Corydoras Similis


Thordius294Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 18/08/2007
İl: Edirne
Mesaj: 434
Thordius294Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 15 Şubat 2012 01:28
1991 yılında Brezilya'nın Madeira nehir sistemininde yakalanmış ve Corydoras ıslahında büyük önem arz eden bir türdür.Kedi balıkları yetiştiriciliği bu türün yakalanması ve üretilmesi ile birikte yeni tür arayışlarına geçilmiş ve yeni türlerin ıslahında dönüm noktası olmuştur.Bu yüzden Corydoras ailesinde bu türün yeri büyüktür.
Bu tür her nekadar ülkemizde oldukça nadirde olsa satış tanklarında yer bulsada gerçek renklerini yansıtamaz.Corydoras ailesinin utangaç soytarıları diyebiliriz bu tür için.Genel anlamda fiziksel özellikleri;Sırt yüzgeci 8,yan yüzgeçleri 5 fin,anal yüzgeci 5,karın yüzgeci 5 ve kuyruk yüzgeci 14 finden oluşur.Kafa yapısı yuvarlak geniş burunlu ve iri gözlere sahiptir.3 çift bıyığa sahiptir.Karnı krem renginde,baş kısmından sırt yüzgecinin arkasına kadar düzensiz kahverengi benekler bulunur.Baş kısmı,vental ve yan yüzgeçleri altın rengindedir.Sırt ve kuyruk yüzgeçleri açık kaverengine sahiptir.
Beslenmede türün yetiştiği ortamın önemi büyüktür.Saf kan yani F0 türleri tablet yemlere fazla rağbet göstermesken,akvaryum ortamındaki akrabaları tablet yemlerde seçici davranmaz.Ancak sağlıklı ve düzgün bir Corydoras beslemek isteniyorsa zaman zaman canlı yem takviyesi yapılması uygun olacaktır.
Akvaryumda bakılacak olan C.similis için uygun su değerleri 6.1-7.0 pH 23-25 C sıcaklık gH 12-14 ppm, yumurtlama dönemlerinde iletkenlik 120-130ms arasında olması balığımızın sağlığı açısından uygundur.Ph ve ve gH artışında balıkalrda yağlanma ve kısırlık gözlemlenmiş olup hareketsizlik sonucu mokozalarındaki artış sonucu sonuçları üzücü olabilecektir.
Doğal ortamında ince taneli kumluk,su altında kalmış ağaç dalları ve iri yapraklı bitkilerin olduğu ortamlarda yaşadığı düşünüldüğünde akvaryumumuzuda bu şekilde dizayn etmemiz balıklarımız için en büyük armağan olacaktır.Agresif olmayan tetra türleri veya rasbora türleri en uygun tank arkadaşlarıdır.
Yetişkin bireylerin erkekleri 4.5-5cm boyunda olurken,dişileri 6-6.5 cm boyunda olurlar.
Üretimi için türe özgü bir akvaryumda bakımları daha uygun olacaktır.Corydoras üretiminde değişik şekillerde üretim yöntemleri vardır.Bunlardan istenileni seçilerek üretimi yapılabilir.Benim yapmış olduğum üretim şekli bulunduklaru takın su seviyesini %50 oranında azaltıp ısıyı 26da sabitleyip 10 gün bekleyip yağmur zamanında oda sıcaklığında beklettiğim akvaryumdaki su değerleri ile aynı ölçüde su eklemesi ile üremeyi tetiklemek oldu.Bu şekilde bir çok yumurtaya sahip oldum.Yumurta dizişleri akrabalarına oranla daha dağnık ancak 10-15 li kümeler halinde oluyor.

Gerek renkleri gereksede deseni ile Corydoras ailesinin en güzide üyelerinden olan Corydoras Similis ülkemizde az rastlanan türler listesindedir.İthalatı nadirde olsa yapılan ve fiyat olarakta astronomik değerlerde olan C.similis'ler benim gibi Corydoras sevdalıları açısından oldukça değerli bir türdür.Ancak benim bakmış olduğum C.adolfoi, C.arcuatus, C.melini, C.rabauti, C.sterbai ve C.sarareensis F0 olarak bulgaristan üzerinden aldığım türlerdi ve bu türler gerek renk gerek davranış olarak akvaryumda üretilmiş akrabaları gibi değillerdi. Daha geniş alanlarda yüzmek, doğal ortamdaki su şartlarına yakın değerde su değerleri ve davranışlarındaki vahşilikler... Bunlar göz önünde bulundurulduğu zaman oldukça güzel, ancak bir o kadarda masraflı oldukları aşikar. Ancak bu tür safkan türlerin yanında bakılabilecek birçok üretilmiş ve akvaryum ortamına alışmış akrabaları henüz ülkemizde bulunmasada yakın zamanlarda bulunacağını umarak bakılmasını tavsiye edeceğim türler arasındadırlar.

saygılarımla...
Yazının tamamı şahsıma ait olup kendi gözlemlerim ve yabancı kaynaklı birçok siteden derleme yapılarak yazılmıştır. Alıntı değildir.

Beğenenler: [T]152122,zekigonlum[/T][T]183070,WLFcATA[/T][T]156609,gokmgun[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

zekigonlumÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 25/09/2013
İl: Ankara
Mesaj: 1274
zekigonlumÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 12 Ağustos 2017 04:43
Faydalı bir konu.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir