Akvaryum Temizleme İşlemini Nasıl Yapmalıyım?


MurekÇevrim Dışı

Kayıt: 14/09/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 129
MurekÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Eylül 2013 12:39
Merhaba,

25 litrelik lepistes akvaryumumu tamamen boşaltıp, kumunu v.s yıkayıp yeniden kurmak istiyorum. Bu süreç nasıl geçmeli? Balıklarımı nasıl tahliye etmeliyim? Temizlik anında ve sonrasında nelere dikkat etmeliyim?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mehmetakselÇevrim Dışı

Kayıt: 11/03/2013
İl: Izmir
Mesaj: 778
mehmetakselÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Eylül 2013 12:49
Eğer içinde balık olan bir akvaryumu SAKIN tüm suyunu bir anda boşaltmayın kum sorun olmaz temizlik için 1/1.5 metre bir hortum alın hortumun bir tarafını akvaryuma sakun sonra diğer tarafını ağzınıza alıp içnize çekin ama fazla çekmeyin akvaryum suyu ağzınıza gelir yoksa bu şekilde yarısına yakınını alın sonra yerine 2 gün dinlenmiş su koyun bu kadar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Eray GurdoganÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 28/06/2010
İl: Ankara
Mesaj: 1293
Eray GurdoganÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Eylül 2013 12:50
Murat bey kardeşim merhaba,

Tankınızı tamamen temizlemeyin bu bir. Balıklar içindeyken dipteki pislikleri , tortuları çekebileceğiniz aparatlar satılmakta 15 liradan başlayıp daha pahalı dip çekim cihazları var. Onlardan birini temin edip akvaryumdan dip çekimi yapabilirsiniz. Camlar kirlenmişse mıknatıslı cam temzleyiciler var, onlarla camı temizleyebilirsiniz. 
birr akvaryumu %100 temizlemek balıklar için pek faydalı değil. Oturmuş biyolojik döngüyü bozup yeniden oturtmak zaman alır. Bu esnada balıklarda ölümler olabilir. 

Siz beni dinleyin ve sadece tankınızın dibinden çekim yaparak akvaryumunuzun 3'te birine tekabul gelecek şekilde su çekin ve tekrar üzerine dinlenmiş su ekleyin. bunu her hafta düzenli yaparsanız tankınız sürekli temiz kalacaktır. 

Sevgiler saygılar

Eray


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mcetindasÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 21/08/2013
İl: Ankara
Mesaj: 486
mcetindasÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Eylül 2013 13:12
 Öncelikle kolay gelsin Murat kardeşim.
Halihazırda kurulu olan akvaryumdan balıkları ayırmak istediğin kova veya kaba biraz (fazla olursa iyi olur, temizlikten sonra doldurduğun yeni suya biraz ilave edeceksin) su al. Başka bir kabada yine akvaryumdan su al ve iç motorunu içine koy. Balıkları çok hırpalamadan kovalamadan sakince kovaya aktar, varsa bitkileride oraya al ve mümkünse hava motorunun ucunu suya koy. Eğer hava motoru yoksa çok sıkıntı olmaz lepisteste.Temizlik süresini kısa tutabilirsin. Daha sonra akvaryumdaki suyu boşalt,varsa taşları eski bir diş fırçası ile fırçala, bitkilerde gerekli gördüğün budamaları yap (sararmış ve çürümüş yapraklar).Zemindeki kumu fazla karıştırmadan yüzeysel temizle. Yüzeydeki dışkıları uzaklaştırmak için üzerine su tutup o suyu tekrar dökmen olabilir. Amaç kumda oluşmuş olan biyolojik ortamı çok hırpalamamak. Camları içten ve dıştan ıslak bir sünger ile (kesinlikle süngerde hiç bir deterjan artığı vs olmasın) ovala ve durula. Taşlar, bitkiler ve akvaryumun camları bittikten sonra gerekli dizaynı yap ve en az 1-2 saat dinlenmiş musluk suyunu akvaryuma doldur. Kaba ayırdığımız iç motorun süngerini o ayırdıgımız suda temizliyoruzki iç süngerde oluşan bakteri kültürünü bozmayalım.Temizlik süngeri veya diş fırçası yardımıyla motorun plastik aksamını temizliyoruz. Daha sonra dolu akvaryuma motoru yerleştir, çalıştırmaya başla. Balıkların olduğu kovadan bir miktar suyuda akvaryuma koy.(balıkları sıkış sıkış yapacak kadar su kalmamasına dikkat et) Zaten 1-2 saat dinlenmiş suyumuz birazda olsa ortam ısısına yaklaşmıştır. (musluktan direk akan suyun klorlu ve ortalama 21 derece oldugunu düşünürsek bu bekletme ve ortamın ısısına yaklaştırma faydalı olur) Suyumuz halen soguksa ısıtıcı yardımıyla 23-26 arası bir sıcaklığa ayarlıyoruz, yaklaşık 1 çay kaşığı tuz atıyoruz ve bir süre akvaryumdaki suyun oturmasını bekliyoruz.
(bu süre iç motorunun debisiyle azda olsa alakalı, öyleki bu beklediğin sürede bütün akvaryumun suyu bir defa motordan geçmiş olsun. örn: motorunun debisi saatte 50 litre ise bu demektirki bu motor 25 litrelik akvaryumun suyunu 1 saatte 2 defa içinden geçirecek.Basit mantıkla ve işini sağlama almak için takriben 30-40 dk arası bekleyebilirsin.) Elinde varsa çok olmamak kaydı ile (ürünün üzerinde kullanılması gereken miktar hakkında bilgi olmalıdır) sıvı bakteri kültürünü ekle. Ancak tavsiye edilen bakteri kültürü eklendikten sonraki ortalama 20-24 saat içerisinde balıkları suya koyman önerilir. (1)
Bekleme süreci bittikten sonra temkinli olmak açısından bir tane balığı akvaryuma koyuyoruz. Tercihen en zayıf balığı koyuyoruz ki bu balık hassas olduğundan dolayı suyun durumunu bu belli eder bize. Tabi balığı kaybetme ithimalimiz de var. Eğer yaklaşık 5 dk. içerisinde daha önce normal durumunu gözlemleme imkanın olan zayıf balığın herhangi bir ters hareketi, rahatsızlığını belli edecek bir durumu yoksa diger balıklarıda koyabilirsin. Eğer o balıkta sorun varsa bir müddet daha bekleyerek suyun oturmasını sağlamak en dogrusu olur. Ancak bu gibi bekleme durumlarında balıkların için kesinlikle hava motoru öneririm. Balıkları akvaryuma koydugun ilk birkaç saat yem vermemeni tavsiye ederim.

Sonuç olarak çok gerekmediği sürece komple su değişimini tavsiye etmem.
(1)Bakteri kültürünü ekledikten sonra genellikle bir bulanıklık oluşur ve bu bulanıklık geçene kadar (4-20 saat arası) balık eklenmemesi çoğu üretici tarafından tavsiye edilir.

Tekrar kolay gelsin kardeşim...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

darkauraÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 02/11/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 4246
darkauraÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 02 Eylül 2013 14:03
Çocukluk zamanlarım aklıma geldi. 6-7 ayda bir tüm akvaryumu boşaltıp kumunu dekorunu herşeyini temizlerdik. O zamanlar bize öğretilen, hatta kitabında yazan bakım şekli buydu. Bilgiye erişimin zor olduğu o devirde nerden bilelim nitrat döngüsünü, faydalı bakterilerin önemini. Kendi odamızı temizler gibi temizlerdik. Halbuki biolojik dengesi oturmuş bir akvaryuma yapılabilcek en büyük kötülük bu detaylı temizlikmiş. 

Murat bey, eğer illet bir bulaşıcı hastalık yada parazitden dolayı tankı dezenfekte etmiyecekseniz sakın böyle bir temizliğe girişmeyin, tankınızın oturmuş dengesini bozmayın. Şu an kum ve dekorlarınıza yerleşmiş bir sürü faydalı bakteri vardır ve emin olun pislik diye gördüğünüz tortular aslında o bakterilerin ta kendisi. Bu bakterilere zarar verirseniz balıklarınızın metobolik aktivetisi sonucu çıkan amonyak dönüşüme uğramadan suda aynen kalır ve balıklarınızı zehirler. Direk öldürmese bile balıklarınızın yaşamını daha zor hale getirir, hastalıklara karşı dirençsiz zayıf bırakır. Temiz bir akvaryum istiyorsanız düzenli dip çekimlerini ve su değişimlerini ihmal etmeyin yeter. Su değişimindede asla ve asla %50yi geçmeyin, biolojik dengeye zarar verirsiniz. En sağlıklısı %25-30 değişimdir.
darkaura2013-09-02 14:06:22

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir