ani ölümler arttı


sametefeÇevrim Dışı

Kayıt: 24/11/2007
İl: Sakarya
Mesaj: 124
sametefeÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Aralık 2007 00:33
Selam balıksever arkadaşlar benim de bir sorunum var. Aslında tam olarak nedir? necidir? Bende bilmiyorum. Bakın anlatayım geçen gün akvaryumda herşey normaldi. Balıklar mutlu, mesut yaşıyorlardı. Bir sabah kalktığımda, gökkuşağım be dişi kılıç balığımı ölü buldum. O günden sonra diğer balıklarımda da bir bitkinlik söz konusu. Yüzmeye karşı isteksizlik var. Anlamadığım şey hastalık mı? Değil mi hiç bir belirtide yok. Bu sabahta siyah ay molim ,yüzgeçlerini bile kullanmadan duruyordu.  Sadece ağzını açıp kapıyordu. Akşama doğru öldü . Şu anda tüm balıklarımda  ,yüzmeye karşı isteksizlik söz konusu. Acaba nedendir? Bilgi verirseniz,çok sevinirim.
 
 
Fotoğraf:

Canlıdaki Belirtiler:

Akvaryum Kapasitesi (litre):80

Akvaryumdaki Diğer Canlılar:LEPİSTES 6,KILIÇ 2,VELİFERA 2 , SALYANGOZ

Forum kuralları gereği; imlâ'ya ve imlâ kurallarına özen gösteriyoruz. Mesajınızın tamamını büyük harfle yazmayın lütfen. Saygılar.

acemi412007-12-14 08:54:52

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

IrfanMusaÇevrim Dışı

Kayıt: 06/11/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 93
IrfanMusaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Aralık 2007 10:00
İyi günler,
Vermiş olduğunuz bilgiler her nekadar kesin tanı koymaya yetmiyorsada, Birkaç yapabileceğiniz şey var.
Öncelikle belirtiler zehirlenmeye benziyor. Tedbir olarak %20-30 civarında dip çekimi yaparak dinlendirilmiş su ekleyebilirsiniz.
Akvaryumunuzun içerisinde salınım yapabilecek (yapay) malzemeleri varsa çıkarabilirsiniz.
Balıklarınız su yüzeyinde askıda gibimi duruyor? Oksijen yetersizliği olabilir. Yem yeme problemleri veya vücutlarında şişlik varmı? İç parazit olabilir. Vücutlarında herhangi bir yara, yüzgeçlerinde veya kuyruğunda kısalma, deformasyon varmı?
Akvaryumunuzun ısısını kontrol ettinizmi?
 
Saygılar

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sametefeÇevrim Dışı

Kayıt: 24/11/2007
İl: Sakarya
Mesaj: 124
sametefeÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Aralık 2007 18:49
Evet yemlerin dipte birikmesi sonucunda zehirlenme olabilir.Bende böyle düşünüyorum fakat buna karşı ne yapmam gerekiyor,suyumu değiştirmeliyim?Dün 10 lt su aldım 10 lt dinlendirilmiş su ekledim.Akvaryumum 40 lt zaten.Başka öneriniz var mı? lafayette2007-12-12 22:16:36

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

efendy06Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 07/07/2006
İl: Ankara
Mesaj: 1077
efendy06Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 12 Aralık 2007 20:42
Samet bey, verdiğiniz bilgilerden yola çıkarak birçok teşhis koyulabilir. Daha çok bilgi verebilirmisiniz?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

IrfanMusaÇevrim Dışı

Kayıt: 06/11/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 93
IrfanMusaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Aralık 2007 21:45
Samet Bey,
 
Öncelikle balıklarınızı günde iki kez 1-2 dk. tüketebilecek kadar yemleyiniz. Dipte biriken yemler kısa sürede su değerlerini bozacaktır.
 
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

TurkerÇevrim Dışı

Kayıt: 28/10/2007
İl: Izmir
Mesaj: 210
TurkerÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Aralık 2007 10:32
Samet Bey,
 
Ben size olayı başka bir açıdan yansıtmaya çalışacağım.
 
Ben de Akvaryum hobisine 40 ltlik bir akvaryumla başladım, ölümler ve hastalıklar yüzünden bu işten hiç zevk alamadım. Sonlara doğru balıkları yaşatmayı başardım fakat nasıl olduğunu siz bana sorun.
 
1 senelik tecrübenin ardından ulaştığım sonuç ise 40 ltlik bir akvaryumda balık beslenemeyeceği yönünde. Gerekçem ise şunlar;
 
Suda balıkların yaşaması için önemli olan unsurlar gözle görülemeyen biyolojik unsurlar, suyun PHı ve bununla alakalı olan oksijen ve karbondioksit oranı, filtrasyon şekli, ısıtıcı ve hatta ısıtıcının akvaryum içerisindeki konumu, canlı yükü, bitki miktarı, amonyak nitrit ve nitrat oluşumu, yemleme miktarı ve kalitesidir. Bunun dışında hiçbir sebep balıklarınızı öldürmez.
 
Yukarıda saydığım kavramlar ne kadar değişkenlik gösterirse balıklarınız o kadar ölürler. Balıkları öldüren hastalık değil balıklarınızı hastalığa karşı savunmasız hale getiren yukarıdaki etmenlerdir.
 
Düşünün bir kere 1 cezve suyla yarım cm yükselen akvaryumda yukarıdaki değerleri ne kadar sabit tutabilirsiniz. Örneğin akvaryumunuza bitki koydunuz ve bitkilerinize karbondioksit vereceksiniz. Sistemi kurdunuz 5 dakka süreyle CO2 verdiniz ve balıklarınız CO2deki artıştan ve hızlı PH düşüşünden dolayı hemen suyun üstüne toplandı. Yaşadıkları stres ertesi gün hastalık olarak size geri dönecektir. Çünkü 1 cezve suyla yarım cm yükselen su az miktarda CO2 ile bile inanılmaz PH düşüşüne sahne olur.
 
Hastalıklara karşı bakış açınızı yukarıda saydığım unsurlardan hareketle ele alın. Ve bu değerleri mümkün olduğunca sabit tutun. Su değişimi ve yemleme gibi olayları mümkünse dakikası dakikasına aynı saatlerde ve aynı miktarlarda yapın. Su değişiminde kendi çeşmenizi kullanıyorsanız komşunuzdan bile su almayın. Akvaryumu kurmadan önce herşeyi düşünmüş olmanız lazımdı o yüzden hiçbir noktada kurulu akvaryuma değişiklik yapmamaya çalışın. Hasta olan balıklarınızı ana tankta tedavi etmeyin.
 
Şunu kendinize hareket noktası olarak belirleyin. Sizi kuzey kutbuna bıraksalar 1 yılda orada yaşamaya adapte olabilirsiniz ama 1 gün kutupta 1 gün ekvatorda yaşarsanız çok geçmeden sağlığınızı kaybedersiniz. O yüzden balıklarınıza düzenli müdahalelerle sabit bir yaşam ortamı hazırlayın gerisini onlar hallederler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir