Balığım Hamile mi? Doğuma Ne Kadar Var?


Betul.oÇevrim Dışı

Kayıt: 03/02/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 104
Betul.oÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Nisan 2014 19:26
[QUOTE=Eray Gurdogan]Biraz daha sabredin, dişiler genç, sanırım ilk doğumları olacak, siz akvaryumculardan hamile olduğunu sanarak aldığınız balıklar genellikle ilk gebelikleri olduğundan hemen doğuracakmış gibi sanıp alabilirsiniz. Bazen toptan balık üreten üreticiler yavrlar çabuk satış boyuna gelsinler diye onları protein ve yağ oranı yüksek yemlerle beslerler ve genç fakat doğurganlığa henüz erişmemiş dişiler dışarıdan bakıldığında hamile gibi zannedilebilir. Karnı her şiş olan balığın hamileliğine çok kısa süre var zannedilmemeli.
Bir çok hobiye yeni başlayanın yaptığı bir hataya siz de düşmüşsünüz malesef.
Nedir bu hata, aman hamile balık alayım hemen doğursun, yavrulamasını ve yavrularını göreyim.
İşte bu büyük bir hata.
1. Bu tip alınan balıklar genellikle ilk doğumlarından hemen sonra ölürler
2. Doğan ilk yavrular dişi daha doğuma elverişli vücud ölçülerine gelmeden hamile kaldıklarından yavrular tam gelişemez ve doğum sırasında ölü doğumlar olabilir.
3. Dişiler doğumdan sonra kambur kalabilir , omurga eğrilikleri olabilir.

Yukarıda saydığım şeylerle karşılaşmamak için bence genç ve daha tam gelişmemiş dişileri almak ve gelişimlerini bizzat kendi gözlemlerinizle takip etmenizde fayda var. Genelde dişiler 3 aylık olduklarında çiftleşme çağına gelirler ama, bu dönemde hamile kalan dişiler vücut yapısı olarak tam gelişmediklerinden bazı sıkıntılalar karşılaşabilirler. Bunun önüne geçmek için biz özel varyete üreticileri dişileri 4 hatta 5 aylık olmadan eşlemeye sokmaz ve bakire dişilerin bulundukları ayrı bir bölmede tutarız. Bu şekilde balık boyca daha büyür ve hem sağlıklı olur hem de vereceği yavru sayısı çok olur.

Siz hobiye yeni başlayacak olanlara önerim, dişileri biraz daha genç alın.

Diğer bir Akvaryumcu tuzağı da, yaşam döngülerinin son demini yaşayan tam damızlık dişileri satışa sunmalarıdır. Örneğin 1 sene veya daha fazla süre kendisinden 100'lerce yavru alınan boyutça da maksimum boya ulaşmış dişileri, damızlık hamile dişi diye satarlar. Bu dişiler de belki doğumda 50 60 yavru verebilir fakat doğumdan en geç 1 hafta içinde ölmeleri kaçınılmazdır, çünkü artık doğum esnasında harcadıkları enerjiyi geri kazanamadıklarından yorgunluktan ölürler.

Kısacası söylenecek çok söz var ama anlatmaya zaman yok. Sadece dikkatli olun.

Sevgiler saygılar

Eray
[/QUOTE]
Eray bey paylaşımınız ve bilgileriniz için teşekkür ederim. Öncelikle yeni başladım hobiye 1,5 ay oldu alırken çoğu hamile dediler bende alayım dedim zaten hamile almasam bile şu anda hamile olmaları akvaryumumda hamile kaldıkları anlamına da gelebilir. Özel tür beslemiyorum fakat dediğiniz konu hakkında okuduğum bazı konular oldu. Dişileri ve erkeğimi aynı akvaryumcudan aldım Allah uzun ömür versin bir sorun yaşamadım 1 dişiden ortalama 15 yavru aldım şu an aldıklarımın 3'ü yavruladı 39 yavru verdiler. Biri doğuralı 3 hafta oluyor yani doğuranlar hamile olarak geldi. Üretim adına oluşturulan bu kötü beslenme biçiminden hoşlanmadım hiç. Keza bugün erkek lepistes almaya gittim gittiğim yerdeki balıklar benim balıkların yarısı kadardı anlam veremedim benim balıklar jumbo değiller fakat diğer balıklar çok ufaktı. Şu anda 40 yavrum var onları büyütüyorum. Dediğiniz gibi dişileri ayrı tutucam erkekleri ana tanka salıcam. Fakat ne zaman doğuracaklar onu hala çözemedim fikir amaçlı sordum sizlere de. Zaten doğum ana tankta oluyor ayırmıyorum dişiyi

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GargameLÇevrim Dışı

Kayıt: 07/03/2014
İl: Konya
Mesaj: 1033
GargameLÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Nisan 2014 08:27
[QUOTE=Saussure][QUOTE=GargameL] 



Teşekkür ederim.Aldığım sanırım safkanlardan ilk resimde olanı.Çok mutlu oldum En yakın zamanda resmini yükleyeceğim.Acaba molilerle kırmasam mı?

Bu da benim yavrucak:




[/QUOTE]

Merhabalar, düzgün bir makine ile yelkeni açıkken fotoğrafını çekip paylaşabilir misiniz? Üst yüzgecindeki kılçıkları sayalım :D
[/QUOTE]


Malesef makinem yok.Telefonla daha güzel çekmeye çalışacağım.Çok inatçı çıktı.Pazartesi günü aldım daha bugün ilk yemini yedi.Özellikle kur yapmasını bekliyorum.O zaman bir fotosunu çekerim.Fotoğraflarda görünen beyaz moliler için almıştım ama hala kırıp kırmama konusunda kararsızım.Önerilerinizi bekliyorum.

Edit:Merak edip az önce saydım.17-19 tane olarak gözüküyor.
GargameL2014-04-05 08:31:47

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BadWolfÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/06/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 6350
BadWolfÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 05 Nisan 2014 10:50
Veliferalarda 18, molilerde ise daha az kılçık vardır.

edit: Balıkları nereden aldın?  Kaça aldın?  Dişileri de var mıydı :) 
BadWolf2014-04-05 10:58:08

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GargameLÇevrim Dışı

Kayıt: 07/03/2014
İl: Konya
Mesaj: 1033
GargameLÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Nisan 2014 11:59
[QUOTE=BadWolf]Veliferalarda 18, molilerde ise daha az kılçık vardır.

edit: Balıkları nereden aldın?  Kaça aldın?  Dişileri de var mıydı :) 
[/QUOTE]


Molileri Konya'da evimin yakınındaki bir akvaryumdan aldım.Veliferayı ise Konya'da safari akvaryumdan aldım.Molileri diğer balıklarımla beraber aldım.O yüzden kesin bir fiyat veremeyeceğim ama tanesi 2-2.5 tl gibi bir fiyata geldi sanırım.Veliferayı ise 5 tl ye aldım.Dişileri de vardı sanırım ama dikkat etmedim.

Not:Reklam olarak anlaşılmasın.Bu firmayla hiçbir ticari bağlantım yoktur.
GargameL2014-04-05 12:01:29

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Eray GurdoganÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 28/06/2010
İl: Ankara
Mesaj: 1293
Eray GurdoganÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 05 Nisan 2014 13:31
Bugüne kadar parça parça yazdıklarımı tek bir yazıda toplayayım dedim.
Yeni başlayanların okumaya pek merakı olmadığı için geçmiş yazıları okumazlar o yüzden ben de buradan tekrar yazayım yeni katılımcılar okusun diye buraya paylaştım. Bunu bir kaç haftada bir tekrarlamak gerekecek :)



 Arkadaşlar daha önceleri de defalarca dile getirmiştim tekrar dile getireyim.

Canlı doğuran türlerinin dişileri üreme yaşına geldiklerinde bir defa bile çiftleşseler vücutlarındanki bir kesede sperm biriktirirler ve türüne göre değişkenlik gösteren yumurta üretme periodunda yumurtaları bizzat kendileri döllerler. Doğumdan sonraki ilk günü saymazsak sonraki gün tekrar yumurtlar ve bu yumurtaları da sperm keslerinden döllerler bu sebeple de bu dişiler sürekli gebedirler. Asıl sorulması gereken soru balığın hamile olup olmadığı değil doğuma ne kadar süre kaldığıdır.
Canlı doğuran türleri doğada da evlerimizde de ortalam 24-28 derece scaklıktaki sularda yaşarlar ve bu sıcaklıklarda da yavruların dişinin karnında gelişim süresi 28 ile 30 gün sürebilmektedir. (Lepistesler için verdim bu örneği, kılıçkuyruk veya diğerlerini bilmiyorum) Isı düştükçe yumurta gelişimi yavaşlar. Eğer akvaryumunuzda beslediğiniz Lepistes dişisinin bir kez doğum yaptığını gözlemlediyseniz sıcaklık ve yemlemede sıkıntı olmaz ise en erken 28 günn en geç de 30 gin içinde tekrar doğurması gerekmektedir.
Lepistesler ve diğer bir çok canlı doğuran türünün dişisinde anüs kısmında yavrular geliştikçe gelişen gözlerin karalığı gözlemlenebilir. Bu karalık da dişinin anüs bölgesinin kararmasına sebebp olur. Albino türlerde bu karalık açık sarı, turuncu veya kırmızıya yakın bir renk alabilir.
Her karın şişliği balığın hamile olduğu anlamına gelmez.
Çok yemiş ve yağlanmış olabilir
Sindirim sıkıntısı çekiyor olabilir
Dropsy olmuş olabilir.

En kesin yöntem anüsteki karalığı takip etmektir. Ve bir defa doğum gerçekleştikten sonra takvim tutmak en garantili yöntemdir. Bir ajandaya doğumun olduğu tarihi işaretlikten sonraki doğumun ne zaman olacağını kestirebilirsiniz. Bu ajanda yönteminde balığınızın kaç yavru doğurduğunu, doğumun ne kadar sürdüğünü, ölü doğum olduysa kaçtane olduğunu, olgunlaşmamış yumurta dökmüşse dişi bunları tek tek not almanızda fayda var. Bu notların üzerinden hareketle bir sonraki doğum için almanız gereken önlemler olabilir.
Nedir bu önlemler; iyi ve dengeli yemleme, su sıcaklığı, vitamin katkıları, su değişimleri ve stress faktörlerini ortadan kaldırmak.

Bunlara dikkat ederseniz bolca yavrunuz olur ve onlardan da nesiller boyu yavrular alabilirsiniz.

Aklıma bir husus daha geldi.
Aslında lepistes besleyen ve üretmeye çalışan birinin amatör olarak en az 3 adet tankı olmalı.
1. Eşleme ve damızlıkların bulunduğu tank, (show tankı)
2. Yavrulatma tankı
3. Yavru boylandırma tankı.
Profesyonel olarak varyete üretenler veya yarışmalarda boy göstermek için Show Fancy Guppy üretenlerin tek bir varyete (tür) için kaç tank bulundurduklarını yazsam diliniz uçuklar. O yüzden ben sadece amatör olarak everinde balık besleyenleri baz alıp örneklememi ona göre yaptım.


Şimdi sırasıyla bu tankların gerekliliklerini açıklamaya çalışayım.

1. Eşleme ve damızlık tankı (Show tankı da diyebiliriz)
Bu tankta üretmeyi düşündüğümüz türün damızlıklarını tutarız mümkün ise en güzel erkekler ve en sağlıklı dişileri kullanmalıyız. Sakat, kambur, rengi soluk veya desenleri belirgin olmayan balıkları bu tankın yakınına bile sokmamalıyız . Bu tanktaki erkekler ve dişilerin vereceği yavrular bizim için çok önemli olacak. Anne ve babaya benzeyen yavrular almak istiyoruz çünkü.
(Çaprazlama konusunu açmıyorum daha başka bir zamanda onu da anlatacağım)
Bu tankta dişileri kontrol edeceğiz doğuma kalan süreyi gün gün takip etmeliyiz ki doğumdan çok önce yavrulatma tankına almayalım. Bu arada bu show akvaryumu içinde bulundurmak istediğiniz balık sayısına göre uyumlu bir hacime sahip olmalı. En basiti her bir trio (1e2d) için 20 litre iyi olur. trio sayısı arttıkça hacim de o oranda artmalı.
2. Yavrulatma tankı.
Bu tankın hacmi tek bir dişi için 30 litreden az olmamalı. Şimdi soracaksınız neden 30 litre, bir dişi doğum yaparken çok kasılır ve sürekli oraya buraya hızlı hareketler sergileyebilir, doğum sanıldığı gibi sakin geçen bir süreç değildir. Bazen de dişinin tecrübesine bağlı olarak sakin de geçebilir. Neden 30 litre? Çünkü bu tankta dişi serbest olacak, etrafında erkek olmayacak ve rahat bbir doğum gerçekleştirecek, yavruları da bu hacimde rahatça anneden kaçabilecek alan bulabilecek, rafya kullanılırsa yavru kurtarma oranınız çok daha yükselir. Doğumdan sonraki 2 veya 3 gün dişiyi oradan almamalısınız çünkü kendini toparlama sürecine ihtiyaç duyar. Doğum esnası ve sonrasında dişi çok yorulur, enerji harcar bu sebeple kaybettiği enerjiyi tekrar yakalaması lazım. Eğer kendisini toparlayamadan dişiyi erkeklerin yanına koyarsanız erkekler hemen çiftleşmek isteyeceklerinden dişiyi kovalamaya başlayacaklar ve dişi daha da çok yorulup bitkin hale düşecektir ve her türlü hastalığa açık hale gelecektir. Hobide en çok yapılan hata dişi doğruduktan hemen sonra onu diğer balıkların yanına koymaktır. Bundan sonraki evrede bir çoklarınızın da başına gelmiştir, dişi çok çabuk hastalanır, karnı çöker, kamburlaşır ve bir müddet sonra ölür. Parazit kapmış olabilir veya mikrobiyal bir sebebpten hastalanıp ölür. BBu yüzden doğuran dişiyi doğumdan sonra en az 2 gün ve hatta daha da uzun bir süre kalabalıktan uzak tutmakta fayda var. Diğer bir hata ise yavruluk kullanmak. Dişiler dar alanları sevmezler, yüzmek ve gezmek için geniş alanlara ihtiyaç duyarlar. Doğum esnasında ne kadar rahat hissederlerse o kadar doğum sonrası stresinden uzak olurlar ve kolay kolay hastalanmazlar. O yüzden yavruluk yerine geniş tanklarda doğumun gerçekleşmesinde fayda var.
3. Boylandırma tankı
Bu tankın hacmi büyük olmalı, bir kaç batım doğumdan elde edilecek yavruları barındırabiliecek kadar büyük olmalı. Herkesin aklında yavrulukların ana tanklardan daha ufak olması gerektiğine dair yerleşmiş bir kanı vardır ki aslında durum bunnun tam tersidir. Boylandırma tankları normal tanklardan 2 hatta 3 kat daha büyük olmalı. Ben yavru başına yarım litre öneririm. Yani 100 yavrunuz olacaksa en az 50 litrelik bir tankınız olmalı ki bu balıklar boy atabilsin ve çabuk gelişebilsin. Eğer yavrulara geniş alan vermezseniz bu yavrular halk ağazında yanık kalmak diye tabir edilen , eksik ve yanlış gelişmeye maruz kalırlar. Boylanamazlar, cinsel erişkinliğe ya geç erişirler ya da vaktinde cinsel erişkinliğe ulaşırlar  fakat vücutarı tam gelişmediğinden gebelik dönemi ve sonrasında sıkıntılar çıkar ve hatta çok genç ölümler gerçekleşebilir. Bu nedenle Yavruları biz üreticiler geniş tanklarda büyütmeyi tercih ederiz. Profesyonel üreticilerde boylandırma tankları 100x40x40cm şeklinde 160 litrelik tanklardan oluşur ve bir veya bir kaç dişiden aynı dönemde doğan yavrular bu tankta büytür.
Yine Profesyonel üreticiler (para kazanma amaçlı üretenler anlamında değil, yarışma standartlarında balık üretenler kastedilmiştir) Yavruları dişi ve erkek tankları olarak ayrı ayrı tanklarda büyütmeyi tercih ederler. Bunun sebebi balıkların cinsel olgunluğa erişir erişmez çiftleşmesinin önüne geçmektir. Çünkü cinsel olgunlupu erişmiştir balık fakat doğum için vücut tam manasıyla gelişmemiştir. Normalde bir dişi 3 aylıkken üreme boyutuna gelir fakat profesyoneller 5 aylık olmasını beklerler ki balık biraz daha boylandsın ve vücut gelişimi tamamlansın ve sonra gebe kalsın. Bu şekilde gelişen dişiler daha çok yavru vereceklerinden daha verimli olurlar ve ömürleri de uzar.
Yavru bolandırmak bu hobide en önemli şeydir. Tabi diğer temel unsurlardan sonra. Balıklar için temel gereksinimleri sağladıktan sonra üretim düşünülmelidir. önce bir kaç ay acemilik atılmalı, bazı hastalıklar ve tedavileri ile karşılaşılmlaı ve tedavileri uygulamalı olarak öğrenilmeli, ve tecrübelendikten sonra üretime geçilmelidir.
Balık deyip geçmemek lazım, eninde sonunda onların da birer canı olduğunu unnutmayalım.

Hepinizin bol bol sağlıklı rengarenk balıklar üretmenizi temenni ederim.


Rafya diye bilinen şerit şeklinde paket ambalajında kullanılan yassı iplerden pastanelerde ve çiçekçilerde rengarenk olarak gördüğün iplerden alabilir ve onları kıvırıp akvaryumunun bir kısmının içine yüzeye koyabilirsin, o zaman yavrular bunarın arasına saklanır ve hayatta kalırlar, hiç bitki yoksa saklanacakları yerler olmaz ise büyyüklere yem olmaları büyük ihtimal.
Youtube'da veya dailymotion rafya hazırlama diye arat bulursun nasıl yapıldığını.

Yavrulukta dişiyi doğurtmak aynı zamanda dişiyi de olumsuz etkiler. Mümkün ise o 40 litrelik tankı bolca rafya ile doldurup doğumun o tankta gerçekleşmesini sağlayın, sonrasında da dişiyi iki gün orada tutun, 2 gün dişi kendini toparlasın sonra karma tankınıza koyun, merak etmeyin yavrularınız rafya arasında rahat ve güvende olacaktır . Dişi de kendini toparladıktan sonra diğer erişkinlerin arasına konulabilir.

Biraz daha sabredin, dişiler genç, sanırım ilk doğumları olacak, siz akvaryumculardan hamile olduğunu sanarak aldığınız balıklar genellikle ilk gebelikleri olduğundan hemen doğuracakmış gibi sanıp alabilirsiniz. Bazen toptan balık üreten üreticiler yavrlar çabuk satış boyuna gelsinler diye onları protein ve yağ oranı yüksek yemlerle beslerler ve genç fakat doğurganlığa henüz erişmemiş dişiler dışarıdan bakıldığında hamile gibi zannedilebilir. Karnı her şiş olan balığın hamileliğine çok kısa süre var zannedilmemeli.
Bir çok hobiye yeni başlayanın yaptığı bir hataya siz de düşmüşsünüz malesef.
Nedir bu hata, aman hamile balık alayım hemen doğursun, yavrulamasını ve yavrularını göreyim.
İşte bu büyük bir hata.
1. Bu tip alınan balıklar genellikle ilk doğumlarından hemen sonra ölürler
2. Doğan ilk yavrular dişi daha doğuma elverişli vücud ölçülerine gelmeden hamile kaldıklarından yavrular tam gelişemez ve doğum sırasında ölü doğumlar olabilir.
3. Dişiler doğumdan sonra kambur kalabilir , omurga eğrilikleri olabilir.

Yukarıda saydığım şeylerle karşılaşmamak için bence genç ve daha tam gelişmemiş dişileri almak ve gelişimlerini bizzat kendi gözlemlerinizle takip etmenizde fayda var. Genelde dişiler 3 aylık olduklarında çiftleşme çağına gelirler ama, bu dönemde hamile kalan dişiler vücut yapısı olarak tam gelişmediklerinden bazı sıkıntılalar karşılaşabilirler. Bunun önüne geçmek için biz özel varyete üreticileri dişileri 4 hatta 5 aylık olmadan eşlemeye sokmaz ve bakire dişilerin bulundukları ayrı bir bölmede tutarız. Bu şekilde balık boyca daha büyür ve hem sağlıklı olur hem de vereceği yavru sayısı çok olur.

Siz hobiye yeni başlayacak olanlara önerim, dişileri biraz daha genç alın.

Diğer bir Akvaryumcu tuzağı da, yaşam döngülerinin son demini yaşayan tam damızlık dişileri satışa sunmalarıdır. Örneğin 1 sene veya daha fazla süre kendisinden 100'lerce yavru alınan boyutça da maksimum boya ulaşmış dişileri, damızlık hamile dişi diye satarlar. Bu dişiler de belki doğumda 50 60 yavru verebilir fakat doğumdan en geç 1 hafta içinde ölmeleri kaçınılmazdır, çünkü artık doğum esnasında harcadıkları enerjiyi geri kazanamadıklarından yorgunluktan ölürler.

Kısacası söylenecek çok söz var ama anlatmaya zaman yok. Sadece dikkatli olun.




Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

erengulekÇevrim Dışı

Kayıt: 01/01/2014
İl: Konya
Mesaj: 63
erengulekÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Nisan 2014 23:29

yardım bekliyorum hamile mi ne yapmalıyım ?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

OrasinhoÇevrim Dışı

Kayıt: 05/04/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 2
OrasinhoÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Nisan 2014 17:36
Merhaba Arkadaşlar benim balıklar ne zaman doğurur sizce ?
Orasinho2014-04-06 17:57:32

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

hakankirazÇevrim Dışı

Kayıt: 07/04/2014
İl: Mugla
Mesaj: 9
hakankirazÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Nisan 2014 03:35
yardım canlı doğuran akvaryumuma rafya koydum ve bolca bitki ve kütük var ilk bir kılıç doğurdu şamsıma eve gelir gelmez doğurdu ve 11 yavru aldım ama sonrasında lepisteste bir doğumda 2 diğerinde 3 sonrasında 4 yavru aldım bu arada iki yavru aldığım lepistesim yan tarafında kanlanma gördüm ayırdım ve bu gün baktığımda açık yaraya dönüşmüş olduğunu gördüm ne yapmalıyım balıklar strese girmemesi için yavruluk kullanmıyorum ne çıkarsa bahtıma mantığındayım tavsiyeleriniz varmı? birde balığıma ne olmuş olabilir? şu anda ayrı bir faunusta ilaçlı suda ve hava verdim... :(

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

selturÇevrim Dışı

Kayıt: 18/08/2012
İl: Samsun
Mesaj: 16
selturÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Nisan 2014 10:37
Merhaba yukarıdaki yazıyı okuyunca ben de iyice bilgi sahibi oldum. Resimlerini çekip buraya koyacaktım benim balığım hamile mi diye ama düşününce pekte sormaya gerek kalmadı diye düşünüyorum. Bu nedenle Eray Gurdogan  arkadaşımıza teşekkürleri bir borç bilirim.
==================================================================

Ancak yine de şeytan dürtüyor ve resimlerini koyuyorum ve soruyorum benim balık hamile miiiii?


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GargameLÇevrim Dışı

Kayıt: 07/03/2014
İl: Konya
Mesaj: 1033
GargameLÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Nisan 2014 13:44
[QUOTE=seltur]Merhaba yukarıdaki yazıyı okuyunca ben de iyice bilgi sahibi oldum. Resimlerini çekip buraya koyacaktım benim balığım hamile mi diye ama düşününce pekte sormaya gerek kalmadı diye düşünüyorum. Bu nedenle Eray Gurdogan  arkadaşımıza teşekkürleri bir borç bilirim.
==================================================================

Ancak yine de şeytan dürtüyor ve resimlerini koyuyorum ve soruyorum benim balık hamile miiiii?

[/QUOTE]


Balığın omurgasında bir anormallik var gibi.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

praksisÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 11/09/2006
İl: Yurtdisi
Mesaj: 839
praksisÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 08 Nisan 2014 16:24
[QUOTE=seltur]Merhaba yukarıdaki yazıyı okuyunca ben de iyice bilgi sahibi oldum. Resimlerini çekip buraya koyacaktım benim balığım hamile mi diye ama düşününce pekte sormaya gerek kalmadı diye düşünüyorum. Bu nedenle Eray Gurdogan  arkadaşımıza teşekkürleri bir borç bilirim.
==================================================================

Ancak yine de şeytan dürtüyor ve resimlerini koyuyorum ve soruyorum benim balık hamile miiiii?

[/QUOTE]

Bana kalırsa bu balık aşırı yemlendiği için bu halde ya da kabızlık çektiğinden bu durumda. Biçimsiz karın şişmeleri çoğu zaman kabızlık ve aşırı yemlemeden oluyor. Öte yandan tecrübelerime dayanarak hamile balıkların karınları ne kadar şişkin olursa olsun biçimli, kavisli bir şişkinliğe sahip olduğunu gözlemlediğimi söyleyebilirim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

saraclarÇevrim Dışı

Kayıt: 31/03/2014
İl: Bursa
Mesaj: 6
saraclarÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Nisan 2014 18:02
Lepistes balığım hamilemi hamileyse ne zaman doğurur?Balık belli olsun diye bardağa aldım

Yardımlarınızı bekliyorum." />
omardaing2014-04-16 12:31:04

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sedat05Çevrim Dışı

Kayıt: 15/09/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 248
sedat05Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Nisan 2014 23:21
[QUOTE=saraclar]Lepistes balığım hamilemi hamileyse ne zaman doğurur?Balık belli olsun diye bardağa aldım

Yardımlarınızı bekliyorum." />
[/QUOTE]
Henüz  yakın bir hamilelik gözükmüyor karnında şişlik ve kararma arttığı zaman doğum yaklaşmış demektir omardaing2014-04-16 12:31:33

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Eray GurdoganÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 28/06/2010
İl: Ankara
Mesaj: 1293
Eray GurdoganÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 09 Nisan 2014 12:13
[QUOTE=praksis][QUOTE=seltur]Merhaba yukarıdaki yazıyı okuyunca ben de iyice bilgi sahibi oldum. Resimlerini çekip buraya koyacaktım benim balığım hamile mi diye ama düşününce pekte sormaya gerek kalmadı diye düşünüyorum. Bu nedenle Eray Gurdogan  arkadaşımıza teşekkürleri bir borç bilirim.
==================================================================

Ancak yine de şeytan dürtüyor ve resimlerini koyuyorum ve soruyorum benim balık hamile miiiii?

[/QUOTE]

Bana kalırsa bu balık aşırı yemlendiği için bu halde ya da kabızlık çektiğinden bu durumda. Biçimsiz karın şişmeleri çoğu zaman kabızlık ve aşırı yemlemeden oluyor. Öte yandan tecrübelerime dayanarak hamile balıkların karınları ne kadar şişkin olursa olsun biçimli, kavisli bir şişkinliğe sahip olduğunu gözlemlediğimi söyleyebilirim.
[/QUOTE]

Merhaba,

Bu balık yukarıda anlatmaya çalıştığım çok erken evrede hamile kaldığından vücut tam gelişme evresindeyken hamileliğin verdiği deformasyon sonucu kamburlaşmış bir dişiye çok iyi bir örnek. Ben daha kötü durumda olanlarını da görmüştüm. Neyse asıl konuya geleyim, bu balık hamileliğin son evrelerinde fakat bir de sindirim sıkıntısı çekiyor. Neden mi? Biz balıklarımıza yem verirken yemin ebatlarını pek önemsemiyoruz büyük parçalar halinde pul yemler veya iri granüller olarak yemleme yapıyoruz ve bu yemleri balık tek lokmada yutuyor. Evet yutuyor fakat hızlı sindirim sistemleri olmadığından bu yemler balığın sindirim sisteminde tıkanıklara yol açıyor. Daha sonrasında balık dışkılayamadığı için karnı kafasının solungaçların alt kısmından doğru önde bir şişkinlik yapıyor. Bir de gebelikten dolayı karın boşluğunda bağırsaklara baskı oluşuyor ve balık dışkılayamıyor. Bunun sonucunda balık kaybetmek mümkün. Şimdi bazılarınız çıkıp diyeceksiniz ki, bu balık bu haliyle bile çok iştahlı ve hala yem yiyor. Evet balık yem yer çünkü iç güdüsel olarak sürekli yemeğe programlanmışlardır fakat yediklerini mideden öteye gönderemezler ve daha da şişerler ve hatta çatlayabilir de balık. bu hale gelmiş balığı perhize sokmak gerek , önce bir gün kadar aç bırakmalı, ertesi gün ise dışkılama olup olmadığına bakılmalı. Dışkılama olmuş ve karında ufalma olmuş ise bu balığa sadece bitkisel yem verilmeli , haşlanmış ıspanak, ısırgan otu gibi bitkiler olabileceği gibi sprulina da olabilir. Eğer gözlemlerde dıışkılamaya devam ettiği görülür ise problem ortadan kalkmış demektir yok eğer hala dışkılama yoksa balığı 2 hatta 3 gün aç pırakmalısınız, su sıcaklığı 26 dereceden aşağı olmamalı ve bolca havalandırılmalı. Açlık döneminde balık yavaşça yediklerini öğütebilecek ve sindirim normale dönecektir. Eğer normale dönemz ve dışkılama olmaz ise o zaman Dropsiden şüphenilmeli, bu da bir tür enfeksiyon ve balığın sindirim sistemini çökerten bir durum.  Dropsy'de balık önce şişer daha sonra pulları da kirpi gibi dışarı doğru açılır ve en son balık catlayarak ölür. Dropsy olmuş bir balığı kurtarmak neredeyse imkansıza yakındır.
Şimdi bir de bir çoğumuzun bilmediği bir konuyu anlatayım. Şimdi bu balıklar suda yaşıyor diye su yuttuklarını sanırız, halbuki yanılıyoruzdur. Balıklar su yutmazlar. Balıkların su alış verişi derileri vasıtasıyla olur buna bir tür osmos olayı diyebiliriz. fakat bazı durumlarda balık istemeden çok su yutar ve bunu sindirim siteminden atamaz ve bu da balıkta ölümcül bir etki yapabilir.

Yani kısacası bu Red Dişinin şişkinliği bir çok sebebe bağlı olabilir. Önce dediğim gibi aç bırakma yöntemini uygulayın. Merak etmeyin balıklar aç olarak 3 ila 5 gün arasında dayanabilirler.

Yukarıdaki sıkıntıların yaşanmaması için sizlere önerim balıklarınızı beslerken yemler iyice ezip toz halinde vermeniz. Balığınız tam damızlık boyda bir balık olsa da yüzeydeki minik partikülleri yemesi onun için daha kolay olacaktır en azından sindirim açısından ideal boyutta olacaktır.

Umarım balığınız sadece normal dışkılama problemi çekiyordur. Dropsy ise tedavi yöntemi olarak Flagyl adlı ilacı suda eriterek yeme yediririp balığınıza az az yedirmenizi öneririm. Bu şekilde sindirim sistemi kendine gelebilir ve enfeksyona neden olan unsurlardan kurtulunabilir.

Herkese sağlıklı balıklar diliyorum.

Sevgiler saygılar

Eray

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir