1125L Bitki Akvaryumum


ativanÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 09/02/2009
İl: Aydin
Mesaj: 961
ativanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 10 Mayıs 2011 03:25
Çok etkilyici bir tank. Bu kadar büyük hacim ve dengede bir tank. Gerçeketn canı yürekten kutlarım.
Başarılar...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mustafaerdogarÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[B]6033,1[/B] [C]3,2,38529[/C]
Kayıt: 13/12/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 2469
mustafaerdogarÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 10 Mayıs 2011 08:38

Berkay Bey iki fotoğraf eklediniz, forum ikiye bölündü  Bu aslında her iki fotoğrafında oldukça güzel olduğunu ve hangisini seçerseniz seçin artı ve eksileri olacağını gösteriyor bence. Aslında durum düzelirse her iki fotoğraftaki olumlu kısımları bir arada bulunduran yeni bir fotoğraf çekmek en güzeli olacak tabi...

Hazırladığım görseli geç olduğundan malesef silmiş bulundum.

Son mesajımdaki fotoğrafta örnek olması açısından hızlıca yaptığımdan özensiz oynamalar var. Daha dikkatli, hafif ve iyi düzenlemeler yapılabilir. Özellikle arka plan üzerindeki temizlik işlemlerinin (fotoğraf işiyle uğraşan arkadaşlarımdan öğrendiğim kadarıyla) iyi yapıldığı taktirde anlaşılması imkansız gibi birşey. Yinede güvenli bulmuyorsanız kesinlikle yapmayın derim.

Yapısal ve bitkisel kısımların dağılımı paralellik gösterdiğinden her ikisi içinde ortak bir dağılım açıklaması yapayım.(Gerçi 12. sayfada Rahman abi durumu tespit etmiş ve sizde cavaplamışsınız).

Tankınızda elipsler içine aldığım iki öbek (grup yada ada da diyebiliriz) var. Bunlar büyüklük olarak birbirleri arasında oldukça orantılı (altın orana yakın alanlarda) ve karşılıklı olarak asimetrik bir denge içindeler. Buraya kadar herşey harika. Ancak tank geneline, yani dikdörtgen içine aldığım cam ve su yüzeyi sınırlarına göre baktığımızda bu iki öbeğin fazla sola konumlandırıldıkları ve sağdan okla çizdiğim bir boşluk oluştuğu görülüyor. Buda tasarımın genel ağırlık dengesini sola kaydırıyor, sağ tarafta ölü alan oluşuyor ve bütünlük bozuluyor. Tankın sağ camı kesikli çizgilerle belirttiğim yerden iniyor olsaydı mükemmel olurdu. Hemde öbeklerin birleşim noktası ve parvulalarda tam altın oran ayrımına denk gelirdi. Veya Rahman abinin mesajına göre büyük öbek sağa çekilebilirdi. Ancak öylede orta kısım fazla boş kalarak, öbeklerin birbirleri ile bağlantıları zayıflayıp bütünlük ve doluluk-boşluk dengesi olumsuz etkilenirdi. Bence en iyisi öbekler yayılarak tank geneline uygun öbek büyüklüleri oluşturulması olurdu.

Bu arada dünya yarışmalarıyla ilgili eskiden Tevfik abi (emreutku) sabit bir başlık açmıştı:
 
 
Konu daha sonra "Aquascaping" adlı başlıkta link olarak yerini aldı. Bilgi ağacı çıkıncada oraya eklendi.
mustafaerdogar2011-05-10 11:25:50

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BammbammÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 22/02/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 136
BammbammÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 10 Mayıs 2011 20:43

Mustafa Bey,

Açıkcası bu fotoğrafları çektikten sonra  tankın rutin bakımlarını seyrelttim ve aynı dönemde yaşadığım o yüksek fosfat sorunu tankın dengesini bozunca bitki gelişimi yavaşladı. İlave olarak, Mayıs ayı içerisinde havaların iyice ısınıp ,metal halideleri de göz önünde bulundurunca, tankın kontrolden çıkacağını düşünüyordum.   Fakat sıcaklık sorunu şimdilik yaşamıyorum, eğer tank 10 gün içerisinde tekrar fotoğraf çekilecek duruma gelirse yeni fotoğraf çekimi ancak o zaman mümkün olur, şu an net bir şey söyleyemiyorum. Bundan bir ay önce konuşuyor olsaydık daha farklı olabilirdi, budama sonrası rotalalar 5-6 günde 4-5cm her yöne büyüme gösteriyordu. Zaten takip ettiyseniz tankın kurulum gününden tam 10 hafta sonra yarışma foroğrafları çekildi (13 Şubat-27 Nisan).

Fotoğrafla oynanmasını gerçekten pek güvenli bulmuyorum, o yüzden Raw format üzerinden renk ayarlarını yapmaktan yanayım sadece. IAPLC ‘de fotoğraflar ince elenip sık dokunarak değerlendiriliyor, Amano’nun bir kaç yorumunu okuduktan sonra fotoğrafı çok değiştirmemeye karar verdim. AGA katılımı öncesi bahsettiğiniz temizlik yapılabilir, orda jüri biraz daha işin görsel şov kısmına önem veriyor.

Bahsettiğiniz dengesizlik konusuna gelirsek, tasarımı yaparken akvaryum büyük olduğundan iki çıkış noktası olsun istedim. Bunların biri 2 öbek arasından diğeri de sağ öbeğinden sağından olacaktı. Bu yüzden sağ kısmı sol kısım gibi sonlu yapmadım ve açık bıraktım. Bu çıkış nokasını cam kenarında kullanmak istememin sebebi de sağ camdaki yansımayı da tasarıma katabilmekti. Akvaryum hedeflenen noktaya ulaşabilseydi; sağ arka kısımda parvulalar sabit boyda budanıp cama kadar uzanacak ve yansımalarıyla birleşecekti. Ve şu an fotoğrafta görünmeyen parvulalar arkasındaki 10 cm’lik boş kısıma bir taş gizlenecek, bu taş karşıdan görünemeyecek ve sadece camdaki yansımada taşın bir kısmı görülebilecekti. Sadece iki öbek arasında tek bir çıkış noktası olsaydı eğer tasarımda o zaman dediğiniz gibi sol ve sağ öbeklerin sınırları genişletilerek akvaryum daha dolgun bil hal alacaktı fakat o zaman da akvaryum şu an göründüğünden daha ufak görünecekti.  Fotoğraflarda sağ kısımdaki boşluğun büyük görünmesinin bir diğer sebebi de fotoğrafın yanlışlıkla hafif açılı çekilmiş olmasıdır. Sol kısımda akvaryum çerçevesi yüzünden görüntü kesilmekte, sağ tarafta aynı hizadan kesilebilir, bu da sağ kısımdaki boşluğu ufaltmış olur. Bir örnek:


Bu arada verdiğiniz linkler için teşekkür ederim, haberim yoktu. Birde balkan yarışması var sanırım ordakiler ek olarak IBAC, son katılım tarihi 10 Haziran.

 

Saygılar.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cerrah3884Çevrim Dışı

Kayıt: 27/02/2009
İl: Kayseri
Mesaj: 64
cerrah3884Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Mayıs 2011 13:37
[QUOTE=Bammbamm]Herkese merhabalar,

27 Nisan tarihinde yarışma fotoğraflarını çektik. Aslında daha yapacaklarım vardı ama biraz erkene almak durumunda kaldım. Başta sebebini bulamadığım bir şekilde yüksek fosfat değerleriyle karşılaştım(1.85ppm). Sonunda sorunun su doldurma sistemindeki aktif karbonun eskimesi olduğu anlaşılmış olsa da çeşit çeşit algim yetişmeye başlamıştı zaten. Yani her su değiştirdiğimde tanka bolca fosfat ekliyormuşum da haberim yokmuş. Sera testimin tarihi geçtiği için de yanlış ölçüyor heralde diye yorumlayıp durdum Aktif karbonu yenisiyle değiştirdim, fosfat testi sonucu 2ppm üzeri çıktı bu seferde. İnternette biraz araztırdım bazı aktif kömürler fosforik asitle yıkanıyormuş Bir şey daha öğrenmiş oldum.
Neyse ki elimizi çabuk tutup fotoğrafları çekmeyi başardık. Fakat rotalaların son budamalarını yapamadığım için tam istediğim şekilde olamadılar, sağ arka köşede filtre emiş kutusunun yerine ekilen parvulaların yayılmaları için yeteri kadar vakit olmadı ve yine yeterli vakit olmadığı  için akvaryum arkasındaki filmi söküp arkadan aydınlatarak fotoğraf çekmeyi deneyemedik.
Akvaryumun son durumu nedir derseniz, fotoğraf çekmiş olmamıza rağmen son bir büyük bakım yaptım. Fosfat sorunu çözüldü, bitkileri son kez budayıp istediğim forma soktum. Halen saç yosunu mevcut akvaryumda. Eğer 2 hafta içerisinde akvaryum kendini toparlarsa yeni fotoğraf çekilebilir, aksi takdirde 27 Nisan fotoğrafları yarışma fotoğrafları olacak

27 Nisan 2011, iki fotoğraftan birini yollayacağım daha karar veremedim. İlki:


İkincisi:


Bir de ufak bir görsel hazırladım. İçerisinde fotoğraflar ve bazı video çekimleri mevcut:
[VID]http://www.youtube.com/watch?v=WGwKEIIxD_8[/VID]

Yorum yaparsanız sevinirim. Takip eden herkese tekrar teşekkür ederim.

Saygılar.





[/QUOTE]
Üstad sadece izledim 3-4 defa söylenecek bir söz bulamıyorum.Canı gönülden tebrik ederim eline, emeğine yüreğine sağlık.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AbdullahTEZERÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]5896,1[/B]
Kayıt: 29/04/2009
İl: Kocaeli
Mesaj: 212
AbdullahTEZERÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 15 Mayıs 2011 20:18
Berkay bey öncelikle sizi canı gönülden tebirk ediyorum. Bu kadar büyük bir akvaryumu hazırlarken çok ciddi emekler harcamışsınız.
Ben balıkların, criptoların konumu ve tepelerdeki parlamalardan dolayı 1. fotoğraf diyorum.
Başarılar dilerim..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

prisonbreakÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 29/01/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 938
prisonbreakÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 18 Mayıs 2011 00:35

İnanılmaz bir akvaryum böyle bir akvaryumu bir türkün yaptığını görünce gurur duydum.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bsybÇevrim Dışı

Kayıt: 21/10/2008
İl: Ankara
Mesaj: 71
bsybÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Mayıs 2011 16:53

Sade bir okadarda görkemli bir tank, merak ediyorum herşeye sıfırdan başlasanız şunuda yapardım dediğiniz neler olabilir.

Bu hobide ki  sınırlar hayal gücünün  ölçüsünde olmalı,son nokta hiçbir zaman yoktur emeğinizi takdir ettim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BammbammÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 22/02/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 136
BammbammÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 18 Mayıs 2011 18:13
Bülent Bey,

Sorunuz gerçekten çok hoşuma gitti.
Bu akvaryuma sıfırdan başlıyor olsam:
-Sol taraftaki bölmeyi biraz daha dar yapıp sağ tarafada bir bölme yaparak tüm ekipmanı gizler ve 180cm izleme alanı yapardım (Şu anda yine 180cm izleme alanı var fakat emiş boruları görülüyor tank içinde).
-Tankın yüksekliğini 75cm değil 65cm yapardım buradan kaybedilen hacmi akvaryumun enini arttırarak dengeleyebilirdim, örneğin 80cm en gibi.
-Tankı arka duvara bu kadar yakın yapmazdım ve arka cama siyah film çektirtmezdim.
-DIY dış filtreye bir hava tahliye musluğu koyardım.
-Daha düzenli bir aydınlatma sistemi yapardım. (Şu anda metal halideler ve fluoresanlar ayrı DIY armatürdeler). Tek parça, daha kompakt ve hava tahliyesi olan tavandan sarkıtma bir kapak yapardım. Zaten mevcut olan makara sistemine bir motor bağlar otomatik indirme/kaldırma düzeneği kurardım kapak için.
- Bir havalandırma sistemi kurup su yüzeyindeki sıcak ve nemli havayı ve metal halide aydınlatma içerisindeki sıcak havayı iki ayrı kanaldan bacaya yönlendirirdim.
-Akvaryum sehpasını biraz daha yüksek yapar DIY soğutma sistemi kurardım. (küçük buzdolabı ile)
-Akvaryumun alt kısmında tüm ekipmanın olduğu bölgenin tabanına suya dayanıklı olan epoksi taban malzemesi kullanır ve bu alt kısma olduğu gibi ses izolasyonu yapardım.

Şimdilik aklıma gelenler bunlar sanırım :D
Bunlardan bazıları ciddi anlamda sıkıntı yaratan, sonuç olarak insanın doğrudan tasarım ve bitki yetiştirmeye odaklanmasını engeleyen unsurlar. Yeterli bütçeyi ayırabilirsem önümüzdeki yaz aylarında büyük bir tadilata girip bu  listeyi biraz ufaltmayı düşünüyorum. :)

Dediğiniz gibi hayal gücünün sınırı yok fakat bütçenin sınırı var:).Eğer onun da sınırı olmasaydı:
-Zaman ayarlı su değişim sistemi kurardım.
-Dozaj pompaları alıp, zamanlı ve çok hassas gübreleme yapardım.
-Bir Kolorimetre alıp hassas su değeri ölçümleri yapardım.
-Metal Halide , T5,T8, LED vs uğraşmaz Plazma ampullu aydınlatma sistemi kurardım.

Benim hayal gücümün tıkandığı nokta burası, sonradan aklıma bir şey gelirse eklerim :)

Saygılar.
Bammbamm2011-05-18 18:14:01

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

emrksknÇevrim Dışı

Kayıt: 29/10/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 71
emrksknÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Mayıs 2011 18:40
Berkay abi öncelikle tam bi seyirlik akvaryumun var. Cidden çok güzel bir akvaryumun var abi. Baya bi uğraştığın belli. Kazasız belasız sağlıklı hobiler Berkay abi.

Bişi sormak istiyorum Berkay abi. Bu plazma ampullu aydınlatma nasıl oluyo? Google'de arattım ama araba ampulleri çıktı :S

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BammbammÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 22/02/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 136
BammbammÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 18 Mayıs 2011 21:49
Bu aydınlatma türü henüz pek yaygın değil fakat ileride hem genel aydınlatma amaçlı kullanımının hem de büyük akvaryumlarda kullanımının yaygınlaşacağını düşünüyorum. Küçük ampuller içerisinde plazma oluşturarak aydınlatma sağlıyorlar. Plazma maddenin 4. halidir diyebiliriz (katı,sıvı,gaz,plazma). Gazlara benzer aslında fakat plazma içerisinde atomlar iyonize olmuş şekildedirler. Zaten buradan yola çıkarak plazma elde edilebiliyor. Kabaca özetlemek gerekirse, düşük basınç ortamında (vakum), ortamda plazma oluşturacak gaz bulunur (farklı gazlar farklı dalga boylarında ışıma yapar), iki elektrot bulunur (+ ve -) ve güç kaynağı ile dışarıdan güç uygulanır. Elektrotlar arasında elektron geçişi gerçekleşir ve bu sırada bu elektronlar gaz atomları ile çarpışırlar. Bu çapışmaların farklı sonuçları vardır bunlara bağlı olarak çarpışmaların sayısı gittikçe artar.Ve ortamda iyonize parçacıklar oluşmuş olur. En sonunda bu çarpışan parçacıklar yüklendikleri enerjiden kurtulmak isterler, enerjilerini kaybederlerken ışıma gerçekleşir. (Daha detaylı açıklama isteyen olursa, yardımcı olmaya çalışırım).

Şu an bu teknoloji ile üretilmiş sistemler mevcut bitki yetiştiriciliğinde ve akvaryumlarda kullanılıyor. Fakat oldukça pahalılar. Spektral diyagramları da oldukça tatminkar. Küçük birer güneş gibiler tabiri yerindeyse :)

http://glassbox-design.com/2009/aqua-illumination-luxim-plasma-light-emitter-impresses-with-spread/
http://www.altwatch.com/luxim-plasma-light-bulb-of-the-future-green-product/
http://www.youtube.com/watch?v=lTGsM9pplUs
http://www.youtube.com/watch?v=T52bEKdfRGk&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=TJkOhw7pxNw

Daha pek çok link mevcut konuyla ilgili, şimdilik bu kadarı yeterli sanırım.

Saygılar.



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

yasmutÇevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
Kayıt: 29/08/2007
İl: Agri
Mesaj: 786
yasmutÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 18 Mayıs 2011 22:11
[QUOTE=Bammbamm] Bülent Bey,

Sorunuz gerçekten çok hoşuma gitti.
Bu akvaryuma sıfırdan başlıyor olsam:
-Sol taraftaki bölmeyi biraz daha dar yapıp sağ tarafada bir bölme yaparak tüm ekipmanı gizler ve 180cm izleme alanı yapardım (Şu anda yine 180cm izleme alanı var fakat emiş boruları görülüyor tank içinde).
-Tankın yüksekliğini 75cm değil 65cm yapardım buradan kaybedilen hacmi akvaryumun enini arttırarak dengeleyebilirdim, örneğin 80cm en gibi.
-Tankı arka duvara bu kadar yakın yapmazdım ve arka cama siyah film çektirtmezdim.
-DIY dış filtreye bir hava tahliye musluğu koyardım.
-Daha düzenli bir aydınlatma sistemi yapardım. (Şu anda metal halideler ve fluoresanlar ayrı DIY armatürdeler). Tek parça, daha kompakt ve hava tahliyesi olan tavandan sarkıtma bir kapak yapardım. Zaten mevcut olan makara sistemine bir motor bağlar otomatik indirme/kaldırma düzeneği kurardım kapak için.
- Bir havalandırma sistemi kurup su yüzeyindeki sıcak ve nemli havayı ve metal halide aydınlatma içerisindeki sıcak havayı iki ayrı kanaldan bacaya yönlendirirdim.
-Akvaryum sehpasını biraz daha yüksek yapar DIY soğutma sistemi kurardım. (küçük buzdolabı ile)
-Akvaryumun alt kısmında tüm ekipmanın olduğu bölgenin tabanına suya dayanıklı olan epoksi taban malzemesi kullanır ve bu alt kısma olduğu gibi ses izolasyonu yapardım.

Şimdilik aklıma gelenler bunlar sanırım :D
Bunlardan bazıları ciddi anlamda sıkıntı yaratan, sonuç olarak insanın doğrudan tasarım ve bitki yetiştirmeye odaklanmasını engeleyen unsurlar. Yeterli bütçeyi ayırabilirsem önümüzdeki yaz aylarında büyük bir tadilata girip bu  listeyi biraz ufaltmayı düşünüyorum. :)

Dediğiniz gibi hayal gücünün sınırı yok fakat bütçenin sınırı var:).Eğer onun da sınırı olmasaydı:
-Zaman ayarlı su değişim sistemi kurardım.
-Dozaj pompaları alıp, zamanlı ve çok hassas gübreleme yapardım.
-Bir Kolorimetre alıp hassas su değeri ölçümleri yapardım.
-Metal Halide , T5,T8, LED vs uğraşmaz Plazma ampullu aydınlatma sistemi kurardım.

Benim hayal gücümün tıkandığı nokta burası, sonradan aklıma bir şey gelirse eklerim :)

Saygılar.
[/QUOTE]

Benim 1-2 eksiğim kalmış demekki sadece :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

dadashÇevrim Dışı

Kayıt: 19/08/2009
İl: Erzurum
Mesaj: 217
dadashÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Mayıs 2011 22:21
Tebrikler sadece büyülendiğimi belirtmek ve bitkili akvaryuma heveslendirdiğinizi söylemek istiyorum 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

furkanvatandasÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 12/04/2011
İl: Adana
Mesaj: 294
furkanvatandasÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 18 Mayıs 2011 23:13
Gerçekten insanı büyülüyor. Çek bir sandalye sabahdan akşama kadar izle.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BammbammÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 22/02/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 136
BammbammÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 18 Mayıs 2011 23:18
[QUOTE=yasmut] [QUOTE=Bammbamm] Bülent Bey,

Sorunuz gerçekten çok hoşuma gitti.
Bu akvaryuma sıfırdan başlıyor olsam:
-Sol taraftaki bölmeyi biraz daha dar yapıp sağ tarafada bir bölme yaparak tüm ekipmanı gizler ve 180cm izleme alanı yapardım (Şu anda yine 180cm izleme alanı var fakat emiş boruları görülüyor tank içinde).
-Tankın yüksekliğini 75cm değil 65cm yapardım buradan kaybedilen hacmi akvaryumun enini arttırarak dengeleyebilirdim, örneğin 80cm en gibi.
-Tankı arka duvara bu kadar yakın yapmazdım ve arka cama siyah film çektirtmezdim.
-DIY dış filtreye bir hava tahliye musluğu koyardım.
-Daha düzenli bir aydınlatma sistemi yapardım. (Şu anda metal halideler ve fluoresanlar ayrı DIY armatürdeler). Tek parça, daha kompakt ve hava tahliyesi olan tavandan sarkıtma bir kapak yapardım. Zaten mevcut olan makara sistemine bir motor bağlar otomatik indirme/kaldırma düzeneği kurardım kapak için.
- Bir havalandırma sistemi kurup su yüzeyindeki sıcak ve nemli havayı ve metal halide aydınlatma içerisindeki sıcak havayı iki ayrı kanaldan bacaya yönlendirirdim.
-Akvaryum sehpasını biraz daha yüksek yapar DIY soğutma sistemi kurardım. (küçük buzdolabı ile)
-Akvaryumun alt kısmında tüm ekipmanın olduğu bölgenin tabanına suya dayanıklı olan epoksi taban malzemesi kullanır ve bu alt kısma olduğu gibi ses izolasyonu yapardım.

Şimdilik aklıma gelenler bunlar sanırım :D
Bunlardan bazıları ciddi anlamda sıkıntı yaratan, sonuç olarak insanın doğrudan tasarım ve bitki yetiştirmeye odaklanmasını engeleyen unsurlar. Yeterli bütçeyi ayırabilirsem önümüzdeki yaz aylarında büyük bir tadilata girip bu  listeyi biraz ufaltmayı düşünüyorum. :)

Dediğiniz gibi hayal gücünün sınırı yok fakat bütçenin sınırı var:).Eğer onun da sınırı olmasaydı:
-Zaman ayarlı su değişim sistemi kurardım.
-Dozaj pompaları alıp, zamanlı ve çok hassas gübreleme yapardım.
-Bir Kolorimetre alıp hassas su değeri ölçümleri yapardım.
-Metal Halide , T5,T8, LED vs uğraşmaz Plazma ampullu aydınlatma sistemi kurardım.

Benim hayal gücümün tıkandığı nokta burası, sonradan aklıma bir şey gelirse eklerim :)

Saygılar.
[/QUOTE]

Benim 1-2 eksiğim kalmış demekki sadece :)
[/QUOTE]

Her yeni akvaryum biraz daha az eksikli oluyor diyelim o zaman

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir