Akvaryum Suyu Berbat Etti


Burak40Çevrim Dışı

Kayıt: 14/12/2018
İl: Ankara
Mesaj: 75
Burak40Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Ocak 2019 03:12
[QUOTE=EmperorAngelfish]

Bir kaç gündür araştırıyorum da her sitede her konuda alt üst kavramı birbirine girmiş durumda. Galiba moturun suyu akvaryuma hangi taraftan gönderdiği ile ilgili değişiklik gösteriyor. Benim dış filtrede fiziksel olarak üst taraftan dı filtreye su giriyor süzüldükten sonra en alttaki çıkış borusundan motor suyu akvaryuma gönderiyor. Diğer dış filtrelerde farklı olabiliyor mu bu durum? Sizin malzeme diziliş cümleniz çok net ama biraz araştırma yapınca kafa beyin allak bullak oldu. Birinin alt dediğine diğeri üst demiş.[/QUOTE]

Aynı soru benimde aklımda idi. Elyafı neden suyun son çıkış sepetine koyulması tavsiye ediliyor diye.

Bu konuyu derinlemesine araştırdım. Bütün yabancı kaynaklar suyun ilk girdiği yerde mekanik filtrasyon olması gerektiğinde hemfikir.
[B]Yani elyaf ve sünger suyun ilk temas ettiği yerde olmalı imiş.[/B]
Sebebi ise biyolojik filtre elemanlarına gelen kaba pislikler ile oluşan bakteri topluluğunun oksijensizlikten ölmemesi ve yüzey alanı kaybetmemek.

İkinci kısımda bazı kaynaklar biyolojik bazı kaynaklar kimyasal fitrasyon demiş. Ama büyük çoğunluk biyolojik filtrasyon olarak tanımlamış. Ve genelde kimyasal filtrasyonu en son çıkış noktasına koymuş.

Bizim elyafı sona koyma nedenimiz büyük ihtimal ile karışıklıktan dolayı. Suyun ilk temasının bazı filtrelerde altta bazı filtrelerde üstte olması nedeniyle tavsiyeler zamanla karışmış diye düşünüyorum. Bende bu forumdan yararlanarak elyafı en son çıkış sepetine koymuştum. Araştırıp öğrendikten sonra ilk giriş sepetine koydum.

Erhan beyin yazdığı sıralama(1 Mekanik 2 Biyolojik 3 Kimyasal) için bütün yurtdışı kaynaklara göre rahatlıkla doğru sıralama diyebiliriz.

Not: Bioball(bazen seramik) suyun ilk giriş noktasına bazen koyulmuş. Sebebini ise suyun devamlı aynı yerden girmemesini sağlamak olarak acıklamışlar. Yani su girince bioballlara carparak dağılıyor bir alt sepete akış dağılarak giriyor. Aynı şekilde büyük pisliklerde parcalanıyor. Bunuda büyük hacimli yüksek debili filtrelerde başta dediğim gibi sadece bazen yapmışlar.[EDIT]Burak40,2019-01-24 03:22:22[/EDIT]

Beğenenler: [T]188846,fma3280[/T][T]210364,alicichlid[/T][T]202552,EmperorAngelfish[/T]
Teşekkür Edenler: [T]202552,EmperorAngelfish[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

fma3280Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 07/09/2016
İl: Istanbul
Mesaj: 713
fma3280Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 24 Ocak 2019 11:17
Burak Kardeşim Merhaba;

Öncelikle araştırma ve analiz etme bu hobinin temel taşıdır. Seni tebrik ederim.
Yazdıklarına katılıyorum. Bir kaç not ilave eklemek isterim. Ben de burada bir çok yazımda özellikle sump sistemlerde suyun sumpa girdiği bölümde elyaf olması gerektiğini yazmıştım. Senin de belirttiğin gibi kaba pisliği tutması ve sump daki diğer bölüm ve malzemelerin kirlenmemesi ve sumpu temizleme süresinin uzaması, çoğu zaman hedef olarak ortaya konulan "senede 1-2 defa temizlik yapalım bakteri alanı oluşturan malzemelere dokunmayalım" mottosunun gerçekleşmesi için ilk bölüm de elyaf olmalı. Canlı yüküne göre elyafın kirlilik durumunu kontrol ederek sadece elyaf değiştirilir.

Dış filtreler de durum biraz farklı. Genelde suyun filtrelere girdiği, malzemelere ilk temas ettiği bölüm altta, buraya elyaf konulduğu vakit üstüne diğer filtre malzemelerini koyuyorsunuz. Yine akvaryum hacmi, canlı yükü ile doğru orantılı olarak en altta koyulan elyaf daha sıkı dokulu bir malzeme olduğu için kısa sürede kirlenecek-tıkanacak, debi düşecek, rengi kahverengi olacak ve elyafı değiştirmek için üstünde ki tüm filtre malzemelerini çıkarmak gerekecek. Bu durum da hem uğraştırıcı, hemde "bakteri alanına dokunmayalım" prensibini bozacak. Ben genelde Ehiem kullanıyorum, bu dezavantajlı durum ile karşılaşıyorum. Eğer filtre çalışma prensibi farklı ve elyafı değiştirmek zorluğu yok ya da sıkıntı yaratmıyor ise benim de kanaatim dış filtreler de elyafın suyun girdiği kısma konmasıdır.

Ben de yabancı kaynaklı siteleri okuduğumda benzer şeyleri gördüm. Bir Ehiem kullanıcısı olarak elyaf yerine ön filtre alarak bunu diş filtre su girişine takacağım ve belli periyotlar ile bu ön filtre elyafını değiştireceğim. Böylece dış filtre malzemelerini uzun süre temizlemeyeceğim. Bioball-seramik su akışını homojen olarak dağıtsın ve kaba pisliği tutsun diye konulur. Eğer ön filtre ya da en altta elyaf konulur ise bu ürünlere ihtiyaç olmayacağı görüşündeyim. Tam bu mantıkla düşünürken forum yöneticimiz Refet bey'in bir yazısında ön filtre ve filtre içine sadece substrat koyduğunu okudum. Bu çok mantıklı ve doğru bir tercih. Aklıma yatan bir ön filtre bulabilirsem muhakkak bu yöntemi deneyeceğim. Zaten şu anda filtre malzemesi olarak %70-80 substrat kullanıyorum.

Herkese İyi Hobiler...[EDIT]fma3280,2019-01-24 11:21:36[/EDIT]

Beğenenler: [T]211445,Burak40[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BabySoulÇevrim Dışı

Kayıt: 16/04/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 4361
BabySoulÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Ocak 2019 12:52
Bütün dış filtrelerde kurulum sıralamasında dizilim aynıdır. Elyaf her daim en üsttedir. Elyafın en üstte olma sebebi son çıkışa gelen ufak partikülleri tutması ile akvaryuma salınmamasıdır. Ama son yazılan yorumlara göre mekanik filtrasyon yapan elyafı biyolojik substrat malzemelerinin altında tutmak yerine biyolojik filtre malzemelerini ince gözenekli filtre torbalarına koyarak onları kaba pisliklerden uzak tutmak daha mantıklı. Yoksa suyu dış filtreye gelmeden önce Eheim prefilter, Sera prefix gibi ön filtre malzemeleri ile kullanan var ise kimsenin bu şekilde kullanacağını sanmıyorum.Amaç akvaryum suyunu temiz tutmaktan çok, dış filtreyi uzun süre temizlemeden kullanmak ise ön filtreleme yapmak en basit yol.
Tabi bir de filtre torbası yoksa ve elyaf en üstte değilse parçalanan ya da kırılan substart parçalarının pervane veya seramik mile verebilecekleri zarar da cabası

Beğenenler: [T]211445,Burak40[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

fma3280Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 07/09/2016
İl: Istanbul
Mesaj: 713
fma3280Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 24 Ocak 2019 15:23
Elyaf suyun berrak gözükmesinde, partikülleri tutmakta etkilidir. Klasik sıralamada en üstte konma sebebi budur. Zaten bu bildiğimiz bir durum. İnce gözenekli filtre torbaları faydalı ama tam olarak ince küçük dışkının, pisliğin filtre malzemelerine geçmesine engel olmuyor, kullanıyorum. Eheim prefilter içeriği bildiğimiz sünger, elyaf v.b malzemeler ile kaba pisliği, tortuyu partikülleri tutuyor. Yani filtreye giren su temiz giriyor, bakteri alanından ( substrat ) geçiyor ve tabii ki son olarak tekrar elyaf dan geçerek akvaryuma temiz ve berrak olarak dönüyor. Burada amaç berrak ve temiz suyun devir daim yaparken bakteri alanına atık bırakmaması. Bu tercih mantıklı gibi. Tabii burada bilgi alışverişi yapıyoruz. Analiz etmek yapıp yapmamak herkesin kendi takdiridir. [EDIT]fma3280,2019-01-24 15:32:25[/EDIT]

Beğenenler: [T]211445,Burak40[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

erdemcobanÇevrim Dışı

Kayıt: 04/11/2017
İl: Aydin
Mesaj: 124
erdemcobanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Ocak 2019 15:30
Konuyla ilgili bukadar yazı varken halen neden bukadar uzamış bu yazı :)

Sump kuralı olmayan bi sistemdir kuralları belirlediginiz bi sistem oldugu için kullanımı bukadar yaygındır. Yoksa hazır sistemler satılırdı. Elyafı ilk bölmeye koyanlarda sona koyanlarda dogru yapıyorlar hatta ikisine koyanlarda çıkacaktır oda dogrudur hatta sump a sadece elyaf bile koyabilirsin yanlış olan tek şey aktif karbon gibi extra ve çok özellikli ürünleri tamamen incelemeden kullanmaktır.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Burak40Çevrim Dışı

Kayıt: 14/12/2018
İl: Ankara
Mesaj: 75
Burak40Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Ocak 2019 16:12
[QUOTE=erdemcoban]Konuyla ilgili bukadar yazı varken halen neden bukadar uzamış bu yazı :)

Sump kuralı olmayan bi sistemdir kuralları belirlediginiz bi sistem oldugu için kullanımı bukadar yaygındır. Yoksa hazır sistemler satılırdı. Elyafı ilk bölmeye koyanlarda sona koyanlarda dogru yapıyorlar hatta ikisine koyanlarda çıkacaktır oda dogrudur hatta sump a sadece elyaf bile koyabilirsin yanlış olan tek şey aktif karbon gibi extra ve çok özellikli ürünleri tamamen incelemeden kullanmaktır. [/QUOTE]

Sumptan ziyade dış filtre ağırlıklı araştırdım. Fakat suyun filitrasyon mantığı sanırım çok değişmez.

Her yapilana doğrudur denmemeli, tabiki akvaryuma, balık cinsine, balık yoğunluğuna göre bazen yanlış uygulamalar balıklara zarar vermediği için doğru gibi gelebilir. Örneğin tek betanın olduğu akvaryuma elyafı nereye koyarsan koy fazla kirlenme olmayacağı için suyun kalitesi ve bakteri alanını etkileyecek değişim gözlemek çok zor. Ama akvaryumu çok kirleten bir cins balık beslenen kalabalık bir akvaryumda bence etkileri fark edilebilir olur.

Doğru bilgiyi paylaşalım, okuyanlar kendi yorumu ile istediğini yapar.

[QUOTE=BabySoul]Bütün dış filtrelerde kurulum sıralamasında dizilim aynıdır. Elyaf her daim en üsttedir. Elyafın en üstte olma sebebi son çıkışa gelen ufak partikülleri tutması ile akvaryuma salınmamasıdır. Ama son yazılan yorumlara göre mekanik filtrasyon yapan elyafı biyolojik substrat malzemelerinin altında tutmak yerine biyolojik filtre malzemelerini ince gözenekli filtre torbalarına koyarak onları kaba pisliklerden uzak tutmak daha mantıklı. Yoksa suyu dış filtreye gelmeden önce Eheim prefilter, Sera prefix gibi ön filtre malzemeleri ile kullanan var ise kimsenin bu şekilde kullanacağını sanmıyorum.Amaç akvaryum suyunu temiz tutmaktan çok, dış filtreyi uzun süre temizlemeden kullanmak ise ön filtreleme yapmak en basit yol.
Tabi bir de filtre torbası yoksa ve elyaf en üstte değilse parçalanan ya da kırılan substart parçalarının pervane veya seramik mile verebilecekleri zarar da cabası[/QUOTE]

Ön filtre aynı işi görüp mekanik filtrelemeyi büyük oranda yapacaktır. Belki filtre sistemine göre ayrı ayrı düşünmek en doğrusu. Benim filtrem kirli suyu en üst sepetten alıyor. En üstte duran Elyafı değiştirmek benim için çok kolay. Ve en alttan kırılan kopan pervane veya mile zarar verecek boyuttaki parcaların 20-25 cm yukarı çıkmaları zor.
Ama tersi olsaydı büyük ihtimal su filtreye gelmeden ön filtre ile sorunu çözmeye çalışırdım.

Beğenenler: [T]188846,fma3280[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

erdemcobanÇevrim Dışı

Kayıt: 04/11/2017
İl: Aydin
Mesaj: 124
erdemcobanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Ocak 2019 16:42
Okumak ve okudugunu anlamak iyidir. Daha çok okuyunuz.
Yazdığımda açıkladıgım gibi dogru kişiye ve duruma özgüdür. Yazdıgımı okuyupta yanlıs bilgi vermeyin demenize anlam veremedim.

Saygılarımla

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Burak40Çevrim Dışı

Kayıt: 14/12/2018
İl: Ankara
Mesaj: 75
Burak40Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Ocak 2019 17:07
[QUOTE=erdemcoban]Okumak ve okudugunu anlamak iyidir. Daha çok okuyunuz.
Yazdığımda açıkladıgım gibi dogru kişiye ve duruma özgüdür. Yazdıgımı okuyupta yanlıs bilgi vermeyin demenize anlam veremedim.

Saygılarımla [/QUOTE]

Elyafı nereye koyarsan koy doğrudur şeklinde anladım onun üzerine yazdım. Ben yanlış çıkarım yaptım o halde, kusura bakmayınız.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir