Bakteri Çatışması!


BlackLepistesÇevrim Dışı

Kayıt: 12/03/2014
İl: Bolu
Mesaj: 155
BlackLepistesÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Şubat 2015 10:45
Merhaba arkadaşlar.Etrafımdaki bazı insanlar çok kayıp yaşadığı için bu konuyu açma gereği duydum.Hepimizin gözdesi balık lepistestir.Renkleriyle,yavru verme sayısıyla,kolay bakılan bir balık olduğu için akvaryumlarımızda taht kurmuştur lepistesler.Ama çoğu hobicinin bilmediği bir kötü yönü vardır:Bakteri Çatışması!Bende bu işe yeni başlamışken 10-15 lepistes kaybettim bu yüzden.Bilmediğimiz şey lepisteslerin hepsinin aynı akvaryumdan alınması gerektiği.Bir kerede kaç lepistes alırsak hepsini aynı anda alalım.Gittiğimizde kalmamış oluyor,ayrı tanktan alıyoruz ve akvaryuma saldığımızda herşey güzel görünüyor ama iş 2-3 gün sonra ortaya çıkıyor.Arkadaşlar lütfen lepistes alırken hepsini aynı tanktan alalım,almayanları uyaralım.Yardımcı olabildiysem ne mutlu bana.Keyifli hobiler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

muratzngnÇevrimiçi

Kayıt: 23/05/2013
İl: Sivas
Mesaj: 894
muratzngnÇevrimiçi
Gönderim Zamanı: 03 Şubat 2015 11:37
Güzel bir konu olmuş. Şöyle bir şey de var. Bu konunun başka bir çözümü yok mu. Malum küçük yerlerde bir akvaryumcuda her tür olmuyor. Yeri geliyor 2-3 balık ondan 2-3 balık diğer başka akvaryumcudan alınabiliyor. Canlı doğuran türlerinin çok çesitli varyetarları var. Değişik değişik türlerden beslemek istediğimizde ne yapmamız gerekecek. Bir akvaryumcuda ne varsa onu alıp çıkacakmıyız. Atıyorum ben şimdi 2e 1d ay kuyruk moli aldım. Başka bir zaman sonra gittiğimde o akvaryumda başka balıklar vardı. Ben şimdi bu balıklarımın yanına moli plati almak istesem alamayacağım yani.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sinanistanbulÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 03/04/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 1793
sinanistanbulÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 03 Şubat 2015 12:12
"Bakteri çatışması" üzerine bilimsel bir araştırma yapılmış mı acaba, ben bakteri çatışmasının gerçek olma ihtimalini çok düşük görüyorum.

Amatörler tarafından üretilen lepisteslerde isterseniz 20 değişik akvaryumdan lepistes alın ölüm oranı yok denecek kadar azdır. Ama akvaryumcularda satılan balıklar, hızlı büyüsünler, renklensinler, uzun yola dayansınlar diye birçok kimyasallar verilerek yurt dışından ithal ediliyor, ayrıca satış akvaryumuna gelene kadar birçok değişik suya girip çıkıyor, hayvanlar çok yıpranıyor, birçoğu zaten yarı ömrünü geçirmiş yaşlı lepistesler, dayanamıyorlar, bir yerlerden hastalık kapıyorlar, ya kendileri ölüyorlar yada akvaryumunuza hastalık taşıyıp sizin balıklarınızı öldürebiliyorlar, ölmeden birkaç batın yavru alabilirseniz şanslısınız.

Bence alırken sağlıklı akvaryumlardan sağlıklı lepistesler seçilmeli, bol hareketli, karşılıklı kur yapan, genç lepistesler, o zaman balıklardaki ölüm oranı azalacaktır.

Lepistes konusunda Ülkemizdeki en bilgili kişilerden Ziya Beyin şu makalesini de paylaşmak isterim.

http://www.lepistesciftligi.com/article/Yeni-Tank-Sendromu.htmlsinanistanbul2015-02-03 12:19:29

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

artunoÇevrim Dışı

Kayıt: 24/04/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 199
artunoÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Şubat 2015 12:37
Aynı tanktan balık alınmalı gibi bir sav pek doğru değil.Şayet ,uzun süre hobi içerisinde olacaksanız ve sağlıklı şekilde farklı batın yavrular isteyecekseniz,kan değişimi yapılması ve farklı üreticilerden / hobicilerden ,farklı akvaryumlarda büyüyen balıkları almanız gereklidir,aksi taktirde doğacak yavrularda hastalıklara karşı tolerans azalacaktır.Burda önemli olan ,aldığınız balığın ,alırken ne durumda olduğu ve sizin akvaryumunuzdaki su değerlerinin o balığın ihtiyaçlarını karşılayıp karşılamadığıdır.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BlackLepistesÇevrim Dışı

Kayıt: 12/03/2014
İl: Bolu
Mesaj: 155
BlackLepistesÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Şubat 2015 16:26
Söylediklerim sadece lepistes için geçerli.Plati,moli vb. canlıdoğuranlar için bu geçerli değil.Ama plati,moli vb. balıkta çeşitli hastalıklar varsa(beyaz benek gibi)diğer balıklara atma ihtimali yüksek.Yani lepistesi aynı tanktan almak önemli.Yoksa platinizi molinizi istediğiniz yerden alın.Tabii ki %100 çatışacak diye birşey yok.Benim arkadaşım 3 farklı akvaryumcudan aldı bir arada yaşattı.Ama dikkat etmeniz lazım.Ne kadar sağlıklı olursa olsun üzerlerinde bakteri taşıyorlar.Denemek sizin elinizde.Ben bu yüzden çok balık kaybettim ve bu yüzden konuyu açma gereği duydum.Keyifli hobiler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

FoaeÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[B]14812,2[/B] [B]15262,3[/B]
Kayıt: 06/04/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 1667
FoaeÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 03 Şubat 2015 16:34
Bakteri çatışması diye birşey yoktur. Yukarıda neden olabilecek unsurlardan bahsedilmiş.
Bunun dışında balıkların yetiştiği ortam, taşınma şekli, ülkeye girdikten sonraki önlemler vs ne kadar dikkatli yapılıyor ve evde onlar için hazırlanan tank ve su değerleri uygun mu bunu kontrol etmek gerekir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir