Akvaryum Bitkileri hakkında Birkaç soru...


fishmongerÇevrim Dışı

Kayıt: 01/08/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 7
fishmongerÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Mart 2014 19:05

Hobicilerden yardım bekliyorum şehir dışından yeni geldim evdeki akvaryumu abim bitkiye çevirmiş fakat pek ilgilendiği söylenemez.Ben artık olaya müdahil olmak istiyorum fakat bu bitkilerle alakalı pek bilgi sahibi değilim. Forumdaki konuları aşındırmaya başladım fakat tam olarak bitkileri bulamadım isimlerini  bilmediğim için yardımcı olursanız sevinirim. Yorumlarınız için şimdiden çok teşekkürler...

 

Yukarıdaki Fotoğraftaki çim benzeri bitki için kaç derece ısı uygundur ? Üreme şekli nasıldır ? Kendi akvaryum tabanına yayılır mı ?


Burada Önde duran bitki ölmüş müdür  Akvaryumdan çıkarmalı mıyım ? Arkadaki içinse Aşşağı düşen yaprakları Budamalı mıyım ?

 

Ve bu dış filtreye yakın olan bitki yapraklarında siyah siyah lekeler mevcut bu neye işarettir bir müdahele de bulunmalı mıyım?


Bu arada Tank 300 lt bir fotoğraf koyayım yanlış bir şey dikkatinizi çekerse bildirirseniz sevinirim...

Akvaryumda co2 Desteğim şuanlık yok sıvı gübre kullanıyorum.



Önerileriniz için teşekkür ederim. fishmonger2014-03-23 19:35:46

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BlueFallÇevrim Dışı

[B]10683,3[/B]
Kayıt: 14/05/2012
İl: Gaziantep
Mesaj: 722
BlueFallÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Mart 2014 22:55
Etem kardeş öncelikle merhaba,
1- İlk resimdeki çim benzeri dediğin bitki moss türlerinden java moss dur, Bir tür dekoratif yosundur kendileri  Sıcaklık 20-28 dereceler arası uygundur ama akvaryumda balık olduğu için 24-25 derece civarı olması gerekir.

2- Önde duran bitkinin ne olduğunu seçemedim ancak çınar bitkisinin formu bozulmuş hali gibi geldi bana. Hiç bir bitkiyi tamamen bozulup yok olmadan çıkarma derim ben, hiç ummadığın bir anda tekrar gelişmeye başlayabilir. Ayrıca fotoğraftan anladığım kadarıyla ışığı az alıyor gibi, daha iyi ışık alan bir yere alırsan iyi olur.
Arkasındaki bitki muhtemelen zeytin bitkisi,

Şekildeki gibi budarsan bitki çok daha canlı hale gelecektir. Şekildeki kırmızı alanı komple kesip at, sarı alandaki yaprakları kırmızı işaretli yerlerden makasla kesip yaprakları at ve sarı dikdörtgen içindeki alanı tekrar toprağa göm.Umarım anlatabilmişimdir  Şöylede yapabilirsin bitkinin üstten yaklaşık % 70 lik kısmını kesip, alt kısımlardaki yaprakları temizleyip tekrar ekebilirsin, toprakta kalan kısımda yeni sürgünler çıkabilir bu şekilde bitkiyi çoğaltabilirsin. 

3- Üçüncü resimdeki bitki bacopa monnieri,(aşk merdiveni olarak da bilinir) yapraklardaki siyahlaşmanın nedeni besin eksliğinden, yosunlanmaya kadar herşey olabilir. Sıvı gübre kullanıyorum demişsin ama co2 olmadığından bitkiler sıvı gübreyi tam anlamıyla kullanamaz ve artan gübre yosunların işine yarar. Bu da kendini yapraklarda,taş ağaç dalı gibi yüzeylerde kendini gösterir.

Gördüğüm yanlışlar:
- Öncelikle ilk dikkatimi çeken şey akvaryuma hava motoru ile oksijen verişin oldu. Bu bitkili akvaryumlarda yapılan en büyük yanlışlardan biri. Biliyorsun tüm bitkiler karbondioksit akıp oksijen verirler yani fotosentez yaparlar.Fotosentez esnasında da ortamdaki besini(gübreyi ) kullanarak büyür ve gelişirler,Ama sen akvaryumda hem co2 kullanmıyorsun üstüne birde tanka oksijen veriyorsun. Bitkiler bu durumdan ciddi şekilde olumsuz etkilenecektir.Co2 konusunda Balıklar açısından korkuyorsan su yüzeyindeki hafif bir dalgalanma bile balıklara bol bol yetecek kadar oksijen sağlar. 

-Vazo gibi şeyin arkasında geniş yapraklı bir bitki var, adı anubias. o bitkinin kuma gömülmemesi gerekiyor. En azından rizom denilen sert odunsu yapının kum dışında olması gerekir. Çünkü bu bitki besini yaprakları ve kökleri aracılığıyla sudan alır. Toprağa gömüldüğünde rizom ve rizomdan çıkan ince kökler sirkülasyona maruz kalmayacağından tabiri caizse nefes alamaz ve ölür. Bu bitkiyi misina yardımı ile köke yada ağaç parçasına tutturabilirsin.

-Zeminde sağda duran çatalı sanırım bitkilerin demir ihtiyacı için ekledin  Bitkilerin özellikle kırmızı yapraklara sahip olanların (gül,alternanthera reineckii mini,rotala macrandra vb..) demir ihtiyacı olduğu doğru ancak bu demir bizim bildiğimiz manada demir değil. Demir ancak demir moleküllerinin şelatlanarak bitkilerin kullanabileceği sıvı forma getirildiğinde bitkilerce kullanılabilir hale gelir. Yani o çatalın bitkilere hiç bir faydası yok, doğallığı da bozması cabası.

-Zevke bağlı olmakla birlikte vazoyu çıkarmanı öneririm, hem doğallığı bozuyor hemde üzerindeki boyalar zamanla suya zararlı salınım yapabilir.

bunların dışında bir sorun olursa çekinmeden sorabilirsin..
BlueFall2014-03-23 22:59:44

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

fishmongerÇevrim Dışı

Kayıt: 01/08/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 7
fishmongerÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Mart 2014 11:42
Öncelikle zaman ayırıp bütün sorularıma ve sorunlarıma içtenlikle cevap verdiğiniz için teşekkür ederim.

Çınar olup olmadığını anlamanız için bitkileri suyun dışına çıkartıp bir kaç fotoğraf koydum;







Anubiasları Şu şekilde ağaç parçasına tutturdum dediğiniz gibi rizom kısımları suyun dışında köklerinden bir kısmını da toprağın içine yerleştirdim Bir problem var mıdır ? :)



 

Zeytin bitkisine gelince gayet ayrıntılı şekilde anlatmışsınız bu kadar güzel olabilirdi onun için ayrıca teşekkür ederim :) Şu şekilde bir şeyler yaptım ;



Bu da suyun içindeki Hali;




-Aslında çatalı vatozlar için kullanıyordum.(Salatalığı tutturmak için)
-Dediğiniz gibi akvaryumdan hava  taşını çıkarttım. Dış filtrenin çıkış borusundaki delikler yardımıyla suya oksijen sağlıyorum.
-Küp aslında dekor için değil de cüce vatozlar içindi fakat dediğiniz gibi dışarı çıkardığımda üzerindeki boyayı parça parça suya bıraktığını gözlemledim onu da sudan çıkarttım.
-Aslına bakarsanız Co2 tüpü şart mıdır şuan için akvaryumumdaki bitki sayısının az olduğu kanaatindeyim sizde temin etmeli miyim ?
-Bir diğer sorum da ben aslında evdekiler bitki akvaryumu deyince dipte taş toprak görmem diye düşünmüştüm ama hiç dip bitkisi yok neredeyse. Sıcaklık ve diğer koşullar göz önüne alındığında bu bitkilerle birlikte yetiştirebileceğim dip bitkisi önerebilir misiniz ?

Değerli yorumlarınız için şimdiden teşekkür ederim Bilal bey sağolun...fishmonger2014-03-24 13:01:35

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Tolga ArslanÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 24/06/2013
İl: Ankara
Mesaj: 1129
Tolga ArslanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 25 Mart 2014 00:52
subulata ve cuba bitkilerini dip bitkisi olarak kullanabilirsiniz bence çokta hoş olur. ayrıç co2 tüpleri pahalı olduğu için mayalı co2yi evde kendinizde yapabilirsiniz forumda yapımı mevcut.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

fishmongerÇevrim Dışı

Kayıt: 01/08/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 7
fishmongerÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Mart 2014 11:23
Dediginiz bitkilerin siparisini verdim tolga bey.
Mayali co2 300 ltlik tankda ortalama kac liraya denk gelir bir de suresi kac haftadir. Acikcasi suan durumum musait cok sukur.Ornegin senelik co2 tup gibi bir sey var midir acaba bilginiz var mi ?
Suan co2 konularini arastirmaya basladim...
Yorumlariniz icin tesekkur ederim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Tolga ArslanÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 24/06/2013
İl: Ankara
Mesaj: 1129
Tolga ArslanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 26 Mart 2014 18:23
[QUOTE=fishmonger]Dediginiz bitkilerin siparisini verdim tolga bey.
Mayali co2 300 ltlik tankda ortalama kac liraya denk gelir bir de suresi kac haftadir. Acikcasi suan durumum musait cok sukur.Ornegin senelik co2 tup gibi bir sey var midir acaba bilginiz var mi ?
Suan co2 konularini arastirmaya basladim...
Yorumlariniz icin tesekkur ederim.[/QUOTE]
ben co2 konusunda pek bilgili değilim 55 litrelik bitkili tankım var ama co2 kullanmıyorum.
ancak size düşüncemi söyleyim 300 litrelik tanka mayalı co2 az gelebilir mayalı co2 denen olay mayayla suyun tepkimeye girmesi. bunu evde çok düşük maliyetlerle yapabiliyoruz bi pet şişe bi kuru maya ancak sizin akvaryumunuza az gelicektir. tüplü co2 lerin uzun süre gideceğini düşünüyorum 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BlueFallÇevrim Dışı

[B]10683,3[/B]
Kayıt: 14/05/2012
İl: Gaziantep
Mesaj: 722
BlueFallÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Mart 2014 23:06
Etem bey anubiası doğru forma getirmişsiniz ancak toprağa hiçbir kısmı gömülmezse daha sağlıklı olur, Anubias gerçekten toprakla ilişkisi olmayan bir bitki  Anubias ile ilgili birşey daha eklemek istiyorum, direkt olarak ışık almasın. Anubiasın arası ışık ile de iyi değil.

Gelelim co2 meselesine;
Co2 akvaryumdaki bitki sayısı ile ilgili değil, yani akvaryumda tek bir bitki bile olsa co2 ye ihtiyaç duyar,
Yoğun bitkili orman şeklinde bir tank istiyorsanız co2 şart. Şuan co2 ve bitki arasındaki ilişkiyi anlatırsam kafanız karışır mı bilmiyorum, ama ucundan biraz bahsedeyim. Co2 bildiğiniz gibi bitkilerin fotosentez yapması için gereken bir gaz, ancak fotosentez olması için tek başına co2 yeterli değil. Bunun yanında besin ve ışık da çok önemli.
Olayı şöyle bir denklem haline getirebiliriz: Fotosentez= co2 + besin (bitki gübresi) + ışık şimdilik bu kadarını bilin, zaman ilerledikçe durumu anlayacaksınız zaten.

Dip bitkisi dediğiniz zemin bitkileri olarak geçer  Yanlız bu tür bitkileri yetiştirmek yeni başlayanlar için biraz zor. Dip bitkileri kökleri aracılığıyla besini yoğun olarak kullanır. yani gübre destekli bir zemin kurulumu olmazsa dip bitkisi çok zor yetişir. Üstelik yoğun miktarda ışık ve co2 de şarttır.

O yüzden zemin bitkisine şimdi girmeyin derim ben. Eğer ısrarla girmek isterseniz onu ayrıca detaylı olarak anlatırım.

Co2 tüpü bir kere aldığınızda gerisi çok kolay, tüp boyutuna göre 5-6 boyunca co2 sorununuz kalmıyor ve işin güzel yani tüp bitince ilgili yerlere götürüp 10 lira civarında bir ücrete tüpü doldurabiliyorsunuz böylece bir 5-6 ay daha kullanacak hale gelmiş oluyor. Tek sorun ilk alışta ödenen miktar. Alternatif olarak mayalı sistem kullanabilirsiniz. kabaca anlatmak gerekirse bir kola şişesine su,şeker,hamur mayası koyuyorsunuz. Bu içi tepkimeye girip co2 gazı üretiyor. Ancak mayalı sistemi tavsiye etmiyorum hem uğraşması zor hemde uzun vadede tüplü sistemden pahalıya geliyor. Yine isterseniz mayalı sistem hakkında ayrıntılı bilgi verebilirim.

Size tavsiyem şu iki kavramı araştırıp ön bilgi edinin. 
1- low tech bitkili akvaryum,düşük destekli bitki akvaryum,low tech planted tank(3'ü de aynı şey)
2-high tech bitkili akvaryum,yüksek destekli bitkili akvaryum, high tech planted tank (3 ü de aynı şey)
Bu kavramları araştırın, youtube ve google da videolara ve görsellere bakın.

Sorularınız olursa sormaktan çekinmeyin, kolay gelsin...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

M.HalitÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 23/10/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 269
M.HalitÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 27 Mart 2014 00:40
kardesim bu arada senin akvaryumda zemin bitkisi var ilk resimde kuma gömülü olan bitki subulata. Isığı az yerde olursa yaprakları genişler ve boyu uzar. Isıgı bol yerde tutarsan yaprakları daralır ve kısalır. Adaptasyon süresi bazen uzayabiliyor. Fakat adaptasyonunu tamamladıktan sonra yeni sürgünler vererek cok hızlı üreyebiliyor.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

umutgunayÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 22/01/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 5099
umutgunayÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 27 Mart 2014 08:44
Zeytin dediğiniz Söğüt'tür. Aynı cins, farklı tür, bakımları aynı sayılır (Hygrophyla lacustris)
Ölmüş çınar dediğiniz Myrophyllum'dur. Akıntıdan çok etkilenir, alt yapraklarını döker.
Tabandaki bitki Subulata, zemini tamamen kaplamaz, ön planda grup olarak kullanılabilir.
Bacopa monnieri'nin formunu beğendim.
Ufak bir Limon bitkiniz var sağlıklı ve Java Yosununuz var sağlıklı.
Anubias'larınızı beğendim. Bir süre sonra çiçek açacak forma gelmişler.
Söğüt'ün yapraklarının alt tarafının dökülmesi ışığın zayıf geldiğine işaret olabilir, dikkat etmek gerek.
CO2 vermenin çok bir mantığı yok. Işık CO2'den 10 kat daha önemlidir. Sadece güçlü ışık verseniz ve hiç CO2 vermeseniz bile bitkiler şahane gelişir, ama zayıf ışık verdikten sonra ne kadar CO2 verirseniz verin bitkilerin gelişimi kötü olur. CO2'nin etkisi ancak yüksek ışık altında görülür. Hava vermek CO2'nin etkisini azaltır, hava vermek yerine akıntıyı güzelce ayarlayıp su yüzeyini sakin akan bir nehir gibi dalgalandırabilirseniz yeterli oksijen sağlanırken CO2'nin etkisini de azaltmamış olursunuz.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Rıza SırmanÇevrim Dışı

Kayıt: 22/07/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 66
Rıza SırmanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Mart 2014 10:21
[QUOTE=M.Halit]kardesim bu arada senin akvaryumda zemin bitkisi var ilk resimde kuma gömülü olan bitki subulata. Isığı az yerde olursa yaprakları genişler ve boyu uzar. Isıgı bol yerde tutarsan yaprakları daralır ve kısalır. Adaptasyon süresi bazen uzayabiliyor. Fakat adaptasyonunu tamamladıktan sonra yeni sürgünler vererek cok hızlı üreyebiliyor.[/QUOTE]

Subulata bende iki tankımda var. Bir tankımda ışığı çok az. Sizin dediğinizin aksine ışığı az olan tankta bitki ufak, çok olan tankta ise yaprakları uzun ve geniş. Nerdeyse zemin bitkisi kıvamından çıkıp, orta plan bitkisi haline geldi diyebilirim. Ancak henüz yayılmaya başlamadılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

fishmongerÇevrim Dışı

Kayıt: 01/08/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 7
fishmongerÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Mart 2014 12:01
[QUOTE=Tolga Arslan][QUOTE=fishmonger]Dediginiz bitkilerin siparisini verdim tolga bey.
Mayali co2 300 ltlik tankda ortalama kac liraya denk gelir bir de suresi kac haftadir. Acikcasi suan durumum musait cok sukur.Ornegin senelik co2 tup gibi bir sey var midir acaba bilginiz var mi ?
Suan co2 konularini arastirmaya basladim...
Yorumlariniz icin tesekkur ederim.[/QUOTE]
ben co2 konusunda pek bilgili değilim 55 litrelik bitkili tankım var ama co2 kullanmıyorum.
ancak size düşüncemi söyleyim 300 litrelik tanka mayalı co2 az gelebilir mayalı co2 denen olay mayayla suyun tepkimeye girmesi. bunu evde çok düşük maliyetlerle yapabiliyoruz bi pet şişe bi kuru maya ancak sizin akvaryumunuza az gelicektir. tüplü co2 lerin uzun süre gideceğini düşünüyorum 
[/QUOTE]

-anladım tolga bey dediğiniz gibi bende  hem oran bazında az geleceği kanaatindeyim. Uzun sürede bana maliyeti de artacaktır. Tüp almaya kararlıyım. Yorumlarınız için teşekkür ederim...

[QUOTE=M.Halit]kardesim bu arada senin akvaryumda zemin bitkisi var ilk resimde kuma gömülü olan bitki subulata. Isığı az yerde olursa yaprakları genişler ve boyu uzar. Isıgı bol yerde tutarsan yaprakları daralır ve kısalır. Adaptasyon süresi bazen uzayabiliyor. Fakat adaptasyonunu tamamladıktan sonra yeni sürgünler vererek cok hızlı üreyebiliyor.[/QUOTE]


dediğiniz gibi Halit bey subulata mevcutmuş. Misket gübre ile destekledim bakalım. 
Teşekkürler bilgi için..

[QUOTE=umutgunay]Zeytin dediğiniz Söğüt'tür. Aynı cins, farklı tür, bakımları aynı sayılır (Hygrophyla lacustris)
Ölmüş çınar dediğiniz Myrophyllum'dur. Akıntıdan çok etkilenir, alt yapraklarını döker. [/QUOTE]

evet latince ismi myrophyllummuş açıkçası akıntıdan etkilendiğini söylediniz ben akvaryuma ilk baktığımda akıntının ortasındaydı o sebeple yaprak dökmüş olacak.
bilgileriniz için teşekkür ederim.




[QUOTE=BlueFall]Etem bey anubiası doğru forma getirmişsiniz ancak toprağa hiçbir kısmı gömülmezse daha sağlıklı olur, Anubias gerçekten toprakla ilişkisi olmayan bir bitki  Anubias ile ilgili birşey daha eklemek istiyorum, direkt olarak ışık almasın. Anubiasın arası ışık ile de iyi değil. [/QUOTE]

-High tech bitki akvaryumlarına baktım gerekli makaleleri okuyorum birkaç gündür. Biraz önce Yangın söndürme ekipmanları satan bir firmayla görüştüm 5 lt co2 tüpüne 160 tl fiyat verdi ve 20 tl ye dolumunun yapıldığını söyledi. Fiyat araştırması yapıyorum şuanda 

Aslında Şöyle bir sıkıntı var 3-4 gündür gözlemlediğim yavru balıklarımda özellikle çöpçülerde gözleri aşırı şişiyor ve ölüyor,bahsettiğim gibi cüce vatoz yavrularımdan da 40-50 tane kaybettim.

7 gün önce akvaryuma akvaryumcunun dediği oranlarda demir,fosfat,potasyum,nitrat elementlerini ekledim ilk 2 gün bir şey olmadı ama şuan her gün bir kaç balık gözleri şişerek ölüyor. ayırıp metilen mavisi +28 derece sıcaklıkta yoğun hava ile tutuyorum ama kurtulucak gibi değiller. Diğer Balıklarda bir sıkıntı yok acaba dip de bir zehirlenmemi söz konusudur? dip çekimi yapıp suyu yarıya kadar değiştirdim ölü sayısı azaldı ama halen günde 3-4 çöpçü gözleri davul gibi olmuş şekilde ölü buluyorum ne yapmam gerekir ?. Büyün balıkları başka akvaryuma aldım bitkiler duruyor sadece. Dış filtreyi temizledim karbonunu yeniledim ve şuan suyun oturmasını bekliyorum bitkilerde herhangi bir değişiklik yok acaba sıkıntı çıkar mı ?




Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

M.HalitÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 23/10/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 269
M.HalitÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 03 Nisan 2014 16:10
[QUOTE=Rıza Sırman][QUOTE=M.Halit]kardesim bu arada senin akvaryumda zemin bitkisi var ilk resimde kuma gömülü olan bitki subulata. Isığı az yerde olursa yaprakları genişler ve boyu uzar. Isıgı bol yerde tutarsan yaprakları daralır ve kısalır. Adaptasyon süresi bazen uzayabiliyor. Fakat adaptasyonunu tamamladıktan sonra yeni sürgünler vererek cok hızlı üreyebiliyor.[/QUOTE]

Subulata bende iki tankımda var. Bir tankımda ışığı çok az. Sizin dediğinizin aksine ışığı az olan tankta bitki ufak, çok olan tankta ise yaprakları uzun ve geniş. Nerdeyse zemin bitkisi kıvamından çıkıp, orta plan bitkisi haline geldi diyebilirim. Ancak henüz yayılmaya başlamadılar.
[/QUOTE]

Isık miktarları az ve cok tam bir veri değil sanırım o yuzden kaynaklanıyor bu farklılık. Benim 3 tankımda da var.
100*45*40 olan 4*39w t5 3-3-4 toplamda 10 saat aydınlatma. subuladalar kısa ve ince yapıdalar.
65*35*30 olan 2*18w t8 3-3-4 toplamda 10 saat aydınlatma. subuladalar kısa ve ince yapıdalar.
40*30*20 olan 2* gün ısıgı tasarrfullu ampul 3-3-4 toplamda 10 saat aydınlatma. subuladalar kısa ve ince yapıdalar.
Tüm aydınlatmalarımda ciftli reflektör kullanıyorum. 
Kısa ve ince yapı hiç bir zaman bir parvula değil zaten o kadar incelmesi imkansız 0.2-0.5 cm arasındadır. yaprak uzunluguda 5cm falan oluyor. Zaten o da kıvrımlı oldugu için tabanda 2-3 cm yukseklik anca yaratıyordur. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir