Flowerhorn Nasıl Üretilir ?
Flower horn üretimi hakkında bir sürü öm aldığım için buraya genel bir cevap yazmayı uygun buldum.
Öncelikle şunu söyleyeyim ki benim üretim tecrübem yoktur. Yazacaklarımın tamamına yakınını amerikan flowerhorn fan sitelerinden öğrendim.
Üretim için en önemli şey uyumlu bir çifttir. Uyumlu çift şöyle belli olur, erkek ve dişi birbirini gördüğünde yüzgeç kabartıp solungaçlarını açarlar. Erkek dişinin etrafında daireler çizerek ve vücuduyla sürtünerek, kuyruğunu dişiye göstererek yüzer. Eğer bundan sonra kavga oluyorsa dişi üremeye hazır değildir.
Üretim için en uygun çift 12 cm civarı bir dişi ve iki katı boyunda bir erkek. Bunun sebebi üremeden sonra dişi çok saldırgan olacağından erkeğin güçlü olması gerekir.
Üreme için en uygun akvaryum 60 cm ve üzeri boyda fazla büyük olmayan bir akvaryumdur. Başka hiçbir balık veya canlı bitki bulunmamalı. Filtreleme için en uygunu içten, akıntı yapmayan sünger filtredir.
Ve işin püf noktası: üreme için 20 cm çapında kalın kenarlı, dibi düz toprak bir saksı altlığı. Kalın kenarlı olması balıkların onu benimsemesini kolaylaştırıyormuş.
Çift uyumluysa ve ortam ve balıklar hazırsa akvaryumun tüm camları koyu renk kağıtlarla kapanması balıkların ürkmemesi için iyi olur. Tabi gerekli değildir.
Yumurtlamadan sonra erkek ve dişi mutlaka ayrılmalıdır. Yoksa biri ölür. Yumurtaların başında erkek veya dişi bulunabilir, hiçbiri bulunmayabilir ama kesinlikle ikisi birden olmasın. Saksı altlığı içindeki su dökülmeden akvaryumdan çıkarılabildiği için kolaylıkla başka akvaryuma alınabilir. Ama su değerleri farklı olmamalıdır.
Eğer yumurtaları ayırdıysanız çok hafif bir akıntı sağlamalı ve bozulan yumurtaları temizlemelisiniz. Şunu unutmayın ki ilk kez yumutlayan balıkların yavrularını kurtarma ihtimali azdır. Ve yavruların sadece %5'i üstün kalitede özelliklere sahip anne-babasına benzeyen balıklar olur. Kalanı ise piyasa olarak değersiz balıklardır.
Yavruların nasıl beslenilmesi gerektiğini bilmiyorum, büyük ihtimalle diğer büyük amerikan göl çiklitleri gibi beslenmelidir. Yanlız yavru büyütürken dikkat edilmesi gereken nokta, büyük yavrular küçüklere zarar verdiğinden başka akvaryumlara boy boy ayrılmalıdır.
Aslında bu yazıyı makale olarak düşünmemiştim ama makaleye benzedi. Moderatörler istediği yere taşıyabilir
Bilgiler sağdan soldan alıntıdır, yazıyı ise kendim yazdım.
Yardımcı olması dileğiyle, saygılar.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir