Bitkili Tankda Led Kullanımı


doctorecÇevrim Dışı

Kayıt: 15/11/2015
İl: Gaziantep
Mesaj: 1457
doctorecÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Aralık 2016 00:23
[QUOTE=fahrisinan]Benim son tankımda da tecrübe ettiğim şeyler var, birçok insan kabul etmeyip beğenmeyecek ama ben yaşadığımı aktarmak istedim, bunlar kesinler yahut bilimsel şartlar falan değil, benim koşullarımda çalıştılar, o sebeple paylaşmak istedim, isteyen dikkate alır, isteyen almaz;

1.Gübreleme, başlangıçta asla ve asla gübre paketlerinde yazılan kadar yahut nette okuduklarınız kadar [K]olmamalı[/K]. Gübreleme asla başlangıçta bitkiler güçlenene kadar standart belirlenen şu kadar ppm vs. diye yazılan ölçeklere göre [K]yapılmamalı[/K]. Akvaryumu ağzına kadar bitki de doldursanız, o bitkiler ilk başta bir nekahat dönemi yaşıyor ve bunu atlatmaları vakit alıyor. Bu arada da yosunlar alıp yürüyor. O sebeple NPK için olması gerekenin 4'te biriyle [K]başlayın[/K], 1 ay böyle devam edin, ışık vs. olması gerektiği gibiyse yetersiz beslenme belirtileri göstermeye başladıkları an artırmaya başlayın. Eser elementler için de aynı şey, Demir mesela, başlangıçta asla yazılanın 4'te biri kadarını [K]aşmayın[/K], [K]sakal yosunu, kıl yosunu püsür yosunu hepsinin kaynağı.
[/K]
2.Led yahut floresan aydınlatmayı taktınız, co2 falan hazır, gübreler alındı, cüzdanlar boşaldı ama mutlusunuz. Akşam aydınlatma da açılıp 15 dakika sonra yağmur gibi fotosentezi görünce çocuklar gibi şensiniz. Ama olmalı mısınız? Bu hızlı başlayan yoğun fotosentez doğal mı? Doğalı taklit ediyor mu? Bu konuda birkaç tecrübe direkt kulaklarımla duyduğum kadarı ile scaping yapan, dereceler almış kişiler bu görüntüyü pek yaşamak istemiyormuş. Neden? Bu fotosentez şemasındaki parametrelerin ortamda çok yüklü olduğu anlamına geliyor. Yani bitki coşuyorsa herşeyi hemen tüketiyor, büyüyor ve fakir kalan yosun ölüyor demek değil bu. Bu denklen çok riskli, çünkü en küçük bir zincir eksikliğinde bu yüklü parametreler bitkilerin işine yaramazken[K] yosun patlamasına sebep oluyor[/K]. O yüzden ölçülülük şart.

Sözün özü, aydınlatmayı abartmayın, [K]gübreyi zaten abartmayın[/K] ama aydınlatmayı abartmayın. 0.5W bilmem şu kadara falan high tech için sadece bir öngörü. Sizin tankınızda çok tüketici, hızlı bitkiler varsa, bu aydınlatmalarla zaten diğerlerini taca atıyorsunuz. Aydınlatma ideali, bitkilerin tümünün gelişim gösterdiği alt sınırdır, yosunun ölçülü kaldığı alt sınırdır. Benim tecrübem özellikle de son uğraştığım bu tankta o kadar cebelleştim ki ledlerle, ki özellikle ledde aydınlatma kalitesi ve verim de yüksek olduğundan sakın ola W değerine yüklenmeyin. Benim bütün parametrelerin, su sertliğim bile idealken 80cm genişlikli, 35cm yükseklikli tankta 32W led aydınlatma ile test edilmiş mükemmel kimyasal seviyelerle yeşil nokta yosunundan, sakaldan, tüyden kurtulamadım.

Bitkiler deli gibi fotosentez yapıp kudururken yeşil nokta yosunumuz da bir daha yazayım mükemmel NO3, PO4 ve Fe değerleri olduğu halde kudurdu. Durmadı. Taaa ki aydınlatmayı biraz değiştirip (ki bunu aşağıya yazacağım) 18w'a düşürene kadar. Bitkiler deli gibi fotosentez yapmadı ama gelişmeye devam etti ama yosunlar, her türlüsü inanılmaz bir hızla geriledi. Hala da geriliyorlar, sadece yeşil nokta yosunu kaldı o da bitiyor gibi normal seviyede.

Tabii bu arada CO2 desteği işine girdiyseniz stabil bir sistem olması şart. CO2 seviyesi ölçülmesi şart.

Aydınlatmaya gelince, burada Mustafa Bey başta olmak üzere birçok arkadaşımın renk kombinasyonları vs. çalışmaları takdire şayan, hakkını vererek yaparsanız muhakkak başarılı olur. Ben de maviler, kırmızılar vs uğraş uğraş tırmaladım ama belki kaliteli olmadıklarından belki başka sebepten bende pek istediğim gibi çalışmadı, ben de becerememiş olabilirim. Bu sebeple daral geldi ve 2 ay evvel 18w aydınlatmamı baştan aşağı değiştirdim. 14 w 10K edison soğuk beyaz, 4w full spectrum bitki gelişim led. 2 aydır, bitkilerim özellikle kırmızı tonlular, zemin bitkileri mosslar güzel şekilde gelişiyor. Bu da bir alternatif olarak denenebilir, bende olumlu sonuç verdi.

Burada çok daha tecrübeliler var ama bence işin sırrı ve bende çalışanlar:
1.Verebileceğin en az gübre.
2.Verebileceğin en az ışıklandırma.
3.Balık durumuna göre kullanabileceğin en yüksek debili, akıntıyı olabilecek en yüksek seviyede tutabilecek filtre.[/QUOTE]
Yaptığınız İki yorum birbirine o kadar zıt ki. Kesin bir şekilde şöyle yapın böyle yapın diye yorum yazıp sonrada alttaki yorumu yazmanız... . Sizin verdiğinizi bilgilerin yanlış olduğunu düşünenlerde elbette buraya bir şeyler yazacak. Buna tepki vermeniz, kendinizi eleştirilmez bir konuma yerleştirmeniz de çok değişik olmuş..


[QUOTE=fahrisinan]Okuyan arkadaşlar, siz kimsenin doğru yanlış demesine bakmayın. Deneyin, ona göre karar verin. Forumlar bile artık fikir paylaşımı ortamı değil, ego tatmin ortamı haline döndü, siz kendi tecrübenizi okuyup inceleyip, kendi bitkileriniz, kendi ışığınız, kendi suyunuz, kendi koşullarınıza adapte edin. Milyon parametrenin olduğu bir doğa taklidinde kimsenin dediği kesin doğru değildir. Kimse kimseye birşey ispatlamak zorunda da değildir.[/QUOTE]

Teşekkür Edenler: [T]212751,cgrrx[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ThsnmutluÇevrim Dışı

Kayıt: 30/01/2012
İl: Kocaeli
Mesaj: 602
ThsnmutluÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Aralık 2016 00:48
[QUOTE=doctorec]
Yalnız burada bir nokta var Alması gerekenden fazla miktar nedir???
antagonistik oran nedir?
Ne kadar demir olursa ne kadar fosfatı alımını etkiliyor?
Daha açık ifadeyle kaç ppm üstü ? Açık bir rakam?? ya da şu rakamlar arası?
Bakın burada açık oranlar verilmiş
[URL]https://www.akvaryum.com/forum/icerik_tahmin_yontemi_k312445.asp[/URL]
İnsanlar fosfat ve nitrat efsanesinden tankına Kolay kolay bu rakamları bile veremezken bu rakamların çok çok üstünde bir olmalı balsedilen antagonistik oranlar?
Yani sözün özü Hala 1 damla co2, yarım doz( doz tabiride gerçekten saçma) gübreleme oranlarından bahsedilen bir ortamda bu forumda kimsenin sorununun antagonistik oranlar olduğunu düşünemiyorum...
Zaten sizin verdiğiniz linkte hiç bir oran belirtmeden bu etkileşimden bahsetmiş.[/QUOTE]

Cihan bey olaşabilecek iki unsurdan bahsettim o ve ya bu doğrudur gibi kesin birşey söylemem mümkün değil.Yani kesin şu kadarı fazla diyebilir misiniz ? EI metodu kullanıyorsunuz adı üstünde tahmini yani.Sizin tankınıza 1ppm X az gelirken benim tankıma yetiyordur şimdi size nasıl oran verilsin.

Hocam bir yerde micro-macro birlikte kullanmayın etkileşim oluyor gibi açıklama yapılırken aynı sitede macro ve micro ları içeren All in one gibi solüsyonların tarifi veriliyor.Demir formları Fe++ ve ya Fe+++ bitkilerin kullanım hızları farklı aynı şekilde şelat maddelerine ve ph ına göre yine değişken... Şimdi hangisi uygun siz karar verin.EI de bile macro micro ayrı günlerde nedenini hiç araştırdınız mı kendi kafanızda yoksa öyle tariflenmiş diye mi uyguluyorsunuz.Klavye dili çok farklı söylediklerim yanlış anlaşılmasın lütfen [:)]

Beğenenler: [T]179624,doctorec[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

doctorecÇevrim Dışı

Kayıt: 15/11/2015
İl: Gaziantep
Mesaj: 1457
doctorecÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Aralık 2016 01:07
[QUOTE=Thsnmutlu]

Cihan bey olaşabilecek iki unsurdan bahsettim o ve ya bu doğrudur gibi kesin birşey söylemem mümkün değil.Yani kesin şu kadarı fazla diyebilir misiniz ? EI metodu kullanıyorsunuz adı üstünde tahmini yani.Sizin tankınıza 1ppm X az gelirken benim tankıma yetiyordur şimdi size nasıl oran verilsin.

Hocam bir yerde micro-macro birlikte kullanmayın etkileşim oluyor gibi açıklama yapılırken aynı sitede macro ve micro ları içeren All in one gibi solüsyonların tarifi veriliyor.Demir formları Fe++ ve ya Fe+++ bitkilerin kullanım hızları farklı aynı şekilde şelat maddelerine ve ph ına göre yine değişken... Şimdi hangisi uygun siz karar verin.EI de bile macro micro ayrı günlerde nedenini hiç araştırdınız mı kendi kafanızda yoksa öyle tariflenmiş diye mi uyguluyorsunuz.Klavye dili çok farklı söylediklerim yanlış anlaşılmasın lütfen [:)][/QUOTE]
Aslında yaptığım yorum sizin yazınızdan ziyade verdiğiniz linkteki bilgilereydi geçen sene okumuştum o linkten bu bilgileri. Belli bir oran vermeden bu bunu etkiler diye yazılanlar pek bir şey ifade etmiyor..
Fosfat ve demir etkileşimi en baştan itibaren değişik geliyordu bana ama elde bir veri olmadığı için uyguluyordum. Macroyu dozladığım gün 4 ppm üstü fosfat veriyorum diğer gün demir ve verirken tankta yeteri kadar fosfat var zaten... İkisini beraber uyguladığımda oldu bu kurulumda. Kolaylaştırmak için ayrı ayrı yaptığım günde oldu. ışıklar açıkken verdiğimde oldu kapalıykende tam olarak harfi harfine uyguladığım bir proğram yok zaten tahmin metodunun bu esnek yapısı zaten hoşuma giden .
Bunların aslında antagonistik oran la ilgili yorumumla da ilgisi yok. Çok net ifade edersem antagonistik oranlar Farklı besinlerin alımını sınırlama diye bir doğru var ama bunların oranları bizim akvaryuma verdiğimiz miktarların çok çok üstü.. Buraya yazılması pek bir şey ifade etmez yani..

[EDIT]doctorec,2016-12-11 01:09:27[/EDIT]

Teşekkür Edenler: [T]123326,Thsnmutlu[/T]
+1: [T]123326,Thsnmutlu[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ThsnmutluÇevrim Dışı

Kayıt: 30/01/2012
İl: Kocaeli
Mesaj: 602
ThsnmutluÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Aralık 2016 01:13
[QUOTE=fahrisinan]Bu arada ; Mükemmelden kasıt ölçülmüş su örnekleri sonuçları tabii ki, Prodac ve Sera test kitleri ile sudaki oranlarının normal ve birbirine göre orantılı olduğunu test ettim, ben mükemmel diye neyi öngörmüş olabilirim ki? Tadına mı bakıcam?r.[/QUOTE]

Fahri bey umarım yosunsuz sağlıklı şekilde tanklarınızı devam ettirirsiniz.Kendi adıma şu doğrudur bu doğrudur yerine söyledikleriniz üzerinden bazı yorumlarda bulunarak sebeplerden bahsettim.Tecrübelerinizi aktarmışsınız illa ki burada yazılanlardan olumlu olumsuz kişinin kendisine kalmış alacağı örnekler olacaktır.Aman sakın sizi kırmak rencide etmek yalancı çıkarmak gibi bir niyetim asla ve asla olamaz.

Her seferinde ana sebebi atlıyoruz ışık diyoruz gübre diyoruz co2 diyoruz.Alg sporlarının ana besin kaynağını (organik atıkları) uzaklaştırmadan (su değişimlerinden) ve ya bunları bakteriler ile bitkiler için kullanılacak forma dönüştürmeden bahsedilmiyor.Işığı (enerji kaynağını) katmıyorum çünkü mecburen kullanacaksınız.Nedir bitkileriniz sağlıklı olmalı ki organik atık üretmesin algleri besleyecek maddeleri yapraklarından gövdelerinden dışarıya salmasın.Buradan bitkileriniz nasıl sağlıklı gelişir organik yükler nasıl bitkilere yararlı hale gelir şeklinde böyle zincirleme reaksiyonla ışık miktarı co2 gübre gibi ilerliyor.Adamlar yazmış hem de bu işin kitabını yazmış bizler ben de dahil çoğumuz zamanında yanlış verilmiş bilgiler ışığında ilerliyoruz.Araştırma yapmıyoruz birisi birşey yazıyor ona inanılıyor sorgusuz sualsiz doğru olduğu kabul ediliyor.Bir dünya örnek yazılabilir yosunla ilgili neden yosun yiyici canlılar kullanılıyor vs vs vs.Bunu siz veriyorsunuz gibi bir algı oluşmasın genel bahsediyıorum.

[K]Aman sakın tadına bakmayın derim ben de ne diyebilirim onlar sizin için değil[/K] [:D]
Mükemmel dediğinizde olağanın üstünde anlamı katılır.Dediğiniz gibi çok fazla değişken birbirine bağlı değişkenlik gösterebilen parametre var.Her markanın da kendine göre ürünlerine göre pazarlama stratejileriyle vermiş oldukları değerler var.Bakın hepsi de farklı oranlar vermiş.Hangisini baz alacaksınız ki.Sizin tankınız ihtiyacı olan miktar nedir ya da.Değişken yani.




[QUOTE=doctorec]
Aslında yaptığım yorum sizin yazınızdan ziyade verdiğiniz linkteki bilgilereydi geçen sene okumuştum o linkten bu bilgileri. Belli bir oran vermeden bu bunu etkiler diye yazılanlar pek bir şey ifade etmiyor..
Fosfat ve demir etkileşimi en baştan itibaren değişik geliyordu bana ama elde bir veri olmadığı için uyguluyordum. Macroyu dozladığım gün 4 ppm üstü fosfat veriyorum diğer gün demir ve verirken tankta yeteri kadar fosfat var zaten... İkisini beraber uyguladığımda oldu bu kurulumda. Kolaylaştırmak için ayrı ayrı yaptığım günde oldu. ışıklar açıkken verdiğimde oldu kapalıykende tam olarak harfi harfine uyguladığım bir proğram yok zaten tahmin metodunun bu esnek yapısı zaten hoşuma giden .
Bunların aslında antagonistik oran la ilgili yorumumla da ilgisi yok. Çok net ifade edersem antagonistik oranlar Farklı besinlerin alımını sınırlama diye bir doğru var ama bunların oranları bizim akvaryuma verdiğimiz miktarların çok çok üstü.. Buraya yazılması pek bir şey ifade etmez yani..

[/QUOTE]

Doğrudur Cihan hocam işte verilen bilgiler eşliğinde bunları doğru yorumlayabilirsek sonuçlar kendiliğinden ortaya çıkacaktır.

Genel olarak şunu yapma şu olur bunu yapmazsan bu olur gibi net ifadeler yerine sebeplerini [K]atomlarına ayırmayacak[/K] insanların kafalarına yatacak şekilde kısaca halk dilinde açıklamakta fayda var.En büyük hatamız bana göre.Ne kadar atomlarına parçalarsak o kadar firmaları zengin etmeye devam ederiz.

Mustafa bey kusura bakmayın biraz konu dışına çıktık ancak çok fazla takip edilen bir başlık olduğundan yararlanabilecek kişi sayısı da bir o kadar fazla olacaktır.

[EDIT]Thsnmutlu,2016-12-11 11:12:25[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

fahrisinanÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]12342,1[/B]
Kayıt: 24/09/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 1348
fahrisinanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 11 Aralık 2016 21:32
[QUOTE=doctorec]
Yaptığınız İki yorum birbirine o kadar zıt ki. Kesin bir şekilde şöyle yapın böyle yapın diye yorum yazıp sonrada alttaki yorumu yazmanız... . Sizin verdiğinizi bilgilerin yanlış olduğunu düşünenlerde elbette buraya bir şeyler yazacak. Buna tepki vermeniz, kendinizi eleştirilmez bir konuma yerleştirmeniz de çok değişik olmuş..


[/QUOTE]

Ben yazdığım herşeye bence ve bende çalışanlar yazdım, kuraldır demedim. Yazdığım her önermede benim fikrim olduğu, benim durumumda çalıştığı yazılıdır. Ben eleştirilmezim anlamında birşey yazmadım, yazılanları okurken dikkatli olmak lazım. boşuna demiyorlar okuduğunu anlamayan bir millet olduk.

Ben ne yazmışım sonuçta ve yazdıklarımda bu kadar yanlış kardeşim %100 denilerek tepki konulanların özeti budur;

1.Verebileceğin en az gübre.
2.Verebileceğin en az ışıklandırma.
3.Balık durumuna göre kullanabileceğin en yüksek debili, akıntıyı olabilecek en yüksek seviyede tutabilecek filtre.

Verilebilecek en az gübre özellikle de ilk 1 ayda standart olarak belirtilen ölçülerin çok altında verilmesi gerektiği birçok aquascaping yarışmacısı ve uzmanı tarafından dile getiriliyor. Ben bunu belirttim, her gün her dakika yeni bir ekol, yeni bir değerlendirme doğabilir. Ben de dikkate aldım ve başarılı oldu arkadaşlar azcık ölçülü olun %100 hatalıdır falan derken, kim kime hatalısın demeye hakkı var? Neye göre hatalı? Okuduğunuzu anlamıyor musunuz? İlk kurulumlarda bitkilerin uyum sağlama devresinde gübreyi az tutun diyoruz. Bunu ben bir tarafımdan uydurmadım. Ne kadar toleranssız bir yaklaşım? Nasıl bir egodur bu ya? Bırakın millet okusun bir çıkarım yapsın. Bu noktada duruyorum, yeter anlayana.

11 yaşından beri akvaryum kurarım, 3 senedir de hightech bitkii, amazon cüce çeşit balık baktım ürettim, çok zor türler ürettim. Sürekli okuyorum, araştırıyorum. Ama bakıyorum, 6 ayda herkes bu işin uzmanı olmuş, hiçbir alçakgönüllülük göstermeden ahkam kesiyor, burada her yazılan şeyi bastırıp sindirmeye çalışıyor. Ben çok sıkıldım ve nazikçe "hop" diyorum. Ya okuduğunuzu iyi okuyun anlayın, ya da susun. Burada kimseye güzel Türkçemiz, okuduğunu anlama sanatı, dersi verecek vaktimiz de sabrımız da yok. Çok can sıkıcı olmaya başladı. Paylaşım yapan insanların görüşlerini belirtmekten kaçınmaya başladığı bir forum haline geliyor burası, gelmesin.

Bu forumda birşey paylaşmaya çekinen adamları o kadar iyi anlıyorum ki, umuyorum sağduyulu ve ölçülü yaklaşmanın önemini herkes kavrar.[EDIT]fahrisinan,2016-12-11 22:52:04[/EDIT]

Beğenenler: [T]112354,musa_ba1[/T][T]184919,OFATCI[/T]
+1: [T]180090,eryan[/T][T]124758,MelihCan[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AnılKorkmazÇevrim Dışı

Kayıt: 12/01/2013
İl: Düzce
Mesaj: 73
AnılKorkmazÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Aralık 2016 21:51
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/140650/101220161452341.jpg[/IMG]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/140650/101220161453211.jpg[/IMG]

Yeni kuracağım 100x45x50h akvaryumun kapağı bu şekilde portatif katlanabilir alimüminyum üzeri kaplama.Burada bulunan floresan 24 w high tech kuracagım için suan yetersiz bu floresan haznesini çıkarıp power led döşesem ısı bakımından sıkıntı yaşar mıyım? Floresan haznesine 2 adet ufak havalandırma deliği açmışlar ancak ne kadar yararı olur bilemiyorum. Akvaryum bütünlüğü açısından bu kapağı kullanarak ışıklandırma yapmak istiyorum tabiki uygun hale getırılırse.Son olarak;

60 adet 1w power led uzerınden 35 adet 6500k soğuk beyaz, 14 adet deep red 660nm, 6 adet royal blue, 1 uv, 1 yeşil, 1 red 630 nm uygunmudur? Akvaryumda buhar camı bulunmaktadır.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

zafermaviÇevrim Dışı

Kayıt: 14/12/2016
İl: Ankara
Mesaj: 1
zafermaviÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Aralık 2016 16:41
Merhabalar forumda yeniyim, biraz gerilere gidip baktım ancak bulamadım, 50 litrelik bir akvaryumda resimdeki gün farı olarak geçen cob ledi kullanmak istiyorum. low tech akvaryumiçin bu ledler kullanılabilir mi?[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/192046/141220161641521.jpg[/IMG][EDIT]zafermavi@hotmai,2016-12-14 16:42:16[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mehmetaaÇevrim Dışı

Kayıt: 31/08/2006
İl: Bursa
Mesaj: 25
mehmetaaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Aralık 2016 22:08
Vatoz akvaryumum için yosun yapmak istiyorum. 55x40x35h hangi ledleri kullanmalıyım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

TSY06Çevrim Dışı

Kayıt: 26/02/2015
İl: Ankara
Mesaj: 46
TSY06Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Aralık 2016 09:23
Bu forum başlığı sayın Mustafa beyin akvaryum bitkilerinin ışık gereksinimlerine yönelik çalışmaları neticesinde elde ettiği birikimlerini paylaştığı ve özellikle de powerled armatür yapmak isteyen (ben gibi) üyelerin nasiplendiği favori platformudur.
Son sayfalarda ise şiddetlenen bir gübreleme tartışması platformuna dönmüş. Bu da önemli tabii ki ama yeni bir başlıkta sürdürülürse zevkle takip etmek isterim.
Saygılarımla

+1: [T]91419,Cüneyt GÜL[/T][T]143677,kaanz[/T][T]101090,darkaura[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

EmretoktasÇevrim Dışı

Kayıt: 12/10/2016
İl: Izmir
Mesaj: 4
EmretoktasÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Aralık 2016 03:40
Şöyle bir link var. 90 lt tanka almam uygun olur mu? neyi değiştirteyim?

http://www.elektronikseyler.com/Power-Led/Akvaryum-Power-Led/LS18-pcb

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

darkauraÇevrimiçi

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 02/11/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 4352
darkauraÇevrimiçi
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 19 Aralık 2016 11:01
[QUOTE=Emretoktas]Şöyle bir link var. 90 lt tanka almam uygun olur mu? neyi değiştirteyim?

http://www.elektronikseyler.com/Power-Led/Akvaryum-Power-Led/LS18-pcb[/QUOTE]

Resif akvaryumları için yapılmış bir led. Bitkide hem doğal olmayan bir görüntü hemde kontrolsüz yosunlanmaya neden olur.

[QUOTE=mehmetaa]Vatoz akvaryumum için yosun yapmak istiyorum. 55x40x35h hangi ledleri kullanmalıyım.[/QUOTE]

Yüksek kelvinli kuvvetli bir aydınlatma ve fazladan demir eser element. İstediğinizden fazlasını verecektir.

[QUOTE=zafermavi]Merhabalar forumda yeniyim, biraz gerilere gidip baktım ancak bulamadım, 50 litrelik bir akvaryumda resimdeki gün farı olarak geçen cob ledi kullanmak istiyorum. low tech akvaryumiçin bu ledler kullanılabilir mi?[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/192046/141220161641521.jpg[/IMG][/QUOTE]

Speclerini görmeden kesin konuşamam. Bazı çin mallarının ışık kalitesi gerçekden çok kötü olabiliyor. Ama biraz kaliteliyse ve soğuk beyazsa litrede 0,15w ışık gücünü geçmeden düşük desteklide kullanılabilir.

Teşekkür Edenler: [T]14273,mehmetaa[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Omer_MGÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/09/2010
İl: Eskisehir
Mesaj: 1673
Omer_MGÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 19 Aralık 2016 16:57
Merhaba, 90x40x40 yada 120x40x40 low-tech bitkili Ramirezi akvaryumu kurma planlarım var. Bitki olarak Echinodorus, subulata ve Cobamba düşünüyorum. 90 cm olursa 2x24W, 120 cm olursa 2x39W power led yeterli olur mu?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

darkauraÇevrimiçi

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 02/11/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 4352
darkauraÇevrimiçi
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 20 Aralık 2016 10:36
[QUOTE=Omer_MG]Merhaba, 90x40x40 yada 120x40x40 low-tech bitkili Ramirezi akvaryumu kurma planlarım var. Bitki olarak Echinodorus, subulata ve Cobamba düşünüyorum. 90 cm olursa 2x24W, 120 cm olursa 2x39W power led yeterli olur mu?
[/QUOTE]

Duşük desteklide litreye 0,1-0,15w uygun oluyor. 90cm de 48w ile baya güzel bir yüksek destekli bitkili olur. 90cm ye 18w, 120 olursada 24w uygundur. Tabiyki power led için.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sinan m.dÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/05/2008
İl: Kocaeli
Mesaj: 1571
sinan m.dÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 22 Aralık 2016 16:38
Herkese selamlar. 1 adet 12w ayrı prizli, 2x12 w dimmerli ayrı prizli ledlerim var. 12w lıkta çarpma yok ama 24 w olanda elimin sırtı değdiğinde biraz ısırıyor, bu normal sayılabilecek bir durummudur yoksa şant gibi bişeymi vardır? pcb kenarlarında kaçak olabilme durumu varmıdır ?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir