Discuslar Hassas Değildir...!


SolanoÇevrim Dışı

Kayıt: 06/05/2011
İl: Ankara
Mesaj: 644
SolanoÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Mayıs 2012 00:17
Arkadaşlar bir malawici olarak yakın zamanda discusa geçeceğim ama gördüğüm ve okuduğum bazı makalelerde ve sorduğum herkesden aldığım cevaplar ise discus zordur 2 günde bir su değişimi şart yoksa hasta edersin öldürürsün vs vs.Benim Discustaki amacım show amaçlı evimde 1 tane akvaryumum olsun istiyorum ve oda tam olsun istiyorum sizlere buradan soru sormak istiyorum, kafamdaki ilerleyiş şöyle ilk 1 ay akvaryumu kurup bitkiler vs herşey oturduktan sonra discuslarımı eklemek bitkinin arkasına 2 li pipo filtre takıp iç filtreyi kullanmamak ve 1 adette dış filtre olacak sizce bitkili olurmu discus ? ve 1 sorum daha discusta çizgili olanlar iyi değil diyorlar doğrumu ?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kebodiscusÇevrim Dışı

[B]5756,3[/B]
Kayıt: 19/04/2010
İl: Izmir
Mesaj: 630
kebodiscusÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Mayıs 2012 08:48
    Ali bey merhaba ...

   Küçük balık alıp büyütürüm diye düşünceye sahip olursanız bol yemleme ve haliyle su değişimleri yapmalısınız. Buda yorucu oluyorki üretimde hırslı kişilerde bu tabloyu görmekteyiz. Çok kaliteli bits yemlerle pul yemlerle ben uzun zamandır şahsen discus bakmaktayım. Gelişim eksikliğide dahil sıkıntıda yaşamadığımı belirtmek isterim.Dana yüreği kullanmadığım için suyumda bozulmuyor. Haliyle su değişimide zamana yayılabilinir oluyor.Aksine gelişimini sağlıkla yaşadığından güzel gelişebilen disclere sahiplik yapılabiliniyor.

  Akvaryum hobisinde su değişimi yapmadan hangi türde bakım yapılınabilinir? Kendini yenileyebilen tam oturmuş sistemler yapılmamışsa. Bu noktaya takılmamak lazım. Zaten belirtmişsiniz keyif noktasındayım diye. Sahiplenmenizi yaparken forumda yazan kaliteli discus  kriterlerine dikkat etmelisiniz. Discus alırken sağlıklı olursa daha sonrada devam eder.

 Bitkili tankınızı hazırlayıp , ardından inceleyip seçerek damızlık altı veya damızlık balıklarınızı hobinizin elverdiği litre ve imkanlara göre yerleştirirseniz tahmin ediyorumki keyifle bakım yaptığınız akvaryumunuz olacaktır. 

 Herkese hobisinde mutlu anlar diliyorum.
   

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SolanoÇevrim Dışı

Kayıt: 06/05/2011
İl: Ankara
Mesaj: 644
SolanoÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Mayıs 2012 20:27
Ahmet bey bilgilerinizi paylaştığınız için sonsuz teşekkürler discuslara yapacağım akvaryum olarak solonumdaki 120x50x60 ölçülerindeki tankıma kurmayı düşünüyorum.Discuslardan önce ilk 1 ay 10 adet neon ekleyip akvaryumun oturmasını hızlandırmak istiyorum ve haftalık su değişiminde sıkıntı yaşamam herhalde bir ufak soru sormak istiyorum 360 LT de kaç discus besleyebilirim?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 11 Mayıs 2012 09:12
Bende bitkil akvaryumumda diskus besliyorum ph metrem yok bi ara arkadaştan almıştım 8 çıkmıştı ama balıklarım çok saglıklı.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

fatihkarakaserÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 17/06/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 387
fatihkarakaserÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 11 Mayıs 2012 10:10
Merhaba arkadaşlar;

Discus abartıldığı kadar nazik ve bakımı zor olmayan bir tür.Neticede chiclid ailesinin bir türü olması sebebi ile chiclidlere has dayanıklılığı bünyesinde barındıran bir balık. Bakım şartları stabil tutulduktan sonra kolay kolay hastalanmayan, hastalandığında bunu size muhakkak beden dili ile anlatan bir türdür. Bu sebeple diğer bir çok türde olduğu gibi balığın çok sağlıklı görünüyorken bir anda ölmesi gibi vakalar discuslarda çok nadir yaşanır. Hastalığını daha ilk evrelerden belli ediyor olması müdahale sürecini hızlandırdığı için Discuslar iç dış parazit gibi ağır hastalıklara bile kolayca yanıt verebilen balıklardır. Dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan biri sağlıklı yavrular almak yada sağlıklı yavruluk dönemi geçirmiş damızlık balıklara sahip olmaktır. Bununda en kolay yolu yerli üreticileri ya da hobicileri araştırıp buralardan balıkları temin etmektir. İkinci konu su şartlarını stabil tutmaktan geçer. Burada Anıl kardeşime katılıyorum. Su değişimleri konusunda ne kadar bol su değişimi yaparsanız o kadar verim alırsınız. Ancak bu hafta %50 değiştim haftaya %10 değişirim gibi dengesiz bir bakım yerine her hafta %25 su değişimi yapmak ama bunları asla aksatmamak başarı getirecektir. Burada ki su değişim oranlarını varsayım olarak verdim. Tank büyüklüğü, balık sayısı ve yemleme oranına göre su değişim oranını kendiniz ayarlamalısınız. Ayrıca konuyu açan arkadaşım yıllık full su değişimi demiş ki buna katılmam mümkün değil. Full su değişimi demek akvaryumdaki bakteri kolonisini tamamen öldürmek demek ki bu balığın direncini düşürecektir. Haftalık yada günlük su değişimleri ve aralıklı filtre bakımları yeterli olacaktır. Yine diğer bir konu Ph 4-6 olayı ki; hibrit bir çok discus türü Ph 7-7,5 aralığında gayet sağlıklı yaşamaktadır. Bazı arkadaşlar üretimde gerekli demiş ki Ph discus üretiminde de önemli değildir. Burada önemli olan suyun iletkenliği yani Ms değeridir.Ülkemizin şebeke suları ortalama 400 Ms civarıdır.Bazı discus türlerinde 100-150 Ms aralığında yumurtadan larva çıkar.İletkenliği bu seviyelere düşürebilmek için Ozmos cihazı kullanılması gerekir. Bahsedilen Ph 4-6 şebeke sularına adapte edilmemiş wild discuslar için gerekli olabilir. Hibrit türler için ph ı bu seviyelerde tutacağım diye uğraşmak sürekli alçalıp yükselen Ph değerlerinden dolayı balığı strese sokmaktan başka bir işe yaramaz.

Saygılarımla...


[QUOTE=Solano]Ahmet bey bilgilerinizi paylaştığınız için sonsuz teşekkürler discuslara yapacağım akvaryum olarak solonumdaki 120x50x60 ölçülerindeki tankıma kurmayı düşünüyorum.Discuslardan önce ilk 1 ay 10 adet neon ekleyip akvaryumun oturmasını hızlandırmak istiyorum ve haftalık su değişiminde sıkıntı yaşamam herhalde bir ufak soru sormak istiyorum 360 LT de kaç discus besleyebilirim?[/QUOTE]

Ali bey merhaba;

50 litreye 1 discus hesabı ile akvaryumunuzda 7 balık besleyebilirsiniz.Bana göre sık ve düzenli su değişimi ile  akvaryumunuz 10 adet Discusa kadar rahatlıkla kaldırır.

Saygılarımla..
fatihkarakaser2012-05-11 10:50:09

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir