13 L. Betta Tek Mi Kalmalı?


kumanÇevrim Dışı

Kayıt: 07/01/2013
İl: Eskisehir
Mesaj: 188
kumanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Mayıs 2016 14:02
Herkese merhaba,
Daha önce forumda konu olarak açmıştım. 30 litrelik bitkili bir nano akvaryumum olduğundan bahsetmiştim. Betta balığım, neonlar, pembe zebralar ve balıkçının büyük ihtimalle yanlışlıkla koyduğu lepistes balığıma bakıyordum. 2 aydır hiç bir sorun yoktu. Balıklar sağlıklı ve iştahlılar. Ancak lepistes büyümeye başlayınca (erkek olduğu için sanırım kuyruğu güzelleşti) betta balığım çok sıkıştırmaya başladı. Bende 13 litrelik küçük samplı bir nano akvaryum alıp bettamı ofise (işyerine) taşıdım. Hemen soruma geçeyim. Betta tek, akvaryumda canlı bitki de var, genel temizlik için bir tane elma salyangoz alıcam. Betta balığım daha önceki akvaryumda neonlarla çok iyi anlaşıyordu. Şimdi bu 13 litrelik akvaryumuma bettanın yanına 2 veya 3 tane neon alayım mı? akvaryum 4ü için çok mu küçük olur? Şahsen ben betta yalnız kalınca üzülüyorum. Sanki başka balıklar olunca biraz daha canlı ve hareketli davranıyor diye düşünüyorum. Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler.
Not: akvaryumun ışıklandırması ve filtre sistemi boyutuna göre oldukça yeterli ve iyi durumda diyebilirim.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

CULTÇevrim Dışı

Kayıt: 05/11/2015
İl: Giresun
Mesaj: 138
CULTÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Mayıs 2016 23:42
Ben de aksine tek bakıldıklarında ve akvaryumu benimseyip, bölgelerini çizdiklerinde daha canlı ve hareketli davrandıklarını düşünüyorum. Şahsen gösterişli ve asil bir balık olsam ben de etrafımda kimseyi istemem. [:)][EDIT]CULT,2016-05-04 23:42:44[/EDIT]

Beğenenler: [T]126961,prisons[/T][T]140355,kuman[/T]
Teşekkür Edenler: [T]140355,kuman[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

prisonsÇevrim Dışı

Kayıt: 28/03/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 60
prisonsÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Mayıs 2016 06:03
[K]Merhabalar! [/K]

Bettalar görüp görebileceğimiz en asosyal canlılardan biridir ve aşırı bölgecidirler haliyle bu sebeple tek bakılmaları en doğru değil tek seçenektir; balığın sağlığını ve formunu korumasını isteyen herkes için :)

Su sıcaklığı olarak min 26-27 dereceyi görmesi en doğrusu olacaktır. Catappa eklemeniz suya ihtiyacı olan mineralleri minimal düzeyde de olsa sağlayacak ve kendisinin zararlı bakteriler tarafından saldırı altına girmesini önleyecektir. Salgıladığı tanin sayesinde zararlı bakterileri ortadan kaldırıyor. Ayda bir değil, haftada bir yapılacak su değişimleri de aynı şekilde formunu korumasında yardımcı olacaktır. Ek olarak her gün 3-4 defa 10-15'er dakika bir ayna göstermeniz de tekrar formunu korumasında fayda sağlayacaktır.

Dilerim yardımcı olabilmişimdir, sormak istediğiniz herhangi aklınıza takılan bi'şey olursa danışabilirsiniz. Elimden geldiğince cevaplamaya çalışacağım, sağlıklı ve mutlu hobiler diliyorum :)

VeteranBetta

Beğenenler: [T]140355,kuman[/T]
Teşekkür Edenler: [T]140355,kuman[/T]
+1: [T]78942,muratdeg[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kumanÇevrim Dışı

Kayıt: 07/01/2013
İl: Eskisehir
Mesaj: 188
kumanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Mayıs 2016 09:07
Teşekkürler. Zaten akvarumda 13 litre. En doğrusu anlaşıldı ki tek bakmak. Su değişimini yapıyorum. Ama cattapayı ilk kez duydum. Hemen araştıracağım. doğal bitki de koydum akvaryuma. Formunda ve sağlıklıydı. Akvaryumun suyu otursun diye 2-3 gün kadar kavanozda kaldı. Hemen rengi solmuş :( umarım kısa sürede yine eski atik haline gelir. Arada ayna göstermeyi yapmıyordum ama yapayım pratik olsun keretaya. Cevaplar için tekrar teşekkürler.

Beğenenler: [T]126961,prisons[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

prisonsÇevrim Dışı

Kayıt: 28/03/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 60
prisonsÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Mayıs 2016 10:09
[QUOTE=kuman]Teşekkürler. Zaten akvarumda 13 litre. En doğrusu anlaşıldı ki tek bakmak. Su değişimini yapıyorum. Ama cattapayı ilk kez duydum. Hemen araştıracağım. doğal bitki de koydum akvaryuma. Formunda ve sağlıklıydı. Akvaryumun suyu otursun diye 2-3 gün kadar kavanozda kaldı. Hemen rengi solmuş :( umarım kısa sürede yine eski atik haline gelir. Arada ayna göstermeyi yapmıyordum ama yapayım pratik olsun keretaya. Cevaplar için tekrar teşekkürler.[/QUOTE]

Catappa'yı ister tane ile ister çoklu halde internetten temin edebilirsiniz :) 50 litre için 15-25 cm büyüklüğünde bir yaprak kullanımı uygun sayılıyor, 13 litre için yarısını kullanmanız yeterli olacaktır, su değişim sıklığınıza bağlı olarak da eskisini alıp, 2 - 3 hafta'da bir yenisini ekleyebilirsiniz. Suya kahverengi bir görünüm kazandıracaktır ki bu biotop olarak sayılabilir ve oldukça hoş da bir görünüme sahip olur canlı bitkiler ve küçük parça dallar ile. Su değişimlerinde dinlenmiş su kullandığınızdan ki bu en az 2 - 3 gün dinlenmiş olmasını gerektiriyor ki klor ve bazı uçucu eser miktardaki katkılar sudan uzaklaşsın ve değişimlerde tankın su sıcaklığı ile değişim yaptığınız taze suyun sıcaklığı eşit olmalı anlık 2-3 derecelik değişimler de balığınızın kuyruk erimesine yakalanmasına sebep olabilir. Yem çeşitliliği ayrıca bettaların en büyük sorunu olan kabızlığın önüne geçecektir. Piyasada oldukça kaliteli betta yemleri mevcut: Ocean Nutrition Betta Food ve Betta Pro'su iki farklı seçenek, New Life Spectrum Betta Formula, JBL NanoGrano Betta, Hikari Betta-Bio Gold piyasada temin edebileceğiniz en uygun yemlerden, 2 ya da 3'ünü çeşitlilik olarak tercih ederseniz kabızlık sorunu da yaşamaz balığınız :) Başka bir betta-sever arkadaşınız vardıysa bu yemleri birlikte alarak kullanabilirsiniz, açık olarak satıldıklarına hiç rastlamadım, 1 kere aldıktan sonra da tek bir betta için fazla gelecektir. Bayatlamadan tüketilmesi adına birkaç kişi olarak ortak kullanabilirsiniz yemleri bölüşerek ^_^

VeteranBetta

Beğenenler: [T]140355,kuman[/T]
Teşekkür Edenler: [T]140355,kuman[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir