Balığım Neden Öldü


Şevval alpaydinÇevrim Dışı

Kayıt: 05/11/2019
İl: Istanbul
Mesaj: 17
Şevval alpaydinÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Kasım 2019 10:22
Arkadaşlar 1 ay öncesinde bı tane teleskop bı de normal turuncu bı japon balığı aldım 4 günde bir sularını kirlilik oranına göre dinlenmiş oda sıcaklığında su ile değiştirip temizliyodum dün gece sağlıklı olan siyah teleskopum sabah kalktigimda suyun dibinde hareketsiz düz yattığını fark ettim suyu sarstim anlamak için ama çok hafif yuzgecini oynattı bidaha hareket etmedi ve siyah balık bı gecede nasıl turuncu olabiliyor anlamadım beyaz benek olayı varmış kontrol ettim ama renk değişimi dışında vücudunda bı problemi yok diğer baligima da aynısı olmaması için nasıl bı yol izlemem gerekiyor[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/218717/051120191020011.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/218717/051120191020471.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/218717/051120191021111.jpg[/IMG]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ekınsÇevrim Dışı

Kayıt: 16/02/2015
İl: Eskisehir
Mesaj: 266
ekınsÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Kasım 2019 10:51
Hocam japon balıklarında balığın renk değiştirdiği görülmektedir. Bizzat başıma geldi turuncu üzerine siyah kaplan desenleri bulunan japon balığım sade turuncu rengi almıştır. Bu iyi bir bakımla gerçekleştiğini okumuştum. balık iyi bakıldığında asıl rengine kavuşurmuş. siyah desen ve renkler genelde kötü olarak yorumlanırmıs. bu ne kadar doğru bilmiyorum. çünkü siyah teleskop be orandalar mevcut.
Öncelike akvaryum tabanında bulunan materyaller japonlar için uygun değil. misket büyük taş ve istiridye kabuğu. istiridye kabuğu suyu sertleştirir. Japonlar genellikle sert suyu sevmez. onalar ince taneli ağızlarına alıp geri tükürecek boyutta oyalanacakları materyal kullanmak mutlu edecektir.
sizin sorununuza gelince tankınız boyut açısından sanırım 5-10 Litre gibi ufak bir tank. birkaç varsayım belirtmek istiyorum. sorular ile başlayalım.
1- suyun hepisini mi değiştiriyorsunuz?
Eğer suyun hepisini değiştirip akvaryumu baştan aşağı temizleyip materyalleri yıkıyorsanız. akvaryumda bakteri kültürü oluşmasına izin vermediğiniz için balığınız amonyak zehirlenmesine uğramış olabilir.
2- akvaruyumda fitre kullanıyomusunuz.? balıkarınız sürekli su yüzeyinde hava almaya mı çalışıyor?
Akvaryumda filtre kullanmadığınız taktirde suyu hareketlendirmemiş durgun bir su elde edersiniz. Bu durumun ne gibi bir zararı var kısaca açıklayayım. durgun suda oksijen çabuk tükenir. ve su oksijen bağlayası zayıf olur. buda canlılara yetmeyebilir. su hareketlendirildiğinde su oksijen bağlar ve canlılar rahat bir şeklide solunum yapar. filtre de bunu sağlar. suyu hareketlendirir, suda serbest dolaşan ufak tefek materlalleri süzer, bakteri kültürünün üremesi için ortam oluşturur. kimi filtrelerde hava üfler. bu hava sudan çıkarken suyu hareketlendirmede faydalı olup oksijen bağlamada ekstra rol oynar.
Balıklarınız suyun üzerinde yem yer gibi hava almaya çalışıyorlarsa bilinki sudaki oksijen yetersiz ve hava almaya çalışıyorlar. bu durumda balıklarınızı yorgun düşürebilirsiniz. (bu durumu şöyle düşünün. Bir odadasınız. normalde solunumu burunumuzdan hava çekip geri veririz ve bu bize rahat gelir. kondisyonumuzda herhangi bir değişiklik olmaz. Ancak odada oksijen olmadığı zaman yaptığımız bu solunum bizi kötü etkiler vücudumuzda kötü sonuçlara neden olur. baş ağrısı vb. olaylar baş gösterip bayılmaya sonra boğulmaya kadar gider. ölmemek için tek çareniz dışarıdan hortumla hava çekmek. sürekli ağızımızdan hava çekip solunum yapıcaz. kondisyon olarak yorulacaz. Yemek yerken zorlancaz. dahası vücut sağlığımız düşecek. dayanıklık diye bişey kalmıyacak. arada bi camı acıp havalandırcaz ama çok kısa süreliğine genelde bu durum böyle olacak. ve bizi bu şekilde yaşamamız istenilecek. Bir müddet sonra streste yaratacak bizde bu durum. ve yavaş yavaş kendimizi öldürcez. Sizin balıklarınıza da böyle olmuş olabilir.)


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Şevval alpaydinÇevrim Dışı

Kayıt: 05/11/2019
İl: Istanbul
Mesaj: 17
Şevval alpaydinÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Kasım 2019 11:26
İlk kez bakıyorum o yüzden nerdeyse hiç bilgim yok suyun tamamını değiştiriyodum ben ve petshopta akvaryum olarak sorduğumda bunun iki tane için yeterli olacağını soylediler filtre olayını da en kısa zamanda halletmeye calisicam peki renk açılması madem sağlıklı bu şerefsiz akşam cibir cibir yüzerken saatler sonrasında nasıl olebiliyor en azından yavaştan olsaydı da önlem alsaydık şimdi ikinci de agirlasmaya başladı acil olarak ne yapmam lazım şuan için en azından

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ekınsÇevrim Dışı

Kayıt: 16/02/2015
İl: Eskisehir
Mesaj: 266
ekınsÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Kasım 2019 13:41
[QUOTE=Şevval alpaydin]İlk kez bakıyorum o yüzden nerdeyse hiç bilgim yok suyun tamamını değiştiriyodum ben ve petshopta akvaryum olarak sorduğumda bunun iki tane için yeterli olacağını soylediler filtre olayını da en kısa zamanda halletmeye calisicam peki renk açılması madem sağlıklı bu şerefsiz akşam cibir cibir yüzerken saatler sonrasında nasıl olebiliyor en azından yavaştan olsaydı da önlem alsaydık şimdi ikinci de agirlasmaya başladı acil olarak ne yapmam lazım şuan için en azından [/QUOTE]
Hocam sağlıklı olmasını renk açmasına bağlayamazsınız. Size Balığınız sağlıklı demedim sadece bilgi paylaşımında bulundum .Genelde sağlıklı balıklarda renk değişirmiş. İlla sağlıklı balık mı renk değiştircek kardeşim hasta balıkta renk değiştirir. japonlarda siyah leke olayı diye birşey var. https://www.akvaryum.com/forum/japon_baligimda_siyah_benekler_ve_halsizlik_k805006.asp burda bir link paylaştım. Turuncu japon siyah leke almış. sizce sağlık lı mı? değil hasta !! Şimdi siz hiç 11-12 cm siyah teleskop veya oranda görmediniz mi? akvaryumcularda siyah teleskopları görmüş olmanız lazım. peki bu balıkların asıl rengi turuncu ise bu balıklar neden bu zamana kadar asıl rengini almadı. sürekli kötü mü bakıldı? bu renk açma işi ara sıra görülen bir olay, genelde 2-3 renk ( siyah beyaz turuncu)( turuncu siyah) ( beyaz siyah) olanlarda görülürmüş. Siyah renk kayboluyormuş. Bu siyh renk belki boyama işlemi de olabilir. Satış olsun güzel görünsün diye. Ama siyah teleskoplarda arasa sırada nadir görünür ki. görülen kadarıyla balıklarınız ufak. bir su bardağına rahatlıkla sığabiliyor. bu boyda renk açma işi olmaması lazım. Hadi oldu diyelim balıkları 1 ay önce almışsınız ki balıklar sürekli değişen su değerleri nedeniyle stres altında. Bence sizin balığınızın stres, sürekli değişen su değerleri, havasız kalmasından dolayı yorgun düşmüş, rengini atmış.
Belkide tamamen su değiştiriyorsunuz ya balıklarınız klor zehirlenmesine de uğramış olabilir. suyu nasıl dinlendiriyorsunuz?
Diğer balığınız kurtulması için % 30 a yakın su değişimi yapın ve balığı yormuyacak bir filte ( pipo filtre olabilir) yada hava motoru ile hava vermeyi çalışın. bi ihtimal kendine gelebilir. [EDIT]ekıns,2019-11-05 13:44:01[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BeyzPlÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 15/08/2018
İl: Istanbul
Mesaj: 8789
BeyzPlÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 05 Kasım 2019 14:51
Fotoğrafı gördüğümde balığın öldüğüne hiç şaşırmadım açıkçası. Ölüm nedeni stres, amonyak patlaması, boyalı malzemelerin salınım yapması sonucunda zehirlenme, su değerlerinin bozuk olması, ani ısı değişimi yada su değerlerinde ani değişim.. gibi nedenler olabilir. Ama balığın ölmesinin asıl nedeni onu, filtresi olmayan, ısıtıcısı olmayan, hiçbir yararlı bakterinin oluşamayacağı, yetersiz hacimli bir akvaryuma koymuş olmanız.

Şimdi diğer balığın ölmesini istemiyorsanız en kısa zamanda, bir balık için 40-50 litrelik bir akvaryum almalısınız. Akvaryumu alıncaya kadar balığı daha büyük bir leğene aktarabilirsiniz. Leğene yada kaba koyarken fanustaki bütün suyu dökmeyi ve balığı olabildiğince az sarsmayı unutmayın, şoka girmesin sonra.
Akvaryumu aldıktan sonra diğer ekipmanları da temin edin. Yani uygun debili bir iç filtre, 50w'lık bir ısıtıcı, yapay olmayan,doğal bir kum. En iyisi silis. Filtreyi ve ısıtıcı akvaryum ile beraber almaya çalışın. Çünkü akvaryum kadar önemli ekipmanlar. Sonra kumu ve kullanacağınız doğal dekorlar eklersiniz. Aslında balığı akvaryuma eklemeden önce kurulu ve filtre çalışır halde bir hafta on gün, hatta bir-iki ay beklemeniz gerekiyor. Yararlı bakterilerin oluşması ve azot döngüsünün olması için bu çok önemli.
Akvaryum kurarken örnek alabileceğiniz, doğru bir kurulum olması çok önemli. Mesela aşağıdaki akvaryum hem balıklar için doğru olmuş hem de göze hitap eden birşey.
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/208569/051120191448161.jpg[/IMG]
Akvaryumu kuran arkadaşın konusunu okuyabilirsiniz isterseniz.
[URL]https://www.akvaryum.com/Forum/japon_baligi_goldfish_k876062_sn1.asp[/URL]

Eğer böyle bir akvaryum yapacak imkanınız yoksa ikinci el ilanlarına yada bu forumda olan setlere bakabilirsiniz. Petshoptan alacağınız 60 tl'lik bir ısıtıcı hobicilerden 30 tl'ye temin edebilirsiniz.
Ama yine de bu kadar büyük bir akvaryumu kurmaya imkanınız yoksa, size tavsiyem balığı birisine hediye edin yada petshopa verin. Çünkü bu saydıklarım bir balığın asgari ihtiyaçları. Hala balık beslemek isterseniz 10-15 litrelik bitkili bir beta akvaryumu kurabilirsiniz.[EDIT]Beta_balik,2019-11-05 14:58:44[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Şevval alpaydinÇevrim Dışı

Kayıt: 05/11/2019
İl: Istanbul
Mesaj: 17
Şevval alpaydinÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Kasım 2019 14:59
İlk once teşekkür ederim bilgiler için ilk kez aldım petshopta su değişimi vs gibi genel bilgileri sordum bana elimde olan akvaryumu önerdi ve yeterli olacağını söyledi filtre olayını sordum gerek yok iki tane için dedi bende zaten yeni baslamis olduğumdan güvendim suyunu hata yapmışım tamamını değiştirdim ama çok kirlenmeye başladıkça evimde kuşum ve kedim de var ama balık çok farklı bağlılık yaratiyormus gerçekten Şimdi dediğiniz gibi güzel bı akvaryumla ekipmanlarını tamamlayacagim tekrardan teşekkürler

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BeyzPlÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 15/08/2018
İl: Istanbul
Mesaj: 8789
BeyzPlÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 05 Kasım 2019 15:05
Rica ederim.
Ne yazık ki petshoplar balıklara ticaret gözüyle baktıkları için yanlış bilgiler verebiliyorlar ve müşterinin gözünü korkutmamak için çoğu şeye gerek yok diyorlar.
Size katılıyorum, balıklarda bağımlılık yapan bir şey var. Eğer doğru bir kurum yaparsanız, karşısına geçip izlemek bile insanı rahatlatıyor.

Bu arada kurulum yapım aşamasında forumda konu açıp sorular sorarsanız daha iyi olur. Balık konusu her ne kadar dinlendirici olsada bir o kadar da ince ayrıntılar içeriyor. Bunları öğrenmenin en iyi yolu tecrübeli hobicilere sormaktan.[:iyi:][EDIT]Beta_balik,2019-11-05 15:07:09[/EDIT]

Beğenenler: [T]218717,Şevval alpaydin[/T]
Teşekkür Edenler: [T]218717,Şevval alpaydin[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir