Discus Üretim ve Yavru Büyütmede İnce Ayr


Mert_TaşkıranÇevrim Dışı

Kayıt: 08/07/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 661
Mert_TaşkıranÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Haziran 2009 00:24
Arkadaşlar üretim ve yavru büyütmede aklınıza takılacak sorular olabilir. Aşağıda bugüne kadar ki edindiğim tecrübelerimi en ince ayrıntılarıyla sizlerle aktarıyorum ki yavrularınızı sağlıklı ve keyifli bir şekilde büyütün. Daha sayfalarca var fakat ilk aklıma gelenler bunlar, yeri geldikçe eklemeler yapacağım. Sizinde nasıl yapmalıyım dediğiniz sorularınız varsa paylaşın hep beraber bildiklerimizi çoğaltalım.
 
 
1-Anaçlar yumurtaların çatlama aşamasından itibaren ve yavrulara bakarken neden renklerini karartılar?

 

1-Yavrular ilk günlerinde çok net göremezler sadece siyah bir materyale doğru yüzme eğilimi içersindedirler. Yavruları onları rahat görsün ve bulsunlar diye ve ayrıca mukoza ürettikleri için kendilerini karartırlar. Anaçların kararmaları bundan dolayıdır.

 

 

2- Yavruları büyütürken sağlıklı ve yuvarlak formla gelişmelerini sağlamak için nelere dikkat etmeliyiz?

 

2- Burada yemleme ve yem kalitesi çok önemli bir etkendir. Yavrulara Günlük 4 kez dana yüreği 1 kez Tetra Bits veriyorum. Bu süreçte Aralarında 2 ayda 6 cm'yi zorlayanlar oluyor. Temelde bu kadar sağlıklı ve hızlı gelişmeyi 3 nedene bağlıyorum.

a. 25 Gün artemia'ya takviyeli mukoza ile beslenmeleri.


b. Günlük beslenme programının maksimum seviyede olması.


c. Balıklarıma hiç bir zaman Tubifex vermem. Buda onların parazit ve bakteriyel hastalıklarla karşılaşmadan hızla büyümelerini sağlıyor.

3- Yavruların tankındaki suda nitrat oranı nedir, büyümedeki bu başarılı seyri düşük nitrata bağlayabilirmiyiz?

3- Yavru tanklarımda nitrat oranı 30 mg'ı geçmez. Şüphesiz ki bunun da büyümede büyük etkisi var.

4- Yavruların su değişim sıklığı ve periyodu nasıl olmalıdır ?

 

4- Aslında bu soru çok değişken bu sorunun cevabı 4 kritere göre değişiklik gösterir. Tank hacmine, balık sayısına, yemleme oranına, yavru büyüklüğüne.
Bunu bir örnek ile açıklamak isterim. Mesela bu yavrular 200 litre'de 5–6 cm'lik 100 yavru ve 4 kez yemleme ile günlük % 90 su değişimi yapılıyor.

a)     Eğer bu tank 100 litre olsaydı. Günde iki kez %90 su değişimi yapmak gerekirdi.

b)    Eğer bu tankta 50 yavru olsaydı. Günde %50 su değişimi yeterdi.

c)     Eğer bu yavrular 10 cm'lik olsaydı. Yine günde iki kez %90 su değişimi yapmak gerekirdi.

Eğer bu yavrulara hiç yem atmıyor olsaydık. 4 günde % 90 su değişimi yapmamız yeterli olurdu.

5- Mukoza yeme süreci maksimum kaç güne kadar devam edebilir? 25 günden fazla olabilir mi?

5- Yaptığım denemeler ve gözlemlerim sonucu bir discus yavrusu 25 günden daha fazla mukoza emmiyor. 10. günden itibaren ısınma turları ile artemia'ya başlıyorum. 13.Gün tam anlamıyla veriyorum. Ancak 20-25 günler arası artemi'ya takviyesi ile birlikte mukozaya ilgileri giderek azalıyor ve 25. gün minimum seviyeye düşüyor.

6- Yavru büyütmede normal çeşme suyumu kullanıyorsunuz?

 

6- Yavruları 10.günden itibaren ms yükselterek çeşme suyuna geçiririm. Bu süre yaklaşık 10 ile 15 günler arasıdır. Ve bu süreden sonrada hep 500 microsiemen'de büyütürüm.

7- Reverse Osmos atık suyu ile yavru büyütülebilirmi bunun hakkında görüşleriniz nelerdir?

 

7- Reverse Osmos atık suyu ile yavru büyütmek kulağa hoş geliyor ama şartları uyarsa, yaz aylarında atıkların 1500 microsiemens'e yükseldiği zamanlarda bu pek mümkün değil yapılır ama yavrular bundan zarar görür. Atık su değerleri 500 microsiemens'i geçmediği sürece problemsiz kullanabilirsiniz. Hatta çeşme suyu 500 ms'yi geçerse osmosla değeri tekrar 500 ms'e getiriyorum. Şahsi görüşüm discus'un genetiğindeki maksimum yaşam değeri 500 ms'dir. Üstü olmaz demiyorum ama uygun değil diyorum.
Bence sizin yavrularınızda büyümeyi tetikleyen başka faktörler olduğunu düşünüyorum. Yani 500 ms ile 1500 ms arasında yetişen yavrularda büyüme oranında çok büyük değişiklikler görülmez denemedim ama sanırım 1500 ms'te stresten dolayı geri bile kalabilir.
Neden stres diye soruyor olabilirsiniz her canlının yaşam şartları zorlandığı zaman strese girer fiziki ve psikolojik şartları alt üst olur bu onda normal büyümeyi yavaşlatır hatta geriletir.

 

8- Yavrularda yemleme günde 4 kez yapmak uygunmudur?. Daha az ve daha sık yemleme yapılması hakkında ne düşünüyorsunuz?

 

8-Bence vakit darlığımızdan dolayı en ideal yemleme sıklığı günde 4 kez’dir. Az ve sık yemleme yapmanın en önemli artısı yavru yemi yediği zaman çok şişmiyor ve hazım sorunu çekip bir köşeye çekilip kararmıyor. Eğer yeterli zaman var ise uygundur yapılabilir.
 
9- Yavruları büyütme su değerleri ne olmalıdır ?

 

9- Yavru büyütmede suyun microsiemens'i en az 300–500 ms arası tutuyorum. Çeşme'den akan suyun durumuna göre değişir. 500 ms'in altında ise (en az 300 ms oluyor) aynen uygularım. 500 ms'i geçerse müdahale eder osmosla karıştırır 500'e indiririm. Ph ise 7,2 – 7,8 arası değişir. Bu değerler arası yavrular için uygundur. Isı ise anaçlarda ve yavrularda 29,5 derecedir.


10- Su sıcaklığı yavru büyütmede etken faktörmüdür?

10-Sıcak ortamda metabolizma her zaman daha hızlı çalışır. Besinler daha hızlı yakılır. Ama sadece bununla bitmiyor. Bunun yanında oksijen ve suyun niteliği de önemlidir. Eğer bu 3 kriterde azami seviyelerde ise o zaman sıcaklığın büyümeye katkısı olur diyebiliriz. Yoksa sadece sıcaklığın anlamı olmaz.

 

11- Yavru büyütmek için minimum kaç litrelik bir tank önerirsiniz? Yavru büyütme kriterleri nelerdir?

 

11- Yavru büyütmedeki tank boyutu en az 1 metrelik olmalıdır. Hacim olarakta en az 200 litre'lik bir tank yavru büyütmede çok idealdir. Yavru büyütme kriterleri ise suyun niteliğinin azami seviyede olması, yemin kalitesi, beslenme düzeni.

12- Yavruların yemleme miktarını ayarlarken kriterlerimiz ne olmalıdır?

 

12- Bence 15 dakikada bitirecekleri kadar yem atmak tam ayarı diye bilirim birde karınları şişiyorsa mükemmel bir ivme yakalarsınız.

13- Yavrularda mukoza aldıkları dönemlerde karşılaşılan ölüm vakalarında sizce su değerleri noktasında şu iki sebepten en çok etkin rol oynayan olumsuzluk etkeni hangisidir ?

a-Amonyum/Amonyak etkisi

b-Nitratın olumsuz etkisi

Yoksa bu iki etken dışında bu dönemde sizin daha önemli gördüğünüz bir nokta varmıdır?

 

13-  Genelde bu dönemdeki yavru kayıplarının başlıca nedeni bakteriyel ve parazitik yönden çiftlerin sağaltım yapılmadan üretime alınmasıdır. Lütfen buraya dikkat, dezenfekte demedim sağaltım dedim. Hiç bir zaman dezenfekte edemezsiniz ama %1 'e kadar steril edebilirsiniz.
60 mg/lt'yi geçmediği sürece Nitrat'ın bu ölümlerde çok etkisi yoktur. Ama Amonyak çok zehirli bir gazdır. İşyerimde soğuk hava depoları amonyak ile soğutuluyor. Amonyak dünyada basınç altında sıkıştırılınca soğuyan gazlardan birisidir. Bazen borularda kaçaklar oluyor. İnanın o depoya maskesiz girmek mümkün değil. Başta gözleriniz, boğazınız yanıyor ve soluk alamıyorsunuz. Düşünün balıklarında aynı durumda olduğunu, böyle bir ortamda bir discus'un yaşaması hele hele de yavru bir discus'un yaşaması mümkün değil. Bu yüzden her zaman kuvvetli biyolojik filtrasyonlar amonyağ'ın nitrit'in çıkmaması için önemlidir. Ben üretim tanklarımda duvar filitre kullanırım yaklaşık her biri 30 pipo filitre'ye eşdeğer'dir. Yani işin özü yavrulara amonyak ve nitrit gösterek yakmamalısınız.

 

14- Yavrularda boylamanın büyüme etkisi varmıdır?

14- Boylamanın kesinlikle etkili olacağıdır. Büyük balıklar küçüklerin hakkından götürdükleri için aynı tankta kaldıkları sürece bu fark bir türlü kapanmıyor. Ama biliyorsun bunları kendim deneyerek gözlemlemeden. Kesin şöyledir diyemem. İlerde bunları resimlerle aktaracağım.

 

15- Yavrularda ve anaçlarda vitamin takviyesi yapıyor musunuz veya vitamin takviyelerini olumlu buluyor musunuz?

15- Vitamin konusu bana çok soruldu, burada konuyu daha net anlatabilmek için yaptığım bir çalışmayı aktarmak isterim.

Bir batın yavruyu 1 aylıktan sonra 2 gruba ayırdım. 1. Grup Sade Dana Yüreği ile 2.Grup ise vitamin takviyeli dana yüreği ile beslendi. Vitamin olarak Roche'un SUPRAVİT isimli bebek vitamini kullanıldı. 1 ayın sonunda gözlemlediğim her iki grubunda büyüme oranları aynıydı. Hiç bir değişiklik görmedim.

Dana Yüreği başlı başına vitamin deposu. Heleki B vitamini türevlerini oldukça fazla barındırıyor. Bundan dolayı böyle bir yemi verirken ayrıca birde vitamin eklemenin çok faydası olmayacaktır.

16- Çiftlerin bakteriyel ve parazitik yönden sağaltım işleminin ayrıntılarından bahsedermisiniz?

16- Sağaltım bir hastalık olmadığı için çok sert ilaçlar kullanmıyorum. Buradaki amacımız anaçları biraz olsun bakteriyel ve parazitik yönden temizlemek ve rahatlatmak, ayrıca yavruda sorun yaşamamak.

Bakteriyel sağaltım'da kullandığım ilaç Sera Bactopur Direct. Parazitik sağaltım kullandığım ilaç ise son zamanlarda mükemmel ilaçlar yapan Azoo Ectopur. Prospektüslerine uyarak kullanıyorum.

17- Yavrular anne ve baba yanından ayrılacağı zaman anne ve babayı mı yoksa yavruları mı ayırıyorsunuz?

 

17- Bende bunu çok düşündüm. Mantık olarak anaçları ayırmak daha mantıklı geliyor. Fakat inanın uygulamalarım hep bunun tersiydi ben her zaman yavruyu ayırırım. Ne stresle, ne hastalıkla, nede büyüme ile ilgili hiç bir sorun yaşamadım. Sonuç ortada.

18- Yavrular büyüme aşamasında yavaş yavaş akvaryum ölçülerini ve hacimlerini arttırarak mı büyütülmeli yoksa büyük bir akvaryumda daha mı rahat büyürler ? Yani balıkların boyları büyüdükçe daha fazla hacime sahip akvaryumlara mı alınmalı ? Yoksa hacmi büyük akvaryumlarda direk büyütmek mi daha mantıklıdır?

18- Bence eğer tankınız müsayitse direk büyük tanka almak daha uygun olur. Bitkilerden yola çıkıyor olsak yavaş yavaş büyütürüz denebilir. Ama balıkta direk büyük tankla başlanabilir.

19- Yaptığınız yemin içeriği nelerdir? Ne kadar sürede bitirilmesini tavsiye edersiniz vitamin değerini kaybetmemesi açısından ?

 
19-  Mümkün olduğunca saf Dana Yüreği vermeye çalışıyorum. Biraz da spiriluna ekliyorum. —20 derece'de Dana yüreği 1 sene durur. Ama 3 ay sonra besin değerlerini yavaş yavaş kaybetmeye başlar. Yaptığımız yemi maksimum 6 ay içersinde bitirmeliyiz.

 

20-Dana yüreğini haşlıyor musunuz ya da özel bir işlemden geçiriyor musunuz?


20- Dana Yüreği'nden parazit gelir düşüncesinden korkup haşlayarak verenler var. Ama parazit tanklarımızda zaten her zaman var. Mühim olan onu uyandırmamak. Dana Yüreğini haşladığınız zaman ciddi oranlarda besin kaybına uğrar. Bu yüzden ben kesinlikle haşlamam. Dana yüreğinde esas olan bozuk ürün almamanızdır. Taze olarak kesimden yeni gelmiş Dana Yüreği almaya çalışın.


21- 200 lt’lik bir tankta 10-12 cm boyunda 100 adet yavru olduğunu düşünürsek, ilerleyen zamanda su değişim oranında ve değerlerde nasıl bir farklılık yapacaksınız ? Yavrular iyice büyüyüp eş tutma zamanı gelene kadar büyüdükleri su değerleri ile aynı değerlerde beslemeye devam mı edilecek yoksa bir süre sonra su değerleri (pH, ms vs..) düşürülecek mi?

21- Yavruların boyları arttıkça su değişim oranları da aynı paralelde artacaktır. Mecazi anlamda bir söz söyleyeyim "Susadığım zaman tanklardan su içerim."
Yavrular üretime gelene kadar su değerlerinde hiç bir oynama yapılmayacaktır. Üretimde ise o çifte uygun olan değerler saptanıp ondan sonra o değerlerde yaşamını sürdürecektir.

 

22- Discus balıklarında dropsy hastalığı olurmu? Eğer oluyor ise kabızlık ve dropsy hastalığını arasındaki belirgin farklar nelerdir? Kabızlık ve dropsy sık sık karıştırılıyor kesin teşhis konmadan yapılan tedaviler ölümlerle sonuçlanabiliyor bu durumlar da hobici için hiç iyi olmuyor ve hobiden uzaklaşma yoluna gidiliyor. Bunca yıllık discus hayatınızda hiç dropsy hastalığı vakkaları ile karşı karşıya kaldınız mı?

22- Kabızlık ile dropsy arasında büyük fark vardır. Birisi sindirim ve hazım zorluğudur. Dropsy ile iç bakteriyel enfeksiyon'dur. Kabız olan balığın sağlığı ve genel görüntüsü çok ta kötü sayılmaz. Ama dropsy olan balık bir köşeye çekilir, karnı şişkin ve halsizdir. Yıllar önce dropsy tanısı koyduğum iki discus oldu. İkisini de kurtaramadım öldü. Dropsy az gözüken bir hastalıktır. Discuslarda nadir de olsa Dropsy görülür.

23- Dana yüreği kullanımının balıklarda yağlanma yaptığı doğrumudur? Neden olarak balığın vücut ısısı dana yüreği içerisinde ki yağları eritemeyeceği söyleniyor.
 
23- Eğer ki Dana yüreğini çok iyi bir şekilde temizletirseniz en ufak bir şekilde yağlanma yapması söz konusu değildir. İyice temizlenmiş üstünde zerre yağ parçası ve damar parçası kalmamış Dana Yüreği sağlık açısından son derece uygun olmakla beraber besleyiciliği fevkaledir.
Eğer yüreğin üstünde yağ parçaları kalırsa ve bu şeklilde balıklarınıza verirseniz o zaman yağlanma kaçınılmazdır. Yürek yağı bırakın balığın vücut ısısını tencerede bile en zor eriyen yağlardan biridir.
 
24- Balıkların vücut ısısı sabit midir? Eğer sabitse kaç derecedir ?
 
24- Balıkların vücut ısısı sabit değildir. Suyun derecesine göre kendi ısılarını ayarlarlar. Su 25 derece'ye düşse onlarda vücut ısılarını 25'e düşürürler. 30'a çıksa aynı şekilde 30 dereceye sabitlerler.
 
 
Saygılarımla,
Mert_Taşkıran2010-05-29 23:56:38

Beğenenler: [T]153719,Erbil Çapcıoğlu[/T][T]107700,mettte[/T][T]146748,KSK32[/T][T]107689,stingy39[/T][T]151980,Şaban ESKİ[/T][T]116671,DiscusAddict[/T][T]151275,Nefer[/T][T]110686,kzor06[/T][T]73215,volcanotr[/T][T]173500,redson34[/T][T]176522,emirgulsun[/T][T]137351,yemrey[/T][T]189427,selahaddinn[/T][T]199342,Ahmet0816[/T][T]224608,xDraGyx[/T][T]227818,ersin223934[/T][T]233210,Aquakadir[/T][T]46194,eturan25[/T]
Teşekkür Edenler: [T]198152,SmartDiscusRecai[/T][T]189427,selahaddinn[/T][T]199342,Ahmet0816[/T][T]212245,pikacuu[/T][T]224608,xDraGyx[/T][T]227818,ersin223934[/T][T]230948,Pamir Kandemir[/T][T]46194,eturan25[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

malawici_54Çevrim Dışı

Kayıt: 05/09/2008
İl: Sakarya
Mesaj: 1225
malawici_54Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Haziran 2009 00:30
Mert abi seni bir kez daha tebrik ediyorum harika bir makale olmuş bu türe gönül vermiş birçok kişi için çok önmeli bilgiler yer alıyor teşekkür ederim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Kadr1maNÇevrim Dışı

Kayıt: 04/12/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 116
Kadr1maNÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Haziran 2009 00:43
 Çok yararlı bir paylaşım. Ellerinize sağlık Mert bey.

  Soruma gelirsek;

   Dana yüreği kullanımının balıklarda yağlanma yaptığını çeşitli arkadaş sohbetlerinde duymuştum. Neden olarak balığın vücut ısısı dana yüreği içerisinde ki yağları eritemeyeceği söyleniyordu. Teşekkürler.


Cevap : 23. SoruMert_Taşkıran2009-06-13 08:01:37

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Ali Osman FelekÇevrim Dışı

Kayıt: 16/10/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 54
Ali Osman FelekÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Haziran 2009 09:58
24- Balıkların vücut ısısı sabit değildir. Suyun derecesine göre kendi ısılarını ayarlarlar. Su 25 derece'ye düşse onlarda vücut ısılarını 25'e düşürürler. 30'a çıksa aynı şekilde 30 dereceye sabitlerler.
 
   Balık transferlerinde bu nokta bu yüzden önemli. Balık şoka girip ölebiliyor.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ARSLAN1Çevrim Dışı

Kayıt: 01/11/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 339
ARSLAN1Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Haziran 2009 10:19
Çok güzel paylaşım.Teşekkürler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Oguzhan_otoÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]3747,3[/B]
Kayıt: 07/10/2008
İl: Ankara
Mesaj: 613
Oguzhan_otoÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 13 Haziran 2009 11:45
Fazla vermek yağlandırıyor,belli miktar yada az az verilince iştahı da hareketleri de düzgün oluyor.
 
İlk aldığım dıscusların  arasında küçük dıscuslar da vardı.Malum yavruya daha sık ve azar azar yem vermek gerekiyordu.Bu seferde yetişkin dıscuslar aşırı besleniyordu,daha sonra bir tanesinde yemden sonra kenara çekilme hareketlerinde durgunluk gözlemledim.Küçük olanları ayırınca bu durum belli bir zaman sonra düzelmeye başladı.
 
Bu arada paylaşımı daha önce okumuştum burada da yayınlanması daha iyi oldu.
 
Teşekkürler... 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

vedatkzkÇevrim Dışı

Kayıt: 04/04/2009
İl: Bursa
Mesaj: 408
vedatkzkÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Haziran 2009 12:15
Bence bu başlık kalıcı hale getirilmeli.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

engnylmzÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 29/06/2008
İl: Antalya
Mesaj: 370
engnylmzÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 13 Haziran 2009 12:44
Mert abi çok teşekkür ederiz. Benim bu konuya eklemek istediğim bir şey var ve en önemlisi. Yavru büyütmede oksijenin etkin kullanımı. Malumumuz sıcak suda çözünmüş oksijen daha az seviyelerde bazı üreticiler saf oksijen kullanmakta. Yavru büyütürken besinlerin yakılması ve hücre bölünmesini arttırmakta oksijen. Peki oksijeni saf olarak suya nasıl vereceğiz bunu da konuya eklersek konunun bütünlüğü sağlanmış olur düşüncesi içerisindeyim saygılarımla..

Teşekkür Edenler: [T]220250,Golf06[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

yuki_martiÇevrim Dışı

Kayıt: 17/09/2004
İl: Bursa
Mesaj: 14
yuki_martiÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Haziran 2009 13:56
Merhaba Mert,
Ellerin dert görmesin, bilgin ısıgında öğrenecek çok seyler var...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MuratGökerÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 01/07/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 622
MuratGökerÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 13 Haziran 2009 14:30
Mert bey çoğu kişinin işine yarıcak bilgiler teşekkür ederiz, ayrıca sizin yeriniz akvaryum.com bunuda sölemeden geçemicem ;)
 
Saygılar...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Ali Osman FelekÇevrim Dışı

Kayıt: 16/10/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 54
Ali Osman FelekÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Haziran 2009 14:47
[QUOTE=Mert_Taşkıran]
 

3- Yavru tanklarımda nitrat oranı 30 mg'ı geçmez. Şüphesiz ki bunun da büyümede büyük etkisi var.

[/QUOTE]
 
Burada da birşeye dikkat çekmek isterim. 30 mg/l aslında yüksek bir rakamdır. Bu aralığa kadar olduğunu belirtimştir Mert abi. Ancak pek çok discus akvaryumunda nitrat filitrasyonun etkisiyle 30-40-50 mg /l değerlerine çıkabiliyor. Bunu düşürmek o kadar kolay olmayabiliyor. Her gün su değiştirseniz bile balık sayısı fazla ise zor düşüyor. Yine bu değere kadar balık büyümesinin problemsiz olduğunuda ifade etmiş oluyor.
Ali Osman Felek2009-06-13 14:49:49

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cemookaÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 25/08/2007
İl: Ankara
Mesaj: 472
cemookaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 13 Haziran 2009 16:13
 Teşekkürler Mert Bey, bilgilerinizle discus yolunda bizlere ışık tuttuğunuz için.ilginizle size birkaç soru yöneltmek isterim ;
 
 *Yavruların formlarında kazandığı ivmelerde genetik bozuklukların etkileri var mıdır? Form olarak düzgün olmayan anaçtan alınan yavrularla, max su kalitesi ve beslenme düzeniyle keskin hatlara sahip düzgün formlu yavrular yetiştirebilir miyiz?
 
 *Oksiyenin yavru balıklar üzerindeki etkileri olumlu-olumsuz etkileri nelerdir?Hibrit balıklarımızdaki suda erimiş oksijen miktarı ne düzeyde olmalıdır?
 
*Suni üretimi önerir misiniz? Suni üretimin, yavrular üzerine olumsuz etkileri nelerdir? Alternatif yem çeşitleri nasıl olmalıdır?
 
*Parazitler, tubifex dışında suyumuza nasıl karışır ve ya akvaryumda var olan parazitleri tanklarımızdan nasıl uzaklaştırabiliriz?Tabi parazit türlerine göre değişir ama nasıl bir genel tanı koyarsınız?
 
*Hümik asit, torf, peat, kökler ve yapraklar... yavru gelişiminde kulandığınız ve ya kulanmayı önerdiğiniz etken maddeler var mıdır?
 
*Amerika ve Avrupalı üreticilerin julyen boy yavrularda akvaryumlarında bulunan yeşil suyu, ne ile ve neden kullanıyorlar bir bilginiz var mı?Dezenfekte amaçlı kullanılan bir kimyasal mıdır? Sadece kişisel merağımdan sordumTebessüm
 
Biraz uzun oldu kusurabakmayın Tekrar ilginiz için teşekkürler.
 
 
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

hmustakÇevrim Dışı

Kayıt: 26/11/2008
İl: Kocaeli
Mesaj: 237
hmustakÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Haziran 2009 16:56
Mert bey,
Bu kadar basitçe kaleme aldığınız tecrübeleriniz ne kadar sürede biraraya getirdiğiniz malum. Bu şekilde paylaşımınızda büyük incelik.
Özellikle salt beslemek dışında araştırmacı davranan arkadaşlara müthiş bilgiler vermişsiniz. Tekrar tekrar teşekürler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

vedatkzkÇevrim Dışı

Kayıt: 04/04/2009
İl: Bursa
Mesaj: 408
vedatkzkÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Haziran 2009 20:54
Foruma önerimi kale aldıkları için burdan çok teşekkürederim...Başlık kalıcı hale gelmiş durumda böle bilgili abilerimizden her zaman yararlanmamız gerekir.
 
Sağlıklı akvaryumlar...
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir