100x45x30 Yeni Akvaryum


arunesÇevrim Dışı

Kayıt: 05/10/2009
İl: Mugla
Mesaj: 27
arunesÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Kasım 2009 16:28
Selamlar 100x45x30 ölçülerinde yeni akvaryum satın alıyorum,
elimde mevcut 2 tane küçük akvaryum var 20 şer litre ikiside, bi tanesini artık bakmak istemediği için bi tanıdıktan aldım.

Şimdi elimdeki akvaryumlardan birinde 2 tetrazon, 1 leopar vatoz, bide albino çöpçü var, diğerinde 1e 3d lepistes ve 6-8 civarı yavru var, yeni alacağım akvaryuma tüm bu balıkları bi arada koyamam sanırım. Çünkü tetrazonlar biraz saldırgan gibi. Sorum şu, acaba hangisinden vazgeçmeliyim. Tetrazonları iade edip lepisteslerle beraber yaşayabilecek başka türler varsa onlardanmı almalıyım?
Lepisteslerle devam etmeye karar verirsem eğer, çöpçü ve vatozuda beraber besleyebilirmiyim, yavrular için sorun olurmu. Yada hepsinden vazgeçip şöyle renk çeşitliliği olan türlermi alsam :) Sorularımdan da anlaşıldığı gibi bu hobide yeniyim, cevap verecek arkadaşlar bunu gözönünde bulundurursa sevinirim, şimdiden teşekkür ederim.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

erdoganÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/03/2009
İl: Kocaeli
Mesaj: 273
erdoganÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Kasım 2009 16:40
Merhaba, tetrazonlar ile lepistesler eninde sonunda birbirini hırpalayacaktır, o yüzden iki türden birini tercih edin. Seçim sizin zevkine kalmış, o yüzden hangisinin gitmesi konusunda bir yorum yapamayacağım. Ancak ben 100-45-30'a lepisteleri alıp 20 litreliği bitkili yapıp tetrazonları ona koyardım.
 
Lepistesler ile birlikte plati, moli, kılıç gibi canlı doğuranları birarada besleyebilirsiniz. Çöpcü ve vatozu da aynı akvaryuma koyabilirsiniz. Ancak bendeki leopar vatoz biraz agresifti, önerim onu tetrazonlarla tutun, yerine cüce vatoz koyun.
 
Lepistes ile devam edecekseniz tankınızı bol bitkilendirerek hem dişiler hem de yavrular için saklanacak yer oluşturun.
 
Tür kararı tümüyle sizin zevkinize bağlı, lepisteslerin çok güzel renkli türleri vardır. İsterseniz tetra türlerine de bir göz atın.
 
Selamlar
erdogan2009-11-02 16:41:53

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

arunesÇevrim Dışı

Kayıt: 05/10/2009
İl: Mugla
Mesaj: 27
arunesÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Kasım 2009 09:29
Erdoğan bey cevap için teşekkür ederim, canlı doğuan akvaryumu yapmaya karar verdim hatta dün gidip İzmir'den akvaryumuda aldım, bugün kuruluma başlayacağım, bununla ilgili bi kaç soru sormak istiyorum, yardımcı olabilirseniz sevinirim.

1. Akvaryumda ciddi bi silikon kokusu hakim, sanırım yeni yapıldığından olabilir, akvaryumu havalandırsammı yada suyla bi çalkalasammı acaba.

2. Canlı doğuran besleyeceğim için akvaryumu bitkilendirmek istiyorum, elimde 5 kg. quartz kum var, bu akvaryum tabanı için yeterli değil sanırım, bitki için zeminde kaç cm. kum olmalı?

3. Akvaryumcu, eğer bitki besleyeceksem midye kırığı önerdi, ama forumda okuduklarımdan sonra pek emin olamadım, acaba ne tür kum almalıyım?

4. Dekorasyon için mango kökü almak istiyorum, akvaryum dengesi için bi sorun teşkil edermi?

5. Işık olarak nasıl bişey tercih etmeliyim. Akvaryumcuda günışığı floresan önerdiler.

Şimdiden çok teşekkür ederim.
arunes2009-11-09 09:56:17

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

erdoganÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/03/2009
İl: Kocaeli
Mesaj: 273
erdoganÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 09 Kasım 2009 10:29
Ali Rıza bey hayırlı olsun,
 
1 :  Silikon kokusu dediğiniz gibi akvaryumun yeni yapılmasından da kaynaklanabilir, akvaryum silikonu yerine normal silikon kullanılmış olmasından da. Akvaryumunuza balık - kum - bitki vb. eklemeden önce su doldurun, içine bol kaya tuzu atın, bu şekilde 4-5 gün bekletin. Bu uygulama kokuyu büyük ölçüde alacaktır. Hatta bekletirken kaya tuzlu koyduğunuz bir bez ile silikonlu köşeleri hafif hafif silmeniz de yararlı olacaktır. Koku azalmadan akvaryumu kurmaya başlamayın, balık koymayın, yoksa balık kayıpları yaşayabilirsiniz.

2 - 3 : Aşağıdaki makalelere ve forumlara göz atmanızı öneririm; özellikle Tunç bey benim için bitki konusunun gurusu.
 
 
 
Benim önerim midye kırığı yerine torf üzerine sinek teli, onun üzerine 5-10 cm kadar aquaclay uygulamanız. Aquaclay'ın bir kısmı bir süre su üstünde kalacaktır, bunları bir kepçe ile alıp su dolu bir kaba koyun, en fazla 2 haftada tamamı dibe çökecektir. Aquaclay'ın bence tek dezavantajı başta bitkileri tutturmak zor oluyor, yerlerinden çıkabiliyorlar. Ancak taban yeterince derinse bu da sorun olmaktan çıkıyor. Silisi değerlendirmek isterseniz ince taneli olduğu için aquaclayın altına koyabilirsiniz. Sinek teli torfun bitki ekimi sökümü sırasında dağılıp suya karışmasını engelleyecektir.

4 : Mango kökü hiçbir sorun yaratmaz, aksine pH ve sertlik için işinize yarayacaktır.

5: Aydınlatmada yüksek kelvinli modelleri tercih edin, önerim minimum 6.500 kelvin ve üzeri kullanın.  Gün ışığı yanılmıyorsam 5.500 ve üzeridir ve bitkililerde tercih edilir. Yüksek kelvin, özellikle yeni kurulan akvaryumlarda yosunlanmayı da tetikleyecektir, dolayısıyla başlangıçta hızlı besin tüketen bitkileri tercih etmenizi, zamanla tankınız oturdukça daha zor bitkilere yönelmenizi öneririm. Kaç lamba gerekir, watt - lümen bilgisi için Yiğit beyin aşağıdaki forumda paylaştığı formul çok işinize yarayacaktır.
 
 
İşin en önemli kısmı sabır, lütfen acele etmeyin, önce kokuyu çözün, ardından bitkileri de ekerek tankın oturmasını bekleyin, balıkları en son ilave edin.
 
Tekrar hayırlı olsun, selamlar
erdogan2009-11-09 10:35:26

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir