Blue Zaire Moba Orjinalliği Hk.


DenizYILDIZÇevrim Dışı

Kayıt: 11/08/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 721
DenizYILDIZÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Ekim 2010 12:25
Sizin yaptığınız güzel bir şey. Ancak sizin bunu yapmanız yada bizim böyle düşünmemiz bu işi doğru yapmaz. Sadece bir iyilik olarak görülür. Olması gerekende budur. İsteyen istediğine istediğini istediği fiyata satabilir. Ama fiyat düşürme piyasada FİYAT BELİRLEYİCİ olmak o apayrı bir konu. Ne bu kadar arzınız var nede ihtiyaç. Çünkü bu tür girişimler balığını sizin belirlediğiniz fiyatın üstünde satması onları kötü kişiler gibi gösterebiliyor. Bazı yazdıklarıma ters düşebilirim. Bu hem ikna olup değişebileceğimi göstereceği gibi hata yapmış olma ihtimalimide doğuracağı gibi aynı anda size başka bakış açısı sunma ihtimalinide gösterebilir. Bazı nadir türlerin yavrularının satış fiyatlarının ithalatcı fiyatının biraz üzerinde olması taraftarıyım. Nedeni sıralanabilir. Anaçları görme ihtimaliniz daha yüksektir.  Aldığınız kişiden bilgi alışveriş yolunuda açmış olursunuz. Böyle nadir türlerden yavru alan kişinin bilgisi değerlidir. Ne yaptığı nasıl yaptığı önemli noktalardır. Bunlara ithalatçıda ulaşmak hem onların iş yükü hemde besleme gibi zorunlulukları olmadığından yeterli bilgiyede hakim olmayabilirler. Ha benimde bu balığa olumsuz baktığım noktalar var tabiki. Maalesef doğal ortamlarını taklit etmek kolay olmuyor. Ve  bu nedenle bir çok hobicinin elindeki Moba akvaryumları İSKİ nin altyapısı gibi duruyor borular nedeni ile :) .Yada bir çok hobicide Frontosanın bir çok varyantı bulunup bir bakıma kendilerine uygun buldukları yerde bir çok akvaryuma sahipler ve üretim yapabiliyorlar. Ben bu arkadaşlarımızı hobici olarak tanımlamıyorum. Hobici olarak tanımlamamam onları kötü kılmıyor onları sadece farklı boyuta taşıyıp üretici pozisyona sokuyor. Bunlarında belirlediği fiyatın yine ithalatcıdan bir miktar yüksek olması en ideal fiyatlandırma gibi duruyor. Yani fiyat örneklemesi vereyim.  50 TL(İthalatçı)-60(Üretici/Hobici)-70(Hobici) . Fiyatlar tamamen uydurmadır . Sadece anlatmak istediğimi daha iyi oluşturmak için uydurulmuştur.
 
Tabiki bir gün herkes Moba vb beslesin gibi bir idealist yaklaşımınıda destekleyebilirsiniz. Çokta güzel bir şeydir bu. Ancak bunun zamana ihtiyacı vardır. Piyasa halen hedeflediğiniz fiyatın üzerinde satış yapabilirken bu zordur. Kendinizi destekleyen üretim yapabilen kişiler bularak bunun sayısını artırarak arzı artırabilir ve fiyat belirleyici olabilirsiniz. Ve bunu yaparken benim gibi bir direnç gösteren grubada rastlayacaksınız :). Bizde görüşleirmizi sunacağız. Ve kişiler karar verecektir. Ama onları benim veya  sizin manipule girişimimiz olmamalı. Bırakalım kararı üretim yapabilenler versin. Alıcıların yada potansiyel alıcıların fiyat düşürme talepleri olabilir ama bunun kararını onlar veremez. Butür durumlarda maalesef arz sahibi belirleyicidir. Sert duruyor ama gerçek budur. Umarım bir gün uygun akvaryuma sahip her gönlü dürüst kişiler bu balığa uygun fiyatlarla ulaşabilir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 01 Ekim 2010 12:38
VEYSEL bey umarım sağlıklı ve kaliteli yavru alırsınız bizde sayenizde kaliteli mobalar besleriz.çok arkdaşım var sizin yavrularınızdan almak isteyen.fiatta çok uygun.Ama çok karışan olacak size.Bizlere yardımcı olduğunuz ve ucuza balık sattınız için bunlarada hazırlıklı olun derim.İnşallah bol ve sağlıklı yavrularınız olur.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

OasisÇevrimiçi

Özel Üye
[B]14209,1[/B] [B]13593,3[/B]
Kayıt: 07/09/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 1613
OasisÇevrimiçi
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Ekim 2010 15:24
Serbest piyasa ekonomisinin belirleyici unsuru satılan malın kalite değeri ile ölçülür.Kalite satılan malın isteğe uygun olması demektir.Sağlamlık yada güzellik demek değildir.Buna göre anne ve babanın görülerek orjinal olması yada istenilen şartlarda olması kişi için onu kaliteli kılar.Bununla beraber bu orjinalden çıkan unsurlarında satışı arz talep dengesinde değerlendirilebilir.Eğer üretici kendi vasıfları doğrultusunda bu yeterliliği görürse serbest piyasa dengesinin altında fiyat belirleyebilir.
Konu bir diğer konuya kaydığı için bu şekilde fiyat tartışmalarının orada devam etmesi daha uygun gibi.
Sonuç olarak benim düşüncem;Balığın orjini görülmeden yavru alınmaması en sağlıklısı.Ama orjini güzel diye de fiyatının ekonomik şartların çok çok üzerinde olmaması.
Bence sorulması gereken;
Moba'nın orjinalliğinin korunması yada orjinal Moba edinmenin yolları ne olmalıdır?
Buyrun cevap siz değerli Mobacılar'ın...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

dentuÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 03/11/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 525
dentuÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Ekim 2010 15:39
Gene döndük galiba konu başlığına..::)) Bu tip değerli türlerde bu işte en saygın dernek neresiyse oradan alınacak bir tescil belgesi ,kalite belgesi ,saflık belgesi ,orjinallik belgesi ;;adı önemli değil siz koyun , işe yarar.Belki böylece kendi yağıyla kavrulan bu tip derneklere de bir gelir kaynağı oluşturulabilir.Ben eğer moba üretecek ve bu işten bir gelir elde edeceksem böyle bir belgeyi muhakkak isterim.Böylece benden balık alacak mobaseverlerinde gönlü rahat olur.
 
İlk başta kuyuya taş atmaktı ,bu işten anlayan bir heyetin oluşturulması.Ama mesela örneğin Akvaristler derneği ya da başka saygın bir dernek veya kurum bünyesinde bu rahatlıkla yapılabilir gibi geldi bana.
 
Ama gene burada bunu ayarlamak için özellikle moba besleyen ya da beslemeyen de olabilir ,site yöneticilerinin gerekli görüşme ve ayarlamaları yapması şart.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

dentuÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 03/11/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 525
dentuÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Ekim 2010 20:52

Arkadaşlar sizlerden ricam artık lütfen şu fiyat tartışmalarını bir kenara bırakın.Bu konunun açılma sebebiyle bunun bir alakası yok.İsteyen istediği balığı , istediği fiyattan satsın.Bu kimseyi ilglendirmez ve de ilgilendirmiyor.

Lütfen Recep bey'in son mesajını ve benim bu mesajdan önceki son mesajımı dikkate alıp ,bununla ilgili yorum ve görüş bildirin.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

hawkeyexÇevrim Dışı

Kayıt: 25/10/2006
İl: Samsun
Mesaj: 53
hawkeyexÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Ekim 2010 20:58
Arkadaşlar yazıları başından beri takip ediyorum. 50 TL ye moba yavru mu satılıyor ben mi yanlış anlıyorum? Dostlar şu ana kadar polemiklerden uzak durdum şimdide girmeyeceğim diyorum ancak belirtmeden de geçemeyeceğim.

" Arkadaşlar Kral Çıplak."

Allah aşkına söyleyin Forumlarda, ilanlarda ve tanıtımlarda gördüğünüz balıklarınızın yüzde Kaç ı gerçekten moba. Boşverin yavru almışları, boşverin uzmanları. Bu konuya yorum yazan herkes bir şekilde mobayı ciddi anlamda incelemiştir. Ya gerçekten kişiler bilmeden boş yorum yapıyor ya da gördüklerini yazamıyor. İddia ediyorum ki bir çok arkadaş kendi yazdığına kendi inanmıyordur. Piyasada öyle çok balık var ki zamanında moba diye satılan inanamazsınız. Ki bunlar gerçekte var olanların ancak % 10 udur. Yazamayan söyleyemeyen o kadar çok arkadaş var ki mağdur. 50 TL ye Moba? Şu an bu sadece bir temenni bence. Orjinal balığı layıkı ile bakanlarla gerçekten canlı canlı bir konuşun bakalım ne diyecekler.
Saygılarımla.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

dentuÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 03/11/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 525
dentuÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Ekim 2010 21:09
Erkan bey zaten konunun açılma amacı ,gerçekten orjinal balığı ,layıkıyla bakanların tespit edilmesiyle alakalı.Oradan nasıl 50 tl. ye moba yavrusuna geldi anlamadım.
 
Tekrar tekrar rica ediyorum.Bir önceki mesajıma göre yorum yapın lütfen.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

OasisÇevrimiçi

Özel Üye
[B]14209,1[/B] [B]13593,3[/B]
Kayıt: 07/09/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 1613
OasisÇevrimiçi
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Ekim 2010 21:37

Balık benim.Olursa yavrusuda benim.İstediğim fiyata satarım kime ne?

Orjinal Moba kimde var bu ülkede ve orjinal olduğunun kanıtı nedir çıksın söylesin madem bu kadar tartışıldı.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

dentuÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 03/11/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 525
dentuÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Ekim 2010 23:41

Lütfen fikir güme gitmesin.Olabilir mi acaba?? Saygın bir akvarist derneği ya da kulübü blue zaire mobaların orjinalliği konusunda inceleme yapıp ,bunu belgelendirebilirmi acaba??


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

blueaortÇevrim Dışı

Kayıt: 04/02/2009
İl: Izmir
Mesaj: 487
blueaortÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Ekim 2010 10:34

Arkadaşlar safkan ve orjinal balık sadece mobada tartışılamaz her türün safı orjinali her zaman güzeldir. Şu an piyasada 50 krş ada 3 tl yede yunus yavrusu mevcut veya 15 tl ye de 80 tl ye yunus damızlığı  mevcut sizce aradaki fark nedir? ( bu sadece bir örnek) bunun gibi farklı türlerdede aynı ve bir çok örnek verebilirim.

Balığınız orjinal değil kırma veya çok güzel bir yapı ve renk taşımıyor sa bence o balığın yavrusu 50 tl bile etmez.
 
Avrupa ve uzak doğu ülkelerinde üretimciler moba erkek ve kapamba dişi kullanarak malesef bu balıkları kırıyorlar bunun sebebide moba dişilerinin 3 ayda bir ve çok az sayıda yavru vermesinden artı çok küçük kolonilerin bile geniş yüzme alanı ve büyük hacimli tank istemelerinden kaynaklıdır yani gerçek anlamda moba erkek moba dişi yi üretmeye çalışsa astarı yüzünden pahalıya gelecektir.
 
Bu nedenle su an bir çok kişinin balığı aslında tam olarak ne safkan moba nede safkan kapamba dır. Moba ve kapamba nın safını canlı görenler bilir her iki türünde güzelliği bambaşkadır ama mobanın piyasadaki değeri ve popülerliğinin fazla olması nedeni ile talep hep moba ya kaymaktadır buda ticari anlamda gelir elde etmek isteyenlerin bu şekilde balıkları kırmalarına sebep olmaktadır.
 
Bir diğer konuda moba nın özellikleri ile ilgili bir açıklama yapılmıştı buna göre balıklarınızı
ayırabilirsiniz moba nın hiç bir zaman uzun bir yapısı kocaman palet gibi kuyruğu veya kafası olmaz arkadaşlar çenesinin altı gırtlak kısmı siyah olur kuyruğu mor olur küt ve geniş bir yapıya sahiptir vücudunun küt olmasından ve kuyruğunun ufak olmasından kaynaklı baş kısmı kocaman görünür.
 
Aldığı yavruları satmak için damızlıkların resmi eklenmesi gerekir sonuçta eklenen resimden de balığın orjinal olup olmadığı anlaşır ve alıcı buna göre alır yavrunun da kaça satılcağını balıkların sahibi belirler 1 tl ye satar 100 tl ye de satar tamemen kendisinin keyfine kalmıştır kimsede 100 tl den aşşağı veremezsin diyemez.
 
Ama şunuda atlamamak lazım 50 krş luk yunus yavrusu ile 3 tl lik yunus yavrusu bir olmaz. Mobadada gün gelicek 50 tl ilanlar göreceksiniz gün gelicek 100 tl likde.
 
 
Örnek bir moba formuna dikkat.
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

aquatopyaÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/06/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 1046
aquatopyaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Ekim 2010 21:16
[QUOTE=oasis]

Balık benim.Olursa yavrusuda benim.İstediğim fiyata satarım kime ne?

Orjinal Moba kimde var bu ülkede ve orjinal olduğunun kanıtı nedir çıksın söylesin madem bu kadar tartışıldı.[/QUOTE]

Moba sizin,olan yavruları sizin,kimse balığı 50 tl den satın demedi.Muhabbet bir şekilde bu konuda başladı.İsterseniz  1 tl yede satabilirsiniz.

Orjinal moba bende var.Orjinal olduğunun kanıtına gelince,3.sahibiyim.seceresini biliyorum.

Saygılar...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

OasisÇevrimiçi

Özel Üye
[B]14209,1[/B] [B]13593,3[/B]
Kayıt: 07/09/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 1613
OasisÇevrimiçi
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Ekim 2010 22:12
Muammer bey 50 TL den satın diye ısrar yok satılamaz diye oluşan bir kanı var anlatılmak istenen bu.Sapla samanı karıştırmayalım.
Mobalarınızın seceresini forumdan takip ettiğim kadarıyla biliyorum merak etmeyin.Benimde sorduğum bilmeyen kişiler bunun orjinal olduğunu nasıl anlayacaklar.Balığın üzerinde  ben Tanganyikadan şu tarihte çıktım diye etiket yok malesef.
Burda güvenebileceğimiz tek dayanak bu balığı getiren kişi yada kurumların verecekleri garanti yada bir belgedir.Bununla beraber sizin anlatımınız doğrultusunda balığın genel görüntüsüne göre orjin analizi yapmanız sağlıklı değildir.Gölden yakalanmış ama gelişimi sırasında fiziksel  sorun oluşmuş bir balığı ben buraya getirip koysam hayır bu orjinal değil diyemezsiniz.O balıkta orjinaldir ama sorunları vardır.Canlı el yapımı değil adı üzerinde canlıdır ve gelişimi sırasında herhangi bir fiziksel sorun oluşabilir.Bunuda kimse orjinliği konusunda yargılayamaz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 02 Ekim 2010 22:59

Bendeki balıklar aqua centerden alındı.Beni bu konuda yarğıladılar belgemde vardı herşeyim vardı.ilan verdim ortalık karıştı ozaman bu adamlar sahte belge veriyo milleti kandırıyo.balık benim balık sonuçta.mesajlar yağdı niye bu kadar ucuza satıyon diye sonra 3 gün üyeliğimi kapattılar.tamam yarğıladılar sizde varsa alıyım dedim resim koyun dedim hiç bişey  yok ortada.sendeki orjinalse diyorum tanesine 1250 tl veriyim diye mesaj atıyorum ses soluk yok.Kendi balın varsa koy bakalım.adam istanbulda bana ankaradaki akvaryumcudaki balıkların resmini gösteriyo.VEYSEL BEY 50 TL YE orjinal moba yavru satacam diyor kabak bize patlıyor.ve nitekimde satıyor.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

hakanayatalayÇevrim Dışı

Kayıt: 03/06/2010
İl: Izmir
Mesaj: 32
hakanayatalayÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Ekim 2010 11:23
Bilmeyen kişiler araştırıp öyle alacak moba yı ki Taneli arkadaşımız mobanın belirleyici özelliklerini bir başlıkta belirtmiş zaten kendi balıkları bu tanımlara uymayanlar hemen karşı cıkıyorlar ama gerçek bu tanımlamalar , ondan iyi bu balığı tanımlayabilecek başka kişide herkezin tanıdığı Oğuzhan abidir herkes  mobayı  tanımlayabileceğini düşündüğü kişinin ismini öne sürsün birkaç kişide karar kılıp onların fikirlerini isteyelim olmazmı?Doğada fiziksel sorunlu balıklar av oluyor arkadaşlar bunuda unutmayın doğadaki balıkların %99 hatasızdır belgeselde izlediğim bi olaydan örnek vereyim aslanlar zebra sürüsüne saldıracakken sadece hasta ve yaşlı hayvan değil diğerlerinden farklı hayvanı seçiyorlar takip etmesi kolay olsun diye bir bacağı siyah kalmış zebrayı diğerlerinden kolaylıkla ayırt edip takip edip yakalıyorlar.Aynı şekilde bantı bozuk veya yedi bantlı(bantları daha ince oluyor) bir moba yawrusuda diğerlerinden  kolaylıkla ayırt edildiğinden avcı tarafından ilk hedef oldugu için dogada fiziksel sorunlu hata kusurlu balık  kolay kolay büyümez arkadaşlar bunu ancak akvaryum ortamında biz büyütebiliriz

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir