Arowana


coryÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 10/08/2006
İl: Burdur
Mesaj: 2035
coryÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 20 Şubat 2014 10:38
Sevgili akvaryum.com üyeleri.
 
              Bu siteyle tanışmamla birlikte paylaşımın. bilinçlenmenin ve canlılara değer vermenin önemini görmüş oldum.Ve şimdi de bu paylaşıma Saygıdeğer hocamız Prof.Dr. Atilla ALPBAZ’ın katkılarıyla devam etmek istiyorum.Su dünyasına kendisini adamış,bu konuda insanları bilinçlendirmeyi hedef görüp bir çok yayına imza atan sevgili hocamızın “Akvaryum Balıkları Ansiklopedisi ve Üretim Teknikleri” adlı kitabını sizlere dönem aktarmaya çalışacağım.Bu düşence sebebiyle kendisine ulaştığımda beni kırmayıp, bu konuda ricamı onayladığı  için kendisine teşekürü bir borç bilir, çalışmalarının devamını dilerim.

           Mavi dünyamıza su gibi eklenecek bu faydalı  bilgiler için şimdiden teşekkür ederim


               AROWANA

                                                       (Osteoglossum bicirrhosum)


Osteoglossidae familyasındandır.Güney Amerika'da Amazon nehrinin  ve Guana'nın yerli bir balık türüdür.Primitif bir balıktır.Diğer bir deyişle çağlar öncesinin bu balığı günümüze dek değişmeden gelmiştir.Bu nedenle de akvaryumlarda tutulması ilginç bulunmaktadır.Oldukça iri yapılıdırlar.25 cm. ile 100 cm.arasında değişen boylarda olabilirler.Bu nedenle geniş akvaryumlarda tek başına tutulur.Oldukça oburdurlar.Canlı balık eti ile beslenirler.Doğal olarak yaşadıkları yerlerde ise,sığ sularda,suya sarkan bitki uçlarını da yiyerek gıda sağlarlar.Akvaryumda tutulduklarında ideal su sıcaklığı 25 santigrat derecedir.Kolay evcilleşirler,hatta kısa sürede elden verilen yemleri parmak ucundan almaya çalışırlar.

Bu balıktan insan eli altında yavru üretmek ilk kez 1966 yılı Eylül ayında Kaliforniya'da mümkün olmuştur.Üretim 1300 litrelik büyük bir akvaryum içerisinde yapılmıştır.iki hafta süre ile balıklara her gün 100 adet Japon balığı verilmiştir.Fakat erkek günde 1 tane yemiş,dişi ise bu sırada neredeyse hiç yem almamıştır.Çakıl olan zemin çukur bir yerine 12 adet yumurta bırakmışlardır.Yumurtaların döllenmesinden sonra erkek ve dişi ağızları içerisinde oluşturdukları özel bir torba içerisine yumurtaları yar yarı paylaştırarak yerleştirmişlerdir.Fakat 3. günde dişi ağzına aldığı yumurtaları yutuverince akvaryumdan uzaklaştırılmıştır.7.günde ise erkeğin ağzında kalan yumurtaların kabuklarını çıkardığı,45,günde ise larvaların yumurtalardan çıktığı izlenmiştir.Bu zamana kadarda erkek yem yemeyi reddetmiştir. Yavrular 59. günden sonra ananın ağzından ayrılarak serbest olarak yüzmeye başlamıştır.Erkeğe birçok Japon balığı yem olarak verilmiş ise de her gün ancak 1 tanesini yemekle yetinmiştir.Yavrular ise verilen artemia salina yavrularını iştahla tüketmişlerdir.Yavrular büyüdükçe aralarında kavganın arttığı izlenmiş bunun üzerine yavruları bu dönemde ayırımanın doğru olacağı görüşüne varılarak yavrular birbirinden ayrı akvaryumlara alınmışlardır.

Aynı familyaya giren pek çok ilgi çekici balık türü vardır.Özellikle son yıllarda bu balık türüne olan ilginin arttığı görülmektedir. Scropageles formosus benzer yapıda olup Asya Arowanası olarak isimlendirilmektedir.Bu tür ülkemize de getirilmiş olup Güney Asya ve Avustralya orijinlidir.Aynı şekilde S.jardini akvaryumlara alınan benzer bir türdür.Yine büyük arowana olarak isimlendirilen O.ferrairai Güney Amerika orijinli olup akvaryumlara alınan bir türdür. 


    Kaynak:

Yazar:    Prof.Dr. Atilla ALPBAZ.

Yayın:    Akvaryum Balıkları Ansiklopedisi ve Üretimleri.

Sayfa:    143-144.

 
  Kitap hakkında bilgi için:   www.atillaalpbaz.com 
 
  Not: Hocamızın izni ile alınmıştır.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cemsina2Çevrim Dışı

Kayıt: 07/02/2014
İl: Izmir
Mesaj: 1296
cemsina2Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Şubat 2014 21:37
Çok güzel bilgiler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir