Artık Güzel Akvaryumlar Kuralım


bjkalleyÇevrim Dışı

Yönetici
Kayıt: 01/02/2003
İl: Yurtdisi
Mesaj: 9513
bjkalleyÇevrim Dışı
Yönetici
Gönderim Zamanı: 24 Ağustos 2006 22:29

Merhabalar,

Akvaryumlarımızı genellikle balıklarımız için koruyoruz, ilgiyi onlar üzerinde topluyoruz. Bu forumda balıklar için gibi görünmeyen ama onlara da çok faydalı olan akvaryumumuzu nasıl güzelleştiririz, akvaryum kurarken ne gibi hatalar yapıyoruz konusunu burada tartışalım.

Yapılan temel hatalar, yapılmaması gerekenler, yapılması gerekenlerden bahsedebiliriz.

Sıkça yapılan hataları ve olması gerekenleri söylemek istiyorum. Tabi bu dekor işi zevk işi ancak çok temel hatalar var ki bunlar tartışılmaz. Örneğin yeşil dış filtrenin kahverengi, siyah kayalar arasında yem yeşil sırıtması sanırım kimsenin hoşuna gitmez.

Bitki dikiminde yapılan bazı bilindik hatalar var. Bitkileri ara ara dikmektense toplu halde dikmek çok daha güzel bir görüntü verecektir. Bunun yanında bitkinin yapısını araştırıp, uzun boyluları arkaya kısa boyluları öne dikebilirsiniz. Tabi ki dekor tarzına göre ortaya uzun bir grup bitki de dikebilirsiniz ancak en azından kısa bitkiler uzun bitkilerin arkasında kalmasın.

Dış filtre boruları ve ısıtıcılar uzun yapraklı bitkiler (saz gibi) veya sıralı taşlar tarafından kolayca kapatılabilir. Bu gibi doğallığı bozan şeyleri ne kadar saklayabilirsek o kadar iyi olur.

Akvaryumdaki hazine sandığı, misket, nazarlık, pembe-yeşil kumlar gibi yapay maddeler görüntüyü oldukça bozacaktır.

Taşlar birbiriyle benzer renkte ve büyüklükte seçilmelidir, dizilimlerine büyük özen gösterilmelidir. Arkaya üst üste dizilen taşlar balıklar için bir anlam ifade etmemekte. Bu gibi görüntü gölde değil sadece akvaryumlarda var. Bunun yerine Akvaryumun 1, 2 hatta 3 yerine taşlardan dikkatli şekilde, temeli sağlam kaymacak şekilde yığmalar yapılmalıdır. Doğada cichlidler bu tip yığılmış, ya da büyük bir taşın altındaki küçük yarıklarda, küçük taşların etrafında yaşamaktalar.

Yunus, kum kelebeği gibi kumluk alanda yaşayan balıklar için ise akvaryumun iki köşesine küçük kayadan yığmalar yapılıp akvaryumun büyük kısmı kum olarak onlara tahsis eidlmelidir. Kum en aşağı 5-6 cm yüksekliğinde olmalıdır.

Canlı doğuran akvaryumlarında özellikle yavruların saklanabilmesi için bol bitkili alanlar dışında kayalık bölgeler bulunmalıdır.

Akvaryumlarda bana en kötü gelen görüntülerden birisi tek başına konulmuş veya belli aralıklarla yan yana 4-5 tane tek olarak konulmuş olan taşlar. Bu tip taşlar konulur, doğada da vardır ancak kumun üzerinde daha ufak boyutlarda kalırlar. Tek başına dev bir kaya bulmak oldukça zordur. Genelde etrafında irili ufaklı kayalar vardır.

Kum seçimi de oldukça önemli. Balıkların ağzına alıp atabileceği boyda olmalı ve yapaysa dahi yapay olduğunu belli etmemeli. Örneğin üzeri yaldızlı renk renk kumlar bile bulunmakta.

Akvaryum alınırken eninin genişliğine dikkat edilmeli. Ne kadar geniş olursa o kadar dizayn şansı verir.

Lütfen siz de akvaryumlarda gördüğünüz, gözünüze çarpan eksiklikleri, fazlalıkları, olması gerekenleri belirtiniz.

Saygılar,


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Fatih TÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 13/11/2005
İl: Izmir
Mesaj: 1981
Fatih TÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 24 Ağustos 2006 22:32

Ek olarak arka fon genellikle uygun olmayan renkteki kartonlarla yada manzara resimleri kullanılarak yapılıyor, bunlar yerine dıy bölümündeki çalışmalardan yapılabilir yada uygun koşullar var ise bitkilerle arkanın kapanması sağlanabilir.

Saygılar.

fatihtastan2006-8-24 22:33:3

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bjkalleyÇevrim Dışı

Yönetici
Kayıt: 01/02/2003
İl: Yurtdisi
Mesaj: 9513
bjkalleyÇevrim Dışı
Yönetici
Gönderim Zamanı: 24 Ağustos 2006 22:33

Bir ekleme daha; özellikle simetri yapmaktan çekinmekte fayda var. Örneğin aynı bitkiyi hem en sola hem en sağa dizmek güzel görünsede aslında çok daha güzel kompozisyonlar sağlanabilir. Çünkü doğada simetri bulunmaz.

Saygılar,


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

onuruygunÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 30/07/2006
İl: Kocaeli
Mesaj: 7768
onuruygunÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 24 Ağustos 2006 22:54
Yapılan hatalardan biri de az miktarda dekorasyon malzemesi kullanılmasına rağmen hiçbir arka fon kullanmamaktır. Eğer akvaryum duvar kenarı gibi bir yerdeyse bu sadece bizim gözümüze boş bir görüntü vermek ile kalacak. Bir de akvaryumun arkasında duvar vb. bir engel yoksa o zaman hem balıklar havada asılı gibi duracak hem de kendilerini her yerden saldırıya açık hissedip strese gireceklerdir. Bence arka fon kullanmak bizim gözümüze de hoş görünecektir. Balıklara saklanacak yer hazırlanması ise hem çok dekoratif görünecek hem de hayvanların doğal davranışlarını sergilemelerine olanak tanıyacaktır.
encort2006-8-24 22:57:24

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

erciyesÇevrim Dışı

Kayıt: 10/10/2005
İl: Kayseri
Mesaj: 2545
erciyesÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Ağustos 2006 23:06
Bencede akvaryumlarımızdaki en büyük sorun doğallıktan çok uzak olmamızdır.Balıklarımıza çok güzel bakıyoruz ama iç dizayn konusunda hiç başarılı değiliz.Bunun sonucunda da zamanla akvaryuma karşı ilgimiz azalmakta.Bu konuda her arkadaşın fikrini söylemesi lazım.Hadi buyrun bakalım ...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

serkan_cetinkolÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[C]2,2,4700[/C]
Kayıt: 14/06/2005
İl: Istanbul
Mesaj: 3895
serkan_cetinkolÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 24 Ağustos 2006 23:16
Fikrimce uzun hava taşları kullanılarak yapılan kabarcıklar doğallığı bozuyor.Bunun yerinde dış filtrenin spray barları ile su yüzeyi hareketlendirilip oksijen sağlanabilir.Yeterli gelmiyorsa misket kadar hava taşları arka köşeden verilebilir, böylece hava hortumu da göze çarpmayacaktır.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

EchoeÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 17/10/2005
İl: Bursa
Mesaj: 1829
EchoeÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 24 Ağustos 2006 23:22

Doğallık mevzu-bahis olmuşken şunu söylemek isterim; Güzellik göreceli bir kavram olduğundan akvaristler genelde kendi tasarım kültürlerine yatkın dekorları oluşturmak isteği içerisinde oluyorlar. Böyle olunca doğal ortam oluşturmak ya da doğala yakın iç tasarım yapmak geri planda kalıyor. Renkli kumlar, tatlı su akvaryumuna mercan kayaları, Tanganyika akvaryumuna pipisinden hava kabarcığı çıkaran çocuk oyuncağı gibi doğal olmayan dekoratif malzemeler bu yüzden konulabiliyor. 

Önce şunu söylemeliyiz;

Akvaryum içerisine koyduğumuz "şeylerin" ilk amacı kendi zevkimizi tatmin etmek değil, O akvaryumun esas sahipleri olan balıkların ihtiyaçlarını karşılamak şeklinde olmalıdır. Bu da onların doğal ortamlarını araştırıp olabildiğince ona yakın bir ortam oluşturmaktan geçer. Bunu hallettikten sonra akvaryum içerisinde "sınırlandırılmış tasarım kültürümüzü" konuşturabiliriz...

Echoe2006-8-24 23:23:55

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RamireziÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 16/05/2006
İl: Ankara
Mesaj: 1313
RamireziÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 24 Ağustos 2006 23:26

   Arkadaşlarımızın dediği gibi en önemli sıkıntımız doğallık! Akvaryumumuzu dizayn ederken elimizden geldiği kadar doğayı taklit edelim ve özellikle renkli taşlardan,dalgıç oyuncakları gibi gereksiz yapay malzemelerden kaçınalım.

   Ayrıca yine arkadaşlarıma katılarak simetriden uzak durmamızı tavsiye ediyorum,çünkü bitkilerin veya taşların sıralı olarak dizilmesi tamamen akvaryumdaki oluşturmamız gereken doğallığı bozacaktır.

   Saygılar...


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

egemixÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 24/11/2005
İl: Ankara
Mesaj: 3391
egemixÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 24 Ağustos 2006 23:28

[QUOTE=serkan_cetinkol]Fikrimce uzun hava taşları kullanılarak yapılan kabarcıklar doğallığı bozuyor. [/QUOTE]

Düşünce güzel  fakat akvaryumda güzel görünüyorsa sizce konulmamalı mı?Yani güzel olupta doğal olmayan malzemler kullanılmalı mı?

Kendi düşünceme göre sonuçta akvaryum ortamı olduğu için bazende gerekiyor.Örn:Bir malawi akvaryumunda bitki önerilmez fakat kişi o kadar çok bitkiyi seviyordur ki görüntü bakımından canlı bitkiye benzer yapay bitki koyabilir kanaatindeyim.Buda akvaryuma bir güzellik katıyor bir bakıma .

Doğalllık diyoruz başka birşey demiyoruz ama bitkili bir akvaryumda sizce yosun kaçınılmaz mı? Bence kaçınılmaz.Buda bir güzellik midir ?Özellikle camlarda oluşan yosunlar.Bence görüntü bakımından hoş değil.Her  zamanda doğallık hoş sonuçlar vermiyor olabilir.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SaRCoPhiLiuSÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 09/10/2005
İl: Tekirdag
Mesaj: 4823
SaRCoPhiLiuSÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 24 Ağustos 2006 23:34

      Dekor,bir insanın beynindeki engin bilgi ve tecrubelerinin,elindeki imkanlarıyla düşünüp,besliyeceği canlılara uygun bir şekilde tasarlayıp,oluşturmasından ibarettir..

      Bilmiyorum ama içimden bir 'Dekor' tarifi yapasım geldi.Tabi bu tamamen bence olan bir tarif..

Saygılar..

 


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

nikon_Çevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[C]2,1,8214[/C] [B]4768,2[/B] [C]4,3,8214[/C]
Kayıt: 07/02/2006
İl: Ankara
Mesaj: 980
nikon_Çevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 25 Ağustos 2006 15:47

[QUOTE=bjkalley] Akvaryum alınırken eninin genişliğine dikkat edilmeli. Ne kadar geniş olursa o kadar dizayn şansı verir. [/QUOTE]

[QUOTE=serkan_cetinkol]Fikrimce uzun hava taşları kullanılarak yapılan kabarcıklar doğallığı bozuyor.Bunun yerinde dış filtrenin spray barları ile su yüzeyi hareketlendirilip oksijen sağlanabilir. [/QUOTE]

Başlıkta, konu ile ilgili düşüncelerini belirten arkadaşlarımın söylediklerine katılıyorum. Özellikle, alnıtı yaptığım iki konu benim de çok ilgimi çeken konular.

Refet'in de belirttiği gibi akvaryum alırken ya da yeni yaptırırken mutlaka olabildiğince derinliği fazla boyutlarda seçmek/yaptırmak uygun olacaktır. Bu, hem balıklarınıza daha fazla yüzme alanı kalmasını sağlayacak, hem de dekor yaparken sizin daha yaratıcı sonuçlar çıkarmanıza olanak tanıyacaktır.

Serkan Bey'in belirttiği gibi, tanklarınıza hava vermek için illaki hava motoru ile kabarcıklar oluşturmanıza gerek yok. Dış ya da iç filtrenizi, suyun üzerinde sirkülasyon yaratacak şekilde yapılacak bir düzenleme, suyun yeterince hava ile temas etmesini ve oksijence zenginleşmesini sağlayacaktır. Yoğun olarak verilen hava, bana göre görselliği bozuyor.

Tankın arka fonunda kullanılan resimler de başka bir dikkat çeken konu. Malawi tankının arkasına "deniz altı" görüntüsü yapıştırmak, Tanganika tankının arkasına bitki akvaryumu görüntüsü koymak vb. yine görselliği oldukça bozan etkenler.

Tabanda kullanılacak kum, mutlak surette beslenen balıklar ve bitkiler göz önüne alınarak seçilmelidir. Ph'ı düşük su değerleri isteyen balıklar için suyu sertleştirmeyecek, pH'ın yükselmesine neden olmayacak kum(kuartz, lav kumu gibi) tercih edilmeli. Yüksek pH ve sertlik isteyen balık türlerinin olduğu tanklarda ise pH7I arttırıcı (mercan, midye kırığı, deniz kumu gibi) kum tercih edilmelidir. Bitkili tanklarda ise, bitkilerin bazı besinlerini karşılayacak, suyun sertlik ve pH7ını arttırmayacak kumlar(kuartz, lav, dere kum, ve özel bazı taban malzemeleri) kullanılmalıdır. Aynı zamanda, kumun iriliği de beslenen canlıların türlerine uygun seçilmelidir. Örneğin; küçük boy Tanganika türleri için ince deniz kumu ile ince kuartz kum uygun bir tercihtir. Ya da frontosalar için daha iri boyutlardaki çakıllı kum uygun bir seçim olacaktır. 

Tankta kullanılacak kayalar da, tankta bakılan canlıların özelliklerine uygun tür ve sayıda olmalıdır. Örneğin, Tanganika tankında kullanılan kayalar sertliği attırıcı özellikte olmalı ve çoğunlukla bol miktarda kullanılmalıdır. Bitki akvaryumları için kaya kullanılmamalı, onun yerine mango kökü ve türevleri kullanılmalıdır. Köklerin, salgıladıkları hümik asit nedeniyle suyu yumuşatma, pH'ı düşürme özellikleri vardır.

 


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BIYIKLIÇevrim Dışı

Kayıt: 27/03/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 507
BIYIKLIÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Ağustos 2006 00:41
Bazılarımız doğallık değil dekor, renk seviyoruz örneğin bir hafta önce eski 50 lt.lik tankımı kurduğum kuzenim içine plastikten mor taşlar attı zaten herşeyi mor seviyor bana kalsa içine doğal gözükmeyen hiçbir taşı koymazdım. Malawi türlerinden beslediğim için bitkileri çok sevdiğim halde doğal olması ve benimkilerin rahat bırakmaması açısından gerçekci yapay bitki bile koymuyorum. Özellikle iç filtre ve d.filtrenin de boruları benim takıntımdır tankı kurarken nasıl gizlerim diye zaman harcarım hatta sırf bunun için kendin yap bölümünden yararlanarak arka plan yapmayı düşünüyorum. En ölçülerine gelince küçük bir ilçede olduğum için malesef istediğim ende bir tank bulamadım sırf bu yüzden bir daha tankı kendim yapmayı düşünüyorum. Velhasıl herkez doğallığı sevmiyor açıkcası bu beni çokta rahatsız etmiyor uzun süredir akvaryum hobisiyle iştigal edenlerde ise bu oranın oldukça düşük olduğunu düşünüyorum. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 24 Eylül 2006 03:07
Konu biraz eskimiş ama olsun.

Dizayn konusunda insan kendini zamanla geliştiriyor. İlk hobiye başladığımda gözüme güzel gözüken herşeyi alır akvaryumuma koyardım. Sonraları gerek forumda gerek sitelerde enfes ve doğala yakın dizaynları görüp taklit etmeye, zamanla deneme yanılma yoluyla dekora olan bakış açımı geliştirmeye başladım.

Nitekim en sonunda bu konuda beceriksiz ve maymun iştahlı olduğuma karar verip(Dekor değiştirmek tik halini almıştı) camacam akvaryuma döndüm.

Gözlemlediğim kadarıyla hobicilerin çoğu bu süreçten geçiyor ve bu gösteriyor ki en önemli husus gözlem ve görgünün gelişmesi.

Gerek akvaryum tanıtımı bölümünden, gerek internetten mümkün olduğu kadar farklı dekorları takip ederek bu konuda kendimizi geliştirebiliriz.
Bence yanlışlar en iyi gözlemleyerek düzeltilebilir, ne yazsak boş.
Saygılarımla...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AlpBökeÇevrim Dışı

Kayıt: 16/11/2005
İl: Ankara
Mesaj: 935
AlpBökeÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Eylül 2006 13:27

Bencede bizim en büyük sorunumuz iç dizayn ben kafa yorarım şunu şöyle yapsam şunu şöyle yapsam diye kayaları yerleştirirm yok çok yapay oldu birdaha birdaha ve birdaha en son düzeltmemden önce dizdiğim kayalar yıkıldı ve mükemmel bir görüntü oldu ve doğal da duruyordu ama olçumluk yaparak daha da iisini yapmaya uğraştım ve herşey boşa gitti.

Dizaynın yapılmasında yaratıcılık kadar maddi güçte önemli yani birşey yapmak istersiniz ama paranızı vermek gücünüze gider çünkü durumunuz müsait değildir tabi parası olup da yaşadığı yerden dolayı sıkıntı çekenlerde vardır mesela Aksaray'da bir dekor yapmaya kalksanız ne kaya bulabilirsiniz ne iyi bitki...

Diskusu öernek alırsak yaşadığı alanlarda bol bol kütük ve dışardan düşmüş yapraklar var.Su sirkülasyonu mükemmel ve vücuduna değen 1 ml su birdaha deymiyor.Diskus için akvaryumumuzda yapmamız gereken ph artırmayan kum ve bol kütük ancak bazı kişiler bitkili akvaryumlarda diskus bakmayı yeğliyor işte burda zevkler devreye giriyor çünkü diskusun bitkiye ihtiyacı yok ama konulması zararlıda değil eğer gerekli filtrasyon sağlanmışsa bitkilerde oturunca nitrat bile azalır.

Anlatmak istediğim eğer doğallığı pek bozmuyor ise ve zararıda dokunmuyorsa balığın yaşadığı alanlarda bulunmayan şeylerden yararlınabilir.

Uzun hava taşının bence durduğu yere ve görüntü olarak püskürttüğü havaya bağlı kullanılabilirliği ben her iki örneğide gördüm yani adam bi dizayn yapmış sanarsınız gerçek muhteşem bir görüntü ama başka bir dizaynda adama senin yaptığın yapacağın işe... dersiniz.

 


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir