bitkili akvaryum için ışıklandırma düşünceleriniz


Akgün CemÇevrim Dışı

Kurumsal Üye
Kayıt: 02/04/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 446
Akgün CemÇevrim Dışı
Kurumsal Üye
Gönderim Zamanı: 07 Şubat 2013 15:07
Öncelikle bir yanlışı düzeltmek gerekir: Sylwania Aquastar floresan görselliği arttırmak için değil bitki gelişimini arttırmak için Sylwania firması tarafından üretilmiş özel bir floresandır. Aquastar 10.000 kelvin olup mavi ve kırmızı ışık spektrumlarının yoğun olduğu bir bitki floresanıdır. Kelvin ve lümen değerleri ile ideal bir floresandır. Diğer (daylight ve grolüx) floresanlarla birlikte kombine edilerek kullanılması daha uygundur. Daylight (gün ışığı) floresanlar 6500 kelvindir ve beyaz renklidir. Grolüx 8000 kelvindir ve kırmızı ışık spektrumu yoğundur.
Ahmet bey tavsiyem şudur ki: Akvaryumunuzun kapağı müsait ise bu 3 floresanı aynı anda kullanmanızdır.
Akvaryumunuzun boyu 65 cm olduğuna göre floresanların T8 modelinden 60 cm lik Daylight Grolüx ve Aquastar (Sylvania marka) alabilirsiniz. Piyasada Philips markasının da modelleri vardı ancak uzun zamandır Türkiye ye pek getirilmemektedir.
Bahsettiğim Sylvania marka floresanların hepisini imkanınız varsa Sylwania nın Türkiye distirübütörü olan ME-SA firmasından temin edebilirsiniz. Yeri İstanbul- Karaköy de dir.
Sağlıklı bitkiler dilerim.

Beğenenler: [T]132239,oktay42[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mustafaalmacÇevrim Dışı

Kayıt: 02/02/2009
İl: Izmir
Mesaj: 58
mustafaalmacÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Şubat 2013 15:34
Osram flora güzel bir bitkili akvaryum floresanı. Hem mavi hem de kırmızı ışıkta dalga boyu zirve yapıyor.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cagdasbayÇevrim Dışı

Kayıt: 19/06/2012
İl: Izmir
Mesaj: 517
cagdasbayÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Şubat 2013 17:43
Sylvania aquastar bitki floresanı değil, akvaryum floresanıdır. Sylvania grolux ise başlı başına bitki floresanıdır. Tek başına grolux, en iyi bitki gelişimini sağlar. Ancak akvaryumlarda pembe, renk geriverimi düşük bir floresan kullanmak pek tercih edilemeyeceği için günlük iç mekan aydınlatmalarında kullanılan floresanlarla yada sylvania aquastar gibi özel akvaryum floresanı başlığıyla üretilmiş floresanlarla desteklenir. Çokca bahsedilen kelvin değerleri, floresan tüpler için renk anlamında belirleyici değer olamamaktadır. Çünkü floresanların renk tayfı kesiklidir. Bazı dalga boylarında çokça ışıma yaparken bazılarında hiç yapamamaktadır. Bu yüzden renk sıcaklığı, ortalama bir değer olarak verilebilmektedir. Yani 8000k olarak verilen groluxün ışığı pembe iken, gök mavisi rengi veren 8000kelvin renk sıcaklığına sahip ampule de denk gelebilirsiniz. Bu sebeple kelvin değerleri üzerinden konuşmak oldukça mantıksızdır. Aquastarın spektrumunu incelediğinizde daha çok mavi ağırlıklı ışıma yaptığını görürsünüz. Bu da, ancak tuzlu su akvaryumlarında güneş ışığının, yoğun suyun dibine ulaşabilen şeklini taklit eden floresanlarla birlikte mercan, anemon gibi tuzlu su canlılarını yaşatmakta faydalı olarak kullanılabilir. Ayrıca tuzlu su akvaryumlarında, coral star floresanın çok düşük renk kalitesi, hatta mavi dışında ışıma yapmaması sebebiyle, tuzlu su canlılarının gerçek renklerini görmek için aquastar tercih edilebilir. Eğer bitkili akvaryumda kullanılacaksa, grolux ile desteklenmesi bitkiler açısından çok daha yararlı olacaktır. Yani aquastar, hem tuzlu su hem tatlı su akvaryumlarında, daha çok görselliği arttırmak amacıyla kullanılmaktadır, yada daha çok bu işi yapabilmektedir. Üretici şuanda neler diyerek piyasaya sürüyor bilmiyorum ama, bu bahsettiğim iki farklı ürünün kutularını elinize alıp karşılaştırsanız dahi kullanım yerlerinin farkına varabilirsiniz. Gördüğüm aquastar kutularının üzerinde genelde tuzlu su bitkileri, balıkları, mercanlar, kestaneler ağırlıktayken; grolux, yeşil rengiyle, yoğun bitkiler içindeki tatlı su balıklarıyla bitki floresanı olduğunu göstermekte.
Ayrıca, çokça önerilen 6500kelvin gün ışığı renkli floresanların yerine 2700-3000k renk sıcaklığına sahip, sarımsı renklerde ışık veren floresanlar bitki gelişimi ve yosun oluşmaması için çok daha yararlı denilebilir. Hatta aquastar yerine 2700k standart floresan kullanmak belki de bitkiler için daha faydalı olur. Gün ışığı renkli floresan kullanmak, görselliği yüksek olduğu için tercih edilmektedir. Bildiğiniz gibi bitki için ihtiyacımız olan ışığın uzun dalga boylarında daha çok ışıma yapması gerekmektedir. Bunu en ucuz ve en verimli şekilde sağlayan floresanlar ise fluora, grolux gibi floresanlardır. İster masaüstünde domates yetiştirin, ister akvaryumda zeytin. Groluxün yerini aquastar tutamaz. Yada 3 grolux kullanmak varken farklı bir 3lü kombinasyon daha çok yarar sağlamaz. Amaç klorofile hizmet etmekse kullanılacak floresan grolux olmalı.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Akgün CemÇevrim Dışı

Kurumsal Üye
Kayıt: 02/04/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 446
Akgün CemÇevrim Dışı
Kurumsal Üye
Gönderim Zamanı: 07 Şubat 2013 18:26
Senelerdir, Slyvania nın aquastar, grolüx ve daylight floresanlarını kullanan biri olarak pekçok bitkiyi çok sağlıklı bir şekilde yetiştirdim ve çoğalttım. Zorluk derecesi fazla olanlarda buna dahildir. Aquastar ile grolüx ün ambalajlarındaki resimler aynıdır... Tek farkı kutularının renkleridir... Grolüx ün ambalajı yeşil, aquastarın ambalajı mavidir. Aquastar da anemon, mercanlar ve tuzlu su balıklarının resimleri vs. yoktur, grolüx ün ambalajında ne varsa aquastar da da aynısı vardır...
Floresan seçimi hakkında konu ile ilgili olarak forumda pek çok paylaşım yapılmıştır. Bu konularda yapılan yorumları okuyabilirsiniz.
 
Sylvania firması uzun AR-GE çalışmalarını ve harcamalarını boşuna yapmış demek ki... Grolüx de görselliği arttıran bir floresan olmasına rağmen bir tane daha ürün üretip piyasaya sunmuş demek ki...
Yanlış anlaşılmasın, grolüx sadece görselliği arttıran bir floresan değildir. Bitkilerin gelişiminde en önemli renkleri sunan bir floresandır. Hatta bitkilerin yaprak aralıklarının kısa olmasını sadece grolüx ile sağlayabilirsiniz. Bitki akvaryumlarında Grolüx mutlaka kullanılır.
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cagdasbayÇevrim Dışı

Kayıt: 19/06/2012
İl: Izmir
Mesaj: 517
cagdasbayÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Şubat 2013 23:58

Dediklerinizi yanlış mı anlıyorum? Grolux, görselliği arttırma amaçlı bir floresanken bitki gelişimine yardımcı bir floresan mıdır?

Sırasıyla cevap vereyim madem uzatmadan;
1. Groluxle bitki yetiştirilirken sıradan floresanlar kullanarak da taban bitkileri dahil tüm bitkileri yetiştirmek mümkün. Ben aquastarın gereksiz, işe yaramayan bir floresan olduğunu, sadece görsellik için üretilmiş bir floresan olduğunu söylemedim. Kastettiğim şey şudur; maksat bitki yetiştirmek olduğunda eğer özel bir floresan seçilecekse groluxten başka tercih aramak yersizdir. Yanına bir aquastar koy, daha iyi olur demek yersizdir. Aquastarlı bir kombinasyon, tamamı grolux seçilmiş aydınlatma kadar iyi gelişim sağlatamaz.  Aquastar tek başına da bitki yetiştirmek için yeterlidir. Ancak groluxe tercih sebebi sadece görsel kaygı olmalıdır. Çünkü aquastar özel bir bitki floresanı değildir. Hatta bir ara elime geçen çok eski bir sylvania broşüründe, aquastarın tuzlu su akvaryumları için tek seçenek olduğu da yazmaktaydı. Ha bu da aquastar sadece tuzlu su aydınlatmasıdır demek değil, ki zaten o broşurde tatlı su akvaryumlarında kullanımından bahsediyormuştur muhakkak. Umarım anlatabilmişimdir. Bitkinin her türlüsüyle ilgilenen biri olarak zaten salonda yetiştirdiği bitkilerini aquastar ile aydınlatanı görmedim. Yada hiç bir seranın aydınlatmasında aquastara yer verildiğini... Faydalı olmaz demek yanlış. Bunu iddia etmiyorum. Gün ışığı floresanla da bitki aydınlatılır, tasarruflu ampulle de, aquastarla da. Fakat bitki floresanı olarak üretilen groluxtür. Üzerinde sera resimleri, marul maydanoz :) gibi resimler vardır, su bitkileri vardır. Belki aynı ambalajda sunuldukları da olmuştur, ben hiç görmedim. Ama benim gördüğüm aquastar ambalajları tuzlu su canlıları ağırlıklıydı. Üzerinde karasal bitki resimleri olan aquastar kabı da hiç görmedim.
2. Forumlarda açılmış konuları rehber alma konusunda yorum yapmayayım...
3. Ar-ge çalışmalarının gereksiz olduğu sonucunu çıkaracak bir şey söylediğimi sanmıyorum.
4. Grolux görselliği arttıran bir floresan sayılamaz. Renk geriverimi epey yüksek olmasına rağmen lümen değeri olarak oldukça düşüktür. Bu yüzden groluxle ara bir rengi canlı canlı görebilmek için daha yüksek güçlerde aydınlatma yapmak gerekir. Bir ramireziye bir grolux ışığında bakmak var, bir de daylight star yada philips graphica gibi bir ışıkta bakmak var...
 
 
Kısacası, aquastarı ister bitkili akvaryumda kullanın, ister çiklit akvaryumunda kullanın, ister resif akvaryumunda kullanın. Aquastar akvaryum floresanıdır. Ama sadece bitkiye yoğunlaşmak istiyorsanız grolux, mercanlara deniz yıldızlarına yoğunlaşmak istiyorsanız coral star kullanırsınız. Ancak bir sarı tang i yada kakaduyu daha canlı görmek istiyorsanız da aydınlatmanızda aquastara yer verirsiniz, hatta isterseniz tamamını aquastar yaparsınız. Demek istediklerimin özeti oldu heralde.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Akgün CemÇevrim Dışı

Kurumsal Üye
Kayıt: 02/04/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 446
Akgün CemÇevrim Dışı
Kurumsal Üye
Gönderim Zamanı: 08 Şubat 2013 00:21
Çok kısa olarak Grolüx ün akvaryumlarda neden görselliği arttırıcı olduğunu açıklayıp, sizi sadece grolüxlü tanklarınızla başbaşa bırakacağım.
Grolüx floresan yıllardır kullanılan ve satılan bir üründür. Kullanılması için akvaryumun bitkili olmasıda gerekmemektedir. Yaydığı kırmızı ışık spekturumu ile balıkların renklerini daha canlı ve hoş göstermektedir. Profesyonel amaçla balık satan pek çok akvaryumcu tanklarında grolüx floresan kullanmaktadır (balıkların renklerini daha canlı göstermek adına). Hatta birçok kasap, kırmızı et reyonlarında grolüx kullanır ki etin kırmızı renginin daha canlı durmasını sağlamak için.
 
Özetle, grolüxün görselliği arttırıcı özelliğini bu şekilde anlatabilmişimdir umarım.
 
Ben bütün bitki tanklarımda T5 Daylight, Grolüx ve Aquastar ı kullanmaya devam edeceğim... Tavsiye isteyenlerede önermeye devam edeceğim.
Kısa bir dipnot vermek gerekirse T5 grolüxün fiyatı ile T5 aquastarın fiyatı birbirine çok yakındır hatta aquastar 1-2 TL daha uygun satılmaktadır.
 
 
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cagdasbayÇevrim Dışı

Kayıt: 19/06/2012
İl: Izmir
Mesaj: 517
cagdasbayÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Şubat 2013 01:26
Akvaryumdan beklenen kasap vitrini görselliğiyse bir şey diyemeyeceğim. Balık akvaryumlarını da groluxle aydınlatmak heralde sadece bizim akvaryumcularımıza özgüdür. Ben pek denk gelmedim. Gerçi mavi floresanla aydınlatılmış çiklit akvaryumunun görsel tank olarak sunulduğunu da gördüm :D Garip.
Ben hiç boya laboratuarının, profesyonel basımhanelerin yada mağaza vitrinlerinin groluxle aydınlatıldığını görmedim, gerçi bizim görselcilerimiz onu da yapar.
 
Eğer sadece bitki yetiştirme amaçlı bir tank kurarsanız groluxle aydınlatmanızı tavsiye ederim. Ayrıca aquastar kullandığınız tanka daylight eklemenizin de gereksiz olduğunu söyleyebilirim. Hatta groluxün görselliğinden memnunsanız aquastarları da groluxlerle değiştirmenizin bitkilerinizin yararına olacağını belirtirim.
 
Görsellikle kastettiğim, tüm renkleri gerçek canlılığıyla görebilmek, pembe etleri kırmızı floresanla daha kırmızı göstermeye çalışmak değil. İsterseniz yukarıda bahsettiğimi deneyin. Bol renkli ve formunda bir balığa aynı güçlerdeki bir grolux ışığında, bir de daylightstar yada 950 kodlu bir floresanla, hatta aquastarla bakın.
 
Keyifli hobiler...
 
Bi hatayla tüm yazdıklarım gitti, tekrar yazmak zorunda kaldım :) Sinir bozucu.
 
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Akgün CemÇevrim Dışı

Kurumsal Üye
Kayıt: 02/04/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 446
Akgün CemÇevrim Dışı
Kurumsal Üye
Gönderim Zamanı: 08 Şubat 2013 01:53
Yaşınız genç olduğu için görememişsinizdir bunları zamanla görürsünüz elbette...
 
Aslında böyle bir diyoloğa girme taraftarı değildim ama illa söyle bunları diye zorluyorsunuz beni...
 
Konularınıza şöyle bir göz gezdirdim de sizin bitkili akvaryumunuzun fotoğrafını görme fırsatım oldu.
 
Bitkilerinizin rengi kalmamış ve heryer yosun götürüyordu, etrafta yaşama tutunmaya çalışan bitkiler vardı ama Sanırım doğru ışık kullanımından değildir bu, başka bir nedeni olsa gerek...
 
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

adabeyi17Çevrim Dışı

Kayıt: 29/01/2010
İl: Çanakkale
Mesaj: 19
adabeyi17Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Şubat 2013 00:38
Yorumlarınız içi hepinize teşekkür ederim.
Çalışmalar içinde pek çok yöntem aynı sonuca varabilir.Birisi "a" yolunu kullanarak doğru yolu bulduğu gibi diğeri "b"yolunu kullanarak da a doğruyu bulabilir yada kendince doğrular yaratabilir.Benim açtığım konu başlığında güzel bir tartışma meydana getirdiniz ve bilgilerimizi tazelediniz,teşekkür ederim.
Sonuç olarak şu şekilde bir aydınlatma yapacağım.Grolux ve aquastarı aynı anda kullanmayı çok isterdim fakat aquastar 55cmlik modeli elektrikçilerde yok,sadece petshoplarda normal fiyatın 2 misli fiyatına satılıyor.Asla bir floresana da 40küsür lira +nakliye veremem.O yüzden grolux+osram flora+daylight floresan kullanacağım.Aquastar uygun fiyattan piyasaya girince onu da almak istiyorum çünkü çok merak ettim...
İliginiz için teşekkürler....

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Yılmaz MataracıÇevrim Dışı

Kayıt: 27/09/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 12
Yılmaz MataracıÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Şubat 2013 12:22
[QUOTE=cagdasbay] Sylvania aquastar bitki floresanı değil, akvaryum floresanıdır. Sylvania grolux ise başlı başına bitki floresanıdır. Tek başına grolux, en iyi bitki gelişimini sağlar. Ancak akvaryumlarda pembe, renk geriverimi düşük bir floresan kullanmak pek tercih edilemeyeceği için günlük iç mekan aydınlatmalarında kullanılan floresanlarla yada sylvania aquastar gibi özel akvaryum floresanı başlığıyla üretilmiş floresanlarla desteklenir. Çokca bahsedilen kelvin değerleri, floresan tüpler için renk anlamında belirleyici değer olamamaktadır. Çünkü floresanların renk tayfı kesiklidir. Bazı dalga boylarında çokça ışıma yaparken bazılarında hiç yapamamaktadır. Bu yüzden renk sıcaklığı, ortalama bir değer olarak verilebilmektedir. Yani 8000k olarak verilen groluxün ışığı pembe iken, gök mavisi rengi veren 8000kelvin renk sıcaklığına sahip ampule de denk gelebilirsiniz. Bu sebeple kelvin değerleri üzerinden konuşmak oldukça mantıksızdır. Aquastarın spektrumunu incelediğinizde daha çok mavi ağırlıklı ışıma yaptığını görürsünüz. Bu da, ancak tuzlu su akvaryumlarında güneş ışığının, yoğun suyun dibine ulaşabilen şeklini taklit eden floresanlarla birlikte mercan, anemon gibi tuzlu su canlılarını yaşatmakta faydalı olarak kullanılabilir. Ayrıca tuzlu su akvaryumlarında, coral star floresanın çok düşük renk kalitesi, hatta mavi dışında ışıma yapmaması sebebiyle, tuzlu su canlılarının gerçek renklerini görmek için aquastar tercih edilebilir. Eğer bitkili akvaryumda kullanılacaksa, grolux ile desteklenmesi bitkiler açısından çok daha yararlı olacaktır. Yani aquastar, hem tuzlu su hem tatlı su akvaryumlarında, daha çok görselliği arttırmak amacıyla kullanılmaktadır, yada daha çok bu işi yapabilmektedir. Üretici şuanda neler diyerek piyasaya sürüyor bilmiyorum ama, bu bahsettiğim iki farklı ürünün kutularını elinize alıp karşılaştırsanız dahi kullanım yerlerinin farkına varabilirsiniz. Gördüğüm aquastar kutularının üzerinde genelde tuzlu su bitkileri, balıkları, mercanlar, kestaneler ağırlıktayken; grolux, yeşil rengiyle, yoğun bitkiler içindeki tatlı su balıklarıyla bitki floresanı olduğunu göstermekte.
Ayrıca, çokça önerilen 6500kelvin gün ışığı renkli floresanların yerine 2700-3000k renk sıcaklığına sahip, sarımsı renklerde ışık veren floresanlar bitki gelişimi ve yosun oluşmaması için çok daha yararlı denilebilir. Hatta aquastar yerine 2700k standart floresan kullanmak belki de bitkiler için daha faydalı olur. Gün ışığı renkli floresan kullanmak, görselliği yüksek olduğu için tercih edilmektedir. Bildiğiniz gibi bitki için ihtiyacımız olan ışığın uzun dalga boylarında daha çok ışıma yapması gerekmektedir. Bunu en ucuz ve en verimli şekilde sağlayan floresanlar ise fluora, grolux gibi floresanlardır. İster masaüstünde domates yetiştirin, ister akvaryumda zeytin. Groluxün yerini aquastar tutamaz. Yada 3 grolux kullanmak varken farklı bir 3lü kombinasyon daha çok yarar sağlamaz. Amaç klorofile hizmet etmekse kullanılacak floresan grolux olmalı.
[/QUOTE]
cagdasbay'ın "Sylvania grolux ise başlı başına bitki floresanıdır." yorumuna kesinlikle katılıyorum, yerinde bir tespit. Grolux bitki florasanıdır, ülkemizde bir çok kişi bunu yanlış bilir. 640-655nm dalga boyunda ışık üretebilen tek florasan sylvania groluxtur. Lakin Aquastar için bir nebzede olsa bitki florasanı denilebilir, yinede grolux kadar değildir. Renk spektrumlarına bakıldığında Aquastar flolarında çok fazla yeşil ve sarı renk spektrumununda olduğu, bu renk spektrumunun bitkiler için birşey ifade etmediğini sadece insan gözü için yapıldığı anlaşılmaktadır. Bitki tankları için grolux yoksa osram fluora ikinci tercih olarak kullanılmasını tavsiye ederim. Yinede power led'in yerini hiç birisi tutmaz.

Beğenenler: [T]200377,apsor[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

m.coşkunÇevrim Dışı

Kayıt: 22/09/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 265
m.coşkunÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Mart 2013 23:37
Ben ne dalga boylarını nede kelvin erini bilmiyorum tecrübeyle sabit olanları yazayım 
 Bitki bulunan tankıma çok güvendiğim ve akvaryum işinden anlayan ki bu benim kısmetim diye düşünüyorum elektrikçiden artık arkadaş olduk :) t8 grolüx aldım tankta bulunan eledoa saz ve ismini bilmediğim başka bir bitki ve anubias ım adeta coştu diyebilirim eledoalarımdan tankata yer kalmayınca 30 kök belki biraz daha fazlasını sattım sazlar bir yandan sürekli kök sürgün veriyo ancak vatozlar onların icabına bakıyo anubias sa aldığımda 8 yaprakken şu an sanırım 30 yapraktan fazla(sanırım en fazla 6 ay oldu alalı)  birde bir sürgününü ayırıp başka yere ektim  ancak tankta zaman zaman yaktığım birde 90 cm lik normal t5 flo var normal t5 i yaktığımda tankın içi daha aydınlık oluyor balıkların renkleri daha belirginleşiyor geceleride belli bir saatten sonra 1 mt slikonlu normal let kullanıyorum loş bir ışık verip bence muhteşem bir görüntü oluşturuyo tıpkı ay ışığı gibi biraz daha loş olmasını istersem let i ters çeviriyorum bunlara uzun deneme yanılmalar sonucunda ulaştım özellikle let yanarken suyun üzerindeki dalgalanmaların dipte kırlıma şeklinde yansımasına bayılıyorum tıpkı berrak göllerde olduğu gibi oluyor ancak YILMAZ beyin belirttiği gibi bencede bitkide en iyi sonuç power let ten geçiyor onunsa güç tüketimi ve maliyeti biraz yüksek diye düşünüyorum

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Akgün CemÇevrim Dışı

Kurumsal Üye
Kayıt: 02/04/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 446
Akgün CemÇevrim Dışı
Kurumsal Üye
Gönderim Zamanı: 14 Mart 2013 13:21
[QUOTE=iyi1user]Ben ne dalga boylarını nede kelvin erini bilmiyorum tecrübeyle sabit olanları yazayım 
 Bitki bulunan tankıma çok güvendiğim ve akvaryum işinden anlayan ki bu benim kısmetim diye düşünüyorum elektrikçiden artık arkadaş olduk :) t8 grolüx aldım tankta bulunan eledoa saz ve ismini bilmediğim başka bir bitki ve anubias ım adeta coştu diyebilirim eledoalarımdan tankata yer kalmayınca 30 kök belki biraz daha fazlasını sattım sazlar bir yandan sürekli kök sürgün veriyo ancak vatozlar onların icabına bakıyo anubias sa aldığımda 8 yaprakken şu an sanırım 30 yapraktan fazla(sanırım en fazla 6 ay oldu alalı)  birde bir sürgününü ayırıp başka yere ektim  ancak tankta zaman zaman yaktığım birde 90 cm lik normal t5 flo var normal t5 i yaktığımda tankın içi daha aydınlık oluyor balıkların renkleri daha belirginleşiyor geceleride belli bir saatten sonra 1 mt slikonlu normal let kullanıyorum loş bir ışık verip bence muhteşem bir görüntü oluşturuyo tıpkı ay ışığı gibi biraz daha loş olmasını istersem let i ters çeviriyorum bunlara uzun deneme yanılmalar sonucunda ulaştım özellikle let yanarken suyun üzerindeki dalgalanmaların dipte kırlıma şeklinde yansımasına bayılıyorum tıpkı berrak göllerde olduğu gibi oluyor ancak YILMAZ beyin belirttiği gibi bencede bitkide en iyi sonuç power let ten geçiyor onunsa güç tüketimi ve maliyeti biraz yüksek diye düşünüyorum
[/QUOTE]
 
Mustafa bey haklısınız, tecrübeler çok önemli ama şunuda eklemek gerekir ki: Sizin baktığınız bitkiler ışık gereksinimi az olan ve düşük destekli (lowtech) tanklar için uygun olan bitkiler... Benim baktığım bitkiler bakımı biraz daha zor, ilave olarak co2, sıvı gübre ve yüksek ışık isteyen bitkiler. Bunları dengelemek, dozunu ayarlamak biraz daha işi zorlaştırıyor... Elbette bu bir tercih meselesi... Bazı arkadaşlar akvaryum ile fazla uğraşmadan akvaryumunu bitkilendirmek ister, bazılarıda zor türleri besleyerek mutlu olur... Tamamen kişiye kalmış bir durum. "Ben böyle yaptım oldu" demek, yanıltıcı olabilir...
Sevgiler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

m.coşkunÇevrim Dışı

Kayıt: 22/09/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 265
m.coşkunÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Mart 2013 01:12
[QUOTE=Akgün Cem] [QUOTE=iyi1user]Ben ne dalga boylarını nede kelvin erini bilmiyorum tecrübeyle sabit olanları yazayım 
 Bitki bulunan tankıma çok güvendiğim ve akvaryum işinden anlayan ki bu benim kısmetim diye düşünüyorum elektrikçiden artık arkadaş olduk :) t8 grolüx aldım tankta bulunan eledoa saz ve ismini bilmediğim başka bir bitki ve anubias ım adeta coştu diyebilirim eledoalarımdan tankata yer kalmayınca 30 kök belki biraz daha fazlasını sattım sazlar bir yandan sürekli kök sürgün veriyo ancak vatozlar onların icabına bakıyo anubias sa aldığımda 8 yaprakken şu an sanırım 30 yapraktan fazla(sanırım en fazla 6 ay oldu alalı)  birde bir sürgününü ayırıp başka yere ektim  ancak tankta zaman zaman yaktığım birde 90 cm lik normal t5 flo var normal t5 i yaktığımda tankın içi daha aydınlık oluyor balıkların renkleri daha belirginleşiyor geceleride belli bir saatten sonra 1 mt slikonlu normal let kullanıyorum loş bir ışık verip bence muhteşem bir görüntü oluşturuyo tıpkı ay ışığı gibi biraz daha loş olmasını istersem let i ters çeviriyorum bunlara uzun deneme yanılmalar sonucunda ulaştım özellikle let yanarken suyun üzerindeki dalgalanmaların dipte kırlıma şeklinde yansımasına bayılıyorum tıpkı berrak göllerde olduğu gibi oluyor ancak YILMAZ beyin belirttiği gibi bencede bitkide en iyi sonuç power let ten geçiyor onunsa güç tüketimi ve maliyeti biraz yüksek diye düşünüyorum
[/QUOTE]
 
Mustafa bey haklısınız, tecrübeler çok önemli ama şunuda eklemek gerekir ki: Sizin baktığınız bitkiler ışık gereksinimi az olan ve düşük destekli (lowtech) tanklar için uygun olan bitkiler... Benim baktığım bitkiler bakımı biraz daha zor, ilave olarak co2, sıvı gübre ve yüksek ışık isteyen bitkiler. Bunları dengelemek, dozunu ayarlamak biraz daha işi zorlaştırıyor... Elbette bu bir tercih meselesi... Bazı arkadaşlar akvaryum ile fazla uğraşmadan akvaryumunu bitkilendirmek ister, bazılarıda zor türleri besleyerek mutlu olur... Tamamen kişiye kalmış bir durum. "Ben böyle yaptım oldu" demek, yanıltıcı olabilir...
Sevgiler.
[/QUOTE]
Kesinlikle haklısınız hightech bir bitkiliye ayıracak zamanım kalmıyor zaten ancak tank içinde orman misali yeşillik bambaşka bir zevk hele aralarında dolaşan neon rasbora vs. canlı renkli balıklar buna bambaşka bir hava ekliyor ama ayıracak zaman az olunca haliyle insan kolay bitkilerle mutlu olmak zorunda bende bu şekilde mutlu ediyorum kendimi yoksa ben yaptım oldu zihniyetinde değilim sadece ben bitki için grolüx yada power let kullanılır diye biliyordum grolüx ü tercih ettim çok şükür şimdiye kadar bir sorun  yaşamadım zaten yanlış bir anlamaya mahal vermemek içinde bendeki bitkileri yazdım bitkileri alırkende özellikle soruyorum bakımı kolay olanları tercih ediyorum 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir