Discus Akvaryumlarında kum kullanılması


enginkoc34Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 08/11/2007
İl: Gaziantep
Mesaj: 4780
enginkoc34Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Kasım 2009 09:05
[QUOTE=abidina.][QUOTE=enginkoc34]Tam 13 aydır iki akvaryumumda dip çekimi yapmıyorum.Antepteki en yıpranmış ramirezileri bile adam ettim.Burada ph 7,8 civarında.Ben sudaki amonyak ve nitrat ile kumun ve bitkilinin alakası yok dediğim zaman diğer formlardada hemen bir karşı saldırı oluyor.
Eğer balığı tavuk çiftliklerindeki yumurta sistemine benzer bir şekilde  cama cam besleyeceksem hobiyi anında bırakırım.Bu lafım yanlış anlaşılmasın tamamen kişiseldir.
Bitkili diskus olayı her zaman tartışma yaratmıştır.Eğer 200 litrelik bir tankta 10 diskus beslerseniz akvaryumun altında 20 cm torf olsa yine boş değerleri tutturamazsınız.O zaman sürekli dip çekmeniz lazım.Ama geniş akvaryumlarda sorunsuz hatta cama camdan çok daha sağlıklı yaşayacaklarına eminim.
Bunun en iyi çözümüde derneğe sorunu yazalım.Bitkili ve cama cam iki ayrı diskus akvaryumu kurup bize su değerleri ve balıkların gelişimi,yem yemesi ve üremesi gibi konularda bilgi versinler.Ne dersiniz?
Benim 5 yıl boyunca su değişimi yapmadığım sadece eksilen suyu tamamladığım tetra akvaryumum vardı.Neonlarım bile ölmüyordu.Akvaryumda yeteri kadar bakteri kolonisi oluştuktan sonra hiç bir zaman sorun yaşamazsınız.Kum ve filtre ile konularda Onur ve Ümit'le her zaman hem fikirim.
Saygılar.
 
[/QUOTE]
 
 Engin bey, 13 aydır dip çekimi yapmadığınızı yazmışsınız.  1-2 balık tankınızda varsa dediğiniz şekilde bir zaman idare edersiniz fakat bir noktadan sonra işler tersine döner. Balık sayısını arttırdığınızda balıklarınızda 15-20 cm olduklarında sizin yöntemlerin geçerliliği yoktur. 5 yıl neonların suyunu değişmeden neonların ölmediğini yazmışsınız. Neonların ömürlerinin ne kadar olduğunu biliyormusunuz.
 
Tabiata baktığımızda uçsuz bucaksız denizler görürüz. Nehirler ona keza kilometrelerce uzunluktadır.
Bu sularda sayısız canlı türler yaşar canlı başına tonlarca su düşer. Bu suların dengesi oturmuştur, ani ısı ve değer değişimleri olmaz. Bu sularda hayvanlar sağlıklı bir şekilde yaşar.
 
Akvaryumlarda beslediğimiz balık türlerininde kendilerine göre su değerleri ve özellikleri vardır. Bazıları tuzlu, bazıları sert tatlı, bazıları asidik, bazıları sıcak, bazılarıda soğuk sularda yaşarlar.
 
Yani tüm akvaryum balıklarına eşit davranamayız. Tabiatta yaşadıkları ortama uygun su değerlerine yakın bakılmaları gerekir.
 
Konumuz olan discusa dönersek, iki adet discusu bir akvaryumda sizin yöntemlerinizle beslerseniz kısa zamanda sorun çıkmayabilir. Fazla sayıdaki hele hele 5 cm boylarda discus ilave ettiğinizde balıklarınız yanık kalacaklardır veya hastalanacaklardır. Bundan 2-3 yıl öncesine kadar doğru bilinen sizin dediğinizdi,
fakat yapılan araştırmalar işin öyle olmadığını ortaya çıkarmıştır.
 
Uzak doğulu, bize balıkları satan üreticilerin ve bu işi ciddi anlamda yapan yerli üreticileri tanklarına baktığımızda tabanda kum olmadığını görüyoruz. Şimdi size soruyorum bu insanlarmı bu işi biliyor sizmi biliyorsunuz? Neden discus üstadları su değişimlerinden bahsettikleri zaman cevap vermediniz?
 
Saygılar, sevgiler...
 
 
 
 
[/QUOTE] Diskusla ilgili tecrübenize saygım sonsuz,ama bazı şeylerde sizinle aynı görüşe sahip değiliz.13 Aydır su değişimi yapmadığım akvaryumumun resimleri amerikan rüyasında bol bol var.9 neon,4 moli,3 plati,2 yavru kılıç,5 minör tetra,5 penguen tetra,6sajika,2 kuhli,3 cüce vatoz var.Emin olunki tek kayıp bile yok.En az 150 kök saz var akvaryumda.Su eklemeleri yaparken 1 hafta dinlenmiş suya azoo double black water damlattıktan sonra suyu ekliyorum.Neonlar 5 yıl yaşayabilir.Ama daha fazla yaşayanını görmedim.Şu anda evimdeki bazı balıklar 4 yaşını doldurmuş durumda.Önemli olan dengeyi kurmaktır.Akvaryumda karides ve bol bol salyangozda bulunmakta.Tecrübeden bahsetmişken lise 2 de (14 yıl önce) babam ithalatla balık getiren bir akvaryumcudan katalogdan seçme yaparak tetra türleri getirmişti.Yani bundan 14 yıl önce bitkili tetra akvaryumum yine vardı,23 yıldır balık besliyorum.
Ama diskusla ilgili bu soruların cevabını yine dernekte yapılacak bir deneyle çözmenin mantıklı olduğuna inanıyorum.
Saygılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Neothauma Çevrimiçi

Kıdemli Akvarist
[B]14943,1[/B]
Kayıt: 30/06/2007
İl: Yurtdisi
Mesaj: 3530
Neothauma Çevrimiçi
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 02 Kasım 2009 17:20
[QUOTE=abidina.] Arkadaşlar doğa kelimesini ağzınızdan düşürmüyorsunuz. Cama cam akvaryumlarda balıkların rahatsız olacağını savunuyorsunuz. Peki siz ne yapıyorsunuz? Neden doğadaki balıkları yerlerinden ederek akvaryumlarda dört camın arasında rahatsız ediyorsunuz. Sizin deyiminizle böylemi egonuzu tatmin ediyorsunuz.
 
Bunun haricinde sürekli dana yüreğinden bahsediyorsunuz ben şimdiye kadar dana yüreği kelimesini hiç kullandımmı nerden çıkarıyorsunuz bu kelimeyi.
 
Ben bu işin ticaretinimi yapıyoruma gelince; İşi karalama noktasına artık getirdiniz. Ticaretini yapacak olsaydım iki tane resim çeker tanıtırdım, ooo çok güzel aferimleri aldıktan sonra, yokmu alan diye ilanlar bölümünde bağırmaya başlardım . Böyle biz yazı yazarak kafamı yorma yoluna gitmezdim. Bir adet discusla alakalı bu forumda satış ilanım varmı?
 
Bu aşamadan sonra cevap vermeyeceğim, tartışma uzadıkça uzayacak ortak doğrularıda bulacağımızı zannetmiyorum. İyi forumlar diliyorum...
[/QUOTE]
 
Abidin bey bizim yaptığımız şey balıkların doğasını taklit ederek en iyi şekilde bakmaya çalışmak ve bunun sonuçlarını da pozitif yönde alıyoruz.Akvaristlik zaten bir hobi ve hobiler insanların kendi egolarını tatmin etmek,hayatlarına renk katmak için yaptıkları uğraşlardır ancak bu uğraşların etnik kurallar çerçevesinde yapılması gerekir.Hobimizde canlılarla iç içeyiz ve bu hobide hobiciyi hobici yapan şey sorumlu olduğu canlıya en iyi şekilde bakmaya çalışmasıdır.Size direk olarak ticarisiniz gibi bir sıfat takmadım ancak verdiğiniz cama cam örneklerde hep bu işin ticari işini yapan şahısların örneklerini verdiniz,bu da sizin daha çok onların yöntemleriyle ilgilendiğinizi göstermez mi?
 
Artık gerçekten uzamaması iyi olur,defalarca üzerinde durulan bir konu.Evet,ortak bir nokta bulamayız çünkü cama cam tanklar bizim gibi doğal tanklarla ilgilenenlere çok uzak bir kavram.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

passengerÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 27/05/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 403
passengerÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Kasım 2009 18:36
Abidin bey cama cam boş akvaryumları savunuyorsunuzda size en basitinden bir örnek vermek isterim Neden yaşadığımız evlere eşyalar alyoruz?Neden duvara duvar boş bir yerde yaşamıyoruz yada?Çünkü ihtiyacımız olduğu için balıklar içinde aynı şeyler geçerlidir kimse boş bir evde yaşamak istemez.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

rastlantısalÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 25/04/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 4979
rastlantısalÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 03 Kasım 2009 00:03
Merhabalar.
Örnek vermek adına yazıyorum:
[QUOTE=rastlantısal] [QUOTE=abidina.]Gençler ben 44 yaşındayım, 30 yıldır değişik türlerden akvaryum balıklarını besledim ve ürettim. Siz benim yazdığımı okumamışsınız veya anlamamışsınız. Ben yazımda kum veya bitki,kullanmayın diyormuyum, ben tecrübelerimi aktarıyorum. Kumlu yaparsınız yapmazsınız sizin bileceğiniz şey.  
Yazımın son paragrafını tekrar okuyun ondan sonra yazacaklarınızı yazın.
[/QUOTE]

Kişisel olarak yaşınıza ve yaşamışlığınıza hörmet ederim o ayrı. Konu ile de hiç alakası yok.
Yapmış olmanız doğru olduğu manasına da gelmez. Elimizde veriler var. Üstelik bizim akvaryumlarda "komşumun çocuğu geldi yem bastı balıklar öldü" gibi şeylerde olmuyor. Çünkü güçlü filtrasyon sistemimiz kum ve tortuya sahibiz. Tanıyanlar ne kadar yem verdiğimi iyi bilir. Bir haftada verilmesi gereken yemi bir kaç günde veririm. Cama cam tankta bu mutlak ölüm demektir en ufak ihmalde. Keza bu kadar yemlemeye karşı dip çekimi ve su değişimi yok. Yineliyorum amonyak nitrit ve nitratta yok.
Sevgi ve saygılarımla.
[/QUOTE]
Demiştim. Sıcağı sıcağına örnek vermek istiyorum
http://www.akvaryum.com/Forum/forum_posts.asp?TID=326940&PN=1
linkini incelemelisiniz. Alttaki yorum yazan arkadaşlarında kayıplarını incelemelisiniz.
Zaten hangi sistemin doğru olduğunu gayet net anlatacaktır.
Sevgi ve saygılarımla.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Abidin AcunÇevrim Dışı

Kayıt: 04/04/2006
İl: Ankara
Mesaj: 428
Abidin AcunÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Kasım 2009 01:53
 Arkadaşlar normalde bu konu için son yazımı yazmıştım. Sizlerle tartışmak benim için çok zevkli oluyordu. Anlaşmasakta önemli değil.Dil%20Çikarma Bir iyilik yap denize at , Haluk Yemezse baluk yer demişler. Kusura bakmayın yanlışım varsa düzeltin, yaş biraz ileri yazılarda cümlelerde hata yapabiliyorum hatam olduysa kusura bakmayın lütfen.
 
İnanın tartışsak bile sizleri seviyorum. İşim gereği şehir dışına çıkabiliyorum dolayısıyla internete herzaman giremiyorum. Sikkin
 
Anladığım kadarıyla siz beni sevdiniz, yazılarımın devamını istiyorsunuz.Göz%20Kirpma Size daha güzel yazılar yazarak örnekler verebilirim.TebessümTebessüm
 
Sizlerinde eleştirileri devam ediyor. Bana cevap veren arkadaşların çoğunluğu yaşça benden küçük, bir büyüğünüz olarak görecekseniz aramızdaki saygı ve sevgiye zarar gelmeyecekse, anlaşmayacak olsakda dostça ayrılacaksak zaman oldukça sizlerle sohbete devam edebilirim.
 
Sizleri seviyorum, saygı ve sevgilerimle. 
 
Hikaye 1- Adamın biri dalgadan deniz kenarına sahile vurmuş  deniz yıldızlarını tet tek alıp denize geri atıyormuş ordan geçen adamın biri demişki "yaw burda binlerce deniz yıldızı var, hangi birini kurtaracaksın?" Ötekide bir deniz yıldızını eline almış bunu görüyormusun ve denize fırlatmış.
İşte bunun için farkeder onu kurtardımya der.
 
Birinizi kandırsam benim için farkeder( ileride 3 sene sonra emekli olunca ticaretini yapacağımyaKahkahaKahkahaKahkaha
 
Yaw ticaretini yapacak olsam bu  balığı her şekil besleyin derim...Big%20smile Daha çok satarım. Benim bu yazdığıma sizden çok üreticiler kızar bak sesleri çıkıyormu.Dil%20Çikarma
 
HİKAYE 2(Düşünmeli)- Bir trende, otobüste, uçakta  yolculuk yapıyorsunuz. Örnekleri çoğaltabilirsiniz. O ulaşım aracındaki sizlerle beraber yoculuk yapan insanlarla ilgili ne düşünürsünüz? Cevabı size bağlı bana sorarsanız size söylerim.
 
Mod arkadaşlar konu dağılmıyor sakin olun, bu yazılanların bir açıklaması vardır elbette.Tebessüm
 
Haa bende ortalığı karıştıracak daha çok şeyler var, tamammı devammı?TebessümTebessüm
 
 
Sizleri seviyorum, saygı ve sevgilerimle. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
abidina.2009-11-03 01:54:41

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

CaN_BaKıRÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 03/04/2009
İl: Izmir
Mesaj: 1749
CaN_BaKıRÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 03 Kasım 2009 04:35
%100 su değişimin amacı ne?
Tanktan nitratı, amonyağı vs. uzaklaştırmak... Peki %100 su değişimi bir seferde mi öneriliyor ? HAYıR !!
Çünkü bir seferde %100 su değişimi balığı etkileyeceği gibi sudaki bakterileride etkiler. Her ne kadar 15-20 günde bakterilerin oluştuğu söylense de.. Bu böyle değldir. Bakteriler o sürede kendilerine koloni oluşturacak yer bulur ve kolonileşmeye başlarlar. Ancak su içerisinde kendine 
koloni oluşturacak yer bulamamış bakteriler mutlaka vardır. Peki bunlar nerelerdedir? Sünger filtrelerin plastik kısımlarındadır, hava hortumları üzerindedir. Akvaryumun silikonlarındadır. Isıtıcıların vantuzlarındadır... vs.vs...
Şimdi siz %100 su değişimi yaparsanız bu az sayıdaki bakterilere zarar verirsiniz. Onlar zaten kendilerine doğru düzgün kolonileşecek (yerleşecek) yer bulamamış bakterilerdir... Az sayıdaki bu yararlı bakterilere zarar vermek istemeyiz... !!!

Uzak doğudaki bazı üreticiler bir seferde %100 değişim yapıyorlar o ayrı konu ama ben bunu tasvip etmiyorum. Yapılacak ise gün içerisinde belli aralıklarla yapılmalıdır. Hatta en fazla %50 değişim yapılarak günde %200 bile su değiştirilebilir... Tabi burada da sistemdeki balık sayısı önemlidir... Eğerki akvaryumda az sayıda balık var ise günlük %25~30 su değişimi bile yeterli gelecektir..

Peki iyi bir filtre sistemi olan ve nitrifikasyon bakterilerinin sağlam bir koloni oluşturmuş olduğu sistemde bu denli su değişimine gerek var mı? Bence yok!! Tortular konusuna hiç girmeden sadece nitrifikasyon bakterilerinin akvaryumun heryerinde kolonileşmiş olduğu bir sistemde belli aralıklarla eksilen su yerine su bile eklense yeterlidir. Çünkü su değişiminin amacı daha öncede belirttiğimiz gibi balıklar için zararlı olan nitrat, nitrit, amonyak gibi şeyleri uzaklaştırmaktı. Fakat bunları uzaklaştırmak için yeterli bakteri kolonimiz  + biyolojik filtremiz var ise o kadar yüksek miktarda su değişimine gerek yoktur..

Zamanında tuzlusu merakım başladığı zamanlarda içimi bir korku kaplamıştı. Sebebi ise tatlısudaki gibi su değişimleri yapmanın zor olacağıydı. Her seferinde tuzlu su hazırlayıp değiştirmek bayağı masraflı olacaktı işin en başında. Ki tuzlu su sistemlerinde
canlı kaya diye birşey var.. Tatlısularda deniz akvaryumlarındaki gibi yoğun bakteri kolonileri yok.. Fakat iyi bir filtre + protein skimmer (Sudaki eriyik protein atıklarını toplayıcı) sistemin sürdürülebilmesi için yeterli.. Eksilen su yerine de tuzlu su hazırlamaya gerek yok.. bildiğiniz tatlı su ekliyorsunuz. Sebebide su buharlaştığında tuun akvaryumda kalması.. Yani tekrar tekrar tuz  eklemiyorsunuz.. Sadece tatlı su eklemeniz yeterli.. Su değiştirme vs derdiniz yok..

Tuzlusu çok mu farklı bir dünya.. Tamam belki daha çok çeşitli canlı var ama çokta farklı değil.. Heleki bakteri kolonileri tuzlusuda çok daha çeşitli ve fazla... Bu durumda tatlısu akvaryumları için bu kadar kasmaya gerek yok..

Discus akvaryumlarında cama cam tavsiye edilmesinin sebebi ise tamamen hobicilerin bilinçsizce balık beslemesinden kaynaklanıyor aslında. Üreticiler işin basitine kaçıyorlar onları kenara koymak gerek. Cama cam hem daha pratik hemde üretim için daha cazip akvaryumlardır. Su değişimlerinde bakteri kolonilerini öldürme ve sistemin çökmesi gibi durumlar yoktur... Ancak bir hobici kumlu ve dekorlu bir akvaryumda discus beslemek ister.

Bende dahil birçok discusçu camcam tavsiye eder. Sebep kişinin üretim yaparken rahat etmesi daha kolay üretebilmesi değildir. Kumlu ve dekorlu bir tankta ufacık bir hata yüzünden sistemi çökertebilmesidir. Discus aslına üretmesi değil sağlıklı yaşatması zor bir balıktır...

Hobici bakteri kolonisini kullanarak bir sistemi yaşatıyorsa, kaza ile bu bakteri kolonisine zarar verdiği anda sistem çöker. Bunu filtreyi temizlerken tüm malzemeleri tamamen yenisi ile değiştirerek yada dip çekimi yaparken kumu havalandırarak yapabilir.. Bunlar hatadır !!! Aslında iyi bir filtre sistemi var ise dip çekimine bile gerek yoktur.. Çünkü o dışkılarda sistemin bir parçasıdır ve dışkıların ortaya çıkarttığı zararlı olan ne var ne yok nitrifikasyon bakterilerinin ihtiyacını karşılar...

Biyolojik filtre olan bir sistemde dip çekilmesi o biyolojik sistemin tam randımanlı çalışmaması demektir..

İşte size örnek:
[QUOTE=enginkoc34]Tam 13 aydır iki akvaryumumda dip çekimi yapmıyorum.Antepteki en yıpranmış ramirezileri bile adam ettim.[/QUOTE]

Ben yıllarca ramirezi besledim, ürettim, bu balıklar için site yaptım, forum kurdum ve bilgi paylaşımı sağladım.. Her zamanda söyledim ne discus ne apisto hiçbirisi ramirezi kadar hassas değil..

Hadi bakalım sıkıysa %100 su değiştirerek ramirezi besleyin... Bakalım 1 haftadan fazla yaşayabilecekler mi.. Yada diyelim ki oturmuş bir sisteme ramirezi eklediniz ve uzun süre beslediniz... Hatta yavru bile verdiler.. Ramirezilerin hala sebebi anlaşılamamış bloat ve dropsy benzeri bir rahatsızlık sebebi ile ölümlerinden kaçabilecekmisiniz.. Çok sağlıklı görünen yem yiyen hatta üreyen bir çiftin bireyi bile aniden bu rahatsızlığa kapılıp ertesi gün ölebilmekte...

Yıllarca ramirezi besledim ve her türlü besleme yöntemini denedim... En uzun 2 yıl yaşattım... Defalarca da o çiftten yavru aldım. Artık o balıkların eceli ile öldüklerine inanıyorum.. Çünkü tek klasik ramirezi ölümü şeklinde ölmeyen ramirezilerim onlardı..

Nasıl mı o kadar uzun süre yaşattım...

Hiçbir şekilde dip çekimi yapılmadan. Bol bitkili, (dolayısı ile kumlu), dekorlu bir tankta... 

İşte böyle bir tankta...






Ve şunuda belirteyim ben dip çekimi yapan bir insan değilim.. Hiç yapmam.. Sadece discus akvaryumlarımda üretim zamanı yapıyordum şuan onlarda bile dip çekimi yapmıyorum. Sadece eksilen su yerine su ekliyorum. Dış filtreli bir tankta 2 aydır öyle duruyorlar. Ve emin olun eskisinden daha iri ve formdalar...

Piranha tanklarımda hiç ama hiç dip çekimi yapmam.. Su değişimide yapmam !! Eksilen su yerine su eklerim.. Sadece ve sadece kusmaları durumunda su değiştiririm.. (Şuan 1000'lerce yavrum var)

Ve artı olarak dip çekimi yapılmayan tankta MANTAR vb parazitleri göremezsiniz... Şahsen senelerdir ben görmedim... Yetiştirdiğim ve ürettiğim en sağlıklı balıklar hep dibinde bol tortu olan tanklardaydılar...

Peki asıl konuya geri dönelim.. Discus akvaryumunda kum kullanılmalı mı?
Biyolojik filtrasyonu ve su kimyasını iyi tanımıyorsanız cama cam bir tank yapın ve günlük yüksek oranda su değişimleri ile balık besleyin.. Aksi taktirde kaş yapayım derken göz çıkartırsınız. Bunu da belirteyim... Biraz karmaşık bir olay malesef ki...

Kumlu, bitkili ve dekorlu bir tankta discus besleyecekseniz discustan önce sisteme discusla uyumlu olacak başka balıklar ekleyip sistemin biyolojik olarak çalışmaya başlamasını beklemenizde yarar var.. "Yok ben discus besleyeceğim ve hemen beslemek istiyorum... 3-4 tane güzel discus gördüm onları satın alacağım" diyorsanız. Cama cam tankı tavsiye ederim...

Ama şunuda unutmayın camacam tankta hergün bakım yaparsınız bir gün aksatırsınız aksattığınıza pişman olursunuz. Sabredip oturmuş bir sistemde balık beslerseniz aksattığınız zaman sorun çıkartacak bir bakım gereksiniminiz yoktur. Her daim geçip karşısına keyifle izlersiniz...

Ve yine belirteyim ki amacınız discusu üretmek ise camacam daha uygundur. Daha pratik ve daha kolaydır...
Tabi, oturmuş bir biyolojik sistemde de çok sayıda yavru alınabilir. Ancak böyle bir tankta çok sayıda yavru alabilmek için o tankta yine sadece 1 çift discus olması gerekir ki; kimse böyle bir tankta 1 çift discus beslemez. Öyle bir tankı kuran mutlaka rednose tetra, neon tetra, kardinal tetra vb balıklar ekler, apistogramma ekler, ramirezi ekler vs.vs... Bu durumda da amacınız yavru almak olmamalıdır... Sadece seyir zevki olmalıdır...

Saygılarımla...


CaN_BaKıR2009-11-03 04:47:35

Beğenenler: [T]42162,kurty_pirate[/T][T]47830,rastlantısal[/T][T]61455,ashiza[/T][T]36347,enginkoc34[/T][T]32691,aozken[/T][T]19922,Matrak[/T][T]39315,E_C_N[/T][T]76719,fatihkarakaser[/T][T]82521,iahmetgunay[/T][T]88451,tenpenny[/T][T]82542,cin66[/T][T]109029,ee[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

enginkoc34Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 08/11/2007
İl: Gaziantep
Mesaj: 4780
enginkoc34Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 03 Kasım 2009 09:09
Abidin abi eğer ben ve diğer arkadaşlar seni üzdüysek özür dileriz.Ama gerçekten bu faydalı tartışma bizede keyif veriyor.Yazılarımız bazen sert gibi görünsede klavyenin mimikleri yok.İnanki iğneleyici konuşmuyoruz.
Onur bey gerçekten çok güzel bir akvaryumunuz var.Benim gibi ramirezi hastasına öyle resimleri fazla göstermeyinBig%20smile.
Bende bu kalabalıkta nitrat hemen hemen hiç yok.Nasılmı oluyor,tankta yeterince salyangoz var.Dibe düşen ve gözden kaçan etçil yada otçul her türlü yemi yokediyorlar.Balıkların dışkılarınıda karides ve salyangozlar resmen paramparça ediyorlar.Diskus akvaryumlarında nitratı en çok tetikleyen çürümüş yem artıkları.Bazı uzakdoğulu üreticiler vatos ekliyorlar.Ama inanınki çürükçülleri eklediğiniz zaman herşey kendiliğinden rayına oturmaya başlıyor.
Ümit direk iznik gölünün suyunu aşılıyor akvaryuma.Onun balıkları suyun içinde araba lastiği,kırık şişe yada bot görseler yine umursamıyor.Big%20smileVe gerçekten şimdiye kadar hiç ciddi kayıp yaşamadığı gibi en hızlı büyümeyide onun akvaryumlarında gördük.
Saygılar.
 
enginkoc342009-11-03 09:11:36

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Abidin AcunÇevrim Dışı

Kayıt: 04/04/2006
İl: Ankara
Mesaj: 428
Abidin AcunÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Kasım 2009 18:57
[QUOTE=rastlantısal]
 
Paramız içerde kalsın eyvallah. Bu konuda hemfikiriz. Bizim derdimiz amerikayı keşfetmek değil doğru amerikayı keşfetmektir. Elbette balıkları güzel diye bakıyoruz. Lakin o akvaryumlar balıkları sergilemekten daha öte balığı rahat etmek için varlar. Kendi göz zevkimiz için eziyet etmemeliyiz. Bunu anlatıyoruz. Bu yüzden doğrusunu inatla anlatıyoruz. Çünkü balıkları seviyoruz ve mutlu etmeye çalışıyoruz.
[/QUOTE]
 
Çok doğru bende size katılıyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Abidin AcunÇevrim Dışı

Kayıt: 04/04/2006
İl: Ankara
Mesaj: 428
Abidin AcunÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Kasım 2009 19:25

[QUOTE=imbellis  

Size Heiko Bleher'in discusların nasıl doğru bakılacağına dair makalelerini okumanızı tavsiye ediyorum.Tabiatına uygun bakılmalı diyorsunuz,o da balığı tabiatında nasıl yaşadığını görüp kağıda aktaran bir kişi.Herkes dana yüreği tarzı yemlerle beslemeyi savunurken doğada nasıl beslendiğini açıklayınca herkesin dalga geçtiğine dair söylentiler duydum ne kadar doğrudur bilemicem söylenti sonuçta.Ama bu ülkede birisi discus besleyip kendi kurallarını belirlemeye kalkışınca bi David Lim sanıyor kendini ve doğruluk payı vermeye çalışıyor insan.Kendi seçiminiz Abidin bey.Hiçbir kesim bize kendi görüp denediğimiz dışında özellikle doğadan çok uzak olan cama cam kavramı gibi bir olguyu kabul ettiremez.Sizin bu tartışmayı çıkaramanızı da cama camı bir pozitiflik gibi kabul ettirmeye çalışmanıza bağlıyorum ben."Kendi güzelliği yetiyor" bu cümle bence sizin tamamen kendi egonuzu tatmin etmek için discus beslediğinizi gösteriyor.Tamamen kendi arzunuz için yaşamı size bağlı olan bir canlıyı doğal unsurlarından uzak bırakmak hiç etnik değil bence.Ve son olarak bi üyenin imzasında okuduğum şu cümle çok hoşuma gitti:"Hobici bu işten para kazanan değil bu işin masraflarını karşılayandır".Siz hangi gruba girmeye çalışıyorsunuz?

[/QUOTE]

Armağan canım, benim ufak çocuk senin yaşlarda dönüpte birgün balığa bakmıyor. Balıkları değiştirmiştim, aradan 6 ay geçti, bunlar nerden geldi dedi.Tebessüm Herkes bizim gibi bu işin meraklısı değil.

Dana yüreğine değinmişsin, tekrarlıyorum yazdıklarımın hiç bir yerinde bu kelimeyi kullanmadım. Bu ayrı bir tartışma konusu olarak açılabilir. İsterseniz onuda ayrıca tartışırız. Dana yüreği veya et verilsin verilmesin diye bir yorum getirmeden sadece şunu söyleyeyim, Amazonda dana yüreği vardıda discus yemedimi? Bulunduğu bölgede ne varsa hayvan onu yiyecek, bazende bulamayacak aç kalacak. Haa onu savunmuyorum hemen yanlış anlamayın..
 
Cama cam olayındada yazdıklarımda cama cam olsun kelimesi geçmedi, böyle olsun demedimGöz%20Kirpma. Bende tropikal türleri beslesem neon, lepistes, ramirezi, kılıç , moly vs. kesinlikle bitkili yaparım. Hasıl böyle iyi değilmiTebessümTebessüm Herkesin zevki farklı balığı sağlıklı besliyormu önemli olan o.
 
 "Hobici bu işten para kazanan değil bu işin masraflarını karşılayandır" sözüne gelince.
Masrafları karşılasın iyide niyeyse hep cepten gidiyor. Bak öğrencisin harçlık yetiyormu, birde babana sor bakalım ne diyorBig%20smile Benim görüşümü sorarsan "en güzel hobi kendi masrafını çıkaran hobidir."Kahkaha
Buda benden olsun alt yazı olarak kullanabilirsin.Göz%20Kirpma 
 
Bir iki öğrenci bana sordu discus besleyeyimmi diye, kesinlikle besleme dedim, olan harçlığına olacak.
Parası olduğunda istediğini beslesin onun bileceği şey.
 
Öperim, sağlıklı balıklar dilerim.
 
abidina.2009-11-03 19:26:56

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Abidin AcunÇevrim Dışı

Kayıt: 04/04/2006
İl: Ankara
Mesaj: 428
Abidin AcunÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Kasım 2009 20:03
[QUOTE=CaN_BaKıR] %100 su değişimin amacı ne?

Peki asıl konuya geri dönelim.. Discus akvaryumunda kum kullanılmalı mı?
Biyolojik filtrasyonu ve su kimyasını iyi tanımıyorsanız cama cam bir tank yapın ve günlük yüksek oranda su değişimleri ile balık besleyin.. Aksi taktirde kaş yapayım derken göz çıkartırsınız. Bunu da belirteyim... Biraz karmaşık bir olay malesef ki...

Kumlu, bitkili ve dekorlu bir tankta discus besleyecekseniz discustan önce sisteme discusla uyumlu olacak başka balıklar ekleyip sistemin biyolojik olarak çalışmaya başlamasını beklemenizde yarar var.. "Yok ben discus besleyeceğim ve hemen beslemek istiyorum... 3-4 tane güzel discus gördüm onları satın alacağım" diyorsanız. Cama cam tankı tavsiye ederim...

Ama şunuda unutmayın camacam tankta hergün bakım yaparsınız bir gün aksatırsınız aksattığınıza pişman olursunuz. Sabredip oturmuş bir sistemde balık beslerseniz aksattığınız zaman sorun çıkartacak bir bakım gereksiniminiz yoktur. Her daim geçip karşısına keyifle izlersiniz...

Ve yine belirteyim ki amacınız discusu üretmek ise camacam daha uygundur. Daha pratik ve daha kolaydır...
Tabi, oturmuş bir biyolojik sistemde de çok sayıda yavru alınabilir. Ancak böyle bir tankta çok sayıda yavru alabilmek için o tankta yine sadece 1 çift discus olması gerekir ki; kimse böyle bir tankta 1 çift discus beslemez. Öyle bir tankı kuran mutlaka rednose tetra, neon tetra, kardinal tetra vb balıklar ekler, apistogramma ekler, ramirezi ekler vs.vs... Bu durumda da amacınız yavru almak olmamalıdır... Sadece seyir zevki olmalıdır...

Saygılarımla...


[/QUOTE]
 
Onur bey, uzun uzun yazmışsınız eksik olmayın ellerinize sağlık,  lakin ben sizin yazdıklarınızdan birşey anlamadım. Discus akvaryumlarında, su değişecekmiyiz değişmiyecekmiyiz? yanlışlıkla 50 -100 tane discus yavrusu oldu, bu durumda yanık kalmamaları için ne yapacağız. Kum kullanacakmıyız kullanmayacakmıyız. Bazı yerlerde olmalı bazı yerlerde olmamalı demişsinizde. Birde discustan önce başka balık ilave ederek akvaryumun dengesini oturtmalıyız demişsiniz.  Önceki balıklardan dolayı bakteri çakışması, olursa ne olacak?
 
Saygılarımla...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RüzgardegirmeniÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 12/04/2006
İl: Manisa
Mesaj: 5919
RüzgardegirmeniÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 03 Kasım 2009 20:22
Aslında konuya yazmayacaktım ama bakteri çakışması sözü geçince açıklama gereği hissettim.
 
Bakterilerin çeşitleri genelde suyun pHına göre değişkenlik gösterir.Farklı limitlerde farklı bakteriler vardır.Bir balığın su şartlarını sağlamamanın en kötü sonuçlarından biri de bu bakteri farklılığından kaynaklanır.
 
Asidik suda patojenler nerdeyse hiç bulunmaz.Bu sebeple çok asidik suda yaşayan balıkların immün sistemleri genel olarak buna göre düzenlenmiştir.Bazik suya geçtiklerinde tamamen farklı formdaki patojenler suda bulunur duruma gelir ve balığın doğal savunmasının olmadığı patojenler olma ihtimali vardır.Dışarıdan balık getirmenin burda hiçbir önemi yoktur.Eğer dışarıdan getirdiğiniz balıktaki mikroorganizmalar o suda yayılabilme potansiyeline sahipse %99 zaten suda olan mikroorganizmalardır.Patojenler her daim bu tip sularda bulunur.Balık ne kadar korumalıysa o kadar az etkilenir ve tankın döngü bakteri yükü ne kadar fazlaysa sayıları o kadar azalır ve etkisizleşir.Bir konak bulamayan patojenlerin sayısında ciddi oranda azalma görülür.Eğer su ,yaprak özleri veya çay gibi bileşiklerce zenginleştirilirse doğal koruma kalkanı oluşturulmuş olur.Bu da hem var olan hem de olması muhtemel olan rahatsızlıkları önler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

CaN_BaKıRÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 03/04/2009
İl: Izmir
Mesaj: 1749
CaN_BaKıRÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 03 Kasım 2009 21:10
Onur Gayet iyi anlatmış durumu.. Malawi balığı vs. koymadıktan sonra niye bakteri çakışması olsun ki... Hangi bakterinin çakışması olacak..

Ayrıca yazımı biraz daha iyi okuyun bence.. Kum kullanılabilir de, kullanılmayabilirde.. Yazımın sonunda özetledim söylemek istediğim şeyi.. Sadece sonunu okusanız yeterli zaten...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

vedatkzkÇevrim Dışı

Kayıt: 04/04/2009
İl: Bursa
Mesaj: 408
vedatkzkÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Kasım 2009 22:05
 
Onur bey, uzun uzun yazmışsınız eksik olmayın ellerinize sağlık,  lakin ben sizin yazdıklarınızdan birşey anlamadım. Discus akvaryumlarında, su değişecekmiyiz değişmiyecekmiyiz? yanlışlıkla 50 -100 tane discus yavrusu oldu, bu durumda yanık kalmamaları için ne yapacağız. Kum kullanacakmıyız kullanmayacakmıyız. Bazı yerlerde olmalı bazı yerlerde olmamalı demişsinizde. Birde discustan önce başka balık ilave ederek akvaryumun dengesini oturtmalıyız demişsiniz.  Önceki balıklardan dolayı bakteri çakışması, olursa ne olacak?
 
Saygılarımla...
[/QUOTE]
 
Abidin Bey; koyulttuğum kısımı Onur ' un yerine ben size açıklıyım bu konuyu onu defa defa dile getirdi Discus akvaryumlarında ve diğer beslediğimiz güney amerikanlarda olduğu gibi su değişimi yapıcak su değişimi yapmayın zararlı diyen hiç bir kimse yok burda su değişimi yapıcaz ama dip çekimi yapmıycaz bu ikisi bir birinden farklı şeyler yani işin kısaca özeti ve Onur'un ve bizlerin savunduğu Dip çekimine HAYIR!,Su değişimine EVET!.Saygılar...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bjkalleyÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 01/02/2003
İl: Yurtdisi
Mesaj: 9513
bjkalleyÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 03 Kasım 2009 22:28
Bu tarz tartışmalar, işe başka sabitler konmadan kısırlıktan kurtulamaz. Herkes kendi tecrübe ve bilgilerini paylaşır insanlar arada kalır. Ne yapacaklarını bilemezler, bir sürü efsane türer

Discus'da kum olur, çok güzel de olur balık da bundan mutlu olur. Ama siz 100 balığı bir tankta büyütecekseniz kum koyamazsınız. Koyarsanız çok uğraşırsınız. Çünkü dip çekimini zorlaştırır ve kaba pislikleri üzerinde biriktirir böylece organizmaların üremesine yol açar. 300 litrede 100 balık yoğunluğu doğada yoktur, böylesi bir kirlenme yoktur olsa doğa bunu kaldıramaz o yüzden bu gibi durumlarda doğayı taklit etmek başarısız olur. Şimdi biz kendimize üretimi, uzakdoğulular gibi hızlı balık büyütmeyi, daha zahmetsiz bakmayı hedef olarak belirlediysek tabi ki cama camda bakmalıyız. Ama hedifimiz hobicilikse doğayı taklit, balığı değil sistemi yaşatmaksa kumu, dekoru, bitkiyi tabi ki kullanmalıyız. Şahsen camacamda discus bakanları akvarist değil kolleksiyoncu olarak değerlendiriyorum, kolleksiyon da ayıp bir şey değil tabi ki, o da bir hobidir sonuçta onun zevki de ayrı :)

http://www.dailymotion.com/video/x72odd_discus-fries_animals camacamdan daha zor da olsa bitkilide de yavru almak mümkün. Videoda geçen seneki yavrularım mevcut. 4 sene 2 aydır kurulu olan akvaryumumda ramirezilerim yavruladı yavrular büyüdü onların da yavrusu oldu, discus yavruladı, 1.5-2 yıldır çikolata guramiler canavar gibi yaşıyor. Agassiziden, flag cichlide, ancistrusdan canlı doğuranlara yine pek çok balık yavruladı. Şuan 2 vahşi heckel, 4 yıllık kardinaller, çikolata gurami falan var, ramları discus yavrusu avladıklarından hediye etmiştim. Ben artık İstanbul'dayım o yüzden akvaryuma annem bakıyor, sadece günlük yem verip eksilen suyu tamamlıyor. 4-5 aydır sadece eksilen suyu tamamlıyorum. Bu durum akvaryumdaki üreticilerin (bitkiler) açlık duyduğu azotun, tüketicilerin attıklarından daha fazla olduğu için var. Balık sayısı artarsa yemleme artar ve su değişimi gerekir. Yani su değişimi için discus, bitki, ıvır zıvır net bir ölçü değil. Nitratın zaman göre değişimine bakarak su değişimine ve miktarına karar verilmeli.

Discus'da %100 su değişiminden bahsediliyor. Eğer %100 su değişimi yapılabilecekse biyolojik döngünün bir önemi yok. Döngü azot döngüsü için lazım ama günlük 1 hatta 2 sefer %100 su değişimi olursa akvaryumda çok az amonyak birikir, devamlı olarak su değişimi ile atılacağı için bakterilere gerek olmaz.

Saygılar,

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir