ÖZELLİKLER

BİLGİLER
İMZA
SON 5 MESAJI
Balıklarınızda büyük ihtimalle iç parazit mevcut eczanelerde satılan nidazol isimli antibiyotik var her 1. gün:50 litreye 1 tane alıp akvaryumdan aldığınız su içinde eritip akvaryuma dökün
Evet resim gözükmüyor bende merak ettim.
Arkadaşlar gercekten muhteşem bir çalışma. Bu suyu nasıl filitre edeceğinizi merak ediyorum. Bunun için bir calışmanız varmı?
ozaman ledleri akkvaryumda kullanmak dekor acısından iyi olabilir fakat bitkiler icin faydalı olacağını zannetmiyorum
Temel olarak elektrik enerjisini ışığa çevirmek için 3 yöntem kullanılır. Isıtma yöntemi, düşük ve yüksek basınçlı metal buharlı ortamda deşarj yöntemi ve uyarılma ile ışık verme (luminescence) yöntemleri.
- Isıtma yöntemi: Bir flaman yapısı üzrinden elektrik akımı geçirilerek flamanın ısınması sağlanır ve akkor hale gelen flamanın yaydığı görülebilir ışık kullanımımıza sunulur. Örnek, akkor lambalar ve halojen lambalar.
- Gaz deşarjı: Havası boşaltılmış ve metal buharı ilave edilmiş bir tüp içerisinde iki elektrot vasıtasıyla bir gerilim uygulanarak, metal buharı üzerinden geçen akımın meydana getirdiği ark'ın yaydığı görülebilir ışık aydınlatmada kullanılır. Örnek, civa buharlı lambalar, metal halide lambalar, sodyum buharlı lambalar.
- Uyarma ile ışıma yöntemi (Luminescence) : Alçak basınçlı civa buharlı lambalarda elde edilen gözle görülemeyen UV ışık ile bir fosfor tabakası uyarılarak görülebilen ışığa çevrilir. Örnek, fluoresan lambalar, kompact fluoresan lambalar.
- Elektrik enerjisini doğrudan ışığa çeviren bir yöntem olarak katı bir yapı içersinde elekronların uyarımı ile görülebilen ışık elde edilebilinir (electroluminescense). Örnek, LED lambalar.
LED , İngilizcede L ight E mitting D iodes kelimelerinin kısaltılarak, bu ürünün jenerik adı haline gelmiş söylenişidir . Bir LED yongası yapı itibarı ile N ve P tipi yarıiletken katmanlar arasına sandviç edilmiş aktif katman tabakasından ve bunların elektriksel bağlantılarından oluşan opto elektronik bir elemandır . LED'ten doğru yönde bir akım geçirildiğinde elektronlar aktif katmanı uyarır ve aktif katmanda ışık üretilir. Üretilen ışık doğrudan veya reflektörden yansıma ile pencere katmanından yayılır.
LED'ler aktif katmanın metaryel yapısına bağlı olarak görülebilir ışık tayfının belirli bir bölümünde ışık yayarlar. Başka bir deyişle tek renk ışık üretilir ve aktif katmanda kullanılan materyel LED ışığının rengini belirler.Yüksek seviyede ışık veren renkli LED'lerde aktif katman olarak farklı materyeller kullanılır (GaAs, Gap, GaN, AlInGaP ve InGaN). LED'lerle beyaz ışık üretmek iki yöntemle mümkündür. Bunlardan birincisi; kırmızı, yeşil ve mavi üç adet LED yongasını bir kılıf içersinde kullanarak beyaz ışığı elde etmektir. İkinci yöntem ise mavi LED yongasında üretilen ışığın bir fosfor tabakasını uyararak beyaz ışık üretilmesidir.
Şekil olarak çeşitli ebatlarda, radyal biçim başta olmak üzere çok çeşitli yapılarda kılıflandırılırlar. Normal baskı devreler için pin ayaklı üretidikleri gibi, SMT (yüzey montaj teknolojisi) ve doğrudan baskı devre üzerine montajlı (on board) biçimlerde üretimleri ticari olarak piyasaya sürülmektedir.
LED'lerin özellikleri ve sağladığı faydalar
- Tek renk ışık kaynağı (dar bantlı): Işık istenilen dalga boyunda olduğu için renk filtresi, prizma gibi renk ayrıştırıcılara ihtiyaç yoktur. Örneğin kırmızı trafik lambasında 617 nm dalga boyunda kırmızı LED lerde üretilen ışığın tamamı kullanılır. Oysa akkor lambalarda üretilen ışığın mavi ve yeşil bileşenleri bastırılarak sadece kırmızı bileşeni kullanılır. 75 W akkor lamba yerine 8-10W LED dizini kulanılarak %80 enerji tasarrufu sağlanır.
- Çok küçük ışık kaynağı (birkaç mm 2 ): Küçük ebatlı armatürler geliştirilir, ışık kolayca yönlendirilebilir.
- Tasarımcılara geniş ve kolay kullanım imkanları.
- Hızlıdır, 200 ns içinde ışık vermeye başlar.
- Uzun Ömür : Kullanım kondisyonuna bağlı olarak 100.000 saate kadar.
- Yüksek ışık verimliliği (verimlilik giderek artıyor, örneğin laboratuvar ortamında kırmızı renkte 108 lümen/Watt'a ulaşılmış durumda).
- Düşük ısı üretimi: Akkor lambalarda flaman ısısı 2700 o C, halojen lambalarda 3100 o C, deşarjlı lambalarda tüp ısısı 800-1100 o C ye ulaşırken LED'lerde yonga ısısı 110 o C'yi geçmez.
- Tanımlanmış ışık açıları.
- Görülebilir renk tayfındaki hemen hemen bütün renkler elde edilebilir.
- Dimerlenebilir (0 – 100 %).
- Şok ve titreşimlere dayanıklı: Cam, flaman gibi kırılgan elemanlar ihtiva etmez.
- Beyaz LED için farklı renk sıcaklıkları: 3200, 4700, 5400,6500 Kelvin.
- Çevrecidir; yapısında civa gibi ağır metallar ve halojen gazları yoktur.
LED'lerin elektriksel özellikleri
Öncelikle bilinmesi gereken özellik LED'ler doğru akımla çalışırlar. Elektrik devrelerinde LED'ler normal diyotlar gibi davranırlar. Farklı olan yanı normal diyotlarda 0,7 Volt civarında olan birleşme gerilimi yerine, renklerine göre 1,6 V ile 4 V aralığında değişmektedir. Genellikle kırmızı ve sarı LED'ler 1,9 – 2,6 V, yeşil mavi ve beyaz LED'ler 2,5 V – 4 V arasında gerilimle çalışırlar. Devreye bağlanırken polaritelerine dikkat etmek gereklidir. Ters gerilime tahammülleri azdır ve 5 – 10 V gibi ters gerilimle tahrip olabilirler. LED akımları yapılarına göre değişmekle birlikte 10 mA ile 700 mA aralığında LED üretimleri mevcuttur. LED empedansları üzerinden geçen akımın büyüklüğüne bağlı olarak doğrusal olmayan bir eğri ile değişkenlik gösterirler.
LED'ler genellikle seri bağlanıp bir dizin oluşturularak 10, 12, 24, 48V doğru akım veren elektronik güç kaynakları ile beslenirler. Tasarım yapılırken üreticisinden temin edilecek teknik bilgiler göz önüne alınarak optimum ışık ve elektriksel değerler ile çalıştırılmalıdır. Eğer elimizdeki LED hakkında hiçbir teknik bilgiye sahip değilsek 20 mA akımla sürülmesi önerilir. Bazı üretici firmalar LED dizinlerini değişik formlarda oluşturarak çeşitli LED MODÜLLERİ üretmektedir. Profesyonel uygulamalarda bu LED modüllerinin ve onlar için tasarlanmış güç kaynaklarının kullanılması tercih edilmelidir. LED'leri sürmek için elektronik kontrollü güç kaynaklarının kullanılması, verimli çalışmaları için önemlidir. Son birkaç yıdır üreticiler tarafından 1 W ve 2 W güçlerdeki LED'ler için 350 mA ve 700 mA akım kontrollü güç kaynakları kullanıma sunulmuştur.
Birçok uygulamada LED'in verdiği ışığın şiddetinin mümkün olduğu kadar yüksek olması istenir. LED'lerden elde edilen ışık şiddeti, içinden geçen akımla orantılı olduğundan akım arttırıldıkça ışık şiddeti de artacaktır. Bu durumda LED'in iç direncinden dolayı üretilen ısı artacak ve normal hizmet ömründen önce tahrip olacaktır. Ayrıca ısının artması ışık verimliliğini de olumsuz yönde etkileyecektir. Buradan çıkan sonuç, ısı LED'in en büyük düşmanıdır. Bu bilgiler ışığında firmaların LED'leri hakkında verdiği teknik bilgilerin ne kadar güvenilir olduğu göz önünde bulundurulmalıdır. Örnek 20 mA lik bir LED'ten 25-30 mA akım akıtarak yüksek ışık değerleri elde edilebilir, ancak LED ömrü oldukça düşecektir.
LED'lerin ömürleri
Teorik olarak yapılan hesaplamalar ve deneyler LED'lerden 100.000 saat üzerinde bir süre istifade edebiliceğimizi ortaya çıkarmaktadır. Elektriksel, ısıl kondisyon (soğutma), çevresel etkiler, kullanılan çevre elemanları, kılıfın materyel yapısı vb. etkenler göz önüne alındığında 50.000 saat ve üzeri hizmet ömrü olduğu kabul edilebilir.
LED'lerin ışık verimliliği
Lambaların verdiği ışığın, harcadığı elektrik enerjisine oranı ışık etkinliği h ' dır, birimi ise lumen/Watt'dır.
Biraz rakamlarla konuşmak istersek;
Akkor lambalarda ışıksal verim 12 – 15 lm/W
Halojen lambalarda 18 – 22 lm/W
Kompakt fluoresan lambalarda 60 lm/W
Fluoresan lambalarda 55 – 104 lm/W
LED'lerde durum biraz farklıdır, LED rengine göre ışık etkinliği farklılık gösterir. Örnek; kırmızı en yüksek verimliliğe sahiptir 45 lm/W, sarı 35 lm/W, yeşil 18 lm/W, mavi 8 lm/W civarındadır. Aydınlatmada beyaz ışık önemli olduğuna göre beyaz LED için verimlilik, üretici firmalara göre değişmekle birlikte 18 – 25 lm/W arasında değişmektedir.
Bu verilerle şunu söyleyebiliriz ki bugün (mayıs 2005) LED'ler akkor ve halojen lambalara alternatif olabilmekte ancak fluoresan ve kompakt fluoresan lambalarla verimlilik açısından rekabet edebilecek seviyede değildir. Diğer taraftan ışık verimliliğinde çok hızlı gelişmeler olmaktadır. 2008 - 2010 yıllarında beyaz LED'te verimliliğin 50 – 70 lm/W değerlerine ulaşması beklenmektedir. LED üretici bir firmanın deklare ettiğine göre, laboratuvar ortamında kırmızı ışıkta 108 lm/W değeri yakalanmıştır.
LED ışık değerleri konusunda dikkat edilmesi gereken bir konuda ışık açılarıdır. LED'ler yönlendirilmiş ışık oldukları için ışık değerleri, cd (candela) veya mcd cinsinden verilmektedir. Işık açıları düşük tutularak yüksek candela değerleri telaffuz edilmektedir. LED seçiminde değerlendirme yapılırken bu konu dikkate alınmalıdır.
SON MESAJLAR
- Deniz Akvaryumu Sonrası Bitkili Emre karabas, 03:50
Akvaryum Tanıtımı - Bıktım bu Astronotların renk değiştirmesinden uur5534, 02:38
Güney Amerikan Cichlidleri - Parvula Mini Tabanı Ne Zaman Kaplar Ömer t, 02:22
Bitki Türleri ve Bakımı - Bitkili Akvaryum (hitech) B.CENİK, 02:03
Akvaryum Tanıtımı - Axalotl Aldım Hidro Dinamik, 01:39
Akvaryum Tanıtımı - Deniz Kenarından Doğal Taş Yollayabilecek Hobidaş benaykut55, 01:14
Akvaryum Tasarımı ve Dekorasyonu - Küp Akvaryum Işık Önerisi AmatorBetaci, 00:53
Yeni Üye Forumu - Melek Akvaryumu TTezcan, 00:51
Yeni Üye Forumu - Ternapi Medaka Pondları ternapi, 00:48
Akvaryum Tanıtımı - Mavi Melek Karides Akvaryum Kurulumu Ashina, 00:47
Akvaryum Tasarımı ve Dekorasyonu - German Ram Yüzgeçlerde Ve Burunda Mikrokurtlar İlkerAyas, 00:28
Hastalıklar ve İlaçlar - 60*30*40 Nature High Tech Denemesi :) kubilaykoparan, 00:11
Akvaryum Tanıtımı - L144 Tül Cüce Ve Siyah Tül Cüce Vatoz Arayışım Var erenpusat8, 23:46
Kedi Balıkları Forumu - 30 Litre Akvaryum İçin Ne Önerirsiniz ? proavkayrumcu, 23:26
Yeni Üye Forumu - Karides Akvaryumumdaki Beyaz Kıl Gibi Parazitler UEK, 23:22
Hastalıklar ve İlaçlar - Akvaryum İç Filtre Önerisi baron70, 22:40
Akvaryum Tasarımı ve Dekorasyonu - 40x40 Akvaryuma 6 Mm Yetermi Eminator, 22:22
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Aquel Ultramax Filtre Hakkinda yorgunsair, 22:08
Filtreleme Seçenekleri - Vıraklayan Gurami - Trichopsis Vittata 40 Lt Lowt İnci Kefali, 21:36
Akvaryum Tanıtımı - Beta Balığı Dipte Yatma Yan Yatma Sorunu PufferKingdom, 21:34
Hastalıklar ve İlaçlar - 🧿 En Güzel Fotoğraflarınızı Gösterin Furkan tarık, 21:18
Akvaryum ve Su Altı Fotoğrafçılığı - Parlayan Gurami İnci Kefali, 19:37
Labirentliler - Astro As2208 KaanE, 19:36
Yeni Üye Forumu - L144 Tül Vatoz Hidro Dinamik, 18:47
Kedi Balıkları Tanıtımı - Frontoza Balıkları İnci Kefali, 18:17
Cinsiyet ve Tür Belirleme - Sıvı Gübre Nasıl Hazırlanır ? ufukkisikk, 17:23
Taban ve Gübreleme - Tür Önerisi xellence07, 16:34
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - 90*45*45 Natural Style mrah, 16:00
Akvaryum Tanıtımı - Walstad Deniyorum Ibrahim_1, 15:35
Akvaryum Tanıtımı - Akvaryum Sump Sistemi scorpion26, 15:25
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Beta Balık Ve Hava Pompası Önerileri sepypoem, 15:19
Yeni Üye Forumu - Bir Aylık Bitkili Akvaryumum Meryemmm, 15:11
Akvaryum Tanıtımı - Astronot Balığıma Maalesef Ters Yattı İnci Kefali, 14:24
Yeni Üye Forumu - Fanus Karidesler İçin Güvenli Mi fishhyy, 14:08
Hastalıklar ve İlaçlar - Yeni Çiklet Akvaryumu dremreavsar, 13:50
Akvaryum Tasarımı ve Dekorasyonu - Beta Yavruları Su Degısımı Kaya Özyurt, 13:46
Yeni Üye Forumu - Ay Denizanası darkaura, 12:50
Yeni Üye Forumu - Yeni Low-tech Akvaryum Planlama Bunyaminerk99, 11:05
Akvaryum Tasarımı ve Dekorasyonu - Akvaryum İşgal Altında erkanmazici, 10:16
Hastalıklar ve İlaçlar - Karma Betta H.polat, 10:02
Akvaryum Tanıtımı - Akvaryumum ogurcay, 09:13
Akvaryum Tanıtımı - Balıklara Nasıl İsim Veriyoruz? Bunyaminerk99, 08:31
Tanganyika Cichlidleri - Sonunda Oldu Co2 Sitrik Asit sonosmanli55, 03:00
Kendin Yap Sistemler (DIY) - Güncelleme Zamanı Ehtiyar, 00:39
Akvaryum Tanıtımı - Dişi Lepistes Dik Duruyor Nickim10Harf, 23:15
Hastalıklar ve İlaçlar - Lepistes Yavrumdaki Omurga Eğriliği merutay, 22:54
Hastalıklar ve İlaçlar - Akvaryum İçin Dış Filtre Önerisi harunefe, 19:42
Yeni Üye Forumu - Su Kaplumbagamin Kabuğunun Alti Morarma Basladi Ömer t, 19:01
Hastalıklar ve İlaçlar - 225 Litre İwagumi mustafazkara1, 18:52
Akvaryum Tanıtımı - Filtrasyon mitii, 18:10
Yeni Üye Forumu
GÜNCEL 100 TANITIM
SON İLANLAR
- Kampanyalı Paket Bitkiler-ücretsiz Kargo Öğretmen Ali 05:42
- Fırsat Bitki Paketi-ücretsiz Kargo Öğretmen Ali 05:42
- Neolamprologus Caudopunctatus Çiftler Özşahin 04:10
- Cyprichromis Leptosoma Kitumba Özşahin 04:10
- Koi Tricolor Melekler Tekin35 00:31
- Geophagus Red Head Tapajos harunefe 23:56
- Microfex, Mikrokurt, Pistia Ve Sessiflora akomania 23:07
- Kırmızıburuntetra&albinocücevatoz& Kardinalneon akomania 23:07
- Mini Sumplu Akvaryum LEGEND59 23:04
- Sunsun Led Nano Aydınlatma iEmre 22:50
- Black Galaxy Fishbone (s Ve Ss Kalite) iEmre 22:50
- Montecarlo (emers Değil - Budama Değil - Köklü) crunchhh 22:20
- Hobiyi Bırakıyorum. Premium Ürünler Satılık burakbozcelik 22:18
- Lda 16 Düz Ve Siyah Tül sirhill 22:01
- Bitki Discus Melek Karides Vatoz Özel Osmos Arıtma zafer3885 21:56
- Zateksuaritma Akvaryum Arıtma Sistemleri Reef Seri zafer3885 21:56
- Katil Salyangoz stopsound 21:40
- Low Tech Ve High Tech Bazı Bitkiler hll_aquascaping 21:21
- Son 2 Adet Kök hll_aquascaping 21:21
- Co2 Tüp ,akvaryum Malzemeleri Vs Güncel hll_aquascaping 21:21
- Blood Mary Karides(kargo Mevcut) hll_aquascaping 21:21
- Çeşitli Malzemeler Koksal Gurkan 20:42
- Mangrow Üstü Anubiaslar, Cüce Cyrptocoryne nikon_ 20:31
- Beyaz Ve Mikro Kurt, Kızılağaç Kozalağı nikon_ 20:31
- Sera Otomatik Yemleme Makinesi nikon_ 20:31
- Süper Red Erkek Vatoz, Sterbai, Elma Salyangozu nikon_ 20:31
- Super Red Cüce Vatoz Yavrular Tuby 20:18
- 5000tl - Özel İmalat - Full Kurulu Takas Vasfi 19:21
- Microfex Canlı Garantili Gönderim Rafayel 18:25
- Seachem Amguard Rafayel 18:25
- Basit Tür Başlangıç Bitkileri GOLDFISH 18:09
- Çizgili Ve Altın Elma Salyangozu GOLDFISH 18:09
- Wi- Fi Bağlantılı Otomatik Yemleme Makinesi serdar131977 17:58
- Damızlık Maulana Ve Blue Neon Cigled ( Usisya ) serdar131977 17:58
- Power Led Ve Aliminyum Soğutucu Ve Dijital Ph Metr serdar131977 17:58
- Balıklar Komple Satılık metsi 16:53
- Oase Scaperline Soil 9lt Brown Aktif Bitki Toprağı Thunderbird 16:50
- Super Red Tül Kuyruk Damızlık Çift DTkadir 16:48
- Termometre / Dijital Derece cagdas_0606 15:09
- Co2 İndikatör Set cagdas_0606 15:09
- Co2 Tüp , Co2 Diffüzörler, Co2 Regülatör devko 14:31
- Muhtelif Akvaryum Malzemeleri devko 14:31
- Grindal Set Ve Mikrofex 300 AtlasPoyraz 14:22
- Uygun Fiyata Pistia Su Üstü Bitkileri CAKes06 14:08
- Kiraz Karides CAKes06 14:08
- Bitki , Sıvı Gübre , Ramshorm CevdetSERBEST 13:51
- Su Piresi 200 - 300 Adet 50 Tl CevdetSERBEST 13:51
- Japonese End achiiles_622 13:34
- Yavru Fiyatına Damızlık Micro Kiriza F1 achiiles_622 13:34
- Hobiciden Kaliteli Bitkiler sakal34 13:32
KULLANICILAR
- 31 Online Kullanıcı, 17 Üye
Online Kullanıcılar
FORUM İSTATİSTİKLERİ
- 3,797,668 Mesaj
- 408,613 Konu
- 91 Forum
- 145,128 Forum Üyesi
- 1,466 Özel Forum Üyesi
- 29 Kıdemli Akvarist
- 1,941 Dün Giriş Yapan Üye
Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.