Akvaryum Ve Sualtı Fotoğrafçılığı


abaliÇevrim Dışı

Kayıt: 03/05/2018
İl: Afyon
Mesaj: 66
abaliÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Eylül 2019 13:18
Merhabalar değerli akvaristler;
Akvaryum fotoğrafçılığı hakkında, üzülerek ülkemizde eriştiğim tek bir makale ve ücretli editörlerin kopyalanmış içeriklerinden ibaret bir manzarayla karşılaştım, bunun üzerine severek yaptığım hobimi hem bir adım ileriye taşımak hemde görüşlerimi sizinle paylaşmak amacıyla bu blog yazıma başlıyorum.

Akvaryum fotoğrafçılığı nedir?

Akvaryum fotoğrafçılığı, doğada bulunan sulak bir alanı serbest ölçüde su tankına, benzer renk paleti ve sıralaması ile aktarıp doğayı tekrar eden yada etmeyen an ve alanın fotoğraflanmasıdır.

Akvaryum fotoğrafçılığı genel olarak üç zamanda incelenmelidir;
1.ZAMAN (GÖZLEM)
2.ZAMAN (POZİTİF ALMA)
3.ZAMAN (POZLAMA)

1.ZAMAN (GÖZLEM):

1.A- Gezdiğimiz ve özellikle merak ettiğimiz sulak alanlarda çektiğimiz yada çekilmiş fotoğrafları incelediğimiz zaman aralığıdır, biyotop akvaristleri bunu gayet iyi bilirler. Bir ortamı tümüyle tanımak ve onu tekrar edebilmek için sık sık bunu yaparlar, sizde kendi tarzınızı fark edene kadar alanları fotoğraflamalı ve diğer fotoğrafları incelemelisiniz. Bu aşama hem daha ilerideki özgün çalışmalarınızda size derinlik, perspektif,ışık gibi konularda çok yardımcı olacaktır. Unutmayın ki doğa karmaşıktır ve sizin gördüğünüz alan o karmaşanın içindeki bir kompozisyondur.

1.B- Gözlem yaptığımız alanı tanıdık ve tarzımızı belirledik, daha sonra yapacağımız iş kullanıyorsanız Aİ. PS. gibi programlar yardımıyla renk paletinizi CMYK formatında bir gözlemlemektir, kullanmıyorsak elinize bir kağıt ve renkli kalemler alıp en çok tekrar eden renkleri miktarına göre sırasıyla dizmelisiniz.
Örnek verecek olursak:

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/206112/040920190058051.jpg[/IMG]


Tahmin edeceğiniz gibi çorak yada kızıla yakın az bitkili bir ortamı bize anlatır.
Sizde renk paletinizi benzer şekilde çıkarmalı ve uygulayacağınız tasarımda aslına sadık kalmak istiyorsanız miktarları benzer oranda kullanmalısınız.
2.ZAMAN ( POZİTİF ALMA)

2.A- Eskiden film teknolojisi kullanırken biliriz ki fotoğrafçılar karanlık odalarda kimyasallarla negatif alıp çekimlerimizi renklendirir ve baskıya hazırlardı, bu aşamada bizde benzer iş yapacağız, yine iki yöntemle ya PS. yada cetvelinizle karar verdiğiniz fotoğrafı boyutlandırmalısınız, bunun için örnek görseldeki gibi mesafeleri ayarlayacağız.


[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/206112/040920191258321.jpg[/IMG]



Odak kabul ettiğimiz alanı fibonacci spirali ile (Altın oran) dolduracak şekilde işaretleyebiliriz, çünkü bu kompozisyonun en önemli yeridir.
Yatay ve dikey çizgiler bize nesnenin mesafesini gösterir biraz üç boyutlu düşünmemiz gerekecek,
Sarı alan derinlik ve perspektif alanımızı temsil ederken, yeşil alan fazla dokunmayacağımız çoğunluğu su yüzeyi olacak alanımızı bize gösteriyor, peki neden pozitif alma dedik bu zamana, çünkü edindiğimiz görseli yada temayı gerçek boyutlu hale getirmeyi amaçladığımız kısımdı bu, kimyasallarımız taşlar, bitkiler ve bir çok aksesuardı fakat sadece renklendirmeyip fotoğrafımızı modelledik.

3.ZAMAN (POZLAMA)
Geldik son kısıma, artık bir akvaryum fotoğrafı çekebileceğiz, niyetim yine teknik kımsa boğmadan basit önerilerde bulunmak,
Akvaryum fotoğrafının çekerken balıklarımız fazla hareketli olabilir, yada cama yapışan vatoz türleri akvaryumumuzda olabilir, çözüm olarak bir tablet yemi kadrajınıza çok fazla dahil olmayacak bir yere yapıştırarak alacağınız fotoğrafın ortasında kocaman bir tül kuyruk olmasını önleyebilirsiniz.

Arkaplan ve karartma, direkt akvaryumunuzun arka camına yapıştırdığınız, özellikle siyah renkli folyolar sizlere çekim yaparken büyük bir eziyet oluşturacaktır, çünkü siz çekim yaparken tüm çekimlre siz ve fotoğraf makineniz dahil olacak kadar iyi bir yansıma yapar, bunun önüne geçmek için akvaryum camınızdan en az akvaryumunuzun derinliğinin yarısı kadar bir mesafeye arka plan yada fon eklemenizi yapın, çünkü çekimi yaptıktan sonra PS. uygulamasıyla yaptığınız rötuş doğallığı bozacak yeterli bir unsurdur.
Aynı zamanda çekim yaptığınız ortamda düşük akvaryum ışığından başa bir aydınlatma kullanılmamalıdır, çünkü bu ışıkta yansımalara sebep olacaktır.
Fotoğraf çekerken ışığın yetersiz olması durumuna karşın iso . raw çekimleri vb çözümler bulunmakla birlikte bir tepe flaşınıda olaya dahil edebilirsiniz, bu hem size deneyim hem çekimlerinize profesyonellik katacaktır.
Çekimden bir iki saat önce akvaryum aydınlatmasını açmanızda fayda var, hem varsa camda leke unsurlarını daha rahat gözle seçebileceksiniz, hemde bitkilerinizi fotosentez için doygunluk aşamasına gelip renklerini daha iyi gösterecektir.
Ön cam aydınlatma yansıması sorunu içinse, özellikle oval akvaryumlarda karşılaştığım bu sorun için önceleri açılı çekim yapmayı tercih ettiysemde bu tasarımım için iyi bir efekt yaratmadı, çözüm olarak tripotumu öncamdan uzaklaştırıp yakınlaştırarak kırılma ve yansımanın en az oluğu noktayı bulmaya çalışarak geçirdim. En az olduğu noktayı keşfederek çekim yaptıktan sonra ufak koyulaştırma ve derinleştirme rötuşları fotoğrafı çok daha iyi bir hale getirdi.
Son olarakta derinlik algısı oluşturmak için renk filtrelerinden yada akvaryum aydınlatmanız üzerine ekleyeceğiniz ışık filtrelerinden yararlanmalısınız, bunlar düşük fiyatlı ürünlerdir.

Bu temel AKVARYUM FOTOĞRAFÇILIĞI bloguma lütfen sizlerde bildiğiniz, önerdiğiniz yöntem ve teknik değerleri yorum olarak belirtiniz, ilerlemek birlikte güzeldir!
Keyifli hobiler!

Beğenenler: [T]200471,ozkurtozgur[/T][T]107095,Ladres[/T]
Teşekkür Edenler: [T]200471,ozkurtozgur[/T][T]107095,Ladres[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ozkurtozgurÇevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
[C]2,2,200471[/C]
Kayıt: 07/10/2017
İl: Istanbul
Mesaj: 689
ozkurtozgurÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 04 Eylül 2019 13:36
Kesinlikle büyük eksik bulunan bir konuya değinmişsiniz.
Özellikle tasarım yarışmalarına katılırken en büyük konu fotoğraflama. Telefon ile yapılan bir çekimin, tepe flaşı ile profesyonel ekipman ve uygun bir lens kiti ile yapılan çekim yanında şansı solda sıfır.
Makale için de ayrıca elinize sağlık, devam edin lütfen..
[EDIT]ozkurtozgur,2019-09-04 14:11:58[/EDIT]

Beğenenler: [T]206112,abdbali[/T]
Teşekkür Edenler: [T]206112,abdbali[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

abaliÇevrim Dışı

Kayıt: 03/05/2018
İl: Afyon
Mesaj: 66
abaliÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Eylül 2019 14:15
Çok teşekkür ederim Özgür bey, desteklerinizi her zaman bekliyorum

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir