deniz akvaryumu (sıfırdan başlangıç)


stoneeskÇevrim Dışı

Kayıt: 11/11/2008
İl: Eskisehir
Mesaj: 9
stoneeskÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Kasım 2008 18:50
Herkese iyi akşamlar diliyorum.
Bir haftadır forumda yazılanları okuyorum.(yeni üyeyim)Sizlerin böyle bir forumda toplanması benim gibi yeni başlamak isteyen ve korkulu gözlerle akvaryum dükkanları dolaşan insanlar için büyük bir şans.Öncelikle var edenleri gönülden kutluyorum.
 
sormak istediğim şu;
 
bugün akvaryum almak için gittiğim akvaryumcunun söylediği detaylar ve belirttiği fiyatlarla ilgili fikir almak istiyorum.
 
1.120cmx50x60 mobilyalı akvaryum(sumpsuz) İsrarla sump lu bir model istedim ama gerek olmadığını belirttiler.iyi bir motor yetermiş.
 
2.eheim marka dış filtre (Tam marka detayını hatırlayamıyorum)
 
3. protein sikimmer (300-400 ytl kadarmış)
 
4. taban kumu
 
5. yeterli oranda ışıklandırma(aşağıda belirttiğim canlılara yetecek çeşitlilikte ışıklandırma
 
2.000.-YTL (fiyata canlılar dahil değil)
 
(Bakmak istediğim canlı türleri,3-4 adet AMPHIPRION OCELLARIS,3-4adet PARACANTHURUS HEPATUS,canlı kaya ve 2 adet ANTHEOPSIS DOREENSIS)
 
akvaryum kurulumu için belirtilen malzeme, yukarıdaki belirttiğim  canlı türlerinin yaşatılması için uygunmu
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

deniz hayranıÇevrim Dışı

Kayıt: 22/09/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 199
deniz hayranıÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Kasım 2008 19:17
Gökhan Bey o ölçülerdeki bir akvaryum için sump olmalı diye düşünüyorum,daha sağlıklı olur.Dış filtre deniz akvaryumlarında pek sağlıklı değil,sağlıklı olması bir yana bir faydası yok,artık deniz akvaryumlarında biobal,mercan kırığı vs.kullanılmıyor,nitrattan başka bir işe yaramadığı kanıtlanmıştır,o yüzden size sump tavsiye ediyorum 100 litrelik bir sump gayet sağlıklı olur,kolay gelsin...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

stoneeskÇevrim Dışı

Kayıt: 11/11/2008
İl: Eskisehir
Mesaj: 9
stoneeskÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Kasım 2008 10:57
teşekkürler önerini mutlaka değerlendireceğim.bu forumda dikkatimi çeken  konu,eskişehirdeki akvarcumcuların tam sizin yazdıklarınızın tersini söylemesi,sump diyorum gerek yok diyorlar,nitrat diyorum balıklar alışır diyorlar,mercan kırığı kullanılmasın diyorum eee denizde de var diyorlar.Anlaşılan kendi aklımızla buradakileri okuyarak bir akvaryum oluşturacağım

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

akiFÇevrim Dışı

Kayıt: 02/10/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 2622
akiFÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Kasım 2008 12:19
Gökhan bey en doğrusunu yapıyorsunuz. Akvaryumcunuzu dinlemiyorsunuz ve araştırıyorsunuz. Bu işte en önemli kısım acele etmemek. Sabırlı olun.
 
360 litrelik bir akvaryum için sump şart. Dış filtreyle kurtaramazsınız. Taban kumu olarak argonite kullanın derim. En azından forumun büyük bir çoğunluğu bunu söylüyor. Işıklandırma için ya metal halide yada t5 tavsiye edeceklerdir. Bu konuda ben fazla birşey söylemiyim.
 
Bende bu işe yeni gönül verdim. Şuan malzemeleri tedarik ediyorum yavaş yavaş. Bakalım sonu ne olacak.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

07es26Çevrim Dışı

Kayıt: 23/05/2007
İl: Antalya
Mesaj: 371
07es26Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Kasım 2008 03:31
Selamlar;
Gökhan Bey, büyük çoğunluğumuz akvaryumcuların kazığını yediğimiz ve bu hobiye ve canlılara olan saygımızdan dolayı buradayız. Tuzlu suda çok tecrübeli değilim ancak sizin yaptığınız araştırmaları bende yaptığım için, fikir vermesi açısından, görüşülerimi paylaşmak isterim.

1 - Sump'sız akvaryum olur ancak hem tuzlu sudaki seyir zevkini azaltmamak için ( ekipmanlar balıklarla görsel uyum içinde değil malesef ), hem de su hacmini arttırmak için sump bence gerekli. Üstelik zaten dolaplı düşündüğünüz için sump'ı gizlemeniz kolay olacaktır. Ayrıca sump yapmak eskiden tavsiye edildiği gibi çok fazla teferruat istemiyor artık. Bu hobinin en ucuz malzemesinin cam olduğunu düşünürseniz de, sump alın / yapın derim.

2 - Dış filitre şayet elinizde var ise reaktör olarak kullanılabilir ancak tatlı su için üretildiklerinden genelde metal milliler ve uzun vadede sıkıntı yaşatırlar.  Bence gereksiz ek masraftır.

3 - Tankınıza uygun PS için fiyat takribi yazdığınız kadardır. Fakat bence en çok önem vermeniz gereken ve kalitesiyle fiyatı genelde doğru oranda olan bir ekipman. Tavsiyem ( bütçenizi tam bilimiyorum tabi ama ) alabilidiğiniz en iyisini almanız.

4 - Kum olarak ben argonit kullanıyorum ve birçok kişi gibi bende ideal olduğunu düşünüyorum. Fabrikasyon bir üründür. Kimyasal yapısı itibariyle tanka kalsiyum salınımı yapar ve magnezyum seviyesini tamponlar. Döngünüzün hızlanması açısından canlı kumla takviye etmenizi önerebilirim.

5 - Aydınlatma olarak size ne önerdiler bilemiyorum fakat bahsettiğiniz canlılar çok çok özel aydınlatmaya gereksinim duyan türler değil. Özellikle balık ağırlıklı bir tankta aydınlatma çokta sorun olmayacaktır. Eğer benim o ebatlarda bir tankım olsaydı yalnızca balıkla yetinmezdim. Bu durumda tankınızın yüksekliğine bakarak T5 + MH aydınlatmaya ihtiyacınız olacak.

Umarım yardımcı olabilmişimdir. Dediğim gibi tuzlu suda çok deneyimli değilim. Bu işin erbabı arkadaşlarım eminim sizden de yorumlarını esirgemeyeceklerdir.

Saygılarımla.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Serkan.durmusÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 22/01/2006
İl: Kütahya
Mesaj: 217
Serkan.durmusÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 24 Kasım 2008 00:21
Gökhan bey mutlaka sumplu bir sistem olsun . En azından akvaryumunuzu yeni alacaksınız. Düşünsenize soğuk havalarda koyacağınız ısıtıcı, filtreleme görevi , askılı skimmer , bu fiyata alacağınız bir tankın görünümünü nasıl bozacak bir düşünün. Belki almamışsınız ama netten bence sump olmayan akvaryumları bir araştırın. Hiç güzel bir görüntü olmuyor. Kendimden biliyorumda ondan . :) :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

stoneeskÇevrim Dışı

Kayıt: 11/11/2008
İl: Eskisehir
Mesaj: 9
stoneeskÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Kasım 2008 17:26
tşk almadım akvaryumu bekliyorum.Biraz daha bilgi sahibi olmam gerektiğini düşünüyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir