Deniz akvaryumlarının kurulması


theanswer376Çevrim Dışı

Kayıt: 14/02/2010
İl: Ankara
Mesaj: 145
theanswer376Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Mart 2011 19:36

 

Deniz akvaryumları, teknik gelişmelerdeki artışa bağlı olarak tüm dünyada ve ülkemizde gün geçtikçe yaygınlaşan bir hobidir. Rengarenk balıkları, çeşitli renk ve biçimdeki yumuşakçalarıyla akvaristlere cazip gelmekte ancak bilgi eksikliği ve ekonomik nedenler bu hobinin yaygınlaşmasını engellemektedir. Tatlı su akvaryumları konusunda deneyim kazanmış bir akvaristin deniz akvaryumları konusunda başarıya ulaşmaması için bir neden yoktur.

Deniz akvaryumları temel olarak üç temel tipe ayrılır: B
alık akvaryumları
Karma Akvaryumlar (balık ve dayanıklı yumuşakçalar)
Mercan akvaryumları

Bu tip akvaryumlara yeni başlayanlara özellikle balık akvaryumlarıyla başlamaları önerilir. Mercan akvaryumlarından yüksek maliyetleri, karmaşık teknik alt yapılarıyla kaçınılması gereklidir.

Bir deniz akvaryumu kurmak için öncelikle geniş ve büyük bir akvaryuma ve sağlam bir akvaryum mobilyasına ihtiyaç vardır. Yabancı yazarlar en az 80 lt bir akvaryum önermekle birlikte 200 lt altındaki akvaryumlarda dengenin çok zor sağlanabildiğini düşünmekteyim.

Bir deniz akvaryumu için gerekli malzemeler aşağıda gösterilmiştir:

  • Akvaryum
  • Akvaryum mobilyası
  • Köpük (Akvaryum altı için)
  • Deniz kumu veya mercan kırığı # Isıtıcı-termostat
  • Üst camı
  • Su hazırlayıcı
  • Deniz Tuzu
  • Dip Filtresi
  • Su motoru(Powerhead)
  • Mercan taşları, kum taşları
  • Dış Filtre
  • Filtre malzemesi (Biyolojik taş, aktif karbon vb)
  • Hava motoru ve taşı
  • Protein skimmer (Köpüklü ayrıştırıcı)*
  • UV Sterilizatör (Filtre) *
  • Cama yapışan derece
  • Hidrometre

*İsteğe bağlı

Akvaryumun kuruluşundaki ilk aşama dip filtresinin kurulumudur, bunun üzerine mercan kumu 3-5 cm kalınlıkta olacak şekilde yayılır. Akvaryum dekorasyonu hava taşları uygun şekilde yerleştirildikten sonra uygun miktarda tuz, dinlendirimiş suyla karıştırılır, su hazırlayıcı katılarak havalandırılır. Isıtıcı takılarak 24-28° derece arasında ayarlanır.

Hidrometreyle kontrol edilen suyun yoğunluğunun 1021-1024 arasında olması uygundur. Filtre sistemlerinin avantajları ve dezavantajları ayrı bir yazı konusu olacak kadar geniş olmakla birlikte ben dış filtre (Canister tip) sistemlerini önermekteyim. Bu filtreye temel olarak biyolojik malzeme konulur. Birden çok filtre varsa aktif kömür eklenmesi su kalitesini artıracaktır. Aktif kömürün bazik ya da nötr nitelikte ve deniz akvaryumlarına uygun olması gereklidir. Işıklandırma deniz akvaryumlarının tipine göre değişmektedir.

Balık akvaryumlarında ışıklandırma, dekoratif kaygılarla ve balıkların yaşamlarını sürdürmesi için gereklidirler. Bu tip akvaryumlarda akvaryumun boyunca biri mavi tonda (actinic blue) olmak üzere iki floresan lamba yeterli olacaktır. Karma ve mercan akvaryumlarında 3-6 adet floresan lamba ve/veya metal-halid lambalar önerilir. Metal halid lambalar kullanılacaksa, tesisatın akvaryumdan en az 30 cm yukarıda olması ve uzman kişiler tarafından kurulması gereklidir.

Kendi akvaryumlarımda UV filtre (Sterilizatör) kullanmaktayım. Maliyetleri biraz yüksek olmakla birlikte kullanılması uzun vadede başarı şansını artıracaktır. İlk kurulum sırasında kullanılması yararlı filtre bakterilerinin oluşumunu önleyecektir; bu yüzden akvaryuma ilk balıklar konulduktan sonra aktif hale getirilmesi yararlıdır. Protein skimmer biyolojik yükü fazla (kalabalık akvaryumlarda) akvaryumlarda organik maddelerin sudan atılımını sağlayan önemli bir araçtır. Sudan bazı önemli maddeleri ayrıştırmak gibi bazı dezantajları olmakla birlikte nitelikli bir protein skimmer suyun kalitesini artıracaktır. Akvaryuma balıklar konmadan önce nitrit ve nitrat seviyelerinin testlerle ölçülmesi gereklidir. Nitrit düzeyi 0,05 mg/lt altına düştüğünde dayanıklı balıklar konulabilir. Suyun olgunlaşması sırasında bakteri kültürleri oldukça yararlıdır bu mevcut değilse akvaryum oldukça fazla yemle kirletilmeli ve suyun olgunlaşması beklenmelidir. Su yaklaşık olarak 15-21 gün arasında olgunlaşır. İlk balıkların seçimi önemli bir konudur. Damsel (papaz) balıkları oldukça güzel ve dayanıklı balıklardır. Bunun dışında palyanço balıkları (anemon fish) da önerilebilir. Çok güzel olmasına rağmen kelebek balıkları, melek balıkları yeni başlayanlar için uygun olmayan balık türleridir.

Deniz akvaryumları hemen başarı kazanılacak bir hobi değildir. Emek ve bilgi birikimi (ve biraz da para kaybı) zamanla başarı şansını artıracaktır.

Sağlıklı ve güzel akvaryumlar dileğiyle


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

herakliaÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]3956,1[/B] [B]4284,2[/B]
Kayıt: 20/09/2008
İl: Kocaeli
Mesaj: 2208
herakliaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 08 Mart 2011 23:30
Ümit Bey yazının kendinize ait olup olmadığını, değilse kaynak belirtebilimisiniz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

theanswer376Çevrim Dışı

Kayıt: 14/02/2010
İl: Ankara
Mesaj: 145
theanswer376Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Mart 2011 19:53

http://www.denizforum.com dan alıtıdır.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir