Betta Eşleşme


sibesaÇevrim Dışı

Kayıt: 25/03/2012
İl: Balikesir
Mesaj: 272
sibesaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Aralık 2012 00:20
Uzun süredir beta konusunda araştırmalar yapıyordum türleri yetiştirme şartları ve herkesin ilk denediği eşleştirme :) Bir çok yerden akvaryumcu hobici üretici fiyatlar aldım. En pahalıları buradaki hobici arkadaşlarım çıktı eminim özel yetiştirme şartlarındandır. Neyse sonunda 5 tl ye Velitail dişi buldum elimde var olan Velitail ile mi yoksa Crowntail ile eşleştirmem gerekir sorularına da velitail olarak karar verdim. Hangi kanı taşıdıklarını yada ne kadar saf olduklarını bilmiyorum.

1 sularını 3 günde 1 komple değiştirdim. Tankları 10 lt. Su değişiminden sonra 1 damla metilen mavisi ve kaya tuzu ekledim. 2-3 adet çınar yaprağını değiştirmedim.
2 3.su değişiminden sonra dişi yi erkeğe gösterdim.
3 Yemleme Hazır artemia - kan kurdu dondurulmuş - Kendi çıkardığım artemia - omega-3 içerikli bir yem ama pek beğenmediler - kızarmış tavuk - tetramin
4 erkek dişi gördükten yaklaşık 2-3 saat sonra köpük yapmaya başladı hemen ufak bir strafor parçası koydum.

Son durum videoda telefon ile çektiğim için biraz kötü.

[VID]http://www.youtube.com/watch?v=1YLVGx1ME1I[/VID]


Sorularım

1- Erkeğin hazır olduğuna eminim ama dişiden emin olamadım yumurta var mı biraz daha beklemem gerekiyormu ?

2- Eklemeyi düşündüğüm 2 yem var atison ve sivrisinek larvası uygun olurmu ?

3-catappa yaprağı bulmam zor yerine çınar veya meşe kullanıyorum uygunmudur ?

4- Ortalama kaç yumurta bırakır.

5- Dİşi ve erkeği ne zamanları çıkarmam gerekir bununla ilgili çok yazı farklı görüşler var emin olamadım.

6-Bu eşleşme sırasında tankda bulunan başka canlıların etkisi olurmu . Bazı lepisteleslerimi ayrı tutmak zorundayım . (Yavruyken ayırdığım özel bir tür dişiler var en uygun eşleşme için erkek bekliyorum)

7-Su ısısı benim şu an 25 derecede sabit fakat farklı görüşler 22-24 veya 28 diyorlar sizce hangi görüş uygun.

8- Su değişimi konusunda her gün yüzde yüz diye bazı makeleler okudum. oturmamış bakteri kültürü olmayan bir suyun zararı olmazmı ?

9-Yavruları lepistes yavru boylandırma tankımda aynı anda boylandırmamın sakıncası olurmu ?

Çok soru sordum galiba aslında bir çok video ve yazıyı okudum ama o kadar profesyoneleşmeme epey zaman var gibi geliyor bulabilidiğim en uygun fiyatlı betalar olduğu için (5 tl ) bu şekilde başladım halfmoon yada double halfmoon gibi betaların fiyatları 20 tl den başlıyor ilerleme gösterdiğim takdirde bazı özel türlerede yönelecğim belki o zaman fiyatı ucuzlatırım:::)) şimdiden herkese teşekürler..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BettaFANÇevrim Dışı

Kayıt: 09/08/2011
İl: Antalya
Mesaj: 128
BettaFANÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Aralık 2012 20:51
Dişi hazır görünüyor.Kaç yumurta bırakacağı mechul belki 50 belki 500 bilemeyiz biraz da erkeğin becerisine bağlı o durum.Sıcaklık 28 derece en uygunudur.Sağlıklı bir üretim ve yavruları kolay bakma yönünden tankta başka canlı kesinlikle olmamakla birlikte,yerde kum,kaya v.s olmaması en sağlıklısı olur.Su seviesi 15 cm civarı olursa iyi olur.Catappa bulabilirsin;bulabileceğin kaynağı sana msj atarım istersen.Su değişimi tankın boyutuna göre değişir.Ben yavruların suyunu ergün dip çekimi,2 günde bir yarıyarıya su değişimi şeklinde yapıyorum.Yaklaşık 30 lt tankta 2 ay tutup daha sona daha büyük bir tanka alman yavrular için en iyisi.Çİftleşme sonrası dişi bir köşeye çekilince dişiyi ayırırsın.Yavrular yatay yüzüşe geçtiğinde de erkeği alırsın.2-3. günden sonra azar azar artemia vermeye başlarsın.Şimdiden hayırlı olsun.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sibesaÇevrim Dışı

Kayıt: 25/03/2012
İl: Balikesir
Mesaj: 272
sibesaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Aralık 2012 22:19
Çok teşekkürler dişiyi saldım ilk 30 dakika ciddi bir kovalama ve vurma yuva köpüğü neredeyse 8*8 cm karelik bir alanda 3 katlı falan oldu ve halen köpük yapmaya devam ediyor 30 dakikadan sonra resmen dişiyi bir köşeye esir etti dişi farklı bir noktaya yöneldiğinde saldırıyor. yakalaşık 8 saattir yanında. bir ara dişi erkeği kovalamaya başladı ama çiftleşme gözlemlemedim ayrıca bu koşuşturma sırasında 3 defa yemleme yaptım kan kurdu - canlı artemia - omega-3 içerikli bir yem yemleri keyifle yediler. Ama az önce baktığımda dişi çok yıpranmışdı. tank suyunu 10 cm çektim. bir kavanozun içine aldım dişiyi bazı makalelerde dişi hazır olunca erkeğin yanına atlar diyordu. fakat kavanozun içinde dişi çok hareketli ayırmakla hatamı yaptım yeniden erkeğin yanına alayım mı ?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BettaFANÇevrim Dışı

Kayıt: 09/08/2011
İl: Antalya
Mesaj: 128
BettaFANÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Aralık 2012 02:33
Catappanın mantara neden olduğu nerde yazıyor Yağmur?Eğer öyleyse en iyi betta üreticileri dahil neden Catappa kullanıyorlar?Interfish'ten tut Siamimbellis'e kadar.Ayrıca üretim sırasında abartmadan yemleme yapılabilir.En son üretimimde erkek dişinin yüzgeçlerini yiyordu yem yer gibi fakat 20 dk sonra çiftleşme oldu.Dişi istekli ise hırpalansa da çiftleşme olur.Erkeğin enerjisi yuva yaparak biter mi sence?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

burak263Çevrim Dışı

Kayıt: 02/04/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 163
burak263Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Aralık 2012 07:17
Catappa mantara mı sebep oluyormuş ? İlk kez sizden duyuyorum vallahi...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bettafunÇevrim Dışı

Kayıt: 02/10/2011
İl: Tekirdag
Mesaj: 532
bettafunÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Aralık 2012 12:08
Arkadaşlar kişisel kanaatim hırpalanmasından korkularak dişinin hemen ayrılması çiftleşme başarısını düşürüyor. Videoda göründüğü kadarıyla dişinin de formu iyi görünüyor. Erkek dişiyi çekmek için bazen hırçın hareketler yapıyor fakat dişiye ölümcül zararlar vermesi çok olası görünmüyor. Tabi bunu söylerken akvaryumunuzun en az 20 litre olduğunu varsayıyorum. Ben dişiyi iki gün erkeğin yanında tutuyorum. Eğer hala çiftleşme olmadı ise üçüncü gün alıyorum. Tabiki dişide ve erkekte bazı yüzgeç yırtılmaları olacaktır bunlar çok doğal bu balıkların üreme aşamasında. 

Size tavsiyem dişi ve erkek yeterince formda ise beraber bulunmalarından korkmayınız. Çok duygusal davranırsanız bu balığı üretemezsiniz.  

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sibesaÇevrim Dışı

Kayıt: 25/03/2012
İl: Balikesir
Mesaj: 272
sibesaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Aralık 2012 12:19
İzleyediğim videoların bir çoğunda ilk saldırılar gerçekleşiyor ve burada dişinin zarar görmesi doğal karşılanıyor hatta okuduğum yabancı bir makalede saldırıların olması gerektiğini yazıyordu dişi erkeğin üstün olduğunu kabul edip kafasını indirmesi gerekiyor diye anlatıyordu kafa indirme olayı aynen yazılanlar gibi ve videolarda gördüğüm gibi gerçekleşti dişinin bir köşede kalması ise sanırım yuvayı yapmaya devam edip dişiyi bekletmesi idi erkek saldırıya geçtiği zaman dişi kaçmaz ve kafasını indirirse erkek sadece kabarık gidiyor farklı bir durumda dişiye vuruyor bu saldırıların süresi ise pek tahmin edilebilir değil cattapa yaprağı konusunda araştırdığım kadarıyla bir tür badem ağacı yaprağı ve farmolofik özellikleri betaların bulundukları doğal ortamlarındaki su ile çeşitli tepkimeler sonucunda faydalarının olduğuna eminim fakat akvaryumda kullanımlar etrafımızda bedavaya buna benzer yaprakların varlığını unutmamak gerekiyor ceviz meşe vb. Şimdi benim sorunuma gelelim ben neler yapabilirim dişi bir kez daha salacağım bugun. başka neler yapabilirim tarçın kullanan var mı betalarda ?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

PasiFFÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 12/02/2012
İl: Izmir
Mesaj: 1236
PasiFFÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 15 Aralık 2012 12:49
Görüyorum ki cevap vermekle hata etmişim. Nasıl biliyorsanız öyle yapın. Her yiğidin yoğurt yemesi ayrıdır. Başarılar dilerim...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sibesaÇevrim Dışı

Kayıt: 25/03/2012
İl: Balikesir
Mesaj: 272
sibesaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Aralık 2012 13:32
[QUOTE=YagmurFF]Görüyorum ki cevap vermekle hata etmişim. Nasıl biliyorsanız öyle yapın. Her yiğidin yoğurt yemesi ayrıdır. Başarılar dilerim...[/QUOTE]

Neden böyle bir tavır göstermiş olduğunuzu pek anlayamadım. Bazı deneyim ve bilgilerin paylaşılması gerekiyor cattappa yaprağına takıldınız sanırım :) Aslında bu yaprakdan ziyade meyvesi daha önemli :) başta kanser olmak üzeri bir çok alanda kullanılıyor en büyük özellikliği  humik asit salgılaması humik asit hücre bölünmesini hızlandıran doğada ender bulunan bir özellikdir. bu yüzden kanser aids ve yaraların iyileştirmesi gibi bir çok tedavi ve ilaç yapımında kullanılır. Akvaryum konusunda dönünce bir yaprağın su ile temasından sonraki 48 saat içinde tüm asidi salgılamış olur sonrasında yaprağın durmasına bile gerek yok akvaryum bitkileri ve yaralı balıklar için destekleyici fakat beta konusuna geri dönünce beta asidik sulardamı yaşıyor ? peki bu hücre yenilenmesini düşündüğümüzde sudaki zararlı bakterilerinde çoğalmasını tetiklemezmi ? Buda sizin bahsetiğiniz gibi mantar vb enfeksiyonların görünmesini açıklıyor . peki o zaman ortada bir tezatlık mı var . ? yada catappa yaprağının konulmasındaki amaç bence antioksidan gibi biyolojik aktiviteri aynı aktiviteleri meşe ve çınar ceviz yaprağı da sağlıyor  ülkemizde rahatlıkla bulunabiliyor illa para vermemizin bir anlamı yok diye düşnüyorum. konumuza geri dönecek olursak dişi yi yeniden saldım oldukça hareketli bir ara o erkeği kovalıyor bir bakıyorum erkek onu kovalıyor. sonucu bekliyorum :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

PasiFFÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 12/02/2012
İl: Izmir
Mesaj: 1236
PasiFFÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 15 Aralık 2012 17:36
İsmail bey ben yorumlara takılmadım, sorun benim yaptığım yorumların eleştirilmesi. Bayan olduğum için benim yaptığım yorumları eleştiren birisi illaki çıkıyor. Ben bundan bıktım onlar eleştirmekten bıkmadılar. Benim yaptığım işler ortadadır. Büyüttüğüm yavruları takip edenler bilir. Dertleri nedir anlamış değilim. Bilgi paylaştıkça çoğalır, ben de ilgili arkadaşları görünce paylaşıyorum ama aldığım karşılık hiç değişmiyor. 
Umarım başarılı bir üretim denemesi yaşarsınız. iyi günler dilerim...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sibesaÇevrim Dışı

Kayıt: 25/03/2012
İl: Balikesir
Mesaj: 272
sibesaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Aralık 2012 22:36
Yaklaşık 10 saat geçti erkek halen saldırgan ve dişi saklanıyor dişinin çizgileri oldukça belli ve dişi çok iştahlı saklandığı yerden çıkıp yemi kapıyor ve kaçıyor altında beyaz tüp iyice belirgin ama halen çiftleşme yok kuyruk ve yüzgeçleri parçalanmış durumda ama dişi oldukça hareketli yemleme yaparken erkeği kavanoza aldım dişi çok rahat etti resmen erkeği kızdırıyor etrafında cirit atıyor yemlemeden sonra yeniden bir araya getireceğim yarında çiftleşme görmessem tammen ayıracağım.

Saat 13:00 itibari ile dişi resmen kelaynak kuşu gibi olmuş parçalanmamış yeri kalmamış ama oldukça keyifli iştahla yem yedi ve erkeği takip etmeye başladı ilk çiftleşmeyi gördüm :))) şu an erkek saldırmıyor sadece kur yapıp dişiyi yuvanın altına çekmeye çalışıyor dişi 1. çiftleşmeden sonra tankın diğer köşesinde erkek kur yapıyor merakla bekliyorum tahminen ne zaman yumurta salmaya başlar o anı görmek istiyorum.. ?

Eşleşmeler devam ediyor ve yumurtalar gelmeye başladı yaklaşık 2 saattir sıkıntı yok ben bir hata yaptım çok az kum vardı pek sorun olmaz diye düşünmüştüm ama şimdi ciddi bir sorun olduğunu görüyorum metilen mavisi kullanmam gerekiyormu ? 3 gündür su aynı olduğu için kirli su değişkliği için yavruların çıkmasını beklemem gerekiyormu kumların arasında yumurta oldupuna eminim onlardan yavru çıkarmı ?

[VID]http://www.youtube.com/watch?v=X9PjXxn8vKA[/VID]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bettafunÇevrim Dışı

Kayıt: 02/10/2011
İl: Tekirdag
Mesaj: 532
bettafunÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Aralık 2012 22:19
Kumları çok dert etmeyin. Diğer yumurtalar size yetecek hatta artacak. Su değiştirmeyin yavrular en az bir haftalık olana kadar. Daha sonra da azar azar eklemeye başlarsınız. Su seviyeniz düşükmüş çok. Böyle düşük olunca erkeğe yumurtayı aşağıya düşene kadar yakalama fırsatı vermiyor. Bir 5 cm daha yüksek olsaydı daha iyi olacaktı. Çok su demek suyun daha uzun sürede bozulması demektir. Bundan sonra yapacağınız yavruların çıkmasını beklemektir. Yalnız videoda dikkatimi çeken erkeğin hiç yumurta toplamadığıdır. Dişi toplamaya çalışıyor fakat erkek pek oralı olmuyor. Bu tür erkekler yumurtalara iyi bakmıyorlar ve yavruları yiyorlar. Çok dikkat etmeniz lazım. Erkek yumurtaları yemeye başlarsa ayırmalısınız.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sibesaÇevrim Dışı

Kayıt: 25/03/2012
İl: Balikesir
Mesaj: 272
sibesaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Aralık 2012 01:55
Muhtemelen erkeğin ilk eşleşmesi ilk yumurtalarda erkek bir şey yapmadı fakat sonradan neredeyse tümünü erkek topladı yumurtlama bittikten sonra dişiyi kovaladı 36 saattir yuvanın yanından hiç uzaklaşmıyor hatta verdiğim yem yuvaya yakınsa alıyor uzaklaşırsa gitmiyor bile ama köpük yapmaya devam ediyor neredeyse 4-5 kat oldu ama asıl tuhaflığı dişide yaşadım dişi ayırdıktan sonra yorgun olacağını düşünmüştüm aksine çok hareketli özel tür lepistelerimin arasına koymuştum akşam üstü bir erkeğin üst yüzgecinden yakaladı ve parçaladı elimi sokarak balığı ağzından zor aldım onuda ayırmak zorunda kaldım suyu az tuttum ilk denememdi hatalarım mutlaka olacaktır oldukça fazla ders çıkardım :)
1- dişi yi 15-20 dakika göstermek ilk eşleşmelerde pek işe yaramıyor okuduklarımdan da anladığım kadarıyla 2-3 gün dişinin gösterilmesi gerekiyor.
2- zemin kesinlikle boş olacak
3-su seviyesi 15 cm civarı olacak
4-yenmeyen kankurtları ciddi pislik oluşturuyor daha sonra yemiyorlar
5-dişi zarar görsede beklemek gerekiyor
6-fazla yavru alacağımı düşünmüyorum dişi en fazla 4-5 yumurta bıraktı (aynı anda)

güzel tarafı 2 tane daha tank aldım birine dişileri koyacağım diğerini 3 böleceğim lepistes tanklarımdan birini boşaltıp yavruları oraya alacağım . 2-3 çift de güzel beta bulabilirsem ilerleyen zamanlarda her şey daha güzel olacak.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bettafunÇevrim Dışı

Kayıt: 02/10/2011
İl: Tekirdag
Mesaj: 532
bettafunÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Aralık 2012 16:33
En iyi tecrübe kendin tarafından tecrübe edilip kazanılandır.

Gelişmeleri bekliyoruz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir