Akvaryumda Değişiklik Yapma - Nitrat Patlaması


turguttÇevrim Dışı

Kayıt: 08/10/2016
İl: Yurtdisi
Mesaj: 14
turguttÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Kasım 2016 16:58
Tecrübesizlik neticesinde, su dengesi oturmuş 54 lt lik 8 tetrazon 5 neon yaşayan bitkili tankımda dekor değişikliğ yaptım. Bitkilerin, filtrenin ve zeminde duran kökün yerlerini değiştirdim. Zeminde ki kumu çok hareket ettirmemeye çalıştıysam bile kökü vs kaldırınca tabii ki karıştırmış oldum. Sıkıntı olabileceği içime doğdu ve sonrasında hemen %30 su değiştirip bakteri kültürü ekledim.
Ertesi sabah işe gittim öğle üzeri tetrazonlardan en zayıfı su üzerinde nefes almaya çalışıyor salyangoz ise neredeyse sudan çıkmıştı. Nitrat patlaması yaşadığımı anlayarak acil %50 su değiştirdim ve yine bakteri kültürü ekledim. O an yine gözle görülür bir düzelme oldu. Akşam iş dönüşü durum yine kötüleşti. Dönerken aldığım terta strip test i yaptığımda nitrat yine yüksekti. Salyangoz yine yukarda balıkların neredeyse tamamı su yüzeyinde nefes almaya çalışıyordu.
Kademeli su değişimi uyguladım. 3/4 suyu boşalttım , 1/4 yeni su ekledim , 1/4 tekrar boşalttım , 1/4 işlemini tekrarladım sonra üzerini tamamen yeni su ile doldurdum. En son tekrar bakteri kültürü ekledim.
Tüm bunların sonunda balıkların tamamı normal dolaşmaya döndü salyangoz da yukardan inip normal dolaşmaya başladı. Yaptığım testte nitrat halen mevcut ama tehlikeli seviyeden aşağıya düşmüştü. Bugün ve yarın %40 civarı su değişimlerine devam edeceğim. Bu işlemleri yaparken yemleme yapmadım bugün yemleme yapmaya başlayacağım.

Henüz canlıları kurtarabildim mi emin değilim ama okuduklarım kadarıyla doğru yoldayım. Sorunu ve süreci uzun uzun yazıyorum ki benim gibi başkalarıda aynı hatayı yapıp durduk yere problem yaşamasın. Canlıların yapılan bir hata sonucu toplu ölümü insanın moralini inanılmaz bozuyor.

Bu süreçte başka tavsiyeler var ise çok memnun olurum.

Beğenenler: [T]124758,MelihCan[/T]
Teşekkür Edenler: [T]124758,MelihCan[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir