Blue Zaire Moba Orjinalliği Hk.


dentuÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 03/11/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 525
dentuÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 23 Eylül 2010 17:19
Tüm dostlara selamlar,,
Öncelikle kendimi tanıtmak isterim.Adım Güngör Baştunalı.İstanbul'da diş hekimliği yapıyorum.Çok kısa bir süre öncesine kadar balığı sadece sofrada gören biriyim.::))
Son bir yılda akvaryum dünyasına olan merakım başladı.Özellikle frontoza türleri ilgimi çekince sadece bu türe yoğunlaşmaya karar verdim.Oldukça kısa süren ( 6 ay ) bir brundi tecrübemden sonra ,blue zaire moba türüne karşı aşırı bir ilgi duydum ve tamamen o türe yöneldim.
Edindiğim ,bu türde oldukça tecrübeli dostlarımın yardımıyla birkaç moba kolonisine sahip oldum.Çok şükür ki şansımın da yardımıyla bu nadide türden yavru almayı da başarabildim.
Bu camianın içinde bulunduğum bu kısa süre içinde ,bu blue zaire mobaların orjinalliği ile ilgili yapılan tartışmalar,bir blue zaire moba aşığı olarak beni oldukça rahatsız etti.Yine eminim ki benim gibi bu türe sahip olan ya da olmayı hayal eden dostların da ortak bir rahatsızlığıdır bu.Nasıl olmasın ki ; yaklaşık 2 cm. boyunda bir yavruya ya da damızlık bir blue zaire mobaya oldukça fazla miktarda fazla para ödeyen insanlar ,bir de içlerini kemiren böyle bir olumsuz duyguya kapılırlarsa bu iş zevk boyutundan çıkıp eziyet haline döner.
 
Benim naçizane bir önerim var ; her ne kadar hayata geçirilebileceğinden çok da emin olmadığım.
Blue zaire moba türü ile ilgili uzmanlaşmış ,bilgi düzeyi bu camiada kabul gören en az 4-5 kişiden oluşan bir nevi bilir kişi heyeti kurulsa ve bu heyet blue zaire moba kolonilerinin orjinalliği ile ilgili incelemeler yapsa nasıl olur acaba?.Eminim yeni koloni kurmaya çalışan arkadaşların ya da elindeki koloninin orjinalliği ile ilgili içine kurt düşen arkadaşlar için çok sevindirici olur bu.
 
Tabi teoride çok mantıklı olan böyle bir önerinin hayata geçirilebilmesi için ,uzmanlığı herkes tarafından kabul gören gönüllü dostlara ihtiyaç olacaktır.
 
Şayet bu önerim kabul görür ve hayata geçirilebilirse ; ilk olarak ben blue zaire moba kolonilerimin incelenmesini kabul ettiğimi de buradan tüm dostlara duyururum.
 
HADİ BAKALIM HAYIRLISI ; BİR DELİ KUYUYA TAŞI ATTI BAKALIM..::))
 
Görüş ve önerilerinizi bekliyorum.
 
Güngör Baştunalı
Diş Hekimi
0 532 275 96 03

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

DenizYILDIZÇevrim Dışı

Kayıt: 11/08/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 721
DenizYILDIZÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Eylül 2010 17:35

Frontosadan anlamam çokta hoşuma giden bir tür değil daha doğrusu beslemek istediğim tür için gerekli özellikleri taşımıyor. Ama balık çok güzel bir balık. Bu güzele güzel demem benim olmadıkça sözünü çürütüyor bu arada :). 

Söz konusu isteğiniz kolayca uygulanacak bir olay değil. Sebebi bu tür şahsiyetlerin bulunamaması değil balıkları hakkında yorum yaptıracakların çok az olacağıdır :) Bu kadar pahalı bir balığı kimse riske atıp onaylatmaz. Çünkü şüphe olursa içinde sorgulamaktansa biran önce kitleyip elinden çıkarmaya çalışırlar.
Sertifika olayına ben inanmam. Arawonaların bir kısmı haricinde nereden bileyim o balığa ait olacağını yahu :) Ölmüştür öldürmüşsünüzdür alın bir başka deyin safkan sertifikalı .Motor numarası olmadığından sertifika inandırıcı bir delil statüsünde değildir.
 
Gelelim benim sıkıntıma... Genelde bu türde satışlar yerini bulsun diye üreyen koloni denip satılıyor. Doğruluğunu yanlışlığını tartışmayacağım ama çok ama çok zor durumda kalınmadıkça bu tabiri caiz ise yavruları enaz 50 Tl den satılabileceğini bile farzetsen altın yumurtlayan tavuğu satmak gibime geliyor.
 
İlanlarda insanlar genelde neden sattıklarını yazıyor ama bana en inandırıcı gelmeyen yer orası oluyor . Bu sadece mobada değil, gold kriza vb daha az bulunan diğer türlerde buna dahil.
 
Yavrularından bahsetmiyorum anaçların satılmasından bahsediyorum. Ha satılabilir ancak şüphe duymakta benim hakkım. Belirli birinandırıcı nednei yok ise akla gelenler bahsi geçen varyant olmaması yada gerçek varyant olup iyice yaşlanması yada yavru alamamaktandır. Bunlarda beni alımdan soğutur. Ha diyebilirim kendi yavrularından ayrı bir koloni kurdum onlara yer açıyorum . Belki inandırıcı bir neden olabilir. Açıkcası uzun zamanda yavru verme erginliğine ulaşan bu balıklar için yine pay bırakıyor. Neyse böyle bir uzman görüşü yerine aramızdan sahtecileri çıkarmak daha yerinde olur. Uzman yorumu yerine uzman fiiliyatını daha çok benimserim. Buda ilanlar kısmında bir bakıma gerçekleşiyor. Hata var a basılıp moderatör uyarılıyor oda ilgili ilana yazı yazıp enazından bir şüphe olgusu olduğu varlığını belli ediyor. Ama hata var sevmediği kişiyide zan altında bırakma tuşu olabiliyor. Konuyu  uzattım sadece fiyat artınca o kadar zekiler ortaya çıkıyor ki bu sektörde inanılmaz geliyor bana. :)
selimay2010-09-23 17:35:51

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

dentuÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 03/11/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 525
dentuÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 23 Eylül 2010 17:56
Aslında en büyük amaçlardan biri de bu zaten.Ben kendi payıma elimdeki balık orjinal değilse beslemek istemem.Ya da yarın öbürgün o balıklardan alacağım yavruları sattığımda haksız bir kazanç sağlamak istemem.Biraz da bu taş kuyudan çıkarılabilirse bu tip sahtekarlıkların ya da ,farkında olmadan kazanılan haksızlıkların önüne geçilebilir.Yine aynı şekilde böyle nadide türlere büyük paralar ödeyipte içi rahat olabilecek insanların da mutluluğu buna değer.Sizin gibi benim içinde sertifikalar bir anlam ifade etmiyor.Bu balıklar makina değiller ki bir yerlerinde seri noları olsun.Bu sertifikaların yerine karşılıklı duyulacak güven en önemlisi.Benim kuyuya attığım taş ta bu güven ortamının oluşturulmasında işe yarayabilir.

Bu arada ben böyle bir incelemede seve seve rol alırım diyecek arkadaşlar ,,ben varım diyebilir.Önce kendi bilgi ve birikimine güvenen arkadaşlar çıkmalı ki ,akabinde bir yere varılabilsin.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

akinozerÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 10/10/2007
İl: Kocaeli
Mesaj: 653
akinozerÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 23 Eylül 2010 19:36
      Güngör bey çalışmalarınızı yakından takip edeceğim. Benimde çok kafamı karıştıran ve oldukça muallakta olan bir konu aslında. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

dentuÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 03/11/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 525
dentuÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 23 Eylül 2010 20:31

Akın bey ,,

Bu blue zaire moba ya gönül vermiş herkesin sorunu.Bu konuda benim bir çalışmam olamaz.Benimki sadece bir öneri.Blue zaire moba konusunda usta ve saygı gören birilerinin çıkıp fikrime destek vermesi ,ben bu işte varım demesi gerekir.

dentu2010-09-23 20:32:11

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

TaneliÇevrim Dışı

Kayıt: 17/12/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 79
TaneliÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Eylül 2010 22:28

Resim ekleyin Güngör bey bir bakalım ancak siz aldığınız yere güvenmeden yada balıkları tanımadan mı bu kadar büyük paralar verdiniz onu pek anlamadım.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

DenizYILDIZÇevrim Dışı

Kayıt: 11/08/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 721
DenizYILDIZÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Eylül 2010 22:42
Güngör beyin bir kolonisi Shbndn.cm da satılık ve fotoları mecut Bilal Bey. Moba diye aratırsanız ulaşabilirsiniz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

TaneliÇevrim Dışı

Kayıt: 17/12/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 79
TaneliÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Eylül 2010 23:19

Anladım Selim bey. Hemen bakıyorum.

 
Şimdi baktım satılık olan moba kolonisini gördüm. 1 erkek 4 dişi şeklinde bir satış ilanı vardı. Sanırım Güngör Bey'in balıkları bunlardır.
 
Resimler çok fazla istediğim gibi olmamakla birlikte izlenimlerimi aktarayım;
 
- Balıklar henüz 2, 2.5 yaşındalar.
- Dişiler 14-15 cm civarında
- Muhtemelen 2. veya 3. ağız yumurtalar.
- Genel hatlarıyla güzel bir genç koloni.
- Henüz renkler tam oturmamış ve ufak bir stres gözlenebilse bile ( su değerleri kaynaklı ) balıkların orjinal oldukları belli.
- Su olarak direkt çeşme suyu etkisi gözlemleniyor.  
- Ağzı dolu olan balığın çene altı beyazlaşması gayet normaldir.
 
Bir ilan daha gördüm. Orada yavru satışınız var Güngör Bey ,
 
Yavruların damızlıkları ( özellikle 3 dişi ) hem çok büyük hemde oldukça tecrübeli balıklar. dişiler muhtemelen 20-22 cm arasında. Gerçekten saf balık kendini belli ediyor. Beğenilmeyecek bir yerleri yok. Özenle seçmişsiniz bu çok belli. Tebrik ederim. Tecrübesizim yazmışsınız ancak oldukça başarılı 2 koloni balık seçmişsiniz. Başarılar diliyorum.
Taneli2010-09-23 23:35:51

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

dentuÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 03/11/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 525
dentuÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 23 Eylül 2010 23:30
Sakın yanlış anlaşılmasın.Ben bu konuda bana yardımcı olan dostlarımdan ve kolonilerimden en ufak bir şüphe duymuyorum.Hepsine bana olan yardımlarından dolayı minnettarım.Zaten konuyu açarken böyle bir bilirkişi topluluğu oluşursa ilk benim kolonimi inceleyebileceklerini açıkça belirttim.Ayrıca mobasever tüm dostlarıma kapım herzaman açıktır.Onlarla tanışıp acı bir kahveyi paylaşmak bana herzaman zevk ve onur verir.
Ben bu tip incelemelerin fotoğraf yoluyla yapılmasına çok taraftar değilim.Çok kalitesiz balıkların özel açılardan çekilen ,ya da bir çok fotoğrafın içinden seçilen tesadüfi muhteşem fotoğrafları ,,,ya da tam tersi çok kaliteli balıkların çekim hatası veya yetersiz kalitede kamera kullanımı sebebiyle kaydedilen kötü fotoğrafları insanı yanıltabilir.
Yine de ille benim balıklarımın fotoğraflarını görmek isteyen arkadaşlar Selim Ayyıldız beyin belirttiği sitede birazda şakayla karışık  (DOKTORDAN::))) ibaresiyle verdiğim ilanlarımı incelerlerse fotoğraf ve videolarımı görebilirler.
Ama benim tercih ve görüşüm bu incelemenin yerinde ve görerek yapılması gerektiği yönündedir.
dentu2010-09-23 23:56:26

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

TaneliÇevrim Dışı

Kayıt: 17/12/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 79
TaneliÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Eylül 2010 13:58
Yukarıda Selim Bey yazdığı sebplerden ötürü sizin istedğiniz şekilde bir toplantı veya buluşma imkansızdır. Bugün bu işten en iyi anlayan birileri çıkıp birşey dese bile birçok karşıt görüş ile sizin kafanız karışacaktır. Balığınızı kendiniz tanımaya çalışın. Yabancı diliniz varsa çok çok faydalı yabancı eserler var. Ayrıca birkaç yurtdışı forum üyeliği size kısa sürede çok şeyler katacaktır.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

marmarisliÇevrim Dışı

Kayıt: 25/09/2010
İl: Mugla
Mesaj: 1
marmarisliÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Eylül 2010 17:42
Slm arkadaslar bende frontoza sever ve yeni aranıza katılmaya çalışan birisi olarak moba ve burindi kolonileri oluşturmak istiyorum. fakat f0 yada f1 koloni kurmak için f0 yavru sattığını iddia eden pet shoplardan f0 olduğunu kanıtlayan bir belge isteyebilirmiyim. böyle bir belge varmıdır. Aslında yer isim vermek istemiyorum ama kayseride LD akvaryum f0 sattığını yazıyor. ama oldukça pahalıya satıyor. aramızada f0 - f1 koloni kuranlar nerden edindiler. kaça aldılar.bu konuda bilgi alabiliriyim.
 
ilk tercihim f1 olacak sanırım. çünkü akvaryum şartlarına biraz daha fazla uyum sağlamış olmasından sebep.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

OasisÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]14209,1[/B] [B]13593,3[/B]
Kayıt: 07/09/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 1613
OasisÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 26 Eylül 2010 00:32
Güngör beyin balıkları Oğuzhan beyin daha sonrasında Göksel Aydın beye geçiş yapılan balıklardan sanırım.Eğer yanlış değilse iyi ellerde bakılmış uzman kişilerden gelen balıklar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

gökhanyeÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 05/01/2009
İl: Bursa
Mesaj: 290
gökhanyeÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 26 Eylül 2010 01:44

Nacizane bende bir frontosa tutkunu olarak görüşlerimi bildirmek isterim.

Öncelikle orjinallikten kastın türün kırma olmaması olarak algılıyorum ve görüşlerimi bu yönde belirtiyorum.En iddalı ve tecrubeli kişilerin bile bunu görsel anlamda ayırt ederek kesin sonuçlara varması mümkün değildir.Hele ki frontasa gibi habitatı geniş ve cins sayısı fazla olan bir canlı söz konusu ise.  (bu türlerin bir çoğu vucut formu ve renk olarak bir birine oldukça yakın) .Bu canlılar ve habitatları tam olarak kapsamlı bir bilimsel araştırma yapılmamışken bir kaç deneyimli akvaristin bir araya gelerek canlıların orjinalliği hakkında görüş bildirmesi ne kadar doğru olur şüpeli.Eğer bahsi geçen canlı discus olsaydı evet ,bu doğru olabilirdi  çünkü labaratuar araştırmalarından saha çalışmalarına dek bir çok bilgiye kolayca ulaşılabilir.Ama bu frontosa türleri için geçerli değil.İçimizde bu canlılar hakında en tecrubeli kişiler bile bu cinsin belki3 belki 5 türünün FO larını orjinallerini görme şansını elde etmiştir.

Herkesin görüşlerini bildirmesi yada balıkları hakkında fikir sorması en doğal hakkıdır fakat orjinalliği ve menşeğinden kesin olarak emin olduğum balıklarımı bir kaç kişinin insafına bırakarak yerden yere vurmalarını bekleyemem doğrusu:).İşin şakası bir tarafa yapılan yorumlar sadece cinsin özelliklerini nekadar sergiliyor ? Sağlık durumu nedir? formu ne durumdadır ? gibi soruların cevaplarından öteye gitmeyeceği ve balıkların safkan olup olmadığını kesinlikle kesin olarak kanıtlamayacağı kesindir.
Üç-beş kuşak önce dedesi burundi olan bir mobanın kırma olduğunu kim anlayabilir?
gökhanye2010-09-26 01:50:33

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

dentuÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 03/11/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 525
dentuÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 26 Eylül 2010 09:32
Recep bey,kısmen doğru,,
bende 4 moba 1 skupina kolonisi var,,
 
bunlardan 4 dişi 1 erkek balıktan oluşan (dişiler 15-16 cm.) Oğuzhan bey in,,,, 1 erkek 2 dişi (dişiler 20 cm. üzeri) Oğuzhan bey in,,,,,,1+4 skupina kolonim Oğuzhan bey'in ,,,,,,1+4 moba kolonim(dişiler 20 cm.üzeri Oğuzhan bey vasıtasıyla aldığım ,çok yakın bir arkadaşına ait ,bildiği balıklar ,,,,,son olarakta 1+4 moba kolonim (dişiler 20 cm. üzeri) Aydın bey e ait ,,İzmit ten Ufuk bey in yardım ve onayıyla alınan balıklardır.
Oğuzhan bey in bana bu konudaki yardımları olmasa zaten böyle bir işe soyunmam imkansız olurdu.Bana bu sevgiyi aşılayan kendisidir.Sağolsun hala da yardımları devam etmektedir.
En başta da dediğim gibi sadece 1 yıllık geçmişi olan benim gibi acemi balıkseverler için,bu tip yardım ve desteklerin önemi ortadadır.Bilmiyorum okur mu bu mesajı ama okursa da kendisine sonsuz teşekkürlerimi iletmek benim için bir vazifedir. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir