120-140lt Akvaryum Kurulumu İçin Tavsiye


Orhan76Çevrim Dışı

Kayıt: 15/08/2023
İl: Denizli
Mesaj: 738
Orhan76Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Temmuz 2024 13:02
[QUOTE=EfeKizi]

🧿 sağlıklı balıklar dilerim[/QUOTE]

Teşekkür ederim Burçay Hanım [:)] Paylaşımlarınızı ilgiyle takip ediyorum ben de [:nazar:] [:iyi:]

Teşekkür Edenler: [T]241280,EfeKizi[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Orhan76Çevrim Dışı

Kayıt: 15/08/2023
İl: Denizli
Mesaj: 738
Orhan76Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 31 Ağustos 2024 13:59
Herkese Tekrar Selamlar,

Yaklaşık 1,5 ay aradan sonra yaz mevsiminin bu son günlerinde tekrar bir güncelleme yapmak istedim. Karma amerikan ciklet tankımda yaz mevsiminin genelde iyi ve sorunsuz geçtiğini söyleyebilirim. Hali hazırda soğutucular (canlı doğuran tankımda da) yaz aylarında görevlerini yerine getirdiler ve balıklar aşırı sıcaklardan muzdarip olmadılar. Bu da gelişmeleri ve sağlıkları açısından bence faydalıydı. Severum, ateş ağız, balon zebra ve blue acara iştahları yerinde ve sağlık durumları iyi. Özellikle severum ve balon zebra çok güzel boylandılar. Aynı durum lepistes kolonim ve kılıç kuyruklarım için de geçerli.

Bugün yazımda biraz kullandığım ve deneyimlediğim kimyasalların bir kısmından bahsedeceğim. Malum 40 litrelik tankım hemen hemen 1 yılını ve 140 litrelik olan 9. ayını doldurmak üzereler. Bu süre zarfında farklı kimyasallar kullandım ve kullanmaya da devam ediyorum. Elbette ki her tankın koşulları farklı ve kullanıcılar aynı ürünlerden farklı sonuçlar/performanslar alabiliyor. Yazımda belirteceğim hususlar benim tanklarım özelindeki deneyimlerdir.

Öncelikle olmazsa olmazlar diyebileceğim su düzenleyiciler. Özellikle benim gibi suyu dinlendirme sabrı gösteremeyen veya yeri olmayan ya da benim gibi direkt musluktan hortumla dolduranlar en azından bir klor giderici kullanmak durumundalar. Şu an brightwell in erasa-cl'sini kullanıyorum. Daha önce de sera aquatan ve seachem prime kullandım. Şunu söylemek isterim ki özellikle yeni başlayan arkadaşlar için seachem prime'ı özellikle tavsiye ederim. Biraz kükürt kokulu bir üründür ve klor + azotlu bileşikleri kısa sürede bastırıp uzun süre kontrol altında tutabilir. Bir başka avantajı prime'ın klor yanında azotu da bastırabilmesi. Çoğu ürünün klor ve azot bastırıcı ayrı ayrı satılıyor. Buna çok etkili olmasına rağmen sera aquatan ve acil durumlar için sakladığım sera toxivec (azotlu bileşikleri bastıkmak için) de dahil. Brightwell biraz daha seachem prime gibi bir ürün yapmış (klor + amonyak için etkili). Yeni tanklarda klor ve özellikle azotlu bileşikler çok büyük sorundur. Bu nedenle klor giderici ve azot giderici 2si 1 arada veya ayrı ayrı kullanmak çoğu kez canlılarınızın hayatını kurtaracaktır.

Bir başka ürün bakteri kültürü. Farklı formlarda sıvı , toz kapsül veya küçük serum şişeleri şeklinde olabiliyorlar. Seachem stability ve sera nitrivec i deneyimledim. Her ikisinin de çok etkili olduklarını söyleyebilirim. Küçük tankıma sera nitrivec daha büyük olan ciklet tankıma seachem stability ile ilk bakteri kültürlerini 2 hafta aşılamadan sonra hazır hale getirmiştim. Özellikle büyük tankımda hiç canlı kaybı yaşamadım bunun sebebi sadece nitrifikasyon bakterilerinin azotu bastırmasında değil aynı zamanda tanka yeni gelmiş canlıların yararlı bakteriler sayesinde kolayca hasta olmamalarıydı. Forumda ayrıca sıkça okuduğum ama deneyimlemediğim serumların da ilk bakteri kültürünün oluşmasında çok faydalı oldukları. Biraz pahalı ürünler olmakla beraber özellikle sıfır deniz akvaryumlarında kullanan çok hobici arkadaşlarıma burada şahit oldum. Şu anda ben büyük tankımda toz kapsül formunda aquili bacterium plus ve küçük tankımda sıvı formda dajana biofiltr kullanıyorum. 4A konsept tanıtımını yaptığım 4 adet sıfır nano tankta ise bakterizasyon işlemine aqua forest ın sıvı essence iyle devam etmekteyim. Yedekte aquario neo cap (kapsül) ve seachem stability beklemekte.

Çoğumuzun kullandığı ürünler içinde ayrıca yosun gidericiler de var. Halihazırda tetra plantamin kullandım ve fakat beyaz / kahverengi yosun oluşumunu malesef kotrol altına alamadı. Şu an reeflowers remalgae kullanıyorum yalnız bunda da durum aynı. Ayrıca reeflowersın uyarısına dikkat etmenizi tavsiye ederim. Omurgasızlar ve narin balıklarda kullanmamanızı ve doz aşımı yapmamanızı salık veriyor. Birinci elden küçük tankımda doz aşımı yapmamama rağmen lepisteslerim 6-7 saat felçli gibi kaldılar. Bu tabi benim yaşadığım bir durum. Herkeste aynı şey olmayabilir. Elimde şu an ayrıca nano bitkili tanklarım için aldığım crystal pro nun flora carbon source yosun giderici var. Bunu daha sonra bir türlü elimine edemediğim beyaz/kahve yosunları gidermek için de kullanmayı planlıyorum. Sizlerin bunun için önerdiği ürün varsa buradan bana ayrıca yazabilirsiniz.

Ortam alıştırıcılar, aloe jel (ki bunların bir kısmı aloe vera gibi tuz formunda da oluyor) amino asit ve vitamin katkıları, su berraklaştırıcılar, pH artırıcılar/düşürücüler ve niceleri... Gerçekten çok büyük bir derya... Son konuya girmeden (pH düzenleyiciler ve ortam sağlayıcı tuzlar, mineral katkıları, iz elementler, ketapang/torf özleri vs. muhtemelen başka bir konu olur burada veya 4A konsept tanıtımında) diğerlerinden kısaca bahsedeceğim. JBL acclimol balık transferinde su değişimlerinde stresi azaltan faydalı bir ürün. Özellikle çok sağlıklı güzel ve yeni bir erkek lepistesimi stres kaynaklı ölümden kaybettikten sonra acclimol u ve dajana aloe jel artı tropical aloe tuzu kullanmakla stres sorunu çözüldü. Ayrıca hastalık sonrası tedaviye destek amaçlı da kullanmaktayım. Vitamin ürünleri içinde sera fishtamin çok pahalı olmakla beraber konsantrasyonun yüksek olduğunu bildiğim bir ürün. Şu anda aquili vitamins & amino acids i kullanıyorum. Yedekte seachem nourish ve apex aquaxi vitamin lerini tutuyorum. Balıklarını seven hobici arkadaşlarım muhakkak en az haftada 1 su değişimlerinden sonra bir vitamin ürünü kullanmaya gayret gösterin. Biliyorum ki gerçekten canlı ve hareketli balıklarımız hepimizin mutluluk kaynağı.

Su berraklığını sağlamak ve suda uçuşan partikülleri bastırmak için tropical bactosan kullanmaktayım. Dajana clear aqua yedekte tutmaktayım. Son olarak Tetra easy balance dan bahsedeceğim. Su değerlerini bir miktar stabil tutmayı başardığına inandığım bir ürün. Ve fakat yeni sıfır tanklar için değil en az 6-8 aylık oturmuş tanklarda daha iyi verim alabileceğinize inandığım bir ürün.

Arkadaşlar uzun bir yazı oldu. Umarım fazla kafanızı ağrıtmadım ve temenni ederim ki sizlerle paylaştığım bazı tecrübelerim bir nebze de olsa siz hobici dostlarıma faydalı olabilir. Buraya aynı veya farklı alternatif ürünlerdeki deneyimlerinizi de yazabilirsiniz. Hepinize keyifli sağlıklı hobiler dilerim.

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/240492/310820241358411.jpg[/IMG]

Beğenenler: [T]231847,MasterChiefHakan[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir