Akvaryumdaki Beyaz Benek Tiger Barb


cancansevenÇevrim Dışı

Kayıt: 28/04/2016
İl: Istanbul
Mesaj: 105
cancansevenÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Mayıs 2016 18:21
Abilerim daha öncedende yazmıştım sorunlu bi akvaryum kurdum hatırlayanınız vardır 2 tetrazon 2 neon 2 zebra 18.5 Lt balıkların orda yaşayamayacağını söylemiştiniz ve 1 tetrazon beyaz benek oldu 4 gün oldu tuz tedavisi yaptım karanlıkta bıraktım ama hala devam etmekte bi abide zaten o balıkların bu şartlarda dayanamayacağını söylemişti. dün akvaryumcuyla konuştum balıklara sağlam dedim alırım dedi bakim bi önce dedi bedava veya takasta olur dedim zaten maksat balıkları kurtarmak ama hasta balığı veremem sağlam 5 balığımı versem onlarda hastalık varmıdır 1 tetrazon tek kalıncada iyileştirebilirmiyim napıcam balıkların hepsinin hasta olma ve ölme riski var yardımcı olursanız sevinirim bi bilgim yok önerileriniz dahilinde devam edicem şimdiden teşekkür ederim [:)][EDIT]cancanseven,2016-05-03 20:56:33[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

TigeRÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 27/11/2015
İl: Istanbul
Mesaj: 1689
TigeRÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 04 Mayıs 2016 10:55
Karantina akvaryumun varsa hasta baligi ayir isiyi 30 dereceye cikart metilen uygula suyun rengi acik mavi olsun 3 gun balik bu suda sadece hava tasi olacak sekilde yuzsun filtre kullanma sonra %50 su degisimi yap benekler hala varsa uygun oranda metileni tekrar ekle bi 3 gun daha yuzsun muhtemelen gececektir karantina akvaryumun yoksa ayni islemi ana tankta uygula bitkin falan varsa cikar tabiki filtrelerinide gecmis olsun

Beğenenler: [T]185529,cancanseven[/T]
Teşekkür Edenler: [T]185529,cancanseven[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

hobiciakvaristÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 18/01/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 526
hobiciakvaristÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 04 Mayıs 2016 10:59
Herhangi bir balıkta beyaz benek olduğu zaman diğerleri belirti göstermesede hastalığı kapmış olduğunu varsaymak en doğrusudur. Aslında hastalık doğru kelime değil, parazit daha doğru. Zira "beyaz benek" parazit'in son evresi olan yavru üretme aşamasında kendini korumak amacıyla sert bir kalsit yapı ile oluşturduğu kapsüldür. Bu beyaz benekler patlayarak suya yüzlerce hatta belki binlerce minik parazit salmaktadır.

Bu nedenle, balıkları kesinlikle başka akvaryumlara veya başka havyanların yanına (başka hayvanları da akvaryumuna) almamalısın tedavi tamamlanana kadar. Tabi burda uyguladığın tedavi yöntemi hakkında bize daha fazla bilgi vermelisin. Tuz tedavisi uyguladığını belirtmişsin; ne kadar tuz koydun ve hangi çeşit tuz koydun? Masa tuzu? "Akvaryum" tuzu? Kaya tuzu? Deniz tuzu?

Tuz tedavisi uygularken başka bir şey yaptın mı? Sadece tuz tedavisi uyguladıysan sonuç görmemiş olman normal çünkü bu aralar havalar soğuk bu nedenle parazit'in evrelerini tamamlama hızı düşmüş olacaktır. beyaz benkeler görüldüğünde zaten parazit korunuyor olduğundan, sadece suda yüzen parazit var ise onları öldürmüşdündür (eğer tuzu doğru miktarda kullandıysan). Beyaz benekler içindeki yavrular da daha salınmadığından 8ısı dan dolayı daha yavaş gelişme), hala beyaz benkeler mevxut olması normaldır.

Normalde tuz tedavisi uygularken akvaryumun ısısını da 28 derece'ye çıkartılır. Bu ısıda parazit evrelerini daha hızlı tamamlar ve beyaz benekten yavrularını daha hızlı suya salar. Bu olduğu zaman, yavrular bu aşamada savunmasız olduğundan tuz ile karşılaşır ve ölür. Tedaviyi (ısı ve tuz) her ne olursa olsun en az 1 hafta boyunca devam etmen ve emin olmak adına bu koşulları (bence) 1 hafta daha sürdürmen en doğrusu olacaktır. Daha sonra dilersen balıkları başkasına veya akvaryumcuya verebilirsin.

Son olarak balık seçimlerinde balığın türüne göre gereksinimlerini iyi belirleyip öyle tercih etmelisin. hacim bir yana, aldığın balık adetleri balık tğrlerine göre uygun değil. Tetra ve rasbora sürü balıklarıdır. En az 6 adet almalısın. Ancak böyle balıklar stressiz olur ve hastalığa çabucak yakalanmaz. Mutlu olur. Başka balık yok ise 18.5 litrede 6 adet neon VEYA zebra bakabilirsin (ufak boylardan alırsan özellikle uzun bir süre sorun yaşamazsın) ancak tetrazonlar çok büyüdüğünden ve daha agresif odluklarından karmaya uygun değil ayrıca bu hacime uygun değil bence.

Beğenenler: [T]179361,erdemoguz[/T][T]185529,cancanseven[/T]
Teşekkür Edenler: [T]179361,erdemoguz[/T][T]185529,cancanseven[/T]
+1: [T]179361,erdemoguz[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cancansevenÇevrim Dışı

Kayıt: 28/04/2016
İl: Istanbul
Mesaj: 105
cancansevenÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Mayıs 2016 14:31
Teşekkürler. Balıkları akvaryumcu yüzünden bu şekilde aldım burdaki bilgilendirme sonrası değistırmem gerektiğini öğrendim zaten. Önce bir ısıtıcı ve metilen mavisi temin edicem. Metilen mavisinin boyu türü varmı fiyatı nedir genel olarak

Kaya tuzu koydum 2 gün 1 er çay kaşığı akvaryumun sıcaklığı 26 bucuk 27 hep

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

hobiciakvaristÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 18/01/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 526
hobiciakvaristÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 04 Mayıs 2016 16:15
[QUOTE=fthdry]Karantina akvaryumun varsa hasta baligi ayir isiyi 30 dereceye cikart metilen uygula suyun rengi acik mavi olsun 3 gun balik bu suda sadece hava tasi olacak sekilde yuzsun filtre kullanma sonra %50 su degisimi yap benekler hala varsa uygun oranda metileni tekrar ekle bi 3 gun daha yuzsun muhtemelen gececektir karantina akvaryumun yoksa ayni islemi ana tankta uygula bitkin falan varsa cikar tabiki filtrelerinide gecmis olsun[/QUOTE]

Tek bir balığı karantina'ya almayı tavisye etmem; parazitler ana akvaryuma geçmiş olma ihtimali yüksek çünkü. Bu nedenle tüm balıklar riskte bence. Balıkların tamamını karantina tankına alınarak bu uygulanabilir ancak ana tanktaki su da yine parazit kalma riski var. Parazitler belli bir süre kendilerine bir taşıyıcı bulamazsa ölüyorlar diye biliyorum. Eğer bu şekilde bir uygulama yapılacaksa, parazitlerin öldüğünden emin olunması gerekiyor ana tanktaki. 2 hafta ana tankı da canlı olmadan 28 derecede tutulursa (karantina tankında tedavi uygulanırken) risk büyük ölçekte azaltılmış olur.

30 derece de kullanabilirsin ama bence biraz riskli bir sıcaklık düzeyi. Maksat parazitlerin evresini hızlandırmak olduğundan bu kadar yüksek ısıya bence gerek yok. Neon gibi fazla sıcağa gelemeyen canlılar için sağlığı açısından iyi olmayabilir.

Bitki hakkında Fatih Bey doğru bilgi vermiş, ana tanktaki bir uygulamada çıkartılması gerekir. Aksi taktirde metilen mavisi veya tuzlu uygulamada bitkileri kaybedersiniz. Bu konu hakkında siz bir şikayette bulunmayınca (zaten tuz uyguladığınızı bahsetmişsiniz) ben de olmadığını varsayarak yazdım.

[QUOTE=cancanseven]Teşekkürler. Balıkları akvaryumcu yüzünden bu şekilde aldım burdaki bilgilendirme sonrası değistırmem gerektiğini öğrendim zaten. Önce bir ısıtıcı ve metilen mavisi temin edicem. Metilen mavisinin boyu türü varmı fiyatı nedir genel olarak

Kaya tuzu koydum 2 gün 1 er çay kaşığı akvaryumun sıcaklığı 26 bucuk 27 hep [/QUOTE]

Metilen mavisinin boyu türü fark etmez. Metilen mavisi içeren beyaz benek ilaçlarının tamamı olur, sadece metilen mavisi içeren solüsyonlar da olur. Ancak ben şahsen metilen mavisi gerekli görmüyorum beyaz benek tedavisinde. Isı ve tuz tedavisi yeterlidir.

Tuz tedavisindeki oran, akvaryumun toplam hacmine göre ve balıkların türlerine göre belirlenmektedir. Genelde tedavi için tankta kullanılacak %2-%5 arası bir tuz konsantrasyonu gerektirir. Yemek kaşığı üzerinden gidilirse 4 litreye 1-2 çay kaşığı şeklinde hesaplayabiliriz. Bu durumda tankınıza yaklaşık 5-10 çay kaşığı tuz atmanız lazım. Şu an atmış olduğunuz tuz miktarı çok az. Ayrıca ısıyı da yükseltmenizi de tavsiye ederim. 28 den aşağı olmayacak şekilde 29-30 arası gidebilir. Yüksek ısıda oksijen düşeceğinden yüzeyde su hareketliliğini arttırın (filtrenin çıkışını yüzeye doğru yönlendirebilirsiniz mesela).

Su değişimi yaparsanız, çıkarttığınız tuz miktarı kadar eklemeniz gerekmektedir.

Beğenenler: [T]180051,fthdry[/T][T]185529,cancanseven[/T]
Teşekkür Edenler: [T]185529,cancanseven[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cancansevenÇevrim Dışı

Kayıt: 28/04/2016
İl: Istanbul
Mesaj: 105
cancansevenÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Mayıs 2016 18:44
Garanti olsun diye metilen mavisi aldım boyu türü farketmez demiştiniz 5 tl ye aldım bir tane bitkileri çıkarıcam bir tane elma salyangozum var neler yapmam gerekir şimdi tedavi için

Sadece iç filtre kullanıyorum bu arada

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

hobiciakvaristÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 18/01/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 526
hobiciakvaristÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 06 Mayıs 2016 10:01
[QUOTE=cancanseven]Garanti olsun diye metilen mavisi aldım boyu türü farketmez demiştiniz 5 tl ye aldım bir tane bitkileri çıkarıcam bir tane elma salyangozum var neler yapmam gerekir şimdi tedavi için

Sadece iç filtre kullanıyorum bu arada[/QUOTE]

Eğer ilaç içeriği sadece metilen mavisi ise salyangoz kalabilir. ancak ilaç içeriğinde bazen bakır olabiliyor (copper, Cu). Eğer bakır var ise omurgasızlar olumsuz etkileneceğinden (salyangoz, karides, vs) bunları çıkartmanız lazım.

İlaç kutusu üstünde ne kadar damlatmanız gerektiği yazar. Ben çok tavsiye etmediğim için kendim de pek kullanmıyorum (acil veya zorunlu durumlar hariç). Kutu veya şişe üstündeki talimatları takip ederseniz sonuca ulaşacağınıza eminim.

Önemli olan ısının 28-30 arası olması (metilen kullanırken dahi) ve oksijen sağlamanız (balıkların ölmemesi için). Metilen mavisi de şüphesiz sudaki oksijen miktarını azaltacaktır.

Teşekkür Edenler: [T]185529,cancanseven[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir