Canlı yemle beslenen balıklar hakkındaki düşünce
Gönderim Zamanı: 21 Kasım 2013 00:13
Merhaba
Cidden merak ettiğim bir şeyi sormak istiyorum. Bildiğimiz üzere bazı canlılar sadece canlı yemlerle besleniyor, bir kısmı ise ara ara buna ihtiyaç duyuyor. Peki sizin bu konudaki düşünceniz nedir? Mesela bir balığın beslenmesini sağlamak için bir diğer balığınızı feda edebilir misiniz?
Hayvan sevgisi ile hayvan doğasının çakıştığı bu durumdaki düşüncelerinizi duymayı çok isterim.
Saygılar...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 21 Kasım 2013 00:17
canlı yem yavru balıgı yem etmek degildir..Biraz araştırırsanız birden fazla canlı yem çeşidi var..ve üretimleri cok kolay bu nedenle pekde düşünmüyorum kan kurdu veya su piresi gibi canlıların kaybını..
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 21 Kasım 2013 00:25
Emre Bey düşüncelerinizi paylaştığınız için öncelikle teşekkür ederim.
mataban 2013-11-21 00:26:12
Ben canlı yem derken tamamiyle kurtçukları kastetmiyorum. Mesela aslan balığı ya da frogfish gibi avlanma özellikli ve artemia ile sürdürülemiyen balıkları ya da mantis shrimp gibi yine canlı midye yengeç salyangoz ya da balık isteyen canlıları kastediyorum.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 21 Kasım 2013 00:41
Aslında insanların bu konudaki tepkisi bana ilginç geliyor. Mesela ben canlı yem konusunu araştırırken birisinin "kiraz karidesi canlı yem yapmak istiyorum, nasıl hızlı üretebilirim" gibi bir konusu vardı. Herkes kiraz karidesi yem yapmanın "canilik" olduğunu söyledi. Ancak pek çok kişi gayet rahat bir şekilde artemia ver, kurt ver gibi tavsiyelerde bulunabiliyor. Kurt da, artemia da, kiraz karides de, lepistes de canlı ve hangisinin daha değerli olduğuna biz karar verebiliyoruz. Bunun dışında kuru yemlerin de içinde bir zamanlar canlı olan katkılar var var, tek fark biz canlı halde balıklarımıza vermiyoruz, ancak kim bilir yeme katılan o canlılar nasıl toplanıp da yem haline getiriliyor. Yani insanlar genel olarak bir canlı gözlerine güzel görünüyorsa onu canlı yem yapmanın canilik olduğunu düşünüyor, ancak eğer kurt gibi göze hitap etmeyen bir şeyse hiç acımadan verip bir de balıkların ne kadar iştahla yediğini düşünebiliyor, veya hiç üzülmeden bir günde belki binlerce artemia verirken oscar gibi bir balığa japon yedirilişini izlerken "canilik" diyebiliyor. Hatta hayvansal içerikli kuru yemle besleyip canlı yeme "canilik" diyen bir insan verdiği kuru yemlerdeki bazı katkıların bir zamanlar hayvan olduğunu düşünmez bile.
Sonuç olarak bence bir insan canlı yeme canilik diyorsa, her zaman kuru yem verse bile tamamen otçul bir balık beslemesi gerekiyor, yoksa kendisiyle çelişir.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 21 Kasım 2013 00:52
mert beye sonuna kadar katılıyorum :)
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 21 Kasım 2013 00:53
Bu balıklar artık akvaryum ortamında ömrünü tamamlayacak. Tekrar doğaya salınmayacak. Onun için büyük balığın önüne savunmasız küçük bir balığı atıp parçalanışını seyretmek caniliktir tabi ki. Bir videoda kaplan balığının önüne Frontosa atmışlardı. Olacak şey değil.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 21 Kasım 2013 01:05
Amac, besledigimiz canlilari dogal ortamlarindaymis gibi hissettirmek degil mi? Bence canli yem vermek icin bir canli gesleyip uretmekte sakinca yok, dogal hayatta olsaydi once kendinden ufak canlilarla beslenip daha sonra kendinden buyuk canlilara yem olacakti.. Burdaki asil duygusal olay kucuk yemi buyuge verirken bu isi yapan BİZİM VİCDANİMİZ olmasidir.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 21 Kasım 2013 02:24
Bu caniliktir. Doğal ortamında da bunlar kendinden küçük olanları yiyor diyip daha küçük balıklarımızı yem edicek kafadaysak; balıkları doğal ortamına geri salmalıyız. Hem de malawiye, güney amerikaya kadar gidip salmalıyız eğer o kadar düşünceli olabileceksek... Biz doğayı taklit ediyoruz. Bir malawi cichlidi hiçbir zaman bir lepistes ya da japon balığı yemiyor doğal ortamında. Saçmalamayalım.Microgod 2013-11-21 02:25:37
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 21 Kasım 2013 05:33
Bence bi hayvan doğasında canlı yem ile besleniyorsa o hayvana canlı yem verilmesi gerekir. Çünkü o hayvanın canlı yemde bulunan sonra hayvan öldüğünde kayıp olan mineral ve amino asit gibi etkenlere ihtiyacı vardır sağlıklı yaşaması için. Nasıl ki insanlar da et ihtiyacını canlı yemden karşılıyorsa ( ha sakın biz insanlar et ihtiyacımızı canlı hayvandan karşılamıyoruz demeyin:), çünkü siz öldürmeden önce canlıydılar) beslediğiniz hayvanlarında canlı yeme ihtiyacı vardır görüşündeyim.
Amma canlı yemi siz öldürmüş olarak verin amma öldürülüp işlem görmüş olarak alıp verin. Sonuçta para verip o canlı yemin , beslenip toplanıp öldürülmesine de katkı sağlamış oluyorsunuz.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 21 Kasım 2013 10:00
Arkadaşlar hepiniz bir yerde haklısınız.Benim düşüncem zaten pul yem,kuru yem ne olursa olsun içinde zaten ne yazık ki canlı yemler (böcek ölüsü vs.) var. Kokusundan bunu anlayabilirsiniz.Ancak ben asla bir canlıyı alıp kendi elimle büyük bir balığın yanına koyup onu nasıl yediğini izlemem...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 21 Kasım 2013 10:37
Bence dogadaki ile bizim canli yem vermemiz arasinda cok buyuk fark var o kucuk olan canlinin dogada kacma saklanma imkani var ama Akvaryumda resmen buyuk baligin onunla oynamasina izin veriyoruz. Benim dusuncem de pirana dolu bi akvaryuma kalkipta japon atmak canilkktir ornek verecek olursak.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 21 Kasım 2013 11:26
Arkadaşlar görüşleriniz için çok teşekkür ederim.
Bence bu canlı yem konusuna çok katı bakıldığı için gelişme de sağlanamıyor.
Bu konuyu açmamdaki amaçlardan biri şuydu:
Yabancı bir forumda; bir aslan balığının yanına bir lepistes atıyorlar ve aslan balığı lepistesi yiyordu.
Alttaki yorumlar ise şu şekildeydi: "aslan balığının doğal çemberinde lepistes yer almıyor. Lepistes içeriği bakımından da bu tür beslenmede katkı sağlamıyor. Yazık etmişsiniz balığa" deniliyordu. Yani hem amaca hizmet edemiyor hem de öldürüyorsunuz. Canlı yem konusunda en azından biraz bilgi sahibi olup da, canilik kısmını vicdana bıraksak bence daha iyi olurdu. Biz katı bir şekilde buna karşı çıkmayı tercih ediyoruz; peki haklı olabiliriz. Ancak bilgi yüklü de olmak lazım...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 21 Kasım 2013 11:31
Sizde haklisiniz ama doga ile akvaryum bnce kiyaslanmamali . bu sadece balik dunyasi icin gecerli degil bi haberde gormustm hayvanat bahcesinde aslanin kafesine kuzu birakiyorlar herkesde hayretle izliyo . hayvanin kacma sansi yok aslan oyun oynuyo bu bi canli icin eziyet degilmidir sizcede
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 21 Kasım 2013 11:37
Kesinlikle size katılıyorum. Hayvana eziyet etmeye hiç hakkımız yok. Bunun öte dünyası da var. Öte dünyası olmasa bile vicdanımız var. Ben de bu şekilde eziyete karşıyım.
Ancak şahsi fikrim;
eğer bir balık illa canlı yemle beslenecekse, önce bir durup düşünmeli ve bu görüntüye katlanıp katlanılamayacağı hesaba katılıp alınmalı. Güzelliğine aldanıp canlı yem vermeyeceksek; o canlıya da eziyet edilmemesi yönünde.
Bir de tabii ki, verilecek olan canlı yem kesinlikle türüne ve doğasına uygun olmalı. Mesela ben aslan balığım olsa ve canlı ile beslemem gerekse bunu kesinlikle tatlı su balığı ile yapmazdım çünkü tuzlu suda kaçamaz canlı. Ha yemeyi çok istiyorsa ve yakalayabiliyorsa tuzlu su balığını yakalasın. Zaten tank hacmi büyük. İş avcılığa kalıyorsa bu noktada ortaya çıkmalı işte. Minnacık tankta bu yapıldığında, kuzu ve aslan kafesinden yine farksız olur işte...
Bilemiyorum sadece görüşleri merak ettim.
Selamlar saygılar...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir