Canlı Doğuran Yavruları İçin Yem Alternatifleri


MertSoyumertÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/11/2012
İl: Ankara
Mesaj: 2768
MertSoyumertÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 29 Eylül 2021 18:15
Aşağıdaki yemler kullandığım ve tavsiye ettiğim yemlerdir. Canlı artemia ve mikro kurt dışında (bu ikisi çok çok iyi yemler) diğerlerinin aralarında uçurum bir fark yoktur, ancak yine de belli bir fark vardır. Önemli olan tek bir yeme bağlı kalmamak, çeşit sunmaktır. En iyisi diye sadece artemia ve/veya mikro kurt vermek BENCE yanlıştır, bitkisel beslemeyi ve çeşidi de ihmal etmemek gerekir. Bu yüzden yavruların diyeti için (bence) en az üç adet seçilmelidir; biri canlı yem, diğeri markalı yavru yemi, diğeri de bitkisel yem olarak. Yavruların günde 4-5 kez beslenmesi gerektiğini düşünürsek bir denge oluşturabiliriz. Ben günde 3 kez markalı yavru yemi, 1 kez canlı yem (dekapsüle artemia canlı olmasa da bu ayrım için canlı yem sınıfında diyelim) ve kalan son beslemeyi de aşağıdaki bitkisel yemlerden yapıyorum. Şunu da unutmayın, canlı doğuranlar büyüdükçe hayvansal yemlerle beslenme ihtiyaçları azalacak, bu dengeyi buna göre kurmanız gerekiyor. En büyük balık yerine en sağlıklı balık hedefimiz olmalı.

Eğer kutu fiyatları pahalı geliyorsa güvenilir bir yerden (paket açılma tarihi yazan siteler var) açık olarak alınabilir, ya da forumdan birlikte alınabilir. Çünkü eğer ortalama bir hobici iseniz bu yemler çok çok uzun süre yetecektir, hatta açıldıktan sonra 6 ay içinde bitmeyecektir. Ortak almakta ya da açık almakta maddi açıdan fayda vardır. Açık alacaksanız veya ortak alacaksanız böldüğünüz yemleri ışık görmeyen, hava geçirmeyen kaplarda saklamalısınız. Ben eski yem kutularını kullanıyorum.

[B]New Life Spectrum Grow [/B]

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/137418/290920211758421.jpg[/IMG]

Canlı doğuran yavruları için kullandığım en iyi hazır yavru yemi budur. İçeriği çok iyidir, içeriğinde besin değeri düşük malzeme azdır. Kaliteli proteinler kullanıldığı için sindirimi rahattır. Tek sorun 0.5 mm kutuların daha yaygın olmasıdır, bu da yeni doğan canlı doğuranlar için biraz büyüktür. Bulursanız 200-300 micron olanı yeni doğanlar için daha pratik olacaktır, ancak büyüyen yavrular için 0.5 mm daha iyidir. Ben 0.5 mm’yi ezip toz haline getirip veriyorum. Oldukça beğendiğim bir yem.

İçeriği: Antartik krill (bütün halinde işlenmiş), ringa balığı (bütün halinde işlenmiş ), buğday unu (bütün halinde işlenmiş ), Ulva yosunu, Beta Carotene, Spirulina, sarımsak, sebze ve meyve özleri ve çeşitli katkılar.

Bütün halinde işlenmiş ringa balığı ve krill çok önemli. Bu demektir ki besin değeri düşük artık su ürünleri kullanılmıyor., bu da istediğimiz bir durum. Ulva yosunu ve spirulina olması da oldukça iyi. Sebze meyve özleri ne işe yarar bilmiyorum, belki de vitamin, mineral ve lif takviyesi için konulmuştur. Ancak buğday unu istemediğimiz bir ürün, ancak pek çok balık yeminde bağlayıcı olarak kullanılıyor. Sarımsak da taze olmadığında ne kadar yararlı bilmiyorum ancak balıklar sarımsağa bayılıyor, yem seçen balıklar için büyük bir artı.

[B]Hikari First Bites [/B]

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/137418/290920211759361.jpg[/IMG]

NLS Grow yeminden sonraki tercihim bu yem, tek sorunu kullanılan malzemelerin NLS kadar iyi olmaması. Çeşit olması için veriyorum. Daha büyük boyu var mı bilmiyorum ancak benim bulabildiğim toz şeklinde, yani yeni doğan canlı doğuranlar için uygun bir yem, biraz büyümüş yavrular da afiyetle yiyor.

İçeriği:Balık unu, buğday unu, krill unu, soya unu, kuru bira mayası, spirulina, kurutulmuş alg unu, pirinç kepeği, astaxanthin, sarımsak

Balık ve krill unu kullanılması New Life Spectrum’a göre bu yemi bir adım geriye götürüyor. Hangi balığın ununu kullandığını pakette yazmıyor. Bütün balık ve krill unu kullandığını belirtmemesi de bir eksi. Buğday unu bence fazla miktarda kullanılmış, Kuru bira mayası ve pirinç kepeğinin bağışıklık arttırıcı etkisi olduğunu okudum, bir şey diyemeyeceğim.

[B]Omega One Green/Red/Brown Seaweed[/B]

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/137418/290920211800271.jpg[/IMG]

Bunlar saf kurtulmuş yosunlardır. Protein değeri düşüktür, ancak yavruları sadece protein ağırlıklı yemlerle beslemek yanlıştır, bitkisel yemler de çok önemlidir. Bunun için bu ürün arada bir vermek için çok iyidir. Yetişkin balıklar için kullanıyorum ve yavrulara da arada veriyorum. Direkt olarak verdiğim zaman başta yemiyorlardı, ben de ıslatıp elimle küçük parçalara bölüyordum ve gerçekten iştahla yiyorlardı, ancak alıştırmak zaman alabilir. Ayrıca Türkiye’de bulması da zor olabilir, internetten almanız gerekecek.

[B]New Life Spectrum Algaemax/Algae Gel [/B]

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/137418/290920211801441.jpg[/IMG]

Bitkisel bir alternatif, oldukça da kaliteli bir yem. AlgaeMax granül formda, Algae Gel jel formadır. Aslında yavru yemi değil ancak arada bir bitkisel beslenme için oldukça iyi bir yem. Yetişkinleri bu yemle beslerken yavrulara da arada bir verebilirsiniz. İçeriğinde oldukça fazla miktarda yosun türü var. Jel formunu denemedim, çünkü bulamadım ancak eğer balıklara yedirebilirseniz teoride hem yavrular hem de yetişkinler için çok iyi bir yem, çünkü yaptığınız jelin içine gerekirse ilaç, isterseniz başka katkılar (vitamin gibi) ekleyebilirsiniz. Bu konuda oldukça esnek. O yüzden Algae Gel bulursanız tavsiye ederim. Bu yemin granül formunu kullanıyorum, tabi yavrular için ezmeniz gerekecek.

Not: Jel formunu denemediğim için yavrular kabul eder mi deneyimlemedim. Ancak kuru yosunları da başta kabul etmemişlerdi ancak şu an çok seviyorlar, alıştırmak gerekebilir çünkü değişik bir format onlar için.

İçeriği: Chlorella alg, Ulva yosunu, kırmızı yosun, Kelp, Spirulina, Wakame yosunu, antartik krill (bütün halinde işlenmiş), Eucheuma cottonii, Spinosum yosunu, Chondrus crispus.

İçerdiği yosun çeşidi oldukça iyi, bu yemler yüksek oranda yosun içeriyor, az miktarda da hayvansal ürün içeriyor. Çünkü balıklar doğada yosun yerken yosunda olan küçük canlıları da yer, bunu simüle etmişler.


[B]Decapsulated (Kabuksuz) Artemia[/B]

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/137418/290920211802271.jpg[/IMG]

Eğer canlı artemia çıkartma imkanınız yoksa yoklukta gidecek bir ürün. Belki canlısı kadar besleyici değil (olduğuna dair tartışmalar var ancak canlı artemia deneyimlerime göre daha verimli), ancak oldukça besleyicidir. Kuru oldukları için yavruların midesinde şişip sindirim sorunları yaşamamaları için o beslemede kullanacağınız miktarı bir kapta (ben bitmiş yem kabı kullanıyorum) akvaryum suyunda bekletip birkaç dakika (ben 5 dakika bekliyorum) sonra bir kaşık kullanıp, dibe çöktürüp veriyorum. Direkt olarak suda bekletmeden verirseniz belki bir sorun yok gibi görünür ama sonrasında hassas yavrular büyük ihtimalle sindirim sıkıntıları yaşar.

Ben Rotifish markasını kullanıyorum, memnunum.


[B]Yeşil Su[/B]

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/137418/290920211803231.jpg[/IMG]

Yavrularınız için oldukça yararlı bir atıştırma olacak bir yem. Yavrular içindeki zooplanktonları yiyecekler. Ana besin olarak ne kadar doğru olur bilmiyorum ancak ben küçük boş bir akvaryumumda (kavanoz gibi bir şey de olabilir) yeşil su üretip yavrulara veriyorum ve yiyorlar. Öğün olarak vermiyorum, beslemeler arası atıştırma olarak veriyorum. Diğer saydığım yavru yemlerine ek olarak vermenizi tavsiye ederim.

Yeşil su üretimini nasıl yapacağınızı forumda bulabilirsiniz, ben yanlışlıkla yaptığım için bir tarif veremem. Katkısız toprak ve bitkileri akvaryuma koyup pencerenin önüne koydum, küçük adi salyangozlar ekledim. Bitkilerin solan kısımları, salyangozların atıkları ve topraktaki çürüyen atıklar güneşle birleşince kendi kendine oldu, ben de kullanıyorum tabi. Hatta suda küçücük, değişik su canlılarıoluştu, onları da canlı yem olarak veriyorum, ancak bu ne kadar doğru bilmiyorum, siz yine de dikkatli olun.

Su canlılarının fotoğrafı:

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/137418/290920211816491.jpg[/IMG]

[B]Yumurta Sarısı[/B]

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/137418/290920211817251.jpg[/IMG]

Bence ne yaptığınızı bilmiyorsanız vermemeniz gereken bir yem. Besleyiciliği tartışılmaz ancak suyu bozmanız çok kolay olacaktır, yine de ben eskiden nasıl verdiğimi söyleyeyim (artık vermiyorum). Yumurta katı olana kadar haşlayın, su kaynadıktan sonra yaklaşık 11 dakika haşlıyorum. Bir bardağa akvaryum suyu veya içme suyu ekleyin. Çay bardağının altlığında çay kaşığı ile az bir miktar (gerçekten az, doğru miktarı deneyerek bulabilirsiniz) yumurta sarısı ezin ve bardağa ekleyin. Karıştırın ve parçaların dibe çökmesini bekleyin (birkaç dakika sürüyor). Büyük parçalar dibe çökünce suda uçuşan minik yumurta sarısı parçalarını bir şırınga yardımı ile çekin (büyük parçaları çekmeyin). Çektiğiniz şırıngayı yavrulara azar azar sıkın, ancak az az sıkmaya dikkat edin çünkü sıktığınız parçalardan yenmeyen kısımlar dibe çökerse ve yavruların ulaşamayacağı yerlerde olursa suyu bozacaktır. Şırınganızı temizlemeyi veya değiştirmeyi unutmayın.


[B]Canlı Mikro Kurt[/B]

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/137418/290920211817571.jpg[/IMG]

Artemia ile birlikte verebileceğiniz en iyi yem budur. Yapılışını en iyi Ulvi bey anlatmıştır.

https://www.akvaryum.com/Forum/mikrokurt_kulturu_-_maliyetsiz_artemia_alternatifi_k784966.asp

Kültüre ekleyeceğiniz spirulina, chlorella, belki probiyotik (iyice araştırmadan eklemeyin!) gibi katkılarla zenginleştireceğiniz mikro kurtları yiyen yavrularınızın büyümesi oldukça iyi olacaktır.

[B]Canlı Artemia [/B]

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/137418/290920211818281.jpg[/IMG]

Yavru artemia yeni çıktığındaki yumurta kesesi ile birlikte verebileceğiniz en iyi yemlerden biridir. Eğer tuzlu karışık paketlerden alırsanız oldukça pahalıya gelecektir, bu yüzden açık saf yumurta almanız çok çok karlı olacaktır, eğer üretim yapmıyorsanız alacağınız bir küçük kutu oldukça uzun süre yetecektir. Ben açık aldığım Inve marka kullanıyorum ve oldukça yüksek açılımlı. Dikkat etmeniz gereken şey aldığınız kutudan bölme açık yumurtaların aldığınız yerde nasıl saklandığı. Ben Ankara Bayındır 2’deki pasajdaki Aqualand’dan aldım, film kutusunda verdi. Kendisi de iyi sakladığı için oldukça yüksek oranda açılım oluyor. Siz de kalitesine güvendiğiniz bir yerden alırsanız çıkartmak o kadar zor değil, açılmayan çoğu yumurtanın kötü saklama koşulları veya uygun olmayan sertlikte su kullanımı nedeniyle olduğunu düşünüyorum. Aldığınız yumurtaların asla nemlenmemesi gerekiyor, bu yüzden suya daldırdığınız kaşık veya benzeri aletlerle asla yumurtalara değmeyin.

Dikkat etmeniz gereken durumlar: Dipte duran açılmamış yumurtaları ve yüzeydeki kabukları balıklara vermeyin. Şırınga ile yüzen (ya da zıplayan diyelim) artemiaları çekin, açılmamış yumurta ve kabuklara çok dikkat edin.

Meç artemia çıkartma düzeneğinde 500 ML suya (suyun sert olması iyi olur) yarım yemek kaşığı tuz koyuyorum, oldukça verimli.

Bunun dışında süngerde artemia çıkartma tekniği kullananlar var, hiç denemedim ancak kulağa çok iyi geliyor.


Kullandığım diğer Yemler:

[B]Hikari Seaweed Extreme[/B]

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/137418/290920211818561.jpg[/IMG]

%67’lik yosun oranıyla bitkisel bir yem, ancak tuzlu su için üretilmiş bir yemdir. O yüzden içeriğinin tatlı su balıklarına olan etkisini tam olarak bilmiyorum, ancak yine de kullanıyorum. Bir yavru yemi değildir, bitkisel ihtiyaçlarını gidermek amacıyla kullanıyorum, ezip veriyorum. İyice araştırıp öyle kullanmanızı tavsiye ediyorum. Ben şu ana kadar bir sıkıntı görmedim, ancak sıkıntı görmemem demek görmeyeceğim anlamına gelmiyor.

[B]Omega One Color Mini Pellets[/B]

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/137418/290920211819161.jpg[/IMG]

İçerğini oldukça beğendiğim Omega One markasının renk yemi, yavru yemi değil ancak ben haftada bir kere yeni doğanlar için ezip, biraz büyüyenler için direkt olarak veriyorum. Bu yem olmasa renkleri nasıl olurdu bilmiyorum, gerekli mi tartışılır. Özellikle lepistes yavrularım için kullanıyordum, renkleri gayet güzel oluyordu. Bu yemi kullanmasam aynı sonucu alırdım belki de, bilmiyorum.

Pul yem formu da var, ancak granül halini ezmek daha kolay olduğu için granül kullanıyorum. [EDIT]Saussure,2021-09-29 18:25:09[/EDIT]

Beğenenler: [T]214205,Aqua Discovery[/T][T]73007,Öğretmen Ali[/T][T]162175,Mcan1[/T][T]230969,srdrrr[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir