olsa ki? İhtişamlı bir şey olmalı?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Eray GurdoganÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 28/06/2010
İl: Ankara
Mesaj: 1293
Eray GurdoganÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 07 Ağustos 2013 16:02
Bu arada ben Characinler dışında şuu an beslediğim türleri de belirteyim.
Benim irili ufaklı 14 akvaryumum var.
450 litre amazon biotopu dışında
Lepistes varyeteleri üzerinde çalıştıım 2 adet 6'şar bölmeli tank,
210 litrelik p. Clarkii kerevit ile birlikte vahşi tip lepistes kolonim.
80 litrelik, karma betta tankım ve pangio oblanga kuhlilerim
ufak nano tanklarda betta yavrularım , kiraz ve mavi inci karideslerim de mevcut.

Belki ilgilenenler olur diye yazayım dedim :D

Sevgiler saygılar

Eray

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir