Balık anestezisi ve Karanfil yağı


ismailneseÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 31/01/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 650
ismailneseÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 20 Şubat 2014 17:13
Harika bir paylaşım emeğinize sağlık Onur Bey.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Umut KatipoğluÇevrim Dışı

Kurumsal Üye
Kayıt: 16/08/2008
İl: Izmir
Mesaj: 3335
Umut KatipoğluÇevrim Dışı
Kurumsal Üye
Gönderim Zamanı: 06 Haziran 2014 09:10
Karanfil yağı olup olmadığını net olarak bilmesemde yurtdışı ithalatlarından gelen canlıların birçoğu gönderilmeden önce anesteziye tabi tutuluyor. Yıllardır zaten böyle bir uygulama var. Yoksa 1,5 lt civarı su alan yol poşetlerinin içerisine ortalama olarak 100 tetrayı koyup oksijenin bitmesini beklemek ötenazi olurdu. Ortalama olarak karşı nokta çiftlik çıkışı ile ülkemizde toptancıya varasıya kadar irsaliye saatlerine bakıldığında 30-40 saat civarı bir süre geçiyor. Isı konusunda çok hassas davranıldığını düşünmesemde ilk baştaki hazırlanan karışımlar muhtemelen standart. Bunu kolileri açtıkça farklı türden balıkların bazılarının ayılmış yada ayılmak üzere olmasından bazılarınında halen baygın olmasından kaynaklandığını görmüştüm. Ülkemiz ortamındaki akvaryumlardan damla damla su eklenerek hızlı bir ph/kh/gh değişimi yaşamakta olmalarının yanında anestezik etkiden bir süre içinde çoğu kurtuluyorlar. Yola çıkmadan önce zaten alt sınıra yaklaşmış dayanıksız bireyler hiçbir zaman ayılamıyor. Bir çeşit eleme yapılmış olmasına rağmen tüccar için pekte hoş olmayan bir durum ortaya çıkıyor. Lakin karşılıklı imzalanan sözleşmelerde anestezi ve taşımacılık ayrıntılarının tamamı koşulsuz kabul edildiğinden değişen bir durum yok. Ekstra olarak balık sayısını 1/2 - 1/3 - 1/4 azalma ve  ekstra hızlı kargo seçeneği sağlayan firmalar var. Ancak bizde ülkeye sağlıklı gelebilen gelsin diğer türler kalsın mantığı var. Bu sebepten ötürü bizim elimizde olan 2 nokta var, türe uygun tank ortamı hazırlamak ve düzgün adaptasyon işlemi gerçekleştirmek. İthal gelen balıkların 2-3 gün karantina süresine, anesteziye, uzun bir yolculuğa ve %100 su değişimine maruz kaldığını unutmadan haraket edip yeni gelen balıkları özellikle ilk 48 saat içerisinde satın almaya çalışmamalıyız. Hele şehirdışı bir alım yapacaksak mutlaka ilk 4-5 günü doldurmaları gerekmektedir.


Karanfil yağını bende benzer oranlarda denemiş ve yaklaşık 5 saat kadar baygın kalmalarını sağlamıştım. Sonrasında bende dayanamayıp %100 su değişimi yaparak ayılmalarını sağladım. Hatırladığım kadarıyla 5 ml yağa 35 ml alkol ekleyip, 19 lt damacana su içerisinde hava taşı ile 10 dk döndürmüştüm. Balıkları bu karışımın içerisinde yaklaşık 20 dk kadar tuttuktan ve hepsi bayıldıktan sonra bu sudan 5 lt'sini kadar pakeltme suyu olarak alıp %50 seyrelttim. Bir koli balığı doldurup gönderim ortamı kadar olmasa da 15 derecelik bir ortama bıraktım. 5 saat sonra gelip balıkları açtım ve eski sularına alıştırmaya başladım. Yavaş yavaş hepsi uyandı. İçlerinde Sajika, Green Terör, Jack Dampsey gibi türlerin 3-5 cm arası yavruları vardı. Ortalama olarak kaç saat baygın kalabileceklerini bilmiyorum, dayanamayıp açtım. Ama bir poşet içerisinde bekletilip gözlenebilecek bir noktada bırakılırsa muhtemelen yağın etkisi bir süre sonra geçecektir. Daha yoğun karışımlarda daha uzun süren etkiler alınabilsede ben 10 ml 50 ml karışımını denemeye cesaret edemedim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

M.TunaÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 24/08/2012
İl: Ankara
Mesaj: 3395
M.TunaÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 15 Haziran 2014 14:26
Moleküler yapısının sentetik olmaması bu maddeyi bizler için güvenilir yapıyor.

Burada balık sahiplerine düşen şey ise uygun oranı bulabilmek.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mustafamutluÇevrim Dışı

Kayıt: 02/01/2009
İl: Bursa
Mesaj: 251
mustafamutluÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Temmuz 2014 12:21
Konu ile ilgili başka bir forumda 5-6 yıl önce paylaşımlarımız ve denemelerimiz olmuştu.Şimdi o forum kapandığı için tespit ettiğimiz oranlar ve paylaşımlarımız da uçtu gitti ancak tekrar test edilebilir.Karanfil yağı ile bayıltarak corydoras türü balıkları (1,5-2 cm boyda) 5-6 ad. 500 ml.pet şişede kargo ile (otobüs değil) 1,5-2 günlük yola göndermiştik.Balıklar sağlıklı bir şekilde yerine ulaşıp sudaki karanfil yağı konsantrasyonu düşürülünce ayılmışlardı.Gönderi zamanı bahardı ve hava sıcaklıkları stabil 20-25 C civarında idi diye hatırlıyorum.Yalnız karanfil yağını direk suya damlattımmı yoksa cloroform ile çözmüşmüydüm onu hatırlayamadım.Onun için notlarımı karıştırmam lazım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Umut KatipoğluÇevrim Dışı

Kurumsal Üye
Kayıt: 16/08/2008
İl: Izmir
Mesaj: 3335
Umut KatipoğluÇevrim Dışı
Kurumsal Üye
Gönderim Zamanı: 16 Temmuz 2014 10:08
Özellikle ülke içerisinde kargoyla balık gönderimi konusunda büyük ölçüde fayda sağlayabilecek bir araştırma olur.
Corylerde deneme yapmadım ancak 4 cm Flower Horn yavrularını 0,5 lt pet şişe içerisinde %50 su içerisinde Ankara, İstanbul, Antalya, Denizli gibi 24 saatten az sürebilecek yerlere kargo yolu ile gönderdim. Pet içerisine konulan suyun bol havalandırılmış ve dinlendirilmiş olmasının yanı sıra balıklarında min. 24 saat aç kalmasına özen gösteriyordum. Birden fazla gönderim yaptığımdan ötürü deneme demek yalnış olur. Hava şartlarının biraz sertleştiği zamanlarda koli içerisine ince bir yalıtım yaparak korumuş oldum. Hatırladığım kadarıyla hesapta olmayan bir kargo gecikmesi harici kayıp yaşanmadı. Elbette kargonun 2 günde ulaştığı bölgelere gidebilmesi için anestezi olmadan ambalajın çok büyümesi gerekiyor. Min. 1,5 lt pet şişe içerisinde öyle 1-2 deneme yaptım sonuçlar olumluydu lakin süre biraz sarkarsa sıkıntı yaşanabilir. Anestezi konusunda aslında tablet şeklinde eriyebilen bir formul bulunsa süper rahat kullanımı olurdu.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir