Betta Kuyruk Erimesi


bbettaÇevrim Dışı

Kayıt: 24/09/2020
Mesaj: 6
bbettaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Aralık 2020 19:04
Merhabalar Betta balığımın kuyruğu eriyor. Bir süredir bununla ilgili bir şeyler yapmaya çalışıyorum ama erime zaman zaman yavaşlıyor sonra tekrar hızlanıyor. Konuyla ilgili neler yapabilirim çünkü balığımın zayıfladığını görüyorum yavaş yavaş.

Öncelikle tankım 12-13 litre su alıyor. Normalde içinde kum, canlı bitki ve kaya parçaları vardı. Tankta bakteri olduğunu düşündüğüm için birkaç farklı yol denedim. Önce normalden 3-4 günde bir suyun bir kısmını yenileyerek suyu düzeltmeye çalıştım. Daha sonra düzelmeyince suyum tamamını değiştirdim içindeki bütün malzemeleri yıkadım belki problem sudadır diye düşünerek. Şu an akvaryumu komple boşalttım, sorun kumda bitkilerde veya kayalardaysa diye sadece boş akvaryuma koydum balığı.

Balığımı yaz sonunda aldığımda havalar sıcak olduğu için ısıtıcı almamıştım akvaryumcu kişinin de tavsiyesine uyarak, sonrasında sonbahar ortasindan beri ısıtıcı kullanmaya başladım. Kullandığım iç filtrenin debisi yüksek olduğu için sürekli çalıştırmıyorum, ara ara çalıştırıyorum çok düşük hızda ve düzenli su değişimi yapıyorum.

Süreç başladığından beri kendimce araştırarak yapmaya çalıştığım tedaviden de bahsetmek istiyorum.
İlk başta başka akvaryumum olmadığı için balığı karantina fanusuna alıp küçük bir parca antibiyotigi kendi suyunda eriterek verdim. Bunu bir hafta aralıklarla iki kez yaptım. Daha sonra balığı akvaryuma geri alıp metilen mavisi damlattim ve küçük bir iki kaya tuzunu kendi suyunda eriterek suyuna karıştırdım. Bir süre bekledikten sonra yine düzelmeyince mycopur aldım ve balığı karantina fanusunda mycopur verdim iki gun bekledikten sonra tekrar akvaryuma geri aldım. Bu akvaryum ve fanus döngüsü sırasında her seferinde akvaryumu tekrar temizleyerek aldım balığı. Anlatırken sürekli balığı ilaca maruz bırakmışım gibi duruyor ama uzunca bir süreçten bahsediyorum.

Fotoğraftaki hali şu anki halidir. Tankın içindeki her şeyi boşaltıp akvaryumu sirkeli suyla güzelce yikadim. 4 damla mycopur 4 damla metilen mavisi ve küçük bir parça da antibiyotik karıştırdım suyuna.

Yani başka ne yapabilirim bilemiyorum. Balığı kendi haline bıraksam da ilerliyor ilaç tedavisi biraz yavaşlatıyor durumu sadece. Bu problemi kökten nasıl çözebilirim?

Isıtıcı ayarim normalde 25 derecede dururken şu anda 26 dereceye yükselttim tedavi sırasında bir tik daha yuksek derece kullanilmasi gerektiğini okuduğum için.

Edit: Balığımın hareketlerinde hiçbir yavaşlık uyuşukluk veya yeme karşı isteksizlik yok. Sadece görsel olarak eridiği için endişe duyuyorum.

Yardiminizi bekliyorum. Teşekkürler.
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/225830/271220201903051.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/225830/271220201903151.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/225830/271220201903281.jpg[/IMG][EDIT]bbetta,2020-12-27 19:25:03[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Dr StrangeÇevrim Dışı

Kayıt: 02/12/2020
İl: Istanbul
Mesaj: 187
Dr StrangeÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Aralık 2020 19:35
Suyunbısısını 28 e çıkar

Forumdaki diğer kişiler öyle yapmış
Birde karanlıkta tut öyle demisler

Bide 3 günde bir ÷20 su değiştir

Ama sanırim betan düzelmeye başlamış kuyruğunda beyaz yeni yerler çıkıyorsa iyileşiyor demktir. Orası ilk beyaz çıkar sonra renklenir

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BeyzPlÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 15/08/2018
İl: Istanbul
Mesaj: 8790
BeyzPlÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 28 Aralık 2020 08:34
Kullandığınız ilaçlar direk olarak kuyruk erimesi için tavsiye edilen ilaçlardan değil. Mantar enflasyon olduğunda mycopur tavsiye ediliyor, onun dışında kuyruk erimesine de etkili olacaklarını sanmıyorum. Bu yüzden onları ve tuz kullanımını bırakın. Ben şu durumda iki yöntem uygulardım. Birincisi yine ilaç ile ikincisi ise daha doğal bir yöntem ile.

İlaç ile denemeye devam edeceğim derseniz sera baktopur veya seachem paraguard ilaçlarından birini temin edin. Üstünde yazan, dozda ve şekilde kullanın. Yine talimatlara göre su değişimi yapın.

İkinci yöntem ise ilaç kullanımını tamemen kesin. Küçük bir şelale filtre alın. Capatta yaprağı ve sanital ketapang tuz alıp onları kullanın. Mümkünse turnusol kağıdı veya ph metre ile suyun ph miktarını kontrol edin. Kullandığınız yemleri söylememişsiniz ama minimum üç tane protein ağırlıklı ve kaliteli olduğu bilene beta yemlerine ek canlı yem alıp güzel bir diyet sunun. Boş akvaryumdan ziyade dibe kum, kumun üstüne de küçük bir kök koyabilirsiniz belki. Ben bu yöntemi denemenizi tavsiye ederim çünkü kuyruk erimesi balığa en uygun ortamı sununca da düzelen bir hastalıktır. Ve burada saydığım mantıken balığın sağlıklı yaşaması için de gerekli şeyler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bbettaÇevrim Dışı

Kayıt: 24/09/2020
Mesaj: 6
bbettaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Aralık 2020 12:48
Teşekkür ederim yanıtınız için. Normalde bu rahatsızlık başlamadan önce şelale filtre hariç bütün uygun ortamı sunduğumu düşünmüştüm. Ama kullandığım kumun rengi ne kadar iyi yıkasam temizlesem de bir süre sonra değişmeye başladığı için problemin kum kaynaklı olabileceğini düşünüyorum, o yüzden içindeki her şeyi kaldırdım. Problem başlamadan önce canlı bitki, küçük kaya parçaları vs vardı içinde zaten. Balığı karantina akvaryumuna ayırdığım zaman daha mutlu olduğunu gözlemledim ve açıkçası problemin kum kaynaklı olduğunu düşünüyorum.

Şu anda balığın güncel durumundan bahsedeyim. Keyfi ve hareketleri gayet yerinde ve bayağı aktif şu anda. İki farklı yemle besliyorum ama sanırım bir tane daha yem alacağım desteklemek açısından. Akvaryumun içi şu an 27-28 derece arasında stabil. Şelale filtre ve kum almayı düşünüyorum, şu an bütçeme uygun olanları araştırıyorum, yeni yılın başında temin etmeye çalışacağım. Hepsi tamamlandığında tekrar yeniden kurulum yapar gibi tertemiz kuracağım akvaryumu. Yani bu süreçte akvaryumun dengesi de kalmadı sürekli bakteri temizlemeye çalıştığım için. Mutlaka dinlenmiş ve birkac gün akvaryumda beklemiş bir şekilde balığı alistirarak alıyorum ama bu oradan oraya geçme süreci de tedirgin ediyor beni. Tam bir sistem oturmadi. Balığa uygun ortam sağladıktan sonra yine bir gelişme görmezsem bactopur kullanacağım sanırım.

[QUOTE=Dr Strange]Suyunbısısını 28 e çıkar

Forumdaki diğer kişiler öyle yapmış
Birde karanlıkta tut öyle demisler

Bide 3 günde bir ÷20 su değiştir

Ama sanırim betan düzelmeye başlamış kuyruğunda beyaz yeni yerler çıkıyorsa iyileşiyor demktir. Orası ilk beyaz çıkar sonra renklenir[/QUOTE]

Teşekkür ederim yanıtınız için. Şu an iyileşme sürecinde olduğunu düşünmüyorum, giderek eriyor kuyruğu çok çok yavaş bir şekilde ilerliyor

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bbettaÇevrim Dışı

Kayıt: 24/09/2020
Mesaj: 6
bbettaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Aralık 2020 22:58
Bugün bactopur, bettarelax, su piresi yemi ve şelale filtre siparişi verdim. İki farkli yem kullaniyorum yanında kurutulmuş su piresi biraz daha iyilesmesini hızlandırır diye düşündüm. Bactopur elime ulastiginda uygun dozlarda karantinada kullanip sonra balığı artik tam kurulu akvaryuma tekrar alacagim. Kumu kayalari vs zaten derinlemesine yikadim bakteri kalacagini düşünmüyorum, canlı bitkilerle beraber sıfırdan yeniden kurulum yapacağım muhtemelen haftaya ilac elime ulaştığında. Balık muhtemelen ölümcül bir durumda değil keyfi baya yerinde çünkü ama umarım kuyruğu eski güzelliğine kavuşabilir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bbettaÇevrim Dışı

Kayıt: 24/09/2020
Mesaj: 6
bbettaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Şubat 2021 15:58
Yeni bir update yapayım betta'min durumuyla ilgili. Bactopur ve Mycopur kullandım birkac tur icindeki prospektuse uyarak. Kumu ve bitkileri değiştirdim. Su sicaklığını 29-30 dereceye kadar yukselttim bakterilerden arinsin diye. Şu an akvaryumda en başından beri bulunan birkaç taş parçası, dere kumu, birkaç bitki, ısıtıcı, şelale filtre ve bitkiler için ışık var.

Bu süreçte kuyruğu çok büyük bir ölçüde eridi, yuzgeclerinde erimeler başladı. Yuzgeclerindeki beyazlamalar kayboldu ama döküldüğü için mi yoksa düzelmeye başladığı için mi bilmiyorum. Çok fazla agresiflik göstermeye başladı. Her yem verdiğimde sanki açlıktan ölüyor gibi saldırıyor, akvaryumun önüne geldigimde cama dokundugumda çok agresiflesiyor. Halbuki gunde 3 kez besliyorum. 2 farkli yem ve kurutulmuş karidesle besliyorum. İlk başta karidesten çok hoslanmamisti ama artik daha iyi yiyor. Dediğim gibi halfmoon olmasina rağmen küçücük kaldi çoğu yeri eridi ama hareketleri çok canlı, hiç hasta balık gibi halsiz davranmıyor. Balığın stresini arttirmamak adina artik sürekli karantina tankı - akvaryum arası değişime sokmak istemiyorum. Akvaryumu mümkün olan en uygun hale getirdim ve çeşitli beslemeyle düzelmesini umuyorum. Bu süreçte cok fazla ilaca maruz kaldığı için artik daha fazla ilac tedavisine maruz birakmak istemiyorum balığımı. Olumlu veya olumsuz başka bir gelişme gördüğümde kendim takibini yapabilmek amaciyla yine forumda bu başlığa yorum olarak paylaşacağım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir