BİTKİLİ AKVARYUMMU CİKLET Mİ


espriÇevrim Dışı

Kayıt: 16/08/2012
İl: Malatya
Mesaj: 164
espriÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Ocak 2013 08:24
Bu hobiye yeni mi başlıyorsunuz bilmiyorum. Öyle zannettiğimden yorum yapıyorum;

Akvaryumu kurarken bitkili ya da chiclid tercihi yapacakken ve hatta akvaryum hobisine başlanacakken önce biraz araştırma yapıp bilgi sahibi olunması taraftarıyım.
Bitkili akvaryum çok uğraş gerektirir, bilgi gerektirir. Akvaryumun kurulum esnasından başlayan, kum, ışık çeşit ve miktarı, gübre çeşit ve uygulama şekli, CO2 ihtiyacı (varsa bunun + maliyeti) gibi birçokyönden bilgi sahibi olunmalıdır. Ayrıca kurulumun sonrasında bitkilerin bakımı budanması gibi meşakkatli bir süreç bekler sizi.. Ama ilginiz ve isteğiniz bilginizle birleşirse çok güzel şeyler çıkabilir.

Chiklid türü beslemek şıkkına gelince; dayanıklı yeni başlayanlar için daha garanti türlerdir denilebilir..

Benim fikrim ilk aşamada chiklid ile başlayım bilgi edindikçe bitkiliye geçmeniz yönündedir bu arada chiklidlerle bulundurulabilen bakımı kolay bitkilerle de tecrübe edersiniz.

İnceleyin araştırın kararınızı öyle verin; çünkü bu hobiye başlayan arkadaşlardan ilk aşamada karşılaştığı sorunlar nedeniyle soğuyan ve bırakanlar çok oluyor.

Sağlıklı hobiler..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

modetrÇevrim Dışı

Kayıt: 24/05/2009
İl: Trabzon
Mesaj: 59
modetrÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Ocak 2013 10:28
Hobici adam değişiklik ister.150 lt bitkili bir tankta hem balık hem bitkiyle oynama şansınız daha çok.Mesela 1 yıl canlı doğuran baktınız sıkıldınız dön tetra grubuna vb gibi.Bitkilerin yeri, çeşiti içinde geçerli.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Hüseyin AltınsoyÇevrim Dışı

Kayıt: 06/06/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 527
Hüseyin AltınsoyÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Ocak 2013 19:17
Ben olsam öyle bir akvaryumda Yunus,Sarı prenses,Beyaz Prenses,Mavi Prenses,Demosoni vedaha bir çok ciklet türünü besliyebilirsiniz.Hele karma malawi tankı yaptınmı akşama kadar izle bıkmazsın neyse,çok uzattım karma malawi tankı yap derim o zaman tadından yenmez :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

StalloneÇevrim Dışı

Kayıt: 01/01/2011
İl: Afyon
Mesaj: 227
StalloneÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Ocak 2013 21:20
Bence ciklet besle şu an bitkili canlı doğuran akvaryumum var bi kuyruk erimesi geldi 100 balık birden gitti tavsiye etmiyorum canlı doğuranı..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

artgyÇevrimiçi

Kayıt: 29/08/2012
İl: Ankara
Mesaj: 1142
artgyÇevrimiçi
Gönderim Zamanı: 07 Ocak 2013 21:52
İlk olarak cikletle başlamanı öneririm ben direk bitkili ile başladım çok araştırdım yaptım ama çok para ve deneyim gerekiyor.Ben şu anda ciklet istiyorum fakat 70 lt olur olmaz diye birşey yok ama sayı az tutulacak ve belirli türler o yüzden bu boyutlarda bitkili sizinkinde ciklet derim.Yavru almak isteyeceksiniz bir süre sonra bir istek olacak içinizde bence önce ciklet.Eğer önce bitkili yapıp sonra ciklet isterseniz çok yorar çünkü kumunu çıkarmak bitkileri elden çıkarmak balıkları vs ama cikletten döner geri bitkiliye kumunu çıkar balıkları bitti.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BAR IŞÇevrim Dışı

Kayıt: 14/08/2012
İl: Bursa
Mesaj: 197
BAR IŞÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Ocak 2013 22:26
Her ikisindende kur bence

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Hanönlü37Çevrim Dışı

Özel Üye
[B]8811,1[/B]
Kayıt: 19/11/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 1192
Hanönlü37Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 07 Ocak 2013 22:56
Aslında hem ciklet hem canlı doğuranda yan yana olur hemde bitkilide yapabilirsin .Örneğin 1 çift keyhole yanında 1 çift sajica yanlarında  plati , velifera  bir kaç tane tetra sürüleri ramirezi , gökkuşağı ırklarından ekleme yapıp dediğim gibi hem ciklet hemde bitkili yapabilirsin. Arayada mopani kökü , yati kökü veya mangrow kökü eklersen güzel bir kaç tane bitkiyle harika bir karma ortaya çıkabilir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

umttknÇevrim Dışı

Kayıt: 09/12/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 49
umttknÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Ocak 2013 00:01
Bence 150 litreye en iyisi ciklet bitkili akvaryumu ise küçük bir akvaryuma yaparsın senin için daha iyi olur maliyeti de daha düşük olur.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

gssmartboyÇevrim Dışı

Kayıt: 14/06/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 1183
gssmartboyÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Ocak 2013 00:07
Bitkili ayrı bir tutku. İçerisinde besleyebileceğiniz bir çok canlı türü var. Balık, salyangoz, karides vs..

Sırf moss türleri ve ağaç kökü ile harika bitkili akvaryumlar kuruluyor. 

Şu anda bende malawi akvaryumu ve 10 litre karides bitkili var.

 Demasonileri seviyorum ama artık karar verdim 160 litreyi de bitkili yapmak istiyorum. Ciklet akvaryumlarında canlıların davranışları vs bir zaman sonra aşina oluyorsunuz. Fakat bitkili akvaryumda tecrübe edilecek pek çok şey var. Su dengesi bitki bakımı vs hem zor sayılır hemde zevkli. Bitkilerin gelişimini takip etmek çok zevkli. 

Tabii akvaryumu saran istenmeyen yosunlar, bitkilerin erimesi vs bitkili akvaryumların dezavantajı. Bazen bıktırıyor bu yosunlar. 

 Ben malawi cikletleriyle başladım ve artık karides ve salyangoz türleri küçük sürü balıklarıyla low tech bi tankla yola devam edeceğim muhtemelen. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

umutgunayÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 22/01/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 5099
umutgunayÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 08 Ocak 2013 11:13
Daha önceden yazdığım yazının size de cevap olabileceğini düşündüğüm için buraya kopyalıyorum:

[QUOTE=umutgunay]Biraz aklınızı bulandırayım isterseniz. Akvaryumunuz gayet büyük, peki burada 3-4 tane balık beslemeye değer mi? "koca akvaryum aldım" diyorsunuz, ama istediğiniz sayıda balık türü ve sayısına ulaşamıyosunuz. Şu an yapabileceğiniz şey belli, sıfır numara silis kum, biraz kaya-taş alıp arkaya yığacaksınız, belki bir iki tane çirkin çanak çömlek, 1e 3d sarı prenses falan alacaksınız... Bu balıklar üremeye başlayınca bir küçük akvaryum daha... Kustur-dağıt, kustur-dağıt... Görsellikte zaten bir şey yok...

Bitkili akvaryum'u neden denemiyorsunuz peki? Kaya yığını görmektense yeşilin her tonu, kırmızı-turuncu-sarı bitkiler, yosunlar, taban bitkileri, uzun bitkiler, yüzey bitkileri... İçlerinde yüzen bir sürü sayısız renk ve şekil seçeneğindeki balıklar?
Benim ilgi alanım Canlı Doğuranlardır ve bunun en iyi karma olduğunu düşünürüm, tartışmam bile o kadar nettir yani. Bunun dışında yine çok güzel karmalar var, bitkili melek akvaryumu, güney amerika cikletleri / cüce cikletler, Tetra tankı... Bu çoğaltılabilen bir liste...  Ama en çok şekil-renk ve desen seçeneği Canlı Doğuranlardadır, ayrıca bu balıkların bir çok boyu vardır, 2 cm'liklerden tutun da 15 cm'lik balıklara kadar piyasada bulabilir-üretebilirsiniz. Bol bitkili yaptığınızda balıklar kendi kendilerine üreyip çoğalabilir, bir çok rengi bir arada yaşatıp yeni yavrulardan daha bir farklı renkler elde edebilirsiniz. Yanlarında salyangozlar, karidesler, kedibalıkları, alg yiyici balıklar, sürü balıkları, midyeler de besleyebilirsiniz...
Şimdi bu fikirlerle şu balıkları iyice bir incelemenizi tavsiye ederim. Benim çıkardığım bu fotoğraf listesindeki balıkların daha değişiklerini piyasada bulabilirsiniz, yani fotoğraflarla sınırlı değiller.
Buyrun:
http://www.akvaryum.com/forum/canli_doguran_akvaryumu_Icin_balik_secenekleri_k619543.asp

Yani o akvaryumu "HAYAT DOLU", Cıvıl cıvıl - rengarenk ve huzurlu bir akvaryum yapmak varken, neden kum + kaya + aynı tip 3-4 balık olarak sıkıcı boş bir çöl hâline sokasınız ki...

İmzamdaki resim bile yeterli değil mi, şu güzelliğin diğer akvaryumları bastırması için...

[/QUOTE] umutgunay2013-01-08 11:14:02

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir