DIY Plexiglass dis filtre. oneriler? Versiyon 2


GeckoÇevrim Dışı

Kayıt: 07/12/2012
İl: Yurtdisi
Mesaj: 1611
GeckoÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Şubat 2015 14:35
Merhaba arkadaslar,

Asagidaki sekilde bir dis filtre yapma dusuncem var. Gelistirmeye yonelik her turlu fikre acigim. Akliniza daha iyi olabilecek bir fikir gelirse lutfen bildirin. O fikirle birlikte yeni cizimleri de ekleyip en verimli hale getirelim hep bilikte.

Urun sump mantiginda dis filtre olacak. Yaklasik olarak 30cm uzunluk, 30 cm yukseklik ve 20 cm derinlik (onden arkaya mesafe)olarak dusunuyorum. Tabi bu olculer ihtiyaca gore buyutulup kucultulebilir.

Malzeme akrilik (plexiglass) olacagi icin kirilma, catlama vs gibi sorunlar olmayacak. Kafa motoru olarak pek cok markanin su disinda calisabilen motorlarindan birini kullanmayi dusunuyorum. Kafa motorunu iceri koyma taraftari degilim. Iki ucta da musluklar olacagi icin temizleme sirasinda musluklar kapatilip, ust tabla (kapak diyebiliriz) kafa motoruyla birlikte cikartilip, govde ayrilarak banyoda vs temizlik yapilabilir.

Kapak icin once vidali sistem dusundum ancak sonradan aklima bu paslanmaz celikten klipsler geldi. Dis filtreler gibi kolyca acilip kapatilablilir.

Ust tabla ile govdenin arasina silikon veya kaucuk malzemeden conta koyacagim. O noktada sizinti yapmayacagindan emin gibiyim.

Simdilik aklima gelenler bunlar. Bahsettigim gibi uygunlugu veya uygun olmayan yerleri ile ilgili goruslerinizi ve gelistirmeye yonelik fikirlerinizi bekliyorum. Simdiden tesekkurler.






Gecko2015-03-01 13:13:42

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

aliÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 08/02/2012
İl: Konya
Mesaj: 1454
aliÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Mart 2015 02:10
Çok şık bir dış filtre olur. Akrilik malzemeyle kutu yapımını gösteren bir paylaşımın linkini ekliyorum, belki işinize yarar. https://www.youtube.com/watch?v=Unz4QGppBIc  Bu arada kapağı çelik ya da esnemeyecek başka bir malzemeyle desteklemezseniz zamanla klips araları esneyeceği için su kaçırır filtreniz.
İlk videodaki işlem kusursuz ama özel ekipman gerektiriyor. Kendiniz yapacaksanız şuna da bir göz atın isterseniz. https://www.youtube.com/watch?v=HJjqolbPNnM
tutoraly2015-03-01 02:18:08

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GeckoÇevrim Dışı

Kayıt: 07/12/2012
İl: Yurtdisi
Mesaj: 1611
GeckoÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Mart 2015 10:32
Ali Bey merhaba

Cok tesekkurler yorumunuz icin. Akrilik malzeme ile ilgili tecrubem var. Daha once bu kadar buyuk bir sey yapmamistim ama yine de altindan kalkabilirim sanirim. Baqhsettiginiz videolari zamaninda izemistim. Dediginiz gibi ilk yointem mukemmel acilarda bir kutu yapmayi saglar ancak evde biraz zor :) Ben bildigimiz akvaryum yapar gibi yapmayi dusunuyorum. Yapistirmada daha once de kullandigim ve cok memnun kaldigim icin kloroform kullanmayi dusunuyorum.

Urunun icteki bolmeleri haric heryeri 9mm kalinliginda olacak. Icteki iki adet bolme icin de 4,5mm kalinlik yeterli olur diye dusunuyorum.

Bundan dolayi da 9mm kalinliktaki kapakta egilme olacagini sanmiyorum. Ayrica sistemde basinc degil vakumlama olacak. Bu nedenle kapak disari degil iceri dogru basinc gorecek. O yuzden de kapaktan sizinti yapacagini sanmiyorum. Ayrica dusundugum klipsler bu sekilde degil, biraz farkli, ancak skecth-up'ta ornek bulamadim. Kendim yapmaya da usendim dogrusu. Sonuc olarak yeter ki yapisma yuzeylerinden sizdirmasin. Baska sorun olacagini sanmiyorum.

Aklima geldikce birseyler ekliyorum cizimlere. Yeni versiyonda isitici ve dijital sicaklik kontrol unitesi var. Ayrica sol bolmeyi sadece isiticiya ayirip sag tarafa uc adet sepet sistemi ekledim. Malzeme eklemesi ve temizligi daha kolay olacaktir. Yine fikirlerinizi bekliyorum.

Tekrar ilginize tesekkurler.









Gecko2015-03-01 10:34:08

Eklemeyi unutmusum,

Ilk versiyonda motorun buyuklugu vs olcekli degildi, bu cizimde olcekli. Ancak yan olarak sigrirabildim. Sonuc olarak gozume gittikce guzel gorunmeye basladi. Tabi bitmis haliyle cizim arasinda daglar kadar fark olacagina eminim :D Haydi hayirslisi.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

aliÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 08/02/2012
İl: Konya
Mesaj: 1454
aliÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Mart 2015 14:38
Yaptığınız projelendirme ve çizimden teknik bilginiz olduğu anlaşılıyor ve son geliştirmenizle daha da kullanışlı olmuş; dış filtre ve sump sisteminin ayrı ayrı sunduğu avantajları bir araya getirmişsiniz. Tebrik ediyorum ve fikrinizi uygulamaya geçirmenizi sabırsızlıkla bekliyorum.  Bu arada kapaktaki conta ve su sızdırmazlık konusu hala aklımı karıştırıyor. Kauçuk ve slikon malzeme kullanacağım demiştiniz ama özellikle contaların birleştiği köşelerdeki sızdırmazlığı nasıl sağlamayı düşünüyorsunuz? Biliyorsunuz contanın bütünlüğü bozulduğu zaman slikon tek başına çözüm olmayabiliyor.  tutoraly2015-03-01 14:39:28

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Omer_MGÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/09/2010
İl: Eskisehir
Mesaj: 1673
Omer_MGÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Mart 2015 14:48
Su girişini üste, motoru da alta alsanız daha iyi olur sanki.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bakır/06Çevrim Dışı

Kayıt: 23/10/2014
İl: Ankara
Mesaj: 45
bakır/06Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Mart 2015 14:57
Gökmen kardeşim,

bu sistemin herhangi bir dış filtreden farklı olacağını sanmıyorum ve sump+dışfiltre entegre olarak çalışan bir sitem olacağını düşünmesem de belki hazneyi büyük tutar suyun alıkoyma süresini uzatırsanız dış filtre+sump entegresayonunu sağlayabilirsiniz. Tecrübe edip performansını görmek lazım.

Önerilerim şöyle olabilir; hazne için kullanacağınız malzeme ışık geçirmeyen, ısı yalıtımı yüksek malzemeden olsun, hazne olabildiğince büyük olsun, daha fazla bölmeli olsun.
bakır/062015-03-01 15:13:28

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

giorgiobaramidzeÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 05/10/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 1542
giorgiobaramidzeÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Mart 2015 15:15
Abi eger bu sistemi tuzlu su tankinda dusunuyorsan onermem. Tuzlu su akvaryumlarinda sump genelde mudahale kolay oldugu icin kullanilir. Malzemeleri degistirme kolayligi, karantina ve balik alistirma bolumu olarak kullanilmasinin verdigi avantajlar ve refigium gibi pod olusumunu saglayan bolmeler deniz akvaryumlarinda hayati onem tasir. Bu sistemin pek verimli olucagini dusunmuyorum. Ama tatlisu akvaryumlari icin muazzam bir calisma. 

Bu arada SketchUp kullanimin da baya iyiymis. Meslek 0neydi senin abi ? 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bakır/06Çevrim Dışı

Kayıt: 23/10/2014
İl: Ankara
Mesaj: 45
bakır/06Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Mart 2015 15:26
Bu sistem, Eğer yer sıkıntısı yok ise hazne dikdörtgen şeklinde büyük 4 yada 5 bölmeden tasarlanabilir. Sistemin üst kısmında her hangi ekipman koymadan motor ve/veya gösterge gibi ve giriş çıkış hortumlarını da yanlardan bağlayarak üst kısmı herhangi bir aparattan bağlantısız bırakılıp her bölme için açılır kapanır kapak yapılabilir. Buna uygun olarak klips ve contaların temin edilmesi de zor olur tabi. Ama uğraşılırsa yapılabilir. Böylece müdahalesi kolay, etkili bir sistem ortaya çıkabilir.


Ben de yaz aylarına doğru akvaryum kuracağım için şimdiden malzemeleri toplamaya başladım. 110X55X55 boyutlarında akvaryum için 8 mm lik camlar kestirip rodoj yaptırdım, henüz montajını yapmadım. Akvaryumun arka kısmında 10cm lik bir derinlikte arka sump tasarladım, motor olarak da elimdeki dış filtrenin motorunu kullanmayı düşünüyorum. Nasıl olacak denemeden kestiremiyorum daha önce tecrübem olmadı ama sumptaki su döngüsünü dış filtre sağlarken aynı zamanda dış filtre de filtrasyon yapacak. Böylece dış filtrenin de yükünün azalacağını düşünüyorum.
bakır/062015-03-01 15:51:09

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GeckoÇevrim Dışı

Kayıt: 07/12/2012
İl: Yurtdisi
Mesaj: 1611
GeckoÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Mart 2015 16:36
[QUOTE=tutoraly] <span style="line-height: 16.7999992370605px;">Yaptığınız projelendirme ve çizimden teknik bilginiz olduğu anlaşılıyor ve son geliştirmenizle daha da kullanışlı olmuş; dış filtre ve sump sisteminin ayrı ayrı sunduğu avantajları bir araya getirmişsiniz. Tebrik ediyorum ve fikrinizi uygulamaya geçirmenizi sabırsızlıkla bekliyorum. </span> <span style="line-height: 16.7999992370605px;">Bu arada kapaktaki conta ve su sızdırmazlık konusu hala aklımı karıştırıyor. Kauçuk ve slikon malzeme kullanacağım demiştiniz ama özellikle contaların birleştiği köşelerdeki sızdırmazlığı nasıl sağlamayı düşünüyorsunuz? Biliyorsunuz contanın bütünlüğü bozulduğu zaman slikon tek başına çözüm olmayabiliyor. </span>
[/QUOTE]

Oncelikler herkese ilgileriniz icin cok tesekkur ederim.

Yaptigim cizim Google sketch-up programiyla olusturuldu. Ucretsiz versiyonunu kullaniyorum. Inanin herkes bir iki gun karistirarak bu cizimi rahatlikla yapabilir. Yine de begeniniz beni mutlu etti :)

Kpaktaki sizdirmazligi asagidaki fotografi olan conta malzemesinden (bir cesit yapay kaucuk, genelde contalar bu malzemeden yapiliyor) "veya" bunun silikon versiyonundan tam olcu keserek hazirlayacagim. O ring degil de kare ring gibi olacak :) Yani birlesme yeri olmayacak. Cizimler asagida.

Kullanilacak kaucuk levha

Contanin kesilmis hali.


Cizimi aceleyle kabaca cizdigim icin olceksiz oldu. Ama sanirim ne demek istedigim anlasiliyor. Pleksinin ust yuzeyleri neredeyse 1cm olacagi icin bu contayi da tam 1cm kalinlikta olacak sekilde kesersem sorun kalmaz diye dusunuyorum. Yine akliniza herhangi birsey gelirse lutfen yorumunuz eksik etmeyin.

[QUOTE=Omer_MG] Su girişini üste, motoru da alta alsanız daha iyi olur sanki.
[/QUOTE]
Omer Bey Merhaba,
Bahsettiginiz durumu tam anlayamadim sanirim. Tam olarak biraz daha detay verebilir misiniz?
Su girisi uste alinabilir tabi. Hatta bu durumda ara bolmelerden bir tanesini kaldirmis olabilirim. Eger yanlis anlamadysam cizim olarak asagiya ekledigim sekilde olacak. Ancak motoru alta alirsam su butun malzemelerden gectikten sonra degil de direk olarak yatay sekilde motora gider ve akvaryuma geri doner. Ya da Sump sistemlerindeki gibi motor icin ayrica fazladan bir bos bolme daha eklemem gerekir.

Giris ustten oldugu hali



Bu durumda yan bolmeyi biraz daha genisletebilirim. Boylece 12 litre olan net filtre malzeme hacmi 13.8 litreye cikar





[QUOTE=bakır/06] Gökmen kardeşim,

bu sistemin herhangi bir dış filtreden farklı olacağını sanmıyorum ve sump+dışfiltre entegre olarak çalışan bir sitem olacağını düşünmesem de belki hazneyi büyük tutar suyun alıkoyma süresini uzatırsanız dış filtre+sump entegresayonunu sağlayabilirsiniz. Tecrübe edip performansını görmek lazım.

Önerilerim şöyle olabilir; hazne için kullanacağınız malzeme ışık geçirmeyen, ısı yalıtımı yüksek malzemeden olsun, hazne olabildiğince büyük olsun, daha fazla bölmeli olsun.



[/QUOTE]
Aykut Bey merhaba,

Ben bu filtreyi dis filtrelerden farkli olmasi icin veya sump+dis filtre ozellikleri olsun dusuncesiyle yapmiyorum. Aslinda tamamen ihtiyactan diyebilirim.

Benim 200 kusur litre olan bitkili bir akvaryumumda kullandigim eheim 2229 filtremi mobilya tasirken kirdim ne yazik ki. Yeni filtre arayisina girdim. Fakat istedigim gibi bir filtre bulamadim. Ya da Eheim ve fluval gibi ucuk fiyatlarda vardi. (kendi eheim filtremi 2. el 60 liraya almistim)

Sonra da hem maliteyi dusuk olmasi hem de net filtreleme hacmi yuksek olmasi icin bu filtreyi tasarladim. Ikinci versiyondaki net filtre medyasi hacmi 12 litredir. Benim kullandigim eheim 2229 ise 5 litre civari.

Sonuc olarak genis filtrasyon yuzeyi sayesinde filtre icinde hem daha az debi olacak, yani su malzemelerden biraz daha yavas gecmis olacak, hem de benzer maliyetli dis filtrelerden iki kattan daha fazla bir net filtre hacmine sahip olacak.

Bu arada bahsettiginiz gibi saydam akrilik bakteriler icin pek uygun olmadigini dusunuyorum. O yuzden tamamen isik gecirmeyen bir malzemeden olmasa da koyu gri bir renk dusunuyorum. Bakteriler acisindan daha sagliki olacagini dusunuyorum. Akrilik yani pleksiglass zaten isi yalitimi cama gore cok daha fazla olan bir malzeme. Fazla bolmeli olsun demissiniz ama ben normal sump sisteminde bile fazla bolmeye karsiyim. 3 sepet bana yetecektir. Sump veya normal dis filtrelerimi su sekilde kullanirim; Filtrenin emis borusuna bir katman elyaf ya da ince gozenekli sunger takarim. Boylece kaba pislikler filreye veya sumpa gitmez, Filtrenin veya sump'in icini de tamamen biyolojik malzeme ile doldururum. Katman katman malzemeye hep karsi olmusumdur. Genelde dogru filtrasyonu ve bakimi yapilan bir akvaryumda kimyasal zeolit, karbon vs gibi kimyasal temizlik malzemelerine gerek olmuyor.

Ilginize tekrar tesekkur ederim. Yine akliniza gelen noktalar oilursa bildirin lutfen.

[QUOTE=gokberkgonenc] Abi eger bu sistemi tuzlu su tankinda dusunuyorsan onermem. Tuzlu su akvaryumlarinda sump genelde mudahale kolay oldugu icin kullanilir. Malzemeleri degistirme kolayligi, karantina ve balik alistirma bolumu olarak kullanilmasinin verdigi avantajlar ve refigium gibi pod olusumunu saglayan bolmeler deniz akvaryumlarinda hayati onem tasir. Bu sistemin pek verimli olucagini dusunmuyorum. Ama tatlisu akvaryumlari icin muazzam bir calisma. 

Bu arada SketchUp kullanimin da baya iyiymis. Meslek 0neydi senin abi ? 
[/QUOTE]

Gokberk merhaba,

Tuzlu su icin mevcut sump bana yetecek sanirim. Bu en buyuk bitkili akvaryumum icin. Tuzlu su konusunda yazdim mi bilmiyorum, su anda evde 8 tatli su 1 de bildigin tuzlu su akvaryumu aktif durumda :) Sketch up cok cok kolay 1 haftada herseyini ogrenirsin. Pro versiyon bile degil bendeki.



[QUOTE=bakır/06] Bu sistem, Eğer yer sıkıntısı yok ise hazne dikdörtgen şeklinde büyük 4 yada 5 bölmeden tasarlanabilir. Sistemin üst kısmında her hangi ekipman koymadan motor ve/veya gösterge gibi ve giriş çıkış hortumlarını da yanlardan bağlayarak üst kısmı herhangi bir aparattan bağlantısız bırakılıp her bölme için açılır kapanır kapak yapılabilir. Buna uygun olarak klips ve contaların temin edilmesi de zor olur tabi. Ama uğraşılırsa yapılabilir. Böylece müdahalesi kolay, etkili bir sistem ortaya çıkabilir.



Ben de yaz aylarına doğru akvaryum kuracağım için şimdiden malzemeleri toplamaya başladım. 110X55X55 boyutlarında akvaryum için 8 mm lik camlar kestirip rodoj yaptırdım, henüz montajını yapmadım. Akvaryumun arka kısmında 10cm lik bir derinlikte arka sump tasarladım, motor olarak da elimdeki dış filtrenin motorunu kullanmayı düşünüyorum. Nasıl olacak denemeden kestiremiyorum daha önce tecrübem olmadı ama sumptaki su döngüsünü dış filtre sağlarken aynı zamanda dış filtre de filtrasyon yapacak. Böylece dış filtrenin de yükünün azalacağını düşünüyorum.

[/QUOTE]

Aykut Bey merhaba,

Bahsettiginiz sistem cok guzel ama sanirim beni biraz asar. :) Belki cok daha sonra deneyebilirim ama once sunu bir hakkiyla calisir olarak tamamlayayim ben :)

Sizin akvaryumunuz icin akvaryum yapan biri olarak nazicane sunlari soyleyebilirim;

Oncelikle ben olsaydim 10-12 mm camdan yapardim ama 8mm de uygun olur. Ancak eger cok sorun olmayacaksa tek degil iki adet karsidan karsiya kayit atmanizi tavsiye ederim. Kayit ve kusaklar 10mm camdan yapabilirsiniz. Iscilik iyi olduktan sonra sorunsuz uzun yillar kullanirsiniz.

Bir de eger mumkunse simdiden kurun derim. Yazin akvaryumu sogutmak cok dert. O yuzden en azindan akvaryumun oturma surecinde bir de sicaklarla bogusmayin derim. Ayrica sump bolmesini 10cm yerine en az 15 cm yapin derim. 55 cm yukseklikte el kol sokmak ve temizlik yapmak zor olacaktir. O yuzden en az 15 cm olursa hem filtrasyon hacminiz artar, hem de rahat bir calisma alani saglar. Ayrica pompa icin de 10cm biraz dar olabilir. Bunlar benim dusuncelerim, aklinizda bulunsun derim.

Ilginize tesekkur ederim. Selamlar.

Bu arada sketch-up'da bulabildigim birkac filtre ile karsilastirmasi



Model adina dikat "AcryCube H"

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bakır/06Çevrim Dışı

Kayıt: 23/10/2014
İl: Ankara
Mesaj: 45
bakır/06Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Mart 2015 17:59
Gökmen kardeşim, geçmiş olsun. Umarım beklentilerini karşılayacak bir dış filtre olur.  

Bana yardımcı olduğun için teşekkür ederim. Sump dahil tüm camları kestirdim ancak olmayacak gibi görünürse sump derinliği için tekrardan ölçülendirip yeni cam kestririm artık. Tabandan kayıt kuşak atıyorum zaten, iç arka sump boydan boya olacağı için yan camlar, arka cam ve alt camı birlikte tutacak. Bir de üst kısma sürgülü cam yapacağım için ön cam ile yan camları birlikte tutan ve sürgü camların üstünde hareket edebileceği kızaklar monte edeceğim. Bilmiyorum yeterli olur mu? Olmazsa üst kısma da bir kayıt kuşak atarım.

Tavsiyelerin için teşekkür ederim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

NuadaÇevrim Dışı

Özel Üye
[C]2,3,56992[/C]
Kayıt: 09/09/2008
İl: Balikesir
Mesaj: 1919
NuadaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Mart 2015 18:01
Uzun yazı okuyamadım ama özel mesajda dediğim gibi suyu yine alttan döndürdüğünü için pislikler çekmecelerin altında kalır. Bence kafa motoru ile su giriş borusunun yeri değişmeli.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

giorgiobaramidzeÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 05/10/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 1542
giorgiobaramidzeÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Mart 2015 18:46
Abi ben zaten kullaniyorum programi da sen kisa surede ogrendiysen baya iyi is cikartmissin. Biz mimari cizimleri yapiyoruz bu programla. 

Masallah sende de baya varmis akvaryum. Kolay gelsin guzel calisma. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GeckoÇevrim Dışı

Kayıt: 07/12/2012
İl: Yurtdisi
Mesaj: 1611
GeckoÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Mart 2015 18:54
[QUOTE=Nuada] Uzun yazı okuyamadım ama özel mesajda dediğim gibi suyu yine alttan döndürdüğünü için pislikler çekmecelerin altında kalır. Bence kafa motoru ile su giriş borusunun yeri değişmeli.[/QUOTE]

Volkan Bey,

pre-filter tarzi birsey kullanacagim icin kesinlikle pislikler filtreye ulasmayacak. Zaten hemen hemen hic ellemedigim bitkili bir akvaryum. neonlar ve canli doguranlar var. Cok fazla kaba pislik olmuyor. Dis filtremi de 4 ayda bir temizliyordum. Yine de on filtrelemeden dolayi herhangi bir pislik birikmiyrdu. Bakalim zaman gosterecek zaten. Simdi en buyuk dusuncem isiticiyi sadece ucu disarida kalcak sekilde mi yapsam yoksa tamamen icerde olup sadece kablosu mu disarda olsa bilemedim.

[QUOTE=bakır/06] Gökmen kardeşim, geçmiş olsun. Umarım beklentilerini karşılayacak bir dış filtre olur.  

Bana yardımcı olduğun için teşekkür ederim. Sump dahil tüm camları kestirdim ancak olmayacak gibi görünürse sump derinliği için tekrardan ölçülendirip yeni cam kestririm artık. Tabandan kayıt kuşak atıyorum zaten, iç arka sump boydan boya olacağı için yan camlar, arka cam ve alt camı birlikte tutacak. Bir de üst kısma sürgülü cam yapacağım için ön cam ile yan camları birlikte tutan ve sürgü camların üstünde hareket edebileceği kızaklar monte edeceğim. Bilmiyorum yeterli olur mu? Olmazsa üst kısma da bir kayıt kuşak atarım.

Tavsiyelerin için teşekkür ederim.
[/QUOTE]

Aykut Bey eger ust kizaklar eger saglam sekilde on camin esnemesini engellerse sorun olmaz. Dediginiz gibi arka cam sump sayesinde kaya gibi olacaktir. Ancak on camin esnemesine dikkat edin. Yan camlar gorece daha kisa olacagi icin biraz daha dayanikli olacaklardir.

Umarim istediginiz gibi olur. Simdiden kolay gelsin size.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Omer_MGÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/09/2010
İl: Eskisehir
Mesaj: 1673
Omer_MGÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Mart 2015 19:54
Emre bey bahsettiğim sistem bu şekilde. Sanırım Volkan beyle aynı şekilde düşüyoruz. Ben bu şekilde daha verimli olacağını düşünüyorum.



(Resime gülmeyin lütfen. Paintte ancak bu kadar yapabildim. )

Omer_MG2015-03-01 19:55:42

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir