Deri Enfeksiyonu Teşhis-tedavi...


aliÇevrim Dışı

Kayıt: 08/02/2012
İl: Konya
Mesaj: 1413
aliÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Ekim 2017 17:54
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/123966/031020171744181.jpg[/IMG]
Resimdeki yavru ateşkafa (Paratheraps synspilus) uzunca bir iç parazit tedavisinden sonra toparlanmaya başladı, hastalık belirtileri kayboldu, kendine geliyor derken vücudundaki bu delikler çıktı şimdi başıma. Bakteriyel bir enfeksiyon olma ihtimali sıfıra yakın çünkü ilk bu balıkta gördüğüm iç parazit yaygınlaşmaya başlayınca genel bir tedavi uygulayıp önce Sero omnipur, arkasından Flagyl, ve en son Sera Baktopur direct kullandım. (Hepsini bir arada kullanmadım tabiki, bir önceki işe yaramayınca sırasıyla ve ara vererek) Sistem baştan kuruldu denilebilir. Su değerleri falan da değil derdim eminim çünkü çok etkili bir otomatik su değişimi sistemim var, suyun yorulması, değerlerinin bozulması çok zor ve ayrıca diğer hiç bir balığımda hastalık belirtisi yok. Hole in the head (kafada delik) hastalığını andırıyor ama delikler kafada değil sırt yüzgecinin altında. Dün sırt yüzgecinin hemen altında yüzgece doğru da yayılmış bir yara vardı (en öndeki). Bugün balığın sadece resimde görünen yönünde kuyruğuna doğru 2-3 yara daha oluşmuş. Nedir bu?

(5 Saat sonra)
Cevap gelmeyince Bettamızdan kalan küçük akvaryumu tankın içine yerleştirip karantinaya aldım ateşkafayı. Vücut yüzeyinde görünür yaralar olduğu için en mantıklı ilaç omnipur gibi geldi ve tedaviye tekrar başladım.
Ancak sorum hala geçerli. Üstadlardan destek bekliyorum. Basit bir deri enfeksiyonu mu hole in the head mi ya da bilmediğim başka bir sorun mu emin olamıyorum.

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/123966/031020172307511.jpg[/IMG]

(24 Saat sonra)
Omnipur tedavisi iyi sonuç verdi. Yaralar gözle görünür bir biçimde kapanıyor. Basit bir deri enfeksiyonuymuş demek ki. Balık uzunca bir süre iç parazitle mücadele edince bağışıklık sistemi zayıf düşmüş sanırım. İyileşecek inşallah.

(5 Gün sonra)
Hasta balığı 48 saat kadar karantinada tuttuktan sonra akvaryuma saldım. Tamamen iyileşti.

[EDIT]AliKenter,2017-10-07 10:22:43[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir