Cam Kalınlığı ve Güvenlik Faktörü


a-candemirÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 02/04/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 495
a-candemirÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 19 Ekim 2009 15:28
Hayır bombe deyil yan camdan su seviyesine baktığımda ön tarafa doğru 3-4mm. kadar bir eğim var. boss2009-10-19 15:29:25

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

okanbagiscanÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 17/10/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 425
okanbagiscanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 19 Ekim 2009 23:27
Dediğiniz şey akvaryumun camı yada güvenlik faktörüyle pek alakası yok.Öne yatık olmasından dolayı önle arka cam arasındaki basınç farkı önde daha fazla oluşacaktır.Eğer sehpanızın ayakları ayarlıysa ayarlayın.Ayarlı değilse ayaklar kriko gibi bir sistemle hafifiçe kaldırıp altını besleyebilirsiniz.Ama dikkat etmeniz lazım sehpayı kaldırırken o bölgeden stresi artıtıp taban camını kırma riski olabilir.Suyu yarıya kadar yada 3te 1  kadar boşaltıp yeniden ayar yapın.Basınçtan ziyade devrilme riskini göz önüne alın.Saygılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bjkalleyÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 01/02/2003
İl: Yurtdisi
Mesaj: 9513
bjkalleyÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 20 Ekim 2009 13:59
[QUOTE=Rafi60]

[quote]Ayrıca yan uzunluğun artması içinde bulunan sıvı miktarını yani sıvı kütleinin artması demektir ohalde bu sıvının ağırlığıda artar bu durumda sıvının yerden yüksekliğide önem kazanır zira yerçekiminin etkiside artar o halde çok yüksek bir akvaryum çok yüksekte bir ağırlık demektir ki bu sıvı ağırlığının tabanda daha fazla hissedilmesi demektir.
[/quote]
Yerden yüksekliğindeki yer, zemin ise durumun onunla bir alakası yoktur, ancak taban camından bahsediyorsanız zaten su ve yerçekimi ivmesi aynı olduğu için akvaryum yüksekliği basıncı arttıran tek etkendir.

Yüksekliğin artması tankın kazanacağı potansiyel enerjiyi artırmaz mı?
BUnun olumsuz etkiside camda oluşan stres değilmidir?
Esnememnin tek sebebi basınç ve basınç kuvvetimidir ?
Cama uygulanan kuvvetlerin dengesini vern ifadeyi yazar mısınız?
 
[/QUOTE]

Ön camda etki kuvveti suyun yaptığı basınç kuvveti, tepki kuveti ise silikonlar tarafından camın bağlı olduğu 3 kenardan uygulanan kuvvetlerdir. Cam hareket etmediğine göre bu kuvvetler eşit büyüklükte ters doğrultudalardır.

Bu tarz problemlerde enerjinin kullanıldığı bildiğim tek metod castigliano metodu onda da uzamanın enerjisi kullanılır. Bahsettiğiniz potansiyel enerji yaklaşımı ile bu sorunun çözülemez, çözülebiliyorsa da ben bilmiyorum anlatırsanız sevinirim. İlk sayfada belirttiğim gibi bu denklemler sonlu eleman analizi ile çözülebilir. Solid Works'de de çalışılıp başarı ile yapılmış. Sadece silikonların olduğu hesaba katılmamış bu yüzden köşelerde fazladan stressler görünüyor. Ama orta kısımlarda sorun yok.

Saygılar,

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

okanbagiscanÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 17/10/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 425
okanbagiscanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 20 Ekim 2009 19:30
Akvaryumun rakımının basıncına etkisi varsa.zemin kattaki akvaryumla 10 kattaki akvaryumun hesaplamaları farklımı olacak. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bjkalleyÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 01/02/2003
İl: Yurtdisi
Mesaj: 9513
bjkalleyÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 21 Ekim 2009 20:01
Akvaryum yüksekliğinin de açık hava basıncının da bir etkisi yoktur. Çünkü aynı basınç camın 2 tarafından da etki eder. Bileşkeleri 0'dır.

Saygılar,

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ikproductionÇevrim Dışı

Kayıt: 24/10/2009
İl: Kayseri
Mesaj: 8
ikproductionÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Ekim 2009 14:32
Mühendisliğin altın kuralı bir yapıyı imal ederken en olumsuz duruma dayanıklı imal etmek olmalıdır.

Aklım yettiğince bazı meseleleri açıklamaya çalışayım.

Basınç nedir? -Birim yüzeye etki eden dik kuvvete denir.

Sıvı bacıncı daha farklı olup içinde bulunduğu kabın yan yüzeylerinede sıvılar basınç uygular. Sıvı (Bu su olacak bizde:)) seviyesi yükseldikçe hem tabana hemde yan yüzeylere düşen sıvı basıncı artar.

Madde mukavemetine gelince şöyle bir örnek vermek isterim.
Elimizde eşit kalınlıkta 1m 2m ve atıyorum 25 metrelik bir kalas olsun. Birinci kalası kırmak ikinci kalası kırmaktan daha zordur. Bu kalasları kırmak için uygulamak zorunda olduğumuz kuvvet boyla ARİTMETİK DEĞİL GEOMETRİK olarak artacaktır. yani 2 metrelik kalası kırmak için 5 birimlik bir kuvvet yetiyorsa 1 metrelik kalası yine ortasından kurmak istediğimizde iki katından çok fazla bir kuvvet uygulamamız gerekir. 25 metrelik kalası kırmak içinse belkide bir kuvvet uygulamaya gerek kalmaz. kalası iki ucundan tutup kaldırdığımızda bile kalas kendi ağırlığıyla kırılacaktır.

100 X 100 X 50(h) bir akvaryum 100 X 50 X 50(h) olan bir akvaryum su hacmi olarak iki katı farklı olduğu halde 100 cm genişliğindeki camlar en problemli camlarımız olup tedbirimizi ona göre almalıyız. yani iki akvaryumun cam kalınlıkları aynı olmalıdır. (su salınımları önemsenmedi)

yüksekliği iki kat artırınca cam kalınlığını iki kat artırmanız yetmeyecektir. bu artış geometrik olacağı için iki katın çok üstünde bir cam kalınlığı gerekecek ve bu durumda cebimiz yanacaktır.

Cam malzeme bilgisi ve teknik detaylarla ilgili bilgiye sahip arkadaşlar güzel bir yazılım oluşturmuşlar. GÜVENLİ-ÇOK GÜVENLİ den kasıt nedir bende anlamadım ama yaparsam çok güvenli yapmayı düşünürdüm herhalde. (ben biraz evhamlıyım da:))

Ucuz ve en olumsuz şartlarda bile kırılmamaycak ve de büyük bir akvaryum nasıl yaparız sorusunun cevabı ise bana göre şunlar olabilir.

400 X 400 X 200(h) bir akvaryum yapmak istersek (kendime ait bir bodrum alınca ilk yapmayı düşündüğüm şey bu olacak.) akvaryumun ben sadece görünen kısmını cam yapmayı düşünürdüm. diğer kısımları metal aksamla çevirip polyester ve cam elyafı ile (polyester boya gibi bir malzemedir boyacılar kullanımını tarif ederler sertleştirici falan.) hem akvaryumun çevresini U şeklinde kapatmak hemde metal ve beton zeminle akvaryum suyunu izole etmek için balıklarıma bir küvet yapmış olurum.(polyester camla kıyaslanmayacak çok sağlam bir malzemedir.)

Gelelim izleme alanımızı yapmaya. (kalas örneğindeki gibi) İzleme alanımızdaki camı birkaç parça yaparsak daha ince bir cam kullanmaya başlarız. Dikey olarak ben izleme alanımı 4 parçaya bölersem yatay olarak da 3 parçaya bölersem en alt sıra camları cok kalın, orta sıra camları daha ince ve üst sıradaki camlarıda en ince olacak şekilde yerleştirirsem cam kalınlıklarım hatrı sayılır oranda azalacaktır.

Camların yerleştirileceği çerçeve köşebentleri yeterince kalın olduğunda esnemeden dolayı kırılmalar da olmayacaktır. Ayrıca camlardan biri kırıldığında onarım masrafıda az onarım işide zahmetsiz olacaktır.

Yani 400X200 tek cam yerine (sitede güvenlik=2.5 olarak hesapladım tek cam yaparsak 8600 kg cam ağırlığı ve 58 mm cam kalınlığı çıktı) akvaryum camını dikey dörde ve enine 2 ye böldüğümüzde alt sıraya 4 adet 100X100 30mm cam yetecek üst sıraya ise yine 4 adet 100X100 15mm cam yetecektir.

yatay bölmede alt bölme yüksekliği ne kadar kısa olursa o kadar iyidir. Ben yatay bölmeyi 3 sıra ve yukarıdan aşağıya 85+70+45 = 200 cm net yükseklik ve cam kalınlıklarıda artırarak yapmayı düşünüyorum. Kısaca suni BARAJ yapmış oluyoruz.

Ozetle alt sırada cam kalınlığı yarıya 58mm den 30mm ye
üst sırada ise 58mm den 15mm düşmektedir. Hatta yapı daha güvenli olur fazla uzatmamak için girmiyorum.

Asıl soru ise şu olmalı bana göre?

1-Balıkların (ve diğer canlıların) mutluluğuna ne kadar önem vermeliyiz?
2-Güvenliğe ne kadar önem vermeliyiz?
3-Maliyete ne kadar önem vermeliyiz?
4-Estetiğe ne kadar önem vermeliyiz?

Benim sıralamamda duruma göre 3 ve 4 yer değiştirebilir başkaları bu sıralamayı nasıl yapar o onların takdiridir.

Umarım konuyu uzatarak sizlerin fazla vaktini almamışımdır



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Rafi60Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 11/12/2008
İl: Tokat
Mesaj: 1525
Rafi60Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 23 Kasım 2009 08:17

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kibrittÇevrim Dışı

Kayıt: 05/10/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 345
kibrittÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Kasım 2009 19:50
100-40-50h ebatlarındaki bir akvaryum 10mm camdan yapıldığında

deprem sallanma gibi etkilerden nasıl etkilenir?

Kırılma çatlama olurmu?

Geceleri güvenle rahat uyuturmu?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Mustafa DÜLGERÇevrim Dışı

Kayıt: 03/12/2009
İl: Aydin
Mesaj: 44
Mustafa DÜLGERÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Aralık 2009 23:52
Selam arkadaşlar...
 
Bu sitenin yeni çiçeği burnunda üyelerindeyim... Uzun bir aradan sonra Bülent hocamdan aldığım yunus yavruları ile yeniden bu dünyaya dönüş yaptım... Evdeki içişleri bakanının tüm itirazlarına ragmen küçük akvaryumumu kurdum..
 
Şimdi büyük akvaryumu kurma zamanı ama sorun onu kabul ettirebilmekte.. tüm mazeretlere bir cevap buldum ama en son çok yer kaplıyor evin içinde ona ayıracak yer yok deyince, bende 75*75*100(h) ölçülerinde bir akvaryum yaptırmaya karar verdim..
Avantajları, 150 cm lik bir akvaryuma göre yarı yarıya bir yer kaplıyacak, evin bir köşesinde ona bir yer ayırılabilecek ve her iki cephedende bakıldığında içi daha rahat izlenecek, derinliğin fazla olması dip basıncan fazla olması ve balıkların daha rahat geniş bir yüzme alanı bulabilmesi vs... en avantajlı kısımın hanımdan izin çıkması...
Dezavantajı; derinlik fazla olduğu için dip kısma fazla müdehale edilememesi.
 
Şimdi yardımcı olmanızı istediğim, bu öldülerdeki bir akvaryum için kaç mm cam kullanmalıyım. 550 lt su alacak güvenlik, dayanıklılık kadar taşınma sorununu azaltmak istiyorum.. gereksiz kalınlıkta cam kullanmak hem maliyet hemde bir yerden bir yere nakilde sorun çıkarmaması.. zaten bel fıtığı başlangıcı var dahada zorlamayalım diyorum...
 
Böyle bir ölçüdeki akvaryum, ince uzun yatay bir akvaryumdan daha dayanıklı olur diye düşünüyorum.. çünkü alttan altındaki sehpanın kenar çerçeveleri tarafından tutulacak, üstten ise kapağın çerçeveleri tarafından tutulacak ve diğer taraflı yani 100 cm olan kenarların hepsi silikonlu olacak...
 
Sizin fikirleriniz nedir bu konuda..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SarumanÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 12/02/2007
İl: Ankara
Mesaj: 869
SarumanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 04 Aralık 2009 09:37
Mustafa bey, uzunluk ve yükseklik hariç tankınız uygun ölçüde.Fakat 100cm yükseklik, uzunluğu itibarı ile tankınızı görsel açıdan güzel göstermeyeceği gibi, gereksiz kalınlıkta cam kullanmanıza sebeb olacak ve Yunus balıkları için yüksekliğin hiçbir önemi olmayacaktır.
 
Yunuslar geniş kumluk arazi balıklarıdır.Eğer tankınızı 75*100*75(h) şeklinde yaparsanız Yunuslar için mükemmel bir tank olacağına eminim.Böyle bir tankı 10mm camdan sadece kuşaklı olarak rahatlıkla imal ettirebilirsiniz. Fakat sizin belirttiğiniz 100 cm yükseklikte ısrar ederseniz en az 15mm cam kullanmanız gerekir.
 
Eğer yer sorununuz varsa ve derinliği artıramıyorsanız, en iyi çözüm; 75*75*75 lik bir akvaryum yapmaktır.10mm camdan imal ettirebilrsiniz. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

neutralizerÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 16/11/2009
İl: Mugla
Mesaj: 316
neutralizerÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 06 Aralık 2009 22:21
Arkadaşlar ben bişey sormak istiyorum 1 metrelik akvaryum aldım cam kalınlığı 8 mm güvenlimidir?
Sikkin

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SantiagoÇevrim Dışı

Kayıt: 18/05/2009
İl: Ankara
Mesaj: 901
SantiagoÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Aralık 2009 03:14
Cam kalınlığı tabiki çok önemli ama buna ek olarak NET HACİM de çok önemli bence.Örneğin bir akvaryumunuz var 100*40*50(h) , normalde 200 lt ama buna 3-5 cm kalınlığında kum konuyor + 30-40 kg (koyulan kayanan hacmine göre değişir tabi) kaya ekleniyor.Bunların taşırdığı hacimde göz önünde bulundurmalı.Sonuçda basıncı yapan su (koyulan kaya ve kumunda etkisi var tabi), bu şekilde net hacim hesaplandığında 30-40 lt bir hacim azalması oluyor akvaryumda.Ayrıca full seviye su koyulmuyor akvaryumlara(enazından ben koymuyorum tavana 3-4 cm boşluk bırakıyorum yaklaşık 20 ltrede ordan kayıp oluyor.NET HACMİ 140-150lt yapıyor.Normal hesaplamada (akvaryumun boş hali) Güvenlik faktorünü 2.5 olarak sabit aldığımızda 7mm cam gerekiyor diyor.Ama NET HACİM den yola çıkarak hesaplama yapıldığında bence onun hesabıda şu şekilde olabilir direk 100*40*40 şeklinde,bu seferde 5mm olarak gösteriyor cam kalınlığını.Bence bunun arasını bulup 6mm cam gayet güvenli olur :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

neutralizerÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 16/11/2009
İl: Mugla
Mesaj: 316
neutralizerÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 12 Aralık 2009 19:43
Gürkan saol aldım akvaryumu ölçüler 100*40*45  nasıl iyimi? Cam kalınlığı 8 mm uygunmudur arkadaşlar?
 
 
Gürkan kardeş soyadlarımız aynı akraba olmayalım ?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SantiagoÇevrim Dışı

Kayıt: 18/05/2009
İl: Ankara
Mesaj: 901
SantiagoÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Aralık 2009 22:34
İşinizi garantiye alma açısından bakarsak o boyutlarda bir tanka göre oldukça güvenilir bir ölçü bence Umut Bey.Tabi tankı koyacağını zeminde önemli , sağlam bir zemine koyarsanız ve işçiliğide iyiyse yaptırdığınız yerin ömürlük bir tank bile olabilir o

Pm attım Umut bey :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir