Bitkili Akvaryumum ve Sorunları


ErtanGulenÇevrim Dışı

Yönetici
Kayıt: 10/01/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 813
ErtanGulenÇevrim Dışı
Yönetici
Gönderim Zamanı: 04 Şubat 2014 02:14

Fotoğraf:



Boyut (cm):70x30x40(h)
Kapasite (litre): net 70 LT
Canlılar: 9 cardinal neon, 6 kırmızı burun tetra, 3 SAE, 1 otocinclus, 2 black molly, 6 black molly yavrusu ( 1 haftalık) , 40 kiraz karides, 1 katil salyangoz

Malzemeler: 8 LT dazs soil, 10 lt hagen siyah kum ,5 LT CO2 tüplü sistem, ista 3in1 difizör minik boy (2b/s), 100 W ısıtıcı, 1000L/s dış motor (basit çin mallarından)

Akvaryum Bakımı: haftada 1 20 lt su değişimi, günlük çürüyen bitkilerde ve camlarda temizlik

Kullanılan Yemler: sera vipagran, tropical caridina nano sticks

Kullanılan İlaçlar ve/veya Katkılar: kullanılmıyor ancak elimde reeflowers aquaplants all inclusive, sera florena,sera flore plus tablet, sera florenete tablet ve diy misket gübre mevcut. 

 

Merhaba Arkadaşlar;

 

Uzun süredir forumu takip edip başarısızlıklar sebebi ile yazmayanlardandım ancak artık sorunları aşmanın yollarını bulamadığım için desteğinize ihtiyaç duydum. 

 

Bu sayfada her zaman başarılı akvaryumların tanıtımı olmak zorunda değil diye düşünerek hem mevcut durumu paylaşarak yaşanan sorunlara çözüm bulmak hem de benzer durumları yaşayanlara oluşan çözümler ile bir nevi destek olunmasına katkı sağlamak istedim.

 

Akvaryumum yaklaşık 1 yıllık malawi geçmişinden sonra komple boşaltılarak tüm herşeyi ile baştan tasarlandı ve bitkili akvaryumu yıllar sonra tekrar kurdum. Hobide çok yeni sayılmam ilk akvaryumum yaklaşık 15 yıl öncesine dayanır fakat okuldu işti evlilikti derken aralıklar ile devam ettim. Ancak yüksek destekli bir bitkili akvaryumu ilk kez kuruyorum ve Co2,gübre gibi kavramlar ile ilk kez karşılaşıyorum. 

 

Kısaca akvaryum durumu hakkında bilgi vermek gerekirse:

2 ay önce kuruldu, 8 lt dozs soil üzerinde 10 lt hagen siyah kum mevcut, 1000 LT/s olduğu iddia edilen bir dış motor ile suyun temizliği sağlanıyor. ilk kurulumda tamamen hazır sulardan temin ettim PH 7.7 olarak ölçmüştüm üzerinde de aynısı yazıyordu. bir kaç haftalık aradan sonra bitkiler ve ardından balıklar geldi en son da karidesler. Aydınlatma olarak yaklaşık 100 W ışık sunuluyor günde ortalama 8 saat açık. 2x 24W T5 Grolux,1x 24W Aquastar ve 1x 24W Day light mevcut.

 

Bitki olarak farklı moss türleri, glosso, riccia, HC(deneme amaçlı 5x5 alana dikildi) ve herkesin tanıyabileceği ama hala farklı bir iki tür arasında ismini net bilmediğim bir kaç bitki daha mevcut. Şuan Ph 6.5 seviyelerinde (Tropica PH testi ile ölçtüm)

 

Canlılar yukarıda da yazılı, yaklaşık 3 hafta önce beyaz benek hastalı ile uğraştım fakat bitkiler olduğu için herhangi bir ilaç kullanmadım ve 1 neon ile 3 kırmızı burun tetramı kaybettikten sonra akvaryumdan izi silindi. 

Bugüne kadar farklı miktarlarda sera sıvı gübreleri denerken bir sürü karides kaybettim (10 civarı kaplan ile 10 civarı kırmızı rilly karides)

 

Sorulara gelince ;

 

1.    Resimlerde de görebileceğiniz gibi (yeni başlayanların klasiği olarak) yosun sorunlarım mevcut ve her türlü yosunu sevgi ile besliyorum akvaryumumda. Ancak en çok üzüldüğüm nokta mosslarıma ve riccia'larıma aman vermez şekilde saldırmaları. Sakal, saç vb yosunların temizliği için 2 molly ekledim (onlar da yavruladı) güzel temizlik yaptılar ancak zorluklarla tutturulmuş riccia'ların tamamını yerinden ettiler maalesef, şimdi de bu kadar yosun varken dizayndan ziyade sağlık diyip yerlerine yerleştirmiyorum su üstünde süzülüyor bir kısmı. Su üstü yağlanmada aralıklarla ile su yüzeyinin tamamını kaplamayacak kadar olup kayboluyor. Bu yağlanmayı dert etmeyecek kadar fazla derdim olduğu için es geçiyorum. Bu arada sahip olduğum yosun türleri ve bitki türleri için de bilgilendirme yaparsanız mutlu olurum.

 

2. Karideslerimden dolayı gübre kullanmaya çekiniyorum ne kadar denediysem de hep karides kaybettim bu da yosuna sebep oluyor sanırım. 

 

3. HC'lerim 3 haftadır akvaryumda Maltepe petshoptan almıstım sanırım su dışı üretim olduğu için büyükçe olan yaprakları sarardı, yanlardan çok hafif sürgünler var ama gözle görülür bir gelişme söz konusu değil kesinlikle fakat ölmediği de ortada, karides ve HC yetiştirenler olduğunu biliyorum tüm cuba arastırmalarımda bu örnekler ile karşılaştım fakat karidesi öldürmeyen HC'yi güldüren gübre ayarını yada çeşidini bulamadım. 

 

4. Dizayn konusu şuan en arka planda zira öncelik sağlıklı bitkilerde. ancak aklımdaki dizayn ortadaki 2 kütük üzerinde sadece mosslar ile bir köprü kurup taban bitkileri ile de (rengi tutmasa da) bir deniz/nehir izlenimi vermek. şuan bulunan çoğu bitki tank oturunca çıkartılmak üzere eklendi biraz da olsa nitrat vb dengesine katkı sağlasın diye. 

 

Yaşadığım sorunlar konusunda ve özellikle karides/gübre ikileminde HC yetiştirmek için yola çıkan birine tavsiyelerinizi bekliyorum.

 

Çözüm olarak tüm bitki ve mossları sök at kadar ileri gidebilecek çözümlere açığım ancak amacım sağlıklı bir gelişme sağlamak ve yosunsuz (en azından kontrol altında) bir ortam kurmak.

 

Dizayn konusunda da her türle fikre açığım. Bu tank sağlıklı bir şekilde oturduktan sonra 60x36x36 v3 40x25x25 iki akvaryum daha kuracağım herşeyleri ile hazırlar ve bekliyorlar (Co2 sistemlerine kadar hazırlar hem de)

 

 

Değerli eleştiri ve görüşleriniz için şimdiden teşekkürler.

 

 


Beğenenler: [T]111535,nasreddin[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

rappierÇevrim Dışı

Kayıt: 08/08/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 17
rappierÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Şubat 2014 06:37
Öncelikle geçmiş olsun. Bitkili akvaryum olayı oldukça zor ve bir o kadar emek gerektiren bir uğraştır. Yaklaşık 6-7 sene bitkili tank işinde uğraştım ama ciddi anlamda sağlıklı bir tank kurmayı başaramadım desem yalan olmaz. Şu anda nano bir tank kurulumundayım yani sizinle durumumuz birbirine yakın.
 
Sıvı gübre karides konusunda sıkıntı yaşandığını duymadım. Aklıma gelen en mantıklı sebep belkide tabanınız kuvvetli olduysa, fazladan sıvı gübre karideslere zarar vermiş olabilir. Ama bu konuda tecrübesi olan bir arkadaş varsa size daha faydalı bir cevap verebilir.
 
Agle problemi için yapılacak uygulamalar belirli. Öncelikle haftalık %30 civarı düzenli su değişimi yapmanızda fayda var. Ayrıca aydınlatma sürelerini kısaltarak agle oluşumunu yavaşlatabilirsiniz. Saç yosunu problemi çözümü için tankın sıcaklığını ayarlamanız gerekebilir. İmkanınız varsa tanka ilave edeceğiniz bir fan yardımıyla fazla ısıyı tanktan uzaklaştırabilirsiniz. 
 
Agle oluşumunda en önemli etkenlerden biride tankta düzgün bir bakteri kültürünün yerleşmemiş olmasıda olabilir. Böyle bir durumda oturmuş bir tanktan su takviyesi yaparak tankınızdaki nitrit-nitrat, fosfor-fosfat dönüşümünü sağlıklı bir yapıya kavuşturabilirsiniz. Bu döngünün iyi olması sağlıklı bir tanka giden yolda size fayda sağlar.
 
Bitkili tank bakımında yaptığım araştırmalardan edindiğim bilgiler doğrultusunda yapmanız gereken en önemli uygulama düzenli su değişimi. Haftada %20-30'luk su değişimi fazla nitrat/fosfatın tanktan uzaklaşmasına faydalı olur.
 
Gübreleme için tankınızdaki bitki yükü en önemli etkendir. Gübreleme için size tavsiyem bitki gelişimini gözlemleyerek azdan çoğa doğru bir sıvı gübreleme uygulaması yapmanız yönünde olacaktır.
 
Aydınlatma içinde tavsiyem aynı yönde olacaktır. Aydınlatma için forumda birçok öneri içerisinden birini seçin ve gözlemleme yaparak aydınlatma süresini arttırma yada azaltma yönüne gidebilirsiniz.   
Son olarak ne olursa olsun tankın kurulumunu yaptıktan sonra fazla müdahale etmeyin. O yüzden bu tankta yolunuza devam edecekseniz tüm kurulumu düzgün bir şekilde yapın sonrasında fazla müdahale etmeyin.  

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

darkfreezÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 26/10/2006
İl: Bursa
Mesaj: 453
darkfreezÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 05 Şubat 2014 00:24
Mecit Bey oldukça güzel noktalara değinmiş sizin için bence en önemlisi fosfor-fosfat ve nitrat zira karideslerde bunlara karşı hassas yosunlarda. Yosun mücadelesinde her ne kadar temel amaç oluşumunu engellemek olsada imkanınız varsa moliden ziyade akvaryuma birkaç sae eklemenizi tavsiye ederim. Yosun sorunu çözülene kadar 2 gün arka arkaya %20 daha sonra  haftada 2 defa %15-20 civarı su değişiminin çok faydasını görürsünüz. Gübrelemenizi az miktarlarda ve günlük olarak yapmak sudaki değişimlere karşı hasas olan canlıları korumak için çok kolay ve etkili bir yöntem. Son olarak eski bir diş fırçası yardımıyla akvaryumdaki yosunları temizlerseniz süreci hızlandırmış olursunuz yosun mücadelesi sürecinde aydınlatma sürenizi kısaltın ve tabiki bu süreçte gübre takviyesi yapmayın yada minimuma indirin, dış filrenize 1 hafta 10 gün içinde çıkarılmak şartıyla aktif kömür koyabilirsiniz unutmayın birinci önceliğiniz yosundan kurtulmak olmalı.  darkfreez2014-02-05 00:27:42

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ErtanGulenÇevrim Dışı

Yönetici
Kayıt: 10/01/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 813
ErtanGulenÇevrim Dışı
Yönetici
Gönderim Zamanı: 05 Şubat 2014 02:45
cevaplarınız için teşekkürler.

Mecit Bey; aydınlatma olarak zaten tavsiyeler doğrultusunda bir sistem kurdum ancak biraz yüksek olabilir bu sebeple bir süreliğine 96W yerine 48W kullanıma göre ayarladım o da timer ile sabah 4 saat aksam 4 saat olacak şekilde ayarlandı. su değişimleri ortalama haftada %20 su değişimi yapıyorum sanırım sıklaştırmam lazım. 
Kerem Bey; 3 adet SAE var ve balıklar hiç durmadan bir yerleri eşeliyor. Aydınlatma süresinde güncellemeye gittim. Isı 25 derecede sabit. 

Bir de asıl sorum CO2 düzenli 2 b/s devam ediyor olsa da sanırım minumum kuralı gereği besin eksikliğinden fotosentez yok denecek duruma geldi. Bu durumda hem fosfat nitrat dengesini düşünerek hem de bitkileri beslemeye ve fotosentez ile yosunlardan önce gelişimlerini desteklemeye devam edebilmek için NPK gübresi düşünüyorum sizin tavsiyeniz hangi yönde olur. Yosun engellemek için bitkileri güçlendirmek ve besini/CO2'yi yosundan önce tüketmesi için hangi gübreleri tavsiye edersiniz.

Teşekkürler

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

darkfreezÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 26/10/2006
İl: Bursa
Mesaj: 453
darkfreezÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 07 Şubat 2014 01:29
Ne yazık ki istenmeyen hep önce üreyen oluyor, siz bitkiler önce büyüsün istiyorsunuz keşke öyle olsa gübreyi ve ışığı arttırınca önce yosunlar coşuyor bana tank bozdurtmaya kadar gitmişti bunun denemesi. Ben hala gübrelemeyi azaltmanızdan yanayım ve kesinlikle mekanik olarak yosunları elinizden geldiğince temizleyin balıklarda ince temizliği yapsın sonuçta o hayvanlarında bir tüketim kapasitesi var :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

savasdursunÇevrim Dışı

Kayıt: 07/09/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 385
savasdursunÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Şubat 2014 11:42
bende de 300 litre bitkili var. 
6x54w t5 ve tüplü co2 kullanıyorum. 

aynı sorunlarla benim de başım dertte. 

tankı bozup yaklaşık 1 kova dolusu bitkiyi çöpe attım. mekanik temizlik yaptım, günlerce ışıkları söndürdüm, hiç gübre vermedim ama sonuç yine hüsran oldu. 

misket gübre ve tabanda kullandığım sera floradepot'tan şüpheleniyorum. ne zaman misket gübre kullansam başım ağrıyor. 

şu anda 3-4 günde bir düzenli su değişimi yapıyorum. filtrenin elyaflarını düzenli değiştiriyorum. 
birde karideslerden ötürü filtre emiş borusuna elyaf sardım, 3 günde leş gibi oluyor ve filtrenin çekişini %60 kadar düşürüyor. 
2 günde bir de o elyafı değiştirir oldum. 
tunç beyin excel'inden hergün kullanıyorum (çok az miktarda). 

sürekli mekanik temizlik yapıyorum bitkilerden. 

sonuç:
artık camlarımda hiç yosun kalmadı ve oluşmuyor da, bitkilerimdeki yosunlar yavaş yavaş azalmaya başladı. 

son olarak akvaryuma dinlenmiş su koymuyorum ben. carbon filtrem var. içindeki karbonu değiştirdim. onun da etkisi olabilir. 

asla yılmayın, akvaryumu boşlamayın. mekanik temizliği sürekli yapın. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

devrimdptÇevrim Dışı

Kayıt: 07/12/2008
İl: Yurtdisi
Mesaj: 557
devrimdptÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Şubat 2014 12:36
Ertan Bey söylediğiniz ışık oranı litreye 1 watt kadar. Bu iyi bir oran. Yükseklik de fazla değil.  ancak golossomalarınız yukarı doğru büyüme eğilimine girmişler. Acaba lambalarınızın ömrü bitmiş olabilir mi? Ya da gölgeler mi oluyor ışık almalarını engelleyen? Lambalar mı kireçli? Değil ise ben daylight'ı sorunlar çözülene kadar kullanmamanızı öneriyorum. Su değişimlerini de % 50 biçiminde yapabilirsiniz.
Kiraz karideslerin sıvı gübreden etkileneceklerini sanmıyorum, bırakın gübreyi ben hergün akvaryuma 5 ml (Geçen hafta 15 ml idi) cidex atıyorum. Umurlarında değil. Cidex Türkiye'de kullanılıyor mu bilmiyorum ama sakal ve tüy yosunlarını uygun doza 10 gün içinde bitirecektir. 



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ErtanGulenÇevrim Dışı

Yönetici
Kayıt: 10/01/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 813
ErtanGulenÇevrim Dışı
Yönetici
Gönderim Zamanı: 07 Şubat 2014 13:57
cevaplarınız için teşekkürler. Isıklandırmayı 1 kademe azalttım, suan 2x 24 wat grolux ve 1x 24 w aquastar kullanıyorum. su değişimlerini 3 gunde 1 %30-35 civarına getirdim. bir miktar da bitkilerde budama yaptım (ozellikle yosunlu bolgelerde) 

gubre olarak da DIY potasyum ve mikro elementleri kullanacagım zira artık fotosentez yok denecek kıvama geldi, aydınlatma ve co2 duzenli oldugu halde sanırım besin eksikliği idi sorun. 

Gubreleme ile olusan gelismeyi 1 hafta sonra filan paylasabilirim sanırım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

recaipasaÇevrim Dışı

Kayıt: 10/01/2013
İl: Artvin
Mesaj: 72
recaipasaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Şubat 2014 14:09
Benim de bir bitkili akvaryumum var bende yeniyim bu yolda... bende yaşadım her yaşayan arkadaşlar gibi yazılan hemen hemen bütün bu sorunlardan... 
Bu sorunların en önemlisi ve en can sıkanı hiç şüphe yok ki YOSUN sorunudur... şimdiye kadarki izlenimlerim olsun okuduklarım olsun yosun bir girdi çıkması baya bi zor oluyor hatta çıkmıyor da... 
Bence yosun tamamen bitkili bir akvaryumdan çıkartılması çok zor bi olay... ama yosun kontrol edilirse yukarda daha deneyimli arkadaşların belirttiği gibi gereken önlemler gereken temizlik yapıldığı takdirde azalır ve kontrol altında tutulmuş olur... Herkese Saygılar....

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ErtanGulenÇevrim Dışı

Yönetici
Kayıt: 10/01/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 813
ErtanGulenÇevrim Dışı
Yönetici
Gönderim Zamanı: 09 Şubat 2014 23:39
son durum hakkında kısaca bilgi vereyim:

5 ml potasyum ve 3 ml demir ile 3 ml mikro element eklemesi yapıyorum düzenli, yosunlu bölgelerdeki temizlemeden sonra yeni yosunlanma olmadı ancak mevcut yosunların bir kısmını bırakmıstım ve coğalmadan duruyorlar. 

Kullandıgım gübrelerin suan icin karideslere bir zararını göremedim camdaki yosunlanmalar da vatozlar sayesinde azalmakta. 

1 hafta sonra yeni gelişimler hakkında fotoğraf destekli yazı ekleyeceğim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ibrahimsoylemezÇevrim Dışı

Kayıt: 11/09/2015
İl: Istanbul
Mesaj: 23
ibrahimsoylemezÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Ekim 2015 15:35
Reeflowers all inclusive kullanıyorum önerilen dozda, karideslere olumsuz bir etkisini görmedim ama diğer ürünlerle kıyaslama yapmadığım için bitkilere olan olumlu etkisi hakkında da yorum yapamayacağım. Yosunla mücadelede otocinclus afinis + nerite snail kombinasyonu mükemmel sonuç veriyor. Diğer vatozlarla ve sea balıklarıyla uğraşmayın. Dibe düşen yemlerin azot artıkları su kalitesini hızlıca bozuyor, ortamdan hızlıca kaldırılması için mutlaka corry besleyin, ben bronz corry tercih ediyorum. Karides ve diğer salyangozlar, corry ler kadar, dipteki yemleri hızlı tüketemiyor. Akvaryum tabanında %20 den fazla boş alan kalmasın, doldurabildiğiniz kadar doldurun bitkiyle, ama yan yana ekerken arada boşluk bırakın ki gelişime açık halde olsunlar ve ışık alabilsinler. Saygılar, iyi hobiler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SelanikliÇevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
[B]11781,2[/B]
Kayıt: 21/07/2015
İl: Istanbul
Mesaj: 652
SelanikliÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 09 Ekim 2015 23:21
Arkadas yaklasik 2 yil once yasamis bu sorunlari...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ErtanGulenÇevrim Dışı

Yönetici
Kayıt: 10/01/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 813
ErtanGulenÇevrim Dışı
Yönetici
Gönderim Zamanı: 10 Ekim 2015 00:28
Tabiki bu tecrübeden sonra çok sayıda bitkili akvaryum kurdum, hiçbirinde de bakteriler ile boğuşmadım (farklı yosun deneyimlemeleri hala olsa da) .

İbrahim beyim önerileri mantıklı ancak bahsi geçen canlılardan coryler (pigme hariç) tecrübelerime gore hafif taban malzemelerinde (örneğin manado) ciddi anlamda taban bitkisi için risk oluşturuyor ve köklerin tabandan çıkmasına sebep oluyor. Bu sebeple cory hariç tavsiyelerine katılıyorum.

Bu arada bana sorarsanız nasıl çözdüm diye; sirkulasyonu arttırıp gubreleme ve su değişim duzenlerini arttırdığımda kendiliğinden kayboldu.[EDIT]ErtanGulen,2015-10-10 00:46:48[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir