akvaryum kurmada altın kurallar (acemilere)


cıtırcıq_321Çevrim Dışı

Kayıt: 16/04/2010
Mesaj: 2
cıtırcıq_321Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Nisan 2010 19:39
     İLK İKİ GÜN                                              
  Akvaryumu pencereden doğrudan ışık almayacak şekilde duvar kenarına yerleştiriniz. Doğrudan güneş ışığı alan akvaryumlarda aşırı ısınma ve yosunlanma olabilir. Bir odanın en gölge köşesi akvaryum için en uygun yerdir.
  +Demir ve minerallerce zenginleştirmek için hafifçe ıslattığımız tabana laterit kumu serpiniz. Üzerine kumu dökmeden önce lateritin kuruyum sertleşmesini bekleyiniz.
  + Soğuk suyla iyice yıkayıp çalkaladığınız akvaryum kumunu yaklaşık 5 cm kalınlığında bir tabaka oluşturacak şekilde akvaryum tabanına yayınız. Önden arkaya doğru yükselen hafif bir eğim veriniz.
  + Kumu karıştırmamak için üzerine koyacağınız tabağa su dökerek akvaryumu yarısına kadar suyla doldurunuz.
  + Kullandığınız malzemeler kireçli yada toksik olmamalıdır.
  + Kısa boylu bitkileri öne, uzunları veya hızlı büyüyenleri arkaya yerleştiriniz.
  + Akvaryumu tamamen doldurunuz. Filtre, termometre ve termostatlı ısıtıcı yerleştirip çalıştırınız. Isıtıcı ve termometreyi, suyun sıcaklığını istediğiniz noktada tutacak şekilde ayarlayınız. (tropik akvaryumlarda genelde 25 C). Akvaryuma, sudaki kloru ve ağır metalleri nötralize etmek için  uygun miktarda su hazırlama solüsyonunu ekleyiniz.
  + Akvaryumu bir gün boş bekletiniz!!
  + ilk günlerde akvaryum suyu bulanık olabilir. Biyolojik dönüşümler başladıkça birkaç gün içinde su kendiliğinden berraklaşacaktır.
    Üçüncü Gün
  + Işığı saatli bir şaltere bağlayıp akvaryumun düzenli olarak günde 10-12 saat aydınlanmasını sağlayınız.
  + Akvaryuma ilk balıkları koyunuz. Dayanıklı, yosun yemeyen türler olmasını (örneğin lepistes, black molly gibi canlı doğuranlar) tercih ediniz.
  + Balıklarımıza günde 2 veya 3 kez yem veriniz.
        2 hafta sonra
  + Yaklaşık 1/4 oranında ilk su değişimini yapınız. akvaryuma koyacağınız dinlendirilmiş  taze suya, litre olarak hacmine uygun miktarlarda su hazırlama preparatı ve demirli sıvı akvaryum gübresi ekleyiniz.
        Daha sonrası
  + Akvaryumun son balık nüfusunu oluşturmayı aşamalı olarak bir aya yayınız. Balıklarınızı tamamladıktan sonra da mümkün olduğu kadar akvaryumunuza dışardan balık ilave etmeyiniz.
  + Yeni aldığınız balıkları ayrı bir karantina akvaryumunda bir hafta kadar gözlemleyip ancak sağlıklı olduklarından emin olduktan sonra esas akvaryuma koyunuz.
  + Balıkların toplu olarak bulunduğu akvaryuma kesinlikle ilaç atmayınız. İlaçların çoğu, bazı bakteri türlerini yok edip akvaryumdaki biyolojik dengeyi bozar. Böylece sağlıklı balıklarında hayatı tehlikeye girer. En iyisi, hasta balıkları teşhis eder etmez küçük bir karantina akvaryumuna ayırmak, gereken ilaçlamayıda orada yapmaktır.
         **Bilinçli kurulan bir akvaryumun işleyen bir biyolojik düzen haline gelip doğal güzelliğine kavuşması 2-3 ay kadar sürecektir**Tebessüm
                                                 YEMLEMEDE ALTIN KURALLAR
        Yemlemede aşırıya kaçmayınız. Balıklar verilen yemi birkaç dakika içinde bitirmeli, 6-8 dakika içinde bitiremiyorsa verilen yem fazladır. dibe çöken yem orada çürüyerek zehir üretecektir. Aşırı yem tokluk değil hazımsızlıkla birlikte ölüm getirecektir.
  ** Balıklarınıza verdiğiniz kuru yemleri ufalamadan bütün olarak veriniz! ufalayarak verdiğiniz yemler sudaki protein oranını artıracak, oksijen oranını düşürecektir!!Höyt
  ** Balıklarınıza ayda bir haşlanmış ıspanak verin. Haşlanmış ıspanağı balıklarınızın kabızlık problemini giderecektir. (Eğer balıklarınızın dışkısı anüsünde  asılı kalıyorsa ve düşmeyip uzuyorsa kabızlık sorunu yaşıyor demektir.)
  ** Balıklarınıza az, ama sık sık yem veriniz.Göz%20Kirpma
cıtırcıq_3212010-04-16 19:42:48

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Erdal HocaÇevrim Dışı

Özel Üye
[C]2,3,10749[/C]
Kayıt: 01/05/2006
İl: Mugla
Mesaj: 5226
Erdal HocaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 16 Nisan 2010 21:16
Yazı için teşekkürler. Ana Sayfamızda konuyla ilgili ayrıntılı bir makale var. Link aşağıda.
 
Saygılar,
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

tugberk_gÇevrim Dışı

Kayıt: 02/09/2009
İl: Ankara
Mesaj: 527
tugberk_gÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Nisan 2010 21:17

Ellerinize sağlık. Fakat akvaryuma balıkların üçüncü gün değilde en az bir hafta en fazla bir ay sonra konulması taraftarıyım. Bunun haricinde yeni üye olup da yeni başlayan arkadaşlara böyle yardımcı olabilecek bir konu açtığınız için sizi kutlarım.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cıtırcıq_321Çevrim Dışı

Kayıt: 16/04/2010
Mesaj: 2
cıtırcıq_321Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Nisan 2010 21:44
Azda olsa yardımcı olabildiysem ne mutlu bana. Yorum ve eleştiriniz için teşekkürler Tebessüm freeasabird2010-04-18 10:56:11

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir