Dropsy


AzoÇevrim Dışı

Kayıt: 10/09/2012
İl: Kayseri
Mesaj: 138
AzoÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Mart 2020 19:43
400 litre sump sistemli akvaryumda 1 ateş kafa 1 Blackbelt 2 Jack dempsey 1 Green terror ve 1 jaguar besliyorum. 2-3 haftada bir dip çekimi yaparım. 1 adet de midas vardı balığı dün kaybettim yine bu hastalıktan onu geç fark ettim ve tedavi uygulayamadım. Jaguar bu sabah biraz yem yedi fakat şuan karın bölgesi şiş gözleri pörtlek duruyor ve yem yemedi. Aynı hastalıktan şüpheleniyorum. Sorum şu bu hastalık bulaşıcı mıdır forumda birkaç yazıda çok nadir bulaşır ibaresi gördüm fakat şimdi jaguarda çıktı. Balığı ayırıp mı flagy tedavisine başlayayım yoksa ana tankta mı tedavi uygulayalım yardımcı olursanız sevinirim teşekkürler. Balıklar ortalama 15-20cm aralığında

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

alonesmaugÇevrim Dışı

Kayıt: 25/09/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 537
alonesmaugÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Mart 2020 19:58
Dropsy vücut boşluğunda sıvı birikmesi sonucu oluşur.Sebebi parazit enfeksiyonu ve bakteriyel enfeksiyon gibi bulaşıcı hastalıklar veya karaciğer fonksiyon bozukluğu gibi bulaşıcı olmayan bir rahatsızlık olabilir. Bu sebeple bulaşıcı bir hastalıktan oluşmuş olma ihtimaline karşın balığı karantinaya alıp tedavi etmenizi öneririm.

Teşekkür Edenler: [T]134392,Azo[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AzoÇevrim Dışı

Kayıt: 10/09/2012
İl: Kayseri
Mesaj: 138
AzoÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Mart 2020 20:00
[QUOTE=alonesmaug]Dropsy vücut boşluğunda sıvı birikmesi sonucu oluşur.Sebebi parazit enfeksiyonu ve bakteriyel enfeksiyon gibi bulaşıcı hastalıklar veya karaciğer fonksiyon bozukluğu gibi bulaşıcı olmayan bir rahatsızlık olabilir. Bu sebeple bulaşıcı bir hastalıktan oluşmuş olma ihtimaline karşın balığı karantinaya alıp tedavi etmenizi öneririm. [/QUOTE]
Teşekkür ederim peki balığın boyutu 20cm kadar ilaç dozunu biraz fazla vereyim mi?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

alonesmaugÇevrim Dışı

Kayıt: 25/09/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 537
alonesmaugÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Mart 2020 20:06
[QUOTE=Azo]
Teşekkür ederim peki balığın boyutu 20cm kadar ilaç dozunu biraz fazla vereyim mi? [/QUOTE]
Bu hastalık ile daha önce karşılaşmadım malesef. Bence litre başına ne kadar tavsiye ediliyorsa o kadar kullanın. Balığın boyutundan ziyade sudaki derişim önemli. Tedavi ile ilgili forumdaki Mesut Ok isimli arkadaşımızın paylaştığı yazıyı paylaşayım. Kolay gelsin.

[B]Dropsy Hastalığı Nedeni :

1)Kötü su koşulları: Balığın başa çıkamayacağı kadar yüksek nitrat seviyeleri ile yem artıklarından ve dışkıdan kaynaklanan çözünmüş organik bileşikler.



2)Uyum stresi: yeni gelen balığın yaşadığı uyum sorunu veya tanktaki heyrarşinin en altlarında bulunan bir balığın sürekli olarak diğer fertler tarafından yapılan saldırılara maruz kalması.



3)Suda yaşanmış olan ani değişiklikler: pH'nın fazla düşmesi veya yükselmesi, akvaryumcudan farklı şartlarda veya pH'da beslenmiş bir balığın sizin tankınıza geldiğinde daha farklı değerlere alışmak zorunda kalması.
Dropsy Hastalığı Belirtileri :

Balık bir balon gibi şişer ve gözleri yerinden fırlayacakmış gibi olur. Bazen bu semptomlarla beraber pulları dışa dönük olur. Görünüşü aynı balon balığının şişmiş haline benzer. Tankın üstünden bakarsanız sanki hamileymiş gibi durur ve genelde yüzme hareketlerini kontrol etmekte zorluk çeker. Balık sanki çok yemiş de sindirememiş insanlar gibi sık sık nefes alır. Dışkısı şeffaf ve sümüğümsüdür.
Dropsy Hastalığı Tedavi Yoları/ Sağaltım :

Bu tür etkenler balıkta ya suyun sindirim sisteminde birikmesine ve orada zehirli gazlar oluşmasına yol açar, ya da sindirim siteminde bakteriyel/viral enfeksiyonlara sebep olur. Balık çıkardığından daha hızlı su yuttuğu için karın bölgesi şişer. Dropsy. tıpkı bloat gibi, nadiren tankın diğer sakinlerine bulaşır. Ancak tedavi için siz etkilenmiş balığınızı gene de ayrı bir tanka alın. Erken bir tedavi ile balığınızın kurtulma şansı yüksektir. Dropsy'nin ilk safhalarında balık karnı şiş olmasına rağmen yemesini sürdürür. Balığınıza pellet türü yem veriyorsanız, pelletları bu dönemde ıslatıp beklettikten sonra yedirin, böylece sindirim sistemini zorlamamış olursunuz. Bir kapta akvaryum suyu ile beklettiğiniz pelletlara buzdolabınızda bulabileceğiniz vitamin komplekslerinden birini ekleyin, özellikle C vitamini olan bir kompleks olsun. Pelletleri 10 dakika kadar suda beklettikten sonra balığınıza yedirin. Aynı işlemi pul yem ile de yapın. Yemde bir değişiklik yapmayın, her zaman ne veriyorduysanız onu verin. Antibiyotik içeren yemler de kullanabilirsiniz. Tedavi için kullanacağınız ilaçlar metronidazole veya geniş spectrumlu gram negatif ve gram pozitif bir antibiyotiktir. Piyasada metronidazole içeren ilaçlardan biri Flagyl 500mg (Eczacıbaşı) adı ile satılıyor. Metronidazole'u her 50 litre için 1 hap olacak şekilde suda eritip tanka dökün. 24 saat sonra en az %50 su değiştirin ve tekrar aynı dozajı uygulayın. 3 günlük tedavi sonrası balığınızın şişliği inmemişse tekrar aynı işlemi uygulayın. flagly ilacı sıvılaştırılıp balığın yemleri bu sıvıya atılıp yemler bu ilaçlı suyu çektiğinde 5-10 dakika içinde sonra bu ilaçlı yem balıklara atılıp yedirilirse bununda büyük faydaları oluyor, yahut ignesiz şırıngayla bağılın ağzına ilaçlı suyu yutturmak.


NLS thera a+ balıkları iç parazitten koruyan sarmısaklı yem
Thera A+, içerdiği sarımsak özü olan Allicin (Allium sativum) sayesinde balıklarda bağışıklık sistemini güçlendirir ve iç parazit oluşumunu engeller. Balığın kondisyon kazanmasını sağlar.
Akvaryuma balık eklenmesi, hastalıktan kurtulma evresi, yavru balık için ayrılması ve balığın yer değiştirmesi gibi balığın stres altında olduğu zamanlarda kullanılması özellikle uygundur.
Thera A+ bir ilaç değildir, hastalıkla mücadelenin eş zamanlı devam ettirilmesi uygun olacaktır.
Thera A+ Formula 1 mm. ölçüsünde granür halde hazırlanmaktadır.
Su kirliliğine yol açmaz. Etçil, otçul ve her iki türde beslenen balıklar için uygundur.

Sera Bakto Tabs;
Tatlı ve tuzlu su akvaryumlarında bakteriyel enfeksiyon tedavisinde kullanır. Dropsy, karınların şişkin olması, pulların kabarık ve gözlerin fırlak olması, sallantılı hareketler göstermeleri, renklerin koyulaşması, beyaz dışkılar, iştahın azalması, ve sonunda tamamen isteksiz bir durum almaları balıkların iç organlarının bakteriler nedeniyle enfekte olduğunun işaretidir. Bacto Tabs kullanarak hem hasta olanları tedavi eder, hem de henüz hasta olmamış olanları korumuş olursunuz.

Ürünün Kullanım Şekli;
Her gün, iki kez 1 tablet, 7 gün boyunca devam edilmelidir. Tedavi esnasında iyi bir havalandırma sağlayınız ve başka bir besin kullanmayınız. CO2 sistemini ve ultraviole lambayı kapatınız. 8. gün akvaryum suyunu % 50 oranında değiştiriniz, sonra Sera Agutan ve Sera Nitrivec ile yeni su hazırlayınız. Bu durum Sera Bacto Tabs kullanımı ile yok olan yararlı bakterilerin yeniden oluşumu için gereklidir. Tuzlu su akvaryumlarında omurgasızlar ile kullanmayınız.

Ürünün İçeriği;
Balık unu, bira mayası, buğday unu, midye, tubifex, kankurdu, spirulina, bitkisel içerik, morina balığı yağı.

Uyarılar;
* Çocukların ve ev hayvanlarının erişemeyeceği bir yerde muhafaza ediniz.
* Sadece süs balıklarının kullanımı içindir.
* Tedavi sırasında diğer yardımcı ürünleri kullanmayınız.
* Kuru ve serin bir ortamda muhafaza ediniz.

Bunlardan çok önemli şey ise balıkları temiz bir suda beslemek su değişimini ihmal etmemek japon balıkları için gerekiyosa akvaryumundan haftada 2 kez bile olabilir 1/4 - 1/3 oranında su değişimi yapabilirsin. İç filtre kullanıyorsan sadece her hafta mutlaka sünger temizliğini söküp yapmalısın. Ve bir vitamin sıvısı alıp balılarını bununla destekleyebilirsin örneğin deepfix fistavit (5TL) 50 litre akvrayum suyuna 10 damla damlatman yeterli, yahut yemlerine 1-2 damla damlatmak haftada bir kaç kez.[/B][EDIT]alonesmaug,2020-03-24 20:07:15[/EDIT]

Beğenenler: [T]153558,ss_ahmetim[/T]
Teşekkür Edenler: [T]134392,Azo[/T][T]153558,ss_ahmetim[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AzoÇevrim Dışı

Kayıt: 10/09/2012
İl: Kayseri
Mesaj: 138
AzoÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Nisan 2020 08:44
5 gün boyunca karantina tankında flagy tedavisi uyguladım günlük yüzde 50 su değişimi balık karantina sürecinde hiç yem yemedi, 4.gün hareketlenmeye başladı. Karantina sonunda ana tanka aldım ertesi gün yemlerken neredeyse akvaryumu parçalayacaktı. :) Çok şükür şuan iyi teşekkür ediyorum.

Beğenenler: [T]215740,goldfishlove[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir