Deniz Akvaryumu Ps Olmadan
Gönderim Zamanı: 27 Ekim 2015 22:58
[QUOTE=Didon]Arkadaslar psler zenginlestirmede kullanilan flotasyon teknigini kullanarak toplama yapar, yani atik suya nitrat vs vermeden de atigi toplar. Gozden kacirdiginiz nokta bu aslinda.[/QUOTE]
Hicbir fikrim yok... Mesajimda da zaten "eger oyleyse" dedim... Yani konu organik atik toplamaksa, Purigen aktif karbondan daha etkilidir. Ps'lar hakkinda bilgim yok, hic ilgimi cekmediler.
Hicbir fikrim yok... Mesajimda da zaten "eger oyleyse" dedim... Yani konu organik atik toplamaksa, Purigen aktif karbondan daha etkilidir. Ps'lar hakkinda bilgim yok, hic ilgimi cekmediler.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 28 Ekim 2015 04:28
Ps olmadan reef olur mu? Olur tabiki neden olmasın aramızda denizde ps gören var mı? Yok doğal olarak.
Doğada ps olmadan bu işlem nasıl gerçekleşiyor hemen ordan örnek alıyoruz. Çünkü işimiz tamamen doğayı taklit etmek.
Canlı yükü denildiğinde çok geniş bir tabir kullanılıyor. Hormondan üreye dışkıdan yem artıklarına ölen canlılardan doğal toksik salınımlara kadar hepsini canlı yükü diye değerlendiriyoruz. Kullandığımız yöntemlerin bir çoğu farklı şekilde atık absorbe eder. Örneğin purigen nitratı direk azaltmaz. Bazı maddeleri daha nitrat salmaya başlamadan önce yakalar.
İşin özüne gelirsek skimmerları uzun uzadıya anlatmaya gerek yok bu konuyu okuyanlar tahminimce gelmeden önce skimmer nedir araştırmıştır. Protein skimmerların akvaryumlara faydaları tartışılmaz. Atık madde uzaklaştırılmasında profesyonel çalışanlardan örnek vermek gerekirse benim birebir işin içinde olduğum avrupanın en büyük akvaryumlarından birindeki skimmerın temizliğini içine giren 4 5 kişi yapıyordu. Bahsettiğim özel tasarım skimmerin dudak uçuklatıcı fiyatı inanılmaz tesisat ve bakım ihtiyacı vardı. Peki bu işi gerçek manada profesyonel olarak yapan insanlar neden alternatifler yerine bu klasik yöntemi tercih ediyor onun üstünde duralım.
Öncelikle ps olmazsa nasıl olur da canlılarımızı kendi atıkları içinde zehirlenerek ölmekten kurtarırız ve sağlıklı şekilde gelişimlerini sağlarız.
1 - Hepinizin ilk aklına gelecek olan canlı kaya. Akvaryumdaki bu atıkları ve denizleri temizleyen çok büyük miktarlarda temizlikçi canlıları barındıran canlı kayalar. Yok abicim ben ps istemiyorum herhangi bir sebepten ister maddiyat olsun ister görünüş olsun sadece denemek için bile olabilir. Canlı kaya koyduk fazla fazla. Peki bu kaya ne kadar bir suyu arıtır atıklardan. Her kayanın atık arıtma oranı aynı mıdır. Benim neye göre ne kadar koymam gerekir. Fazla koyarsam ne olur az koyarsam ne olur. Bu liste böyle uzar gider.
Ps olduğunda ise aşağı yukarı içinden geçen su miktarı ve suyu kabarcıklandırma yöntemine göre kapasitesi bellidir. Diyelim iki adet tankımız var biri sadece canlı kaya ötekinde ise akvaryumun ihtiyacından yüksek kapasiteli çalışan bir ps. Elimizde ölü birer balık attık suya. Ps olan akvaryumdaki atık toplama bir anda çürümeyle beraber artmaya başlar. Daha koyu daha yoğun ve daha hızlı bir şekilde kabarcık toplamaya başlarsınız. Ama canlı kayalar bu işlemi ne hızda gerçekleştirir ya da kapasiteleri böyle bir yükü kaldırabilir mi toksik dalgalanma ne boyutlarda olur bunların hepsi değişken faktörler. Ps ile değişken olan normalde 3 günde boşaltıyorsanız taşırma kabını bu yük sistemden atılana kadar her gün dökmeniz gerekebilir.
Yaklaşık 150 kg denizden çıkarılmış canlı kayaların olduğu bir tanka dünyanın en kaliteli pslerinden birini sıfır açıp bağladık. Tam herşey hazır kabarcıklar falan ps çalışmaya başlayacak hooop olduğu gibi taşıp bırakın hazneyi doldurmayı haznenin contalı kapağını bile attırdı. Saatlerce ayar yapmaya uğraştık. Alet sıfır ve kaliteli olduğu için arızalı olduğuna da geç ihtimal verdik. Diğer tankta hali hazırda çalışmakta olan psi takalım bari dedik. Değiştirdik pslerin yerini eski ps yeninin birebir aynısını yaptı. Yeni olan ps sadece balıkların olduğu tankta ise canavar gibi çalışıyor. Düşün taşın bulduk sonunda. Canlı kayalardaki suya atık salınımı o kadar yüksek bir hızda ve yüksek miktarda olmuş ki ps en kısık ayarında bile çalışırken deli gibi köpük attıryormuş. Yani alet su değişiminin peşine daha kaliteli dediğimiz markaların testleri düzgün okuma yapamadan taşmaya başlıyordu. Kİ bu sizi kaliteli bir psin ne kadar verimli çalıştığı hakkında bir fikir verebilmiştir umarım.
2- Ya ben bu kayaları temizlik yapacak kadar koyuyorum ama mercanlar lps sps vs derken bunları yükünü karşılamak için yetecek miktarda kayayı koyunca balıklara yüzecek kadar bile yer kalmıyor. Ben şöyle 3 5 mağara istiyordum şimdi balıkları bile göremiyorum diyeceksiniz. Bu arada benim gibi kayaları resiften toplamıyorsanız fiyatlardan emin değilim ama o miktardaki kaya sanırım hallice bir ps parası eder. Kayadan caydık diyelim ne yapıcak. Aynı bakteriyi başka şeye tutturmamız lazım. Sumpa koyabileceğimiz malzemeler aktif karbon purigen zeolit gibi atıkları kendi bünyesinde hapseden bir materyal bulduk diyelim. Kullanıyoruz güzel herşey yolunda. Şimdi tankı kurduk canlılar falan tam gaz devam on numara. Peki bu karbonun zeolitin ya da purigenin absorbe etme kapasitesi ne zaman dolacak? Kaç balığı ne kadar süreyle idare eder. Bu arada herşey yolundayken diyelim butterfly dalga motoruna kapılmış ölmüş. Bu elimdeki malzemenin ömrünü ne kadar kısaltır. Bunları hesap etmek çok zor. Ya ne gerek var hesap etmeye ben değişirim haftada bir karbonu dedik mesela. Peki bunun maliyeti ne kadar olur. Purigen dediğiniz gibi yenilenebilir bir malzeme. Emin değilim zeolitte öyle olması lazım. Her hafta karbona 3 5 bayıldık. Nereye kadar? Benim bildiğim karbon metal artıklarını da tutar ama benim bazı metallere canlılarım için ihtiyacım var. Bu yaptığım metal katkılarının ne kadarını tutar. Faydalı metalleri tutar mı? Bunlar da soru işareti.
3- Ya abi bu ne zor işmiş ne kayasıyla oluyor adam gibi ne purigene vesaireye güveniyorsun ne yapıcaz biz dediniz. E bu temizlik malzemesi değil mi sonuçta denizde kayanın üstüne tutunan bakterinin yuva yapacağı kayayı koymayalım da hepimizin bildiği seramikti matrixti muadil ürünleri koyduk. Bizim tankımız bakteri ihtiyacının fazlasına ev sahipliği yapacak kadar kaliteli malzemeyle doldurduk sumpı. Bu durumda da bakterilerin ne miktarda yükü temizleyeğini kestirmek lazım. E şimdi bende 10 tane canlı var 11i koyarsam başlar mı nitrat yükselmeye? Hadi test ediyorum elimde var testler diyelim. 11inci canlıyı koydum sürekli gözlemlemek lazım. Test et için ferahlasın. Ama bu bana da zor geliyor. Gezerken çok güzel bi balık yakaladım çoğu arkadaş için bu durum petshopda çok güzel bi balık gördüm dayanamadım aldım şeklinde ama. Şimdi tanka koymadan evvel kafada deli sorular. Balık büyük mü küçük mü ne kadar yer ne kadar atık bırakır sistemim kaldırır mı yoksa yükü artırır mı? Sumpa tatlı su eklerken sırf tatlı su olduğu için tuzluluk oranının değiştiği bu bölgedeki bakteriler ölür mü ölmez mi? Aboo gene hep sıkıntı.
Yani ps olmadan oluyor deniz akvaryumu. Oluyor ama cefası ne kadar sefası ne kadar hesaplamak gerekiyor. Ha bana cefa gelen başkasına sefa gelir bilinmez. Kesinlikle ps olmadan olmaz diyemez kimse. Burda cevaplanması gereken olurunun nasıl olduğu bence.
Kendimden örnek vereyim hemen. Akvaryum 550 litre deep sand bed diye bilinen kalın taban malzemesi var 20 25 cm kadar. Protein skimmer ve yüksek miktarda çok çeşitli ebatlarda süngerler. 3 farklı markanın seramik halkaları. 100 adet bioball. Phosban reactor. 50w uv filtre. 2 adet mercan için özel üretim ışık. 2 adet gene çok kaliteli dalga motoru. Ve elimin altında istemediğim kadar denizin bağrından çıkmış canlı kaya var.
Epey bir süre sadece ps ve az miktarda kaya ile idare ettim. Bakıyorum ps kabarıyor da kabarıyor hatta bazen geç kalıyorum geri taşıyor tanka. Hemen ufak bi inceleme ya bir balık ölmüş ya hanım yemin ayarını kaçırmış vs vs mutlaka bi yerde bi arıza var anlaşılıyor hemen tanktan uzaklaştırabileceğim birşeyse uzaklaştırıyorum. Diyelim ps yok aynı tankta yukarıda saydıklarımın da hepsi var. Ben test yapmadan nereden anlayacağım yükün arttığını. Süngerdeki bakteriler duman attırıyo abi bugün balık mı ölmüş diyememki. Ya da abi purigen fena kastırmış bugün baksana deli gibi yük topluyor da diyemezsiniz. Ps olunca bunların hepsi gerçek oluyor.
Yani kısacası bir kar zarar hesabı yapınca mantıklı olan ps gibi duruyor. Az kaya az taban malzemesi az canlı yani dolayısıyla az canlı yükü sağlam bir protein skimmer koyarım yola devam ederim diyor herkes. Ama bu yazıyı okuyanlar düşünmesinler ki kesinlikle ps olmadan olmaz diye. Sadece psin faydaları ve avantajları o kadar fazla ki insanlar ps olmadan olmaz deseler nerdeyse haklılar.
Benim yazıyı okuyanlara tavsiyem nano tankınız var fazla maliyeti olmasın açılmayayım ama şöyle köşede nemolar yüzsün diyorsanız eğer. Nano tankın içine yeterli büyüklükte kaya koyun. Şelale ps kafa motoru vs gibi bazı özellikleri birlikte bulunduran filtreler var. Bunlar hem nanolara özel olduğu için kaba durmuyorlar ya da gizleniyorlar hem de içine çeşitli filtrasyon malzemeleri koyma imkanı sunuyor. Güzel bir kaya güzel bir filtre ya da ve bunların temizleme kapasitesini aşmayacağını düşündünüz miktarda balık anemon mantar vs şeklinde kurulum yapın. Hem siz mutlu olun hem canlılarınız kendi artıkları içinde zehirlenerek ölmek durumunda kalmasınlar.
Hepinize sağlıklı hobiler
Doğada ps olmadan bu işlem nasıl gerçekleşiyor hemen ordan örnek alıyoruz. Çünkü işimiz tamamen doğayı taklit etmek.
Canlı yükü denildiğinde çok geniş bir tabir kullanılıyor. Hormondan üreye dışkıdan yem artıklarına ölen canlılardan doğal toksik salınımlara kadar hepsini canlı yükü diye değerlendiriyoruz. Kullandığımız yöntemlerin bir çoğu farklı şekilde atık absorbe eder. Örneğin purigen nitratı direk azaltmaz. Bazı maddeleri daha nitrat salmaya başlamadan önce yakalar.
İşin özüne gelirsek skimmerları uzun uzadıya anlatmaya gerek yok bu konuyu okuyanlar tahminimce gelmeden önce skimmer nedir araştırmıştır. Protein skimmerların akvaryumlara faydaları tartışılmaz. Atık madde uzaklaştırılmasında profesyonel çalışanlardan örnek vermek gerekirse benim birebir işin içinde olduğum avrupanın en büyük akvaryumlarından birindeki skimmerın temizliğini içine giren 4 5 kişi yapıyordu. Bahsettiğim özel tasarım skimmerin dudak uçuklatıcı fiyatı inanılmaz tesisat ve bakım ihtiyacı vardı. Peki bu işi gerçek manada profesyonel olarak yapan insanlar neden alternatifler yerine bu klasik yöntemi tercih ediyor onun üstünde duralım.
Öncelikle ps olmazsa nasıl olur da canlılarımızı kendi atıkları içinde zehirlenerek ölmekten kurtarırız ve sağlıklı şekilde gelişimlerini sağlarız.
1 - Hepinizin ilk aklına gelecek olan canlı kaya. Akvaryumdaki bu atıkları ve denizleri temizleyen çok büyük miktarlarda temizlikçi canlıları barındıran canlı kayalar. Yok abicim ben ps istemiyorum herhangi bir sebepten ister maddiyat olsun ister görünüş olsun sadece denemek için bile olabilir. Canlı kaya koyduk fazla fazla. Peki bu kaya ne kadar bir suyu arıtır atıklardan. Her kayanın atık arıtma oranı aynı mıdır. Benim neye göre ne kadar koymam gerekir. Fazla koyarsam ne olur az koyarsam ne olur. Bu liste böyle uzar gider.
Ps olduğunda ise aşağı yukarı içinden geçen su miktarı ve suyu kabarcıklandırma yöntemine göre kapasitesi bellidir. Diyelim iki adet tankımız var biri sadece canlı kaya ötekinde ise akvaryumun ihtiyacından yüksek kapasiteli çalışan bir ps. Elimizde ölü birer balık attık suya. Ps olan akvaryumdaki atık toplama bir anda çürümeyle beraber artmaya başlar. Daha koyu daha yoğun ve daha hızlı bir şekilde kabarcık toplamaya başlarsınız. Ama canlı kayalar bu işlemi ne hızda gerçekleştirir ya da kapasiteleri böyle bir yükü kaldırabilir mi toksik dalgalanma ne boyutlarda olur bunların hepsi değişken faktörler. Ps ile değişken olan normalde 3 günde boşaltıyorsanız taşırma kabını bu yük sistemden atılana kadar her gün dökmeniz gerekebilir.
Yaklaşık 150 kg denizden çıkarılmış canlı kayaların olduğu bir tanka dünyanın en kaliteli pslerinden birini sıfır açıp bağladık. Tam herşey hazır kabarcıklar falan ps çalışmaya başlayacak hooop olduğu gibi taşıp bırakın hazneyi doldurmayı haznenin contalı kapağını bile attırdı. Saatlerce ayar yapmaya uğraştık. Alet sıfır ve kaliteli olduğu için arızalı olduğuna da geç ihtimal verdik. Diğer tankta hali hazırda çalışmakta olan psi takalım bari dedik. Değiştirdik pslerin yerini eski ps yeninin birebir aynısını yaptı. Yeni olan ps sadece balıkların olduğu tankta ise canavar gibi çalışıyor. Düşün taşın bulduk sonunda. Canlı kayalardaki suya atık salınımı o kadar yüksek bir hızda ve yüksek miktarda olmuş ki ps en kısık ayarında bile çalışırken deli gibi köpük attıryormuş. Yani alet su değişiminin peşine daha kaliteli dediğimiz markaların testleri düzgün okuma yapamadan taşmaya başlıyordu. Kİ bu sizi kaliteli bir psin ne kadar verimli çalıştığı hakkında bir fikir verebilmiştir umarım.
2- Ya ben bu kayaları temizlik yapacak kadar koyuyorum ama mercanlar lps sps vs derken bunları yükünü karşılamak için yetecek miktarda kayayı koyunca balıklara yüzecek kadar bile yer kalmıyor. Ben şöyle 3 5 mağara istiyordum şimdi balıkları bile göremiyorum diyeceksiniz. Bu arada benim gibi kayaları resiften toplamıyorsanız fiyatlardan emin değilim ama o miktardaki kaya sanırım hallice bir ps parası eder. Kayadan caydık diyelim ne yapıcak. Aynı bakteriyi başka şeye tutturmamız lazım. Sumpa koyabileceğimiz malzemeler aktif karbon purigen zeolit gibi atıkları kendi bünyesinde hapseden bir materyal bulduk diyelim. Kullanıyoruz güzel herşey yolunda. Şimdi tankı kurduk canlılar falan tam gaz devam on numara. Peki bu karbonun zeolitin ya da purigenin absorbe etme kapasitesi ne zaman dolacak? Kaç balığı ne kadar süreyle idare eder. Bu arada herşey yolundayken diyelim butterfly dalga motoruna kapılmış ölmüş. Bu elimdeki malzemenin ömrünü ne kadar kısaltır. Bunları hesap etmek çok zor. Ya ne gerek var hesap etmeye ben değişirim haftada bir karbonu dedik mesela. Peki bunun maliyeti ne kadar olur. Purigen dediğiniz gibi yenilenebilir bir malzeme. Emin değilim zeolitte öyle olması lazım. Her hafta karbona 3 5 bayıldık. Nereye kadar? Benim bildiğim karbon metal artıklarını da tutar ama benim bazı metallere canlılarım için ihtiyacım var. Bu yaptığım metal katkılarının ne kadarını tutar. Faydalı metalleri tutar mı? Bunlar da soru işareti.
3- Ya abi bu ne zor işmiş ne kayasıyla oluyor adam gibi ne purigene vesaireye güveniyorsun ne yapıcaz biz dediniz. E bu temizlik malzemesi değil mi sonuçta denizde kayanın üstüne tutunan bakterinin yuva yapacağı kayayı koymayalım da hepimizin bildiği seramikti matrixti muadil ürünleri koyduk. Bizim tankımız bakteri ihtiyacının fazlasına ev sahipliği yapacak kadar kaliteli malzemeyle doldurduk sumpı. Bu durumda da bakterilerin ne miktarda yükü temizleyeğini kestirmek lazım. E şimdi bende 10 tane canlı var 11i koyarsam başlar mı nitrat yükselmeye? Hadi test ediyorum elimde var testler diyelim. 11inci canlıyı koydum sürekli gözlemlemek lazım. Test et için ferahlasın. Ama bu bana da zor geliyor. Gezerken çok güzel bi balık yakaladım çoğu arkadaş için bu durum petshopda çok güzel bi balık gördüm dayanamadım aldım şeklinde ama. Şimdi tanka koymadan evvel kafada deli sorular. Balık büyük mü küçük mü ne kadar yer ne kadar atık bırakır sistemim kaldırır mı yoksa yükü artırır mı? Sumpa tatlı su eklerken sırf tatlı su olduğu için tuzluluk oranının değiştiği bu bölgedeki bakteriler ölür mü ölmez mi? Aboo gene hep sıkıntı.
Yani ps olmadan oluyor deniz akvaryumu. Oluyor ama cefası ne kadar sefası ne kadar hesaplamak gerekiyor. Ha bana cefa gelen başkasına sefa gelir bilinmez. Kesinlikle ps olmadan olmaz diyemez kimse. Burda cevaplanması gereken olurunun nasıl olduğu bence.
Kendimden örnek vereyim hemen. Akvaryum 550 litre deep sand bed diye bilinen kalın taban malzemesi var 20 25 cm kadar. Protein skimmer ve yüksek miktarda çok çeşitli ebatlarda süngerler. 3 farklı markanın seramik halkaları. 100 adet bioball. Phosban reactor. 50w uv filtre. 2 adet mercan için özel üretim ışık. 2 adet gene çok kaliteli dalga motoru. Ve elimin altında istemediğim kadar denizin bağrından çıkmış canlı kaya var.
Epey bir süre sadece ps ve az miktarda kaya ile idare ettim. Bakıyorum ps kabarıyor da kabarıyor hatta bazen geç kalıyorum geri taşıyor tanka. Hemen ufak bi inceleme ya bir balık ölmüş ya hanım yemin ayarını kaçırmış vs vs mutlaka bi yerde bi arıza var anlaşılıyor hemen tanktan uzaklaştırabileceğim birşeyse uzaklaştırıyorum. Diyelim ps yok aynı tankta yukarıda saydıklarımın da hepsi var. Ben test yapmadan nereden anlayacağım yükün arttığını. Süngerdeki bakteriler duman attırıyo abi bugün balık mı ölmüş diyememki. Ya da abi purigen fena kastırmış bugün baksana deli gibi yük topluyor da diyemezsiniz. Ps olunca bunların hepsi gerçek oluyor.
Yani kısacası bir kar zarar hesabı yapınca mantıklı olan ps gibi duruyor. Az kaya az taban malzemesi az canlı yani dolayısıyla az canlı yükü sağlam bir protein skimmer koyarım yola devam ederim diyor herkes. Ama bu yazıyı okuyanlar düşünmesinler ki kesinlikle ps olmadan olmaz diye. Sadece psin faydaları ve avantajları o kadar fazla ki insanlar ps olmadan olmaz deseler nerdeyse haklılar.
Benim yazıyı okuyanlara tavsiyem nano tankınız var fazla maliyeti olmasın açılmayayım ama şöyle köşede nemolar yüzsün diyorsanız eğer. Nano tankın içine yeterli büyüklükte kaya koyun. Şelale ps kafa motoru vs gibi bazı özellikleri birlikte bulunduran filtreler var. Bunlar hem nanolara özel olduğu için kaba durmuyorlar ya da gizleniyorlar hem de içine çeşitli filtrasyon malzemeleri koyma imkanı sunuyor. Güzel bir kaya güzel bir filtre ya da ve bunların temizleme kapasitesini aşmayacağını düşündünüz miktarda balık anemon mantar vs şeklinde kurulum yapın. Hem siz mutlu olun hem canlılarınız kendi artıkları içinde zehirlenerek ölmek durumunda kalmasınlar.
Hepinize sağlıklı hobiler
Beğenenler: [T]170285,GKHN[/T][T]176226,Selanikli[/T][T]133013,Ulvi Özuğur[/T][T]187856,gkhnyds[/T][T]196575,Elbosaty[/T][T]193569,Mehmet3232[/T][T]103882,gattar5050[/T][T]192248,karademir48[/T][T]209752,erdenaykut[/T][T]54651,kalsedon[/T]
Teşekkür Edenler: [T]193569,Mehmet3232[/T][T]103882,gattar5050[/T][T]192248,karademir48[/T][T]54651,kalsedon[/T]
+1: [T]193569,Mehmet3232[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 28 Ekim 2015 10:53
Emre Bey, cok tesekkurler, guzel bir yazi olmus. Yabanci oldugum bir konuydu, en azindan isin mantigini kavramak adina cok faydali oldu.
Peki, bu protein yuku neden tatli su tanklarinda bu kadar buyuk problem olmaz da tuzlu su tanklarinda bu kadar ugrasiriz? Ya da, canli yuku fazla bir tatli su tankinda da ps kullansak, yukumuz hafifler, ya da dertlerimize derman olur mu?
Bir de bu "canli kaya" dediginiz kaya, bakterilerin kolonilesmesi icin gozenekli yapiya sahip bir kaya cesidi midir? Esprisi, icinde yararli bakteri barindirmasi midir?[EDIT]Selanikli,2015-10-28 10:54:25[/EDIT]
Peki, bu protein yuku neden tatli su tanklarinda bu kadar buyuk problem olmaz da tuzlu su tanklarinda bu kadar ugrasiriz? Ya da, canli yuku fazla bir tatli su tankinda da ps kullansak, yukumuz hafifler, ya da dertlerimize derman olur mu?
Bir de bu "canli kaya" dediginiz kaya, bakterilerin kolonilesmesi icin gozenekli yapiya sahip bir kaya cesidi midir? Esprisi, icinde yararli bakteri barindirmasi midir?[EDIT]Selanikli,2015-10-28 10:54:25[/EDIT]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 28 Ekim 2015 11:13
Deniz akvaryumlarında yüzey gerilimi daha farklı olduğu için ps kullanılır.
Beğenenler: [T]176226,Selanikli[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 28 Ekim 2015 14:42
[QUOTE=Selanikli]Emre Bey, cok tesekkurler, guzel bir yazi olmus. Yabanci oldugum bir konuydu, en azindan isin mantigini kavramak adina cok faydali oldu.
Peki, bu protein yuku neden tatli su tanklarinda bu kadar buyuk problem olmaz da tuzlu su tanklarinda bu kadar ugrasiriz? Ya da, canli yuku fazla bir tatli su tankinda da ps kullansak, yukumuz hafifler, ya da dertlerimize derman olur mu?
Bir de bu "canli kaya" dediginiz kaya, bakterilerin kolonilesmesi icin gozenekli yapiya sahip bir kaya cesidi midir? Esprisi, icinde yararli bakteri barindirmasi midir?[/QUOTE]
Yardımcı olduysam ne mutlu rica ederim.
Benim canlı kaya dediğim kaya aslında kaya değil. Binlerce sene evvel yaşamış olan mercanların iskeletleri. Bu iskeletler çok hafif ve kırılgan bir yapıda. Hatta kuruttuğumda ağırlığı yok denecek kadar azalıyor. Ama tabiki işin esprisi her zaman olduğu gibi kayaların bakterilerin evi olması. Şimdi benim elimde imkanlar geniş olduğu için direk denizden doğal ortamdan en beğendiğimi seçip çıkarıp kullanıyorum. Bildiğimiz kaya gibi ağır olanları da denk geliyor aynı hacimde olmasına rağmen kağıt kadar hafif olanlarıda. Hafif olanları incelediğimde içinde inanılmaz bir canlılık görüyorum. Sadece bakteri değil mikro boyutta bir çok temizlikçi hayvana da ev sahipliği yapıyor kayalar. Önceki mesajımda da anlatmak istediğim buydu. Kurduk nanoyu aldık bir kaya ama bunun gözenekleri ne kadar ya da nerenin kayası ne kadar temizler vs kesin bir sonuç yok. Kayaları kullanırken temizliğe faydası olduğu kadar görsel olarak güzel görünmesini de istiyoruz. Şimdi bi nano aldınız kaya koyacaksınız. Benimki gibi bir konuyu referans aldınız diyelim. Benim kayalarımın içi gözenekli çok temizlik yapıyor sizin bulduğunuz daha kapalı bir yapıda olablilir. Bunlar hep muamma. Canlı kaya satışı yapan büyük firmalar aşağı yukarı kaç litreye ne kadar gerekir vs gibi fikirler veriyorlar ve buna uygun tablolar hazırlıyorlar ama pratikte her tank kendi başına kapalı bir habitat olduğu için bu değerler bence çok tutarlı kabul edilemez. Kayalar genelde ölü koyuluyor tertemiz ne bakteri ne salınım yapacak herhangi bir madde bulunmuyor sırf bu iş için özel kürleme denilen temizlik sürecinden geçiyor kayalar. Yeni kurulan sistemede bu fayları bakterilerin yerleşmesi için bir miktar kültür eklenip çoğalmaları bekleniyor. Bu bakteriler sabit olan her yüzeye tutunuyorlar yani camlarda akvaryum malzemelerinin üstünde taban malzemesinin içinde aralarında ve üstünde. Kayanın işlevini anlamak için şöyle örnek vereyim camınız düz bir yüzey 50cm2 diyelim. Halı gibi bakteriler yerleşti bunun üstüne bu camın üstündeki bakteriler 5 litre suyu temizliyor. Fakat kayanın öyle bir yapısı varki elimizde imkan olsa cam gibi düz bir şekilde açsak kayayı yüzeyi olacak 50000cm2. Çok küçük bir alanda 500 litre suyu temizleyecek kadar bakteri barınmış olacak bu durumda. Bu verdiğim miktarlar tamamen farazidir kafanızda daha iyi canlandırmanız için söylüyorum zira kayaların o kadar yüksek temizleme kapasitesi yok. Bu kadar yüzey alanı var ama neden yok diyecek olursanız çok iyi sirkülasyon yapmak gerekiyor kayaların maruz kaldığı suya. Yani bunların hepsi değişken faktörler. Yeni kürlenmiş tertemiz bir kayayı koyduk akvaryuma ufaktan üstünde yosun benzeri yapılar olşuyor sonra temizlikçi canlılar bunları yiyor. Zamanlar coraline alg denilen mor ve kayaya güzel görüntü veren canlılar oluşuyor. Uzun bir süreçte denizdeki kadar olmasada yüksek miktarda canlıya ev sahipliği yapan ve bunun filtrasyon kapasitesine sahip bir kayamız oluşuyor. Ama sadece kayalara güvenilerek yapılan bir tank düşünürsek bu sürecin ne kadar sancılı geçebileceğini tahmin edersiniz.
Gelelim tatlı su tankı tuzlu su tankı skimmer seçeneklerine. İlk olarak Erdoğan kardeşim yüzey gerilimi demiş net bir şekilde çok doğru. Ama bilmeyenler için açıklamak istiyorum. Çoğu skimmer ve motoru bir şekilde suyu köpürterek ince borudan yükseltir ve tam borunun ucunda kabarcıklar patladığında takılan maddelerin kenara taşmasını sağlar. İmkanınız varsa deneyin mutlaka vardır elinizde bir hava taşı ve motoru. Bir barda suya koyun taşınızı gözlemleyin ne kadar ve ne büyüklükte kabarcık çıkıyor. Sonra aynı bardağın içine tuz ekleyin iyice karıştırın hiç ayarını değiştirmediğiniz aynı hava taşını tekrar koyun bardağa. Aynı hava taşından çok daha ince kabarcıkların sanki daha yüksek debideymiş gibi çıktığını görürsünüz. Neden böyle oldu diyecek olursak tuzlu suda yapısından yoğunluğundan vb bir çok sebepten ötürü kabarcıklar daha küçük ve yoğun çıkar. Halbuki siz aynı taşı aynı motoru ayarını değiştirmeden koydunuz. Tatlı ve tuzlu suyla beraber çalışan skimmerlar var. Fakat tatlı suda bu atıklardan kurtulmak için daha basit ve daha kolay yöntemler var. Denemeler yapan kişilerin videolarını görmüştüm kimisi modifiye ediyor deniz skimmerini. Mesela yardımcı olması için hava motoruyla fazladan hava veriyor gibi. Ama sonuçta aynı şekilde suyun kabarcıklanmasını sağladığında onun tankından da atık topluyor skimmer.
[URL]https://www.youtube.com/watch?v=UuOdH7IsaiE[/URL]
Hemen ilk karşıma çıkan videolardan bir tanesi. Koi havuzuna protein skimmer koymuş. Deniz suyunda olduğu gibi kabarcıklanma sağlamış ve skimmer temizliğe başlamış. İnsanlar neden tercih etmiyor derseniz eğer. Hava taşıydı motoruydu skimmerdı vs derken maliyeti artıyor. Yani benimde tatlı su tankım var skimmer yok. Ne yapıyorum ben skimmerı köpürtmek için uğraşacağım para harcayacağım yere alıyorum bir dış filtre. Hem elektrik daha az hem daha az yer kaplıyor hem görsel olarak düzgün vs vs uzar da uzar. Ama bu gene demek değildir ki ps tatlı suda temizlik yapmaz. Ki araştırmadım emin değilim fakat sadece tatlı su için üretilen skimmerlar da var çokta maliyetli değiller. Sonuçta amaç temizlik olduğu için insanlar en pratik ve düşük maliyetli olan yöntemi tercih ediyorlar.
Peki, bu protein yuku neden tatli su tanklarinda bu kadar buyuk problem olmaz da tuzlu su tanklarinda bu kadar ugrasiriz? Ya da, canli yuku fazla bir tatli su tankinda da ps kullansak, yukumuz hafifler, ya da dertlerimize derman olur mu?
Bir de bu "canli kaya" dediginiz kaya, bakterilerin kolonilesmesi icin gozenekli yapiya sahip bir kaya cesidi midir? Esprisi, icinde yararli bakteri barindirmasi midir?[/QUOTE]
Yardımcı olduysam ne mutlu rica ederim.
Benim canlı kaya dediğim kaya aslında kaya değil. Binlerce sene evvel yaşamış olan mercanların iskeletleri. Bu iskeletler çok hafif ve kırılgan bir yapıda. Hatta kuruttuğumda ağırlığı yok denecek kadar azalıyor. Ama tabiki işin esprisi her zaman olduğu gibi kayaların bakterilerin evi olması. Şimdi benim elimde imkanlar geniş olduğu için direk denizden doğal ortamdan en beğendiğimi seçip çıkarıp kullanıyorum. Bildiğimiz kaya gibi ağır olanları da denk geliyor aynı hacimde olmasına rağmen kağıt kadar hafif olanlarıda. Hafif olanları incelediğimde içinde inanılmaz bir canlılık görüyorum. Sadece bakteri değil mikro boyutta bir çok temizlikçi hayvana da ev sahipliği yapıyor kayalar. Önceki mesajımda da anlatmak istediğim buydu. Kurduk nanoyu aldık bir kaya ama bunun gözenekleri ne kadar ya da nerenin kayası ne kadar temizler vs kesin bir sonuç yok. Kayaları kullanırken temizliğe faydası olduğu kadar görsel olarak güzel görünmesini de istiyoruz. Şimdi bi nano aldınız kaya koyacaksınız. Benimki gibi bir konuyu referans aldınız diyelim. Benim kayalarımın içi gözenekli çok temizlik yapıyor sizin bulduğunuz daha kapalı bir yapıda olablilir. Bunlar hep muamma. Canlı kaya satışı yapan büyük firmalar aşağı yukarı kaç litreye ne kadar gerekir vs gibi fikirler veriyorlar ve buna uygun tablolar hazırlıyorlar ama pratikte her tank kendi başına kapalı bir habitat olduğu için bu değerler bence çok tutarlı kabul edilemez. Kayalar genelde ölü koyuluyor tertemiz ne bakteri ne salınım yapacak herhangi bir madde bulunmuyor sırf bu iş için özel kürleme denilen temizlik sürecinden geçiyor kayalar. Yeni kurulan sistemede bu fayları bakterilerin yerleşmesi için bir miktar kültür eklenip çoğalmaları bekleniyor. Bu bakteriler sabit olan her yüzeye tutunuyorlar yani camlarda akvaryum malzemelerinin üstünde taban malzemesinin içinde aralarında ve üstünde. Kayanın işlevini anlamak için şöyle örnek vereyim camınız düz bir yüzey 50cm2 diyelim. Halı gibi bakteriler yerleşti bunun üstüne bu camın üstündeki bakteriler 5 litre suyu temizliyor. Fakat kayanın öyle bir yapısı varki elimizde imkan olsa cam gibi düz bir şekilde açsak kayayı yüzeyi olacak 50000cm2. Çok küçük bir alanda 500 litre suyu temizleyecek kadar bakteri barınmış olacak bu durumda. Bu verdiğim miktarlar tamamen farazidir kafanızda daha iyi canlandırmanız için söylüyorum zira kayaların o kadar yüksek temizleme kapasitesi yok. Bu kadar yüzey alanı var ama neden yok diyecek olursanız çok iyi sirkülasyon yapmak gerekiyor kayaların maruz kaldığı suya. Yani bunların hepsi değişken faktörler. Yeni kürlenmiş tertemiz bir kayayı koyduk akvaryuma ufaktan üstünde yosun benzeri yapılar olşuyor sonra temizlikçi canlılar bunları yiyor. Zamanlar coraline alg denilen mor ve kayaya güzel görüntü veren canlılar oluşuyor. Uzun bir süreçte denizdeki kadar olmasada yüksek miktarda canlıya ev sahipliği yapan ve bunun filtrasyon kapasitesine sahip bir kayamız oluşuyor. Ama sadece kayalara güvenilerek yapılan bir tank düşünürsek bu sürecin ne kadar sancılı geçebileceğini tahmin edersiniz.
Gelelim tatlı su tankı tuzlu su tankı skimmer seçeneklerine. İlk olarak Erdoğan kardeşim yüzey gerilimi demiş net bir şekilde çok doğru. Ama bilmeyenler için açıklamak istiyorum. Çoğu skimmer ve motoru bir şekilde suyu köpürterek ince borudan yükseltir ve tam borunun ucunda kabarcıklar patladığında takılan maddelerin kenara taşmasını sağlar. İmkanınız varsa deneyin mutlaka vardır elinizde bir hava taşı ve motoru. Bir barda suya koyun taşınızı gözlemleyin ne kadar ve ne büyüklükte kabarcık çıkıyor. Sonra aynı bardağın içine tuz ekleyin iyice karıştırın hiç ayarını değiştirmediğiniz aynı hava taşını tekrar koyun bardağa. Aynı hava taşından çok daha ince kabarcıkların sanki daha yüksek debideymiş gibi çıktığını görürsünüz. Neden böyle oldu diyecek olursak tuzlu suda yapısından yoğunluğundan vb bir çok sebepten ötürü kabarcıklar daha küçük ve yoğun çıkar. Halbuki siz aynı taşı aynı motoru ayarını değiştirmeden koydunuz. Tatlı ve tuzlu suyla beraber çalışan skimmerlar var. Fakat tatlı suda bu atıklardan kurtulmak için daha basit ve daha kolay yöntemler var. Denemeler yapan kişilerin videolarını görmüştüm kimisi modifiye ediyor deniz skimmerini. Mesela yardımcı olması için hava motoruyla fazladan hava veriyor gibi. Ama sonuçta aynı şekilde suyun kabarcıklanmasını sağladığında onun tankından da atık topluyor skimmer.
[URL]https://www.youtube.com/watch?v=UuOdH7IsaiE[/URL]
Hemen ilk karşıma çıkan videolardan bir tanesi. Koi havuzuna protein skimmer koymuş. Deniz suyunda olduğu gibi kabarcıklanma sağlamış ve skimmer temizliğe başlamış. İnsanlar neden tercih etmiyor derseniz eğer. Hava taşıydı motoruydu skimmerdı vs derken maliyeti artıyor. Yani benimde tatlı su tankım var skimmer yok. Ne yapıyorum ben skimmerı köpürtmek için uğraşacağım para harcayacağım yere alıyorum bir dış filtre. Hem elektrik daha az hem daha az yer kaplıyor hem görsel olarak düzgün vs vs uzar da uzar. Ama bu gene demek değildir ki ps tatlı suda temizlik yapmaz. Ki araştırmadım emin değilim fakat sadece tatlı su için üretilen skimmerlar da var çokta maliyetli değiller. Sonuçta amaç temizlik olduğu için insanlar en pratik ve düşük maliyetli olan yöntemi tercih ediyorlar.
Beğenenler: [T]176226,Selanikli[/T][T]187856,gkhnyds[/T][T]209752,erdenaykut[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 28 Ekim 2015 15:23
Bu durumda, yeterli mkktarda canli kaya iceren bir sumpimiz varsa ps'a gerek duymayabiliriz yani... Ya da tam tersi... Ve yine bu durumda, teorik olarak, yeterli yuzey alanina sahip ic medyasi bulunan bir dis filtre de tuzlu su akvaryumlarinda kullanilabilir. Dogru mudur..?
Yani olay neticede yine yuzey alani... Eheim Substrat Pro ya da Siporax gibi malzemeler, 1lt'de 400m2'den fazla yuzey alani iddia ediyorlar. Sizin bahsettiginiz canli kayanin ic yuzey alani bu malzemelerden fazla mi?
Yani olay neticede yine yuzey alani... Eheim Substrat Pro ya da Siporax gibi malzemeler, 1lt'de 400m2'den fazla yuzey alani iddia ediyorlar. Sizin bahsettiginiz canli kayanin ic yuzey alani bu malzemelerden fazla mi?
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 28 Ekim 2015 15:52
Bu aralar siporax moda oldu.Aslında deniz akvaryumlarında daha çok denitrifikasyon amaçlı kullanılıyor.
Bende kullanıyorum, tavsiye ederim.[;)]
Bende kullanıyorum, tavsiye ederim.[;)]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 28 Ekim 2015 17:35
[URL]https://www.youtube.com/watch?v=7PhswCAcStE[/URL]
[URL]https://www.youtube.com/watch?v=zPfvfbkuxNA[/URL] Bu videodaki güncellemeleri takip ederseniz daha iyi fikriniz olur gibi geliyor bana
[URL]https://www.youtube.com/watch?v=zPfvfbkuxNA[/URL] Bu videodaki güncellemeleri takip ederseniz daha iyi fikriniz olur gibi geliyor bana
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 28 Ekim 2015 18:32
Ben ps nasil calisir, canli kaya, canli kum ne ise yarar vs anladim da, hala bu organik atik olayi tuzlusu akvaryumlari icin neden bu kadar buyuk problem onu anlamadim. Tuzlu suda daha mi fazla atik oluyor, daha mi fazla nitrat birikiyor? Ayni boyuttaki bir tatli su akvaryumunu dis filtreyle temizleyebiliyorken, tuzlu su akvaryumunu neden temizleyemiyoruz da illa canli kaya, canli kum, ps, sump vs gibi seyler kullanmak zorunda kaliyoruz..?
Gerci verdiginiz linklere bakinca gayet guzel de oldugunu goruyoruz. Ben genel temayul anlaminda sordum...
Gerci verdiginiz linklere bakinca gayet guzel de oldugunu goruyoruz. Ben genel temayul anlaminda sordum...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 28 Ekim 2015 20:54
[QUOTE=Selanikli]Ben ps nasil calisir, canli kaya, canli kum ne ise yarar vs anladim da, hala bu organik atik olayi tuzlusu akvaryumlari icin neden bu kadar buyuk problem onu anlamadim. Tuzlu suda daha mi fazla atik oluyor, daha mi fazla nitrat birikiyor? Ayni boyuttaki bir tatli su akvaryumunu dis filtreyle temizleyebiliyorken, tuzlu su akvaryumunu neden temizleyemiyoruz da illa canli kaya, canli kum, ps, sump vs gibi seyler kullanmak zorunda kaliyoruz..?
Gerci verdiginiz linklere bakinca gayet guzel de oldugunu goruyoruz. Ben genel temayul anlaminda sordum...[/QUOTE]
[URL]http://www.akvaryum.com/Forum/deniz_akvaryumu_bakteriler_k852167.asp[/URL][EDIT]Exedra,2015-10-28 20:54:28[/EDIT]
Gerci verdiginiz linklere bakinca gayet guzel de oldugunu goruyoruz. Ben genel temayul anlaminda sordum...[/QUOTE]
[URL]http://www.akvaryum.com/Forum/deniz_akvaryumu_bakteriler_k852167.asp[/URL][EDIT]Exedra,2015-10-28 20:54:28[/EDIT]
Beğenenler: [T]176226,Selanikli[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 28 Ekim 2015 23:22
[QUOTE=Selanikli]Ben ps nasil calisir, canli kaya, canli kum ne ise yarar vs anladim da, hala bu organik atik olayi tuzlusu akvaryumlari icin neden bu kadar buyuk problem onu anlamadim. Tuzlu suda daha mi fazla atik oluyor, daha mi fazla nitrat birikiyor? Ayni boyuttaki bir tatli su akvaryumunu dis filtreyle temizleyebiliyorken, tuzlu su akvaryumunu neden temizleyemiyoruz da illa canli kaya, canli kum, ps, sump vs gibi seyler kullanmak zorunda kaliyoruz..?
Gerci verdiginiz linklere bakinca gayet guzel de oldugunu goruyoruz. Ben genel temayul anlaminda sordum...[/QUOTE]
Tatlı sudaki temizlik işine bakan bakteriler yapıları gereği hem her yüzeye rahatlıkla tutunuyorlar. Hem de işlerini daha az oksijen konstantrasyonlarıyla da yapabiliyorlar.
Deniz akvaryumunda bu temizlik işlemi için hem oksijenin bol olduğu suya temas eden yüzey alanı hem de oksijensiz ortamda yerleşecek olan bakterilere ihtiyaç var. Tatlı suda olduğu gibi tek aşamayla çok miktarda temizlik sağlanmıyor. Oksijensiz çalışan bakteriler ve oksijenle çalışan bakteriler beraber çalışmak zorundalar.
Gerci verdiginiz linklere bakinca gayet guzel de oldugunu goruyoruz. Ben genel temayul anlaminda sordum...[/QUOTE]
Tatlı sudaki temizlik işine bakan bakteriler yapıları gereği hem her yüzeye rahatlıkla tutunuyorlar. Hem de işlerini daha az oksijen konstantrasyonlarıyla da yapabiliyorlar.
Deniz akvaryumunda bu temizlik işlemi için hem oksijenin bol olduğu suya temas eden yüzey alanı hem de oksijensiz ortamda yerleşecek olan bakterilere ihtiyaç var. Tatlı suda olduğu gibi tek aşamayla çok miktarda temizlik sağlanmıyor. Oksijensiz çalışan bakteriler ve oksijenle çalışan bakteriler beraber çalışmak zorundalar.
Beğenenler: [T]176226,Selanikli[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 17 Kasım 2015 19:16
Bence en iyisi zeolit ve mercan konulan dış filtrenin desteklediği jaubert sistem deniz akvaryumu.
Saygılar....................................
Saygılar....................................
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 05 Şubat 2019 00:14
[QUOTE=emre kaya]
Yardımcı olduysam ne mutlu rica ederim.
Benim canlı kaya dediğim kaya aslında kaya değil. Binlerce sene evvel yaşamış olan mercanların iskeletleri. Bu iskeletler çok hafif ve kırılgan bir yapıda. Hatta kuruttuğumda ağırlığı yok denecek kadar azalıyor. Ama tabiki işin esprisi her zaman olduğu gibi kayaların bakterilerin evi olması. Şimdi benim elimde imkanlar geniş olduğu için direk denizden doğal ortamdan en beğendiğimi seçip çıkarıp kullanıyorum. Bildiğimiz kaya gibi ağır olanları da denk geliyor aynı hacimde olmasına rağmen kağıt kadar hafif olanlarıda. Hafif olanları incelediğimde içinde inanılmaz bir canlılık görüyorum. Sadece bakteri değil mikro boyutta bir çok temizlikçi hayvana da ev sahipliği yapıyor kayalar. Önceki mesajımda da anlatmak istediğim buydu. Kurduk nanoyu aldık bir kaya ama bunun gözenekleri ne kadar ya da nerenin kayası ne kadar temizler vs kesin bir sonuç yok. Kayaları kullanırken temizliğe faydası olduğu kadar görsel olarak güzel görünmesini de istiyoruz. Şimdi bi nano aldınız kaya koyacaksınız. Benimki gibi bir konuyu referans aldınız diyelim. Benim kayalarımın içi gözenekli çok temizlik yapıyor sizin bulduğunuz daha kapalı bir yapıda olablilir. Bunlar hep muamma. Canlı kaya satışı yapan büyük firmalar aşağı yukarı kaç litreye ne kadar gerekir vs gibi fikirler veriyorlar ve buna uygun tablolar hazırlıyorlar ama pratikte her tank kendi başına kapalı bir habitat olduğu için bu değerler bence çok tutarlı kabul edilemez. Kayalar genelde ölü koyuluyor tertemiz ne bakteri ne salınım yapacak herhangi bir madde bulunmuyor sırf bu iş için özel kürleme denilen temizlik sürecinden geçiyor kayalar. Yeni kurulan sistemede bu fayları bakterilerin yerleşmesi için bir miktar kültür eklenip çoğalmaları bekleniyor. Bu bakteriler sabit olan her yüzeye tutunuyorlar yani camlarda akvaryum malzemelerinin üstünde taban malzemesinin içinde aralarında ve üstünde. Kayanın işlevini anlamak için şöyle örnek vereyim camınız düz bir yüzey 50cm2 diyelim. Halı gibi bakteriler yerleşti bunun üstüne bu camın üstündeki bakteriler 5 litre suyu temizliyor. Fakat kayanın öyle bir yapısı varki elimizde imkan olsa cam gibi düz bir şekilde açsak kayayı yüzeyi olacak 50000cm2. Çok küçük bir alanda 500 litre suyu temizleyecek kadar bakteri barınmış olacak bu durumda. Bu verdiğim miktarlar tamamen farazidir kafanızda daha iyi canlandırmanız için söylüyorum zira kayaların o kadar yüksek temizleme kapasitesi yok. Bu kadar yüzey alanı var ama neden yok diyecek olursanız çok iyi sirkülasyon yapmak gerekiyor kayaların maruz kaldığı suya. Yani bunların hepsi değişken faktörler. Yeni kürlenmiş tertemiz bir kayayı koyduk akvaryuma ufaktan üstünde yosun benzeri yapılar olşuyor sonra temizlikçi canlılar bunları yiyor. Zamanlar coraline alg denilen mor ve kayaya güzel görüntü veren canlılar oluşuyor. Uzun bir süreçte denizdeki kadar olmasada yüksek miktarda canlıya ev sahipliği yapan ve bunun filtrasyon kapasitesine sahip bir kayamız oluşuyor. Ama sadece kayalara güvenilerek yapılan bir tank düşünürsek bu sürecin ne kadar sancılı geçebileceğini tahmin edersiniz.
Gelelim tatlı su tankı tuzlu su tankı skimmer seçeneklerine. İlk olarak Erdoğan kardeşim yüzey gerilimi demiş net bir şekilde çok doğru. Ama bilmeyenler için açıklamak istiyorum. Çoğu skimmer ve motoru bir şekilde suyu köpürterek ince borudan yükseltir ve tam borunun ucunda kabarcıklar patladığında takılan maddelerin kenara taşmasını sağlar. İmkanınız varsa deneyin mutlaka vardır elinizde bir hava taşı ve motoru. Bir barda suya koyun taşınızı gözlemleyin ne kadar ve ne büyüklükte kabarcık çıkıyor. Sonra aynı bardağın içine tuz ekleyin iyice karıştırın hiç ayarını değiştirmediğiniz aynı hava taşını tekrar koyun bardağa. Aynı hava taşından çok daha ince kabarcıkların sanki daha yüksek debideymiş gibi çıktığını görürsünüz. Neden böyle oldu diyecek olursak tuzlu suda yapısından yoğunluğundan vb bir çok sebepten ötürü kabarcıklar daha küçük ve yoğun çıkar. Halbuki siz aynı taşı aynı motoru ayarını değiştirmeden koydunuz. Tatlı ve tuzlu suyla beraber çalışan skimmerlar var. Fakat tatlı suda bu atıklardan kurtulmak için daha basit ve daha kolay yöntemler var. Denemeler yapan kişilerin videolarını görmüştüm kimisi modifiye ediyor deniz skimmerini. Mesela yardımcı olması için hava motoruyla fazladan hava veriyor gibi. Ama sonuçta aynı şekilde suyun kabarcıklanmasını sağladığında onun tankından da atık topluyor skimmer.
[URL]https://www.youtube.com/watch?v=UuOdH7IsaiE[/URL]
Hemen ilk karşıma çıkan videolardan bir tanesi. Koi havuzuna protein skimmer koymuş. Deniz suyunda olduğu gibi kabarcıklanma sağlamış ve skimmer temizliğe başlamış. İnsanlar neden tercih etmiyor derseniz eğer. Hava taşıydı motoruydu skimmerdı vs derken maliyeti artıyor. Yani benimde tatlı su tankım var skimmer yok. Ne yapıyorum ben skimmerı köpürtmek için uğraşacağım para harcayacağım yere alıyorum bir dış filtre. Hem elektrik daha az hem daha az yer kaplıyor hem görsel olarak düzgün vs vs uzar da uzar. Ama bu gene demek değildir ki ps tatlı suda temizlik yapmaz. Ki araştırmadım emin değilim fakat sadece tatlı su için üretilen skimmerlar da var çokta maliyetli değiller. Sonuçta amaç temizlik olduğu için insanlar en pratik ve düşük maliyetli olan yöntemi tercih ediyorlar.[/QUOTE]
Sizin gibi bilir kişilerin forumdan uzak kalması üzüyor insanı. Kitap yazsanız çok daha iyi olurdu aslında. Direk onu alıp okuyalım. [:)]
Yardımcı olduysam ne mutlu rica ederim.
Benim canlı kaya dediğim kaya aslında kaya değil. Binlerce sene evvel yaşamış olan mercanların iskeletleri. Bu iskeletler çok hafif ve kırılgan bir yapıda. Hatta kuruttuğumda ağırlığı yok denecek kadar azalıyor. Ama tabiki işin esprisi her zaman olduğu gibi kayaların bakterilerin evi olması. Şimdi benim elimde imkanlar geniş olduğu için direk denizden doğal ortamdan en beğendiğimi seçip çıkarıp kullanıyorum. Bildiğimiz kaya gibi ağır olanları da denk geliyor aynı hacimde olmasına rağmen kağıt kadar hafif olanlarıda. Hafif olanları incelediğimde içinde inanılmaz bir canlılık görüyorum. Sadece bakteri değil mikro boyutta bir çok temizlikçi hayvana da ev sahipliği yapıyor kayalar. Önceki mesajımda da anlatmak istediğim buydu. Kurduk nanoyu aldık bir kaya ama bunun gözenekleri ne kadar ya da nerenin kayası ne kadar temizler vs kesin bir sonuç yok. Kayaları kullanırken temizliğe faydası olduğu kadar görsel olarak güzel görünmesini de istiyoruz. Şimdi bi nano aldınız kaya koyacaksınız. Benimki gibi bir konuyu referans aldınız diyelim. Benim kayalarımın içi gözenekli çok temizlik yapıyor sizin bulduğunuz daha kapalı bir yapıda olablilir. Bunlar hep muamma. Canlı kaya satışı yapan büyük firmalar aşağı yukarı kaç litreye ne kadar gerekir vs gibi fikirler veriyorlar ve buna uygun tablolar hazırlıyorlar ama pratikte her tank kendi başına kapalı bir habitat olduğu için bu değerler bence çok tutarlı kabul edilemez. Kayalar genelde ölü koyuluyor tertemiz ne bakteri ne salınım yapacak herhangi bir madde bulunmuyor sırf bu iş için özel kürleme denilen temizlik sürecinden geçiyor kayalar. Yeni kurulan sistemede bu fayları bakterilerin yerleşmesi için bir miktar kültür eklenip çoğalmaları bekleniyor. Bu bakteriler sabit olan her yüzeye tutunuyorlar yani camlarda akvaryum malzemelerinin üstünde taban malzemesinin içinde aralarında ve üstünde. Kayanın işlevini anlamak için şöyle örnek vereyim camınız düz bir yüzey 50cm2 diyelim. Halı gibi bakteriler yerleşti bunun üstüne bu camın üstündeki bakteriler 5 litre suyu temizliyor. Fakat kayanın öyle bir yapısı varki elimizde imkan olsa cam gibi düz bir şekilde açsak kayayı yüzeyi olacak 50000cm2. Çok küçük bir alanda 500 litre suyu temizleyecek kadar bakteri barınmış olacak bu durumda. Bu verdiğim miktarlar tamamen farazidir kafanızda daha iyi canlandırmanız için söylüyorum zira kayaların o kadar yüksek temizleme kapasitesi yok. Bu kadar yüzey alanı var ama neden yok diyecek olursanız çok iyi sirkülasyon yapmak gerekiyor kayaların maruz kaldığı suya. Yani bunların hepsi değişken faktörler. Yeni kürlenmiş tertemiz bir kayayı koyduk akvaryuma ufaktan üstünde yosun benzeri yapılar olşuyor sonra temizlikçi canlılar bunları yiyor. Zamanlar coraline alg denilen mor ve kayaya güzel görüntü veren canlılar oluşuyor. Uzun bir süreçte denizdeki kadar olmasada yüksek miktarda canlıya ev sahipliği yapan ve bunun filtrasyon kapasitesine sahip bir kayamız oluşuyor. Ama sadece kayalara güvenilerek yapılan bir tank düşünürsek bu sürecin ne kadar sancılı geçebileceğini tahmin edersiniz.
Gelelim tatlı su tankı tuzlu su tankı skimmer seçeneklerine. İlk olarak Erdoğan kardeşim yüzey gerilimi demiş net bir şekilde çok doğru. Ama bilmeyenler için açıklamak istiyorum. Çoğu skimmer ve motoru bir şekilde suyu köpürterek ince borudan yükseltir ve tam borunun ucunda kabarcıklar patladığında takılan maddelerin kenara taşmasını sağlar. İmkanınız varsa deneyin mutlaka vardır elinizde bir hava taşı ve motoru. Bir barda suya koyun taşınızı gözlemleyin ne kadar ve ne büyüklükte kabarcık çıkıyor. Sonra aynı bardağın içine tuz ekleyin iyice karıştırın hiç ayarını değiştirmediğiniz aynı hava taşını tekrar koyun bardağa. Aynı hava taşından çok daha ince kabarcıkların sanki daha yüksek debideymiş gibi çıktığını görürsünüz. Neden böyle oldu diyecek olursak tuzlu suda yapısından yoğunluğundan vb bir çok sebepten ötürü kabarcıklar daha küçük ve yoğun çıkar. Halbuki siz aynı taşı aynı motoru ayarını değiştirmeden koydunuz. Tatlı ve tuzlu suyla beraber çalışan skimmerlar var. Fakat tatlı suda bu atıklardan kurtulmak için daha basit ve daha kolay yöntemler var. Denemeler yapan kişilerin videolarını görmüştüm kimisi modifiye ediyor deniz skimmerini. Mesela yardımcı olması için hava motoruyla fazladan hava veriyor gibi. Ama sonuçta aynı şekilde suyun kabarcıklanmasını sağladığında onun tankından da atık topluyor skimmer.
[URL]https://www.youtube.com/watch?v=UuOdH7IsaiE[/URL]
Hemen ilk karşıma çıkan videolardan bir tanesi. Koi havuzuna protein skimmer koymuş. Deniz suyunda olduğu gibi kabarcıklanma sağlamış ve skimmer temizliğe başlamış. İnsanlar neden tercih etmiyor derseniz eğer. Hava taşıydı motoruydu skimmerdı vs derken maliyeti artıyor. Yani benimde tatlı su tankım var skimmer yok. Ne yapıyorum ben skimmerı köpürtmek için uğraşacağım para harcayacağım yere alıyorum bir dış filtre. Hem elektrik daha az hem daha az yer kaplıyor hem görsel olarak düzgün vs vs uzar da uzar. Ama bu gene demek değildir ki ps tatlı suda temizlik yapmaz. Ki araştırmadım emin değilim fakat sadece tatlı su için üretilen skimmerlar da var çokta maliyetli değiller. Sonuçta amaç temizlik olduğu için insanlar en pratik ve düşük maliyetli olan yöntemi tercih ediyorlar.[/QUOTE]
Sizin gibi bilir kişilerin forumdan uzak kalması üzüyor insanı. Kitap yazsanız çok daha iyi olurdu aslında. Direk onu alıp okuyalım. [:)]
Teşekkür Edenler: [T]177766,Exedra[/T][T]172827,emre kaya[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir